kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:61/79)

Malinowo-bananowa chmurka [ENG] 156

bardziej słodszą wersję dodaj odrobinę ksylitolu/cukru na warstwę kefiru. 3. Rozgnieć drugą połowę malin i dołóż do szklanki. To samo zrób z bananem. 4. Na wierzch dodaj kilka płatków Nestle Fitness (dodają super chrupkości), posyp dodatkiem do kawy i deserów Choco firmy Kotanyi (zdecydowanie poprawi smak Twojego deseru śniadaniowego) PREPARATION 1. Smash half of the raspberries with a fork(...)will give the crunch to your dessert/breakfast), sprinkle it with Choco by Kotanyi (it will definitely improve the taste of your dish) ... Smacznego :) ... Bon appetit! Zobacz też:  Jaglane kulki kokosowo-wiśniowe

Better Life By Auntie Ju
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 167

pokojowej 1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam 30%) szczypta startego ziarna tonki (można pominąć lub zastąpić ekstraktem z wanilii - 1 łyżeczka) 1 szklanka migdałów (pominęłam) 2 łyżeczki soli morskiej w płatkach (użyłam gruboziarnistej) masło do wysmarowania formy Kwadratową formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić masłem. Wyciśnięty i odcedzony sok z pomarańczy przelać do rondla(...)minut). Jeśli nie macie termometru cukierniczego, można zanurzyć pół łyżeczki karmelowej masy w szklance lodowato zimnej wody - jeśli masa zastygnie i zamieni się w elastyczną kulkę, jest gotowa).  Gotową masę zdjąć z ognia, wmieszać tonkę lub ekstrakt wanilii i natychmiast przelać do przygotowanej wcześniej formy i posypać z wierzchu solą morską. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia

KUCHARNIA
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 367

doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika(...)tarce na małych oczkach. Następnie dodajemy otręby owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut.  Razowa focaccia z czarnuszką 250 g mąki pszennej razowej

My Chcemy Jeść
Ciastka bounty – wegańskie, bez cukru i glutenu 243

oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej 70 g syropu klonowego 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej (certyfikowanej dla wypieku bezglutenowego) / lub płatków owsianych zmielonych na mąkę 90 g (1 szklanka) wiórków kokosowych (bez konserwantów) 40 – 50 g czekolady z min. 70% zawartością kakao, bez białego cukru 1/2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów(...)miksować kolejne 1 – 2 minuty. Dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek – zmiksować do połączenia, po czym dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksować. Nabierać porcje ciasta i toczyć kulki wielkości nieco mniejszej niż piłeczki pingpongowe. Kulki ciasta układać na blasze, spłaszczać je dłonią na grubość około centymetra, nadając im okrągły kształt. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Even Better Food
Tarta z kremem waniliowym, truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi 130

soli  Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz(...)kolor. Dodać mąki i 50 ml mleka. Zmiksować. Pozostałą część mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę i mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje.  Dodatkowo : świeże truskawki uprażone płatki migdałowe Budyń wyłożyć na chłodny spód kruchy. Udekorować truskawkami i płatkami migdałowymi (uprażonymi na suchej patelni). Schłodzić. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Kruche ciasto z pyszną bezą i rabarbarem 215

miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, sól i proszek pieczenia. Rozcieramy w rękach, robimy coś w stylu kruszonki. Następnie dodajemy 4 żółtka i zagniatamy w kulkę ciasta. Na blachę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papier, a następnie wylepiamy ciastem. Wstawiamy na 10 minut do lodówki. A po tym czasie przekłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)Ubijamy 2-3 minuty, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy 0,5 minuty. Ubitą bezę wykładamy na rabarbar, a na bezę posypujemy płatki migdałowe.  Wstawiamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 60 stopni i tym razem suszymy z termoobiegiem przez około 15 minut. Po tym czasie chwile czekamy aż piekarnik lekko ostygnie przy

Gotuj z Mąką
Domowe falafele ze świeżego bobu 195

ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki lub kolendry, posiekany mały pęczek świeżej mięty (posiekany) lub łyżeczka suszonej mięty 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry duża szczypta płatków chilli (opcjonalnie) 4 -5 łyżek mąki (u mnie orkiszowa, może być z ciecierzycy lub pszenna) sól, pieprz sezam do obtoczenia olej do smażenia do podania: jogurt naturalny wymieszany z ząbkiem czosnku(...)Powinna lekko się kleić po ściśnięciu. W razie potrzeby możesz dodać ciut więcej mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Uformuj falafele w kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w sezamie. W rondelku rozgrzej grubą warstwę oleju (na 3/4 wysokości falafela). Możesz włożyć kawałek chleba, aby upewnić się, że olej jest dość gorący

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowa tarta serowo-rabarbarowa 247

łyżka ksylitolu. Masa serowo-rabarbarowa: 500 g sera białego; 2 białka; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki ksylitolu; 200 g rabarbaru; 1 łyża nasion Chia. Crumble: 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka wiórków kokosowych. Krok po kroku.             Na samym początku robię ciasto. Ważne aby składniki były prosto z lodówki. Siekam wszystko nożem a następnie(...)mieszając.              Biorę się za kruszonkę (crumble). Oderwane wcześniej ciasto kładę na stolnicę, dodaję migdały oraz wiórki kokosowe, siekam nożem a następnie formuję kulkę.             Na upieczony spód do tarty wykładam masę serową, rabarbar pokrojony w centymetrowe kawałki i posypuję wszystko nasionami Chia, a także kruszonką. Piekę 25 minut

Życie na widelcu
Malinowa chmurka z chrupiącą bezą 4139

żółtka ( białka wykorzystamy do bezy) 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą lub woreczek i schłodzić w lodówce około godziny. W między czasie nagrzać piekarnik 190stopni. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia(...)pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak ciasto kruche wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia

W garach u Gosi
Jaglana wariacja 159

już z kaszy jaglanej nie było. Klasycznie, z warzywami, z mięsem, zmielona do naleśników zamiast mąki, w formie puddingu i zwykłej jaglanki na śniadanie. Jaglany sernik, jaglane brownie, kulki , kremówki i ciasteczka . Kasza jaglana, jakby dopiero została odkryta, podbija domowe kuchnie od kilku lat. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, bezglutenowego zboża. Jest lekkostrawna. Ma właściwości antywirusowe, dzięki przeciwzapalnemu(...)wodą i gotować. Aby pozbawić kaszy kwasu fitynowego można namoczyć ją na noc z dodatkiem soku z cytryny. Jednak trzeba pamiętać, że kwas fitynowy (występuje w zbożach, także płatkach owsianych) choć utrudnia przyswajanie składników mineralnych, to wiąże on metale ciężkie, przez co obniża ich wchłanianie. To także przeciwutleniacz redukujący wolne rodniki. Jego za duże spożycie może obniżyć wchłanianie ważnych mikroelementów

Kucharzyca
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 198

Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone płatki owsiane) + trochę bułki tartej/mąki razowej do obtoczenia klopsików 4 niewielkie cebulki dymki ze szczypiorem 1 puszkę krojonych pomidorów (ja użyłam takich z bazylią, bo akurat takie zalegały u mnie(...)bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne kulki ze wszystkich stron na rumiano. Kiedy już ładnie zbrązowieją dodajemy pomidory z puszki (lub posiekane świeże) oraz koncentrat pomidorowy z 3-4 łyżkami wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem

Ratunku obiad
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 210

będą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki:  Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie biszkopt i babka cytrynowa, kilka herbatników) 80 gramów dowolnej konfitury (u mnie z płatków róż) 80 ml mleka  1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska!) 2 łyżki stołowe cukru  1 łyżka stołowa masła 82% 1 – 2 łyżki ciemnego(...)powinna się kruszyć. Po dokładnym zmieszaniu włóż masę do lodówki na około godzinę.  Z masy formuj zgrabne kuleczki (jak to relaksuje, ja tam lubię kulać ... :)). Następnie obtocz każdą kulkę w kakao, wiórkach lub posiekanych orzechach. Włóż do lodówki na 2 godziny. Podawaj schłodzone. Idealnie smakują zarówno do kawy jak i wszelkiego rodzaju alkoholi. Smacznego

Garniec Magalie
A gdyby gruszki się udały? 150

najcieńsza- dorzucamy skórkę do sosu. Czas na gruszki- układamy je w sosie, starając się stworzyć jedną, równą warstwę jednocześnie nie parząc sobie palców BARDZO gorącym karmelem. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, podkręcamy trochę temperaturę i przez kilka minut grzejemy- gruszki mają zmięknąć, a sos cudownie zgęstnieć. Ciasto francuskie rozpakowujemy i formujemy mniej więcej w kształcie naszej patelni czy rondla. Ostrożnie układamy(...)wprawdzie walorów smakowych nie stracie, ale estetyczne z pewnością. Kiedy już macie na talerzu tartę, poczekajcie aż sos spłynie na nią do ostatniej kropelki. Jamie poleca jeść ją z kulką lodów albo sosem custard. Sama też jest niesamowita- tylko pamiętajcie- dajcie chwilę karmelowi. Inaczej bąbel na języku gwarantowany

les mirabelles
Ciasteczka z mandarynkami 173

coś innego... W tym roku jednak nie odpuściłam, i znalazłam czas dla mandarynkowych paluszków. Ich przygotowanie jest proste, choć chwilę zabiera dopasowanie odpowiedniej długości. Później już idzie jak z płatka. Ciasteczka nieco rosną w piekarniku, więc należy zachować stosowne odstępy na blasze. Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy, ale ja w grudniu dostaję mandarynkowego fioła , i uważam, że takie są najlepsze(...)ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kulki nieco większe od orzecha włoskiego, formować z nich wałęczki długości 15 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe pralinki z kaszy jaglanej + pierwsze urodziny bloga! 184

pierwotnie miało być babeczkami, a które przemieniło się w bardzo smaczne i dietetyczne pralinki. Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować w kulki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie i wiórkach kokosowych. Do dzieła! Składniki: ciasto 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła(...)sobą w jednym naczyniu, następnie dodać miód, mleko oraz maślankę. Piec w dowolnej formie w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut. Wystudzić. dodatki  wiórki kokosowe płatki owsiane 1/2 szklanki rodzynek budyń czekoladowy  2 łyżki cukru, jeśli jest za mało słodkie tabliczka gorzkiej czekolady + odrobina mleka Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie. Czekoladę połamaną na kostki rozpuścić

Kuchnia Ellie