kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:55/79)

Ciastka owsiane z czereśnią 177

około 30-35 sztuk200 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru brązowego 1 duże jajko 1 szklanka mąki pszennej 2,5 szklanki płatków owsianych 2 łyżki ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)1 szklanka czereśni wypestkowanych i przeciętych na pół 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)dalej miksować-  do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia.- z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką- układać na blaszce z sporych odstępach.-  piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam

Basia w kuchni
Bułeczki bankietowe 147

łyżeczki cukru 2 dag świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego masła 175 ml wody, 3/4 szklanki Do posmarowania i posypania: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką zimnej wody 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka maku  Mak i migdały znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą(...)ciast, mleczne podzielić na 9 kawałków, a razowe na 10 kawałków. Uformować z nich kulki.3. Przygotować tortownicę o średnicy 25-26 cm, wysmarować tłuszczem. 4. Rozłożyć 12 kulek ciasta równomiernie przy ściance przygotowanej tortownicy, na przemian razowe i mleczne. Wewnątrz ułożyć drugi krąg z sześciu kulek, a na samym środku ostatnią kulkę z razowego ciasta.5. Przykryć tortownicę

Apetyczna babeczka
(Urodzinowa) tarta z nadzieniem serowym, malinami i bezą 257

wstawić na 15 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno formy na tartę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, nałożyć papier na ciasto i obciążyć specjalnymi kulkami lub grochem, fasolą... Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec przez 15 min., następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 5-7 min. Masa serowa jajko(...)roztrzepać z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać serek i mąkę, wymieszać na jednolitą masę.  Beza 2 białka szczypta soli 150 g cukru łyżeczka octu łyżeczka mąki ziemniaczanej płatki migdałowe Białka ubić z solą, stopniowo dodawać cukier. Zmiksować, aż beza stanie się lśniąca, sztywna i nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Dodać ocet i mąkę, miksować jeszcze chwilę. Wyjąć

Słodkie inspiracje
Bananowe kuleczki 206

garnka razem z wiórkami kokosowymi. Dodajemy troszeczkę wody, żeby dno garnka się nie przypaliło i gotujemy około 10 minut, często mieszając, aż powstanie jednolita papka.     Płatki owsiane prażymy w osobnym garnku z niewielką ilością oleju, aż zarumienią się i zrobią się chrupiące. Dodajemy je do ugotowanych bananów i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy(...)wyjęciu i odczekaniu, aż ostygną, odstawiamy je przynajmniej na pół godziny do lodówki, aby się schłodziły. Podajemy schłodzone.     Mnie wychodzi mniej więcej 24 kulek. Przyznaję, że pomysł z cukrem jako czymś do obtoczenia nie był trafiony ze względu na fakt podtopienia się go troszkę w piekarniku, jednak po schłodzeniu wygląda i smakuje wyśmienicie

Weganizm infantylny
Bezowy torcik migdałowy 197

ziemniaczanej, miksując dalej . Wsypujemy do masy zmielone migdały i mieszamy całość delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy na  obrysowane koła, zostawiamy między nimi małą przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15  minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone(...)zamrażarce. Śmietanę kremówkę lekko ubijamy, dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż krem zgęstnieje. Dodajemy cukier puder, migdały i likier migdałowy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Ponadto:  maliny, srebrne kulki jadalne i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Migdałowe blaty bezowe układamy na paterze i smarujemy kremem migdałowym. Dekorujemy malinami, listkami mięty i srebrnymi kuleczkami. Schładzamy tort migdałowy przez kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA 191

Znalezione tutaj. Troszkę zmieniłam, dodatkowo dodałam też kokos. Są to chyba najszybsze ciasteczka jakie kiedykolwiek robiłam(pod względem wyrabiania ciasta). Składniki: -2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych -0,5 szklanki płatków owsianych górskich -3/4 szklanki mąki orkiszowej białej -1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -2 mniejsze jajka -ok. 4/5 szklanki ksylitolu -200g miękkiego masła -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)puch, pod koniec wsypując ksylitol i dalej mieszać. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego(lub większe-wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15-17 minut do lekkiego zbrązowienia. Trochę

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA Z LENTILKAMI I CZEKOLADĄ 190

szybkie do zrobienia i smakują rewelacyjnie. Już wiem, że często  będą  u nas gościć. Polecam :) SKŁADNIKI NA 20 SPORYCH CIASTECZEK: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki cukru 200 g masła w temp. pokojowej 0,5 szklanki cukierków ,,Lentilki'' 0,5 tabliczki pokrojonej gorzkiej czekolady 1 jajko 3 łyżki mleka(...)ciasta dzieląc na 3 porcje. Jeśli pod koniec ucierania mikser nie da sobie rady, wymieszajmy wszystko łyżką. Dodajemy cukierki i czekoladę mieszamy. Ciasto nabieramy łyżeczką, mokrymi rękami formujemy kulkę którą rozpłaszczamy (jeśli chcemy cienkie ciastka trzeba mocniej spłaszczyć). Układamy  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego ciastka można włożyć po parę cukierków. Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra

Pani na deser
Wegańskie owsiano-orkiszowe ciasteczka z czekoladą 169

puszcze lub w słoiku wytrzymają tydzień, ale jak znam moje Miśki, to w środę już nie będzie po nich śladu. Składniki na 16 sztuk całkiem dużych ciach: 100 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych (u mnie pół na pół owsiane i orkiszowe) 150 g mąki, z czego 50 g może być pełnoziarnista (u mnie orkiszowa) 80 g oleju roślinnego (około(...)pomarańczowych Przygotowanie: Zblenduj na gładką, puszystą masę banana, olej i cukier. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą) i wymieszaj. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz dłonią, a jeżeli chcesz mieć je idealnie równie tak jak ja, to użyj foremki, tj nałóż ciasto to środka i łyżką uformuj ciacho. Piecz

greenscarf
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 191

mięsa. A dzisiejsza propozycja smakowała mu bardzo :) Przygotowałam falafele w trochę innych wydaniu. Bazowałam na sprawdzonej, najlepszej pod słońcem recepturze z książki The Lebanese Kitchen , ale do cieciorkowych kulek dodałam startej dyni, cynamonu i kurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru.  Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze(...)kurkumy sól, pieprz olej do smażenia (u mnie był to rzepakowy rafinowany) Sos pomidorowo-grzybowy: 25 g suszonych leśnych grzybów, np. borowików oliwa 1 papryczka peperoncino lub 1 łyżeczka płatków chilli (lub do smaku) 1 ząbek czosnku 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie: Zacznij od przygotowania falafeli dyniowych. Wszystkie składniki, oprócz oleju, umieść w misie

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi 197

temp. 180°C (góra-dół). Przygotować foremkę na muffiny - wyłożyć ją papilotkami. Napełnić ciastem przygotowane foremki do 2/3 ich wysokości (fot.1) , każdego muffina posypać dodatkowo niewielką ilością odłożonych płatków czekoladowych. Piec około 15 - 20 minut do tzw. suchego patyczka  (fot.2) . Wystudzić. W tym czasie można przygotować krem do dekoracji. Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę  (fot.3) . Następnie(...)zielony barwnik spożywczy. Miksować dokładnie, aby równo rozprowadził się po całej masie maślano-cukrowej. Tak przygotowanym kremem udekorować wierzch muffinek, tworząc imitację "trawy". Z gotowej masy cukrowej utoczyć 6 kulek, wielkości orzecha włoskiego. Przeciąć je na pół, i każdą półkulę ułożyć na babeczce  (fot.5) . Uzyskamy w ten sposób bazę naszej dekoracji, czyli kuperki króliczków :) Następnie utoczyć 12 mniejszych

Świat Ciasta
Tarta marcepanowo-śliwkowa z migdałami i orzechami 188

migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około 30 minut. Schłodzone ciasto posypać mielonymi migdałami i wyłożyć na to papier do pieczenia a następnie ceramiczne kulki, które obciążą ciasto, aby nie wyrosło (możecie użyć ryżu lub fasoli). Piec w nagrzanym piekarniku -200 stopni Celsjusza około 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiec jeszcze na złoty(...)cukru kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej Starty marcepan połączcie z resztą produktów i zmiksujcie na gładką masę. Będziecie jeszcze potrzebowali  7 dużych śliwek 3 łyżki płatków migdałowych  2 łyżki orzechów Wykonanie Na upieczoną tartę wyłóżcie całą masę marcepanową.  Poukładajcie śliwki rozcięciami do góry, posypcie migdałami i orzechami.  Pieczcie w temperaturze 170 stopni około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
MONKEY BREAD 129

mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli syrop 120 g cukru 100 g masła dodatkowo 2-3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu płatki migdałów kilka kostek czekolady olej A jak to zrobić: Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto(...)wyrośnięcia. W tym czasie przygotować syrop tzn. roztopić masło i rozpuścić w nim cukier. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać małe kawałki, do środka wkładać po kawałku czekolady i formować w kulki (ręce natłuścić lekko olejem). Każdą kulkę obtoczyć w cukrze cynamonowym (wystarczy cukier połączyć z cynamonem) i układać w wysmarowanej blasze. Uwaga blach musi być dość spora, aby podczas pieczenia

Kuchnia w opałach
Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i awokado na rukoli 234

oliwek i octem balsamicznym. Do tego chrupiące pieczywo... mniam  Polecam każdemu.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: ok. 11,50 złSKŁADNIKI:3 plastry szynki parmeńskiej1 kulka mozzarelli1/2 awokado5 pomidorków koktajlowychrukolaparmezanoliwa z oliwekocet balsamicznyświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się do przygotowania składników. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w plastry. Pomidorki koktajlowe myjemy(...)niej na przemian układamy plastry mozzarelli i awokado. Układamy plastry szynki parmeńskiej i pomidorki koktajlowe. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy octem balsamicznym. Na koniec, sałatkę posypujemy płatkami parmezanu i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Białe trufle - zimowe słodkości 213

roku wśród zimowych słodkości pojawił y się na moim stole domowe trufle. Te małe, białe łakocie kojarzą mi się właśnie z taką przedświąteczną atmosferą, pierwsz ymi płatkami śniegu, ulicami ro z świetlonymi świątecznymi dekoracjami i pięknie ozdobionymi choinkami. Trufle są bardzo sł odkie, ale trudno im si ę oprzeć. BIAŁE TRUFLE Składniki: 1/4 szklanki śmietany 2 tabliczki białej czekolady wiórki(...)odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą con aby masa stężała.  Stężałą masę nabieramy na łyżeczkę i w dłoni formujemy kulkę.  Trzeba to robić dość szybko bo masa jest lepiąca a pod wpływem ciepła się rozpuszcza. Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych, a na wierzchu ozdabiamy orzeszkiem m & m. (Orzeszki można włożyć też do środka kulki) Przechowujemy

Bon appetit mon amie
Orkiszowe ciasteczka z nasionami 209

słodkie i chrupiące a uwieńczeniem smaku jest polewa z gorzkiej 60% czekolady. Składniki: 250g masła 250g mąki pełnoziarnistej z orkiszu Basia 150g mąki pszennej tortowej Basia 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki musli błonnikowe z kokosem 3 łyżki siemię lniane 3 łyżki rodzynek 3 łyżki nasion dyni 3 spore łyżki naturalnego miodu, płynnego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąką, miodem, solą, proszkiem do pieczenia oraz jajkami. Następnie zagniatając ciasto dodać nasiona oraz rodzynki. Ciasto będzie lekko klejące, ale raczej zwarte. Dłonie lekko moczyć w wodzie i formować kulki. Ja urywałam kawałki ciasta o wadze mniej więcej 40g każda, u mnie 25sztuk. Każdą kulkę spłaszczyć w dłoniach, obtoczyć boki w sezamie, układać na blaszce wyłożonej papierem i dodatkowo

W garach u Gosi
Ciasteczka owsiane z bananami, wegańskie, bez cukru 179

łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 4 łyżki syropu z agawy (proszę dosłodzić do smaku) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 4 łyżki poszatkowanych orzechów 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek   1. Siemię(...)lnianym, wsypać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać mikserem. 3. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na około 10 minut. 4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Ciasto jest dosyć wilgotne, więc można również nakładać je łyżką. 5. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg

Mała Cukierenka