kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:67/79)

Bardzo serowa zapiekanka makaronowa 424

smaku sosu i soczystości mięsa. Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 do 30 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje(...)posiekanej natki pietruszki (1/4 pęczka) i podawać gorącą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Do przepisu najlepiej użyć mozzarelli w bloku , nie w kulkach oraz makaronu w kształcie rurek np. rigatoni, penne, ziti. Natkę pietruszki można zastąpić drobno posiekanymi listkami bazylii. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. 1 szklanka

Gospodyni Miejska
Tarta z grillowaną cukinią, jogurtem greckim i serem feta 158

jajko sól Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodać lodowatą wodę. Ciasto uformować w kule, spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 60 min. Po wyjęciu ciasta z lodówki(...)gałką. Wylać na popieczony kruchy spód (może być ciepły). Ułożyć cukinię, ja zaczęłam układanie od zewnętrznej strony formy, tworząc coraz mniejsze okręgi jak zbliżałam się do środka. Troszkę jak płatki Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez 25 min w 190 st. aż do momentu gdy masa jogurtowa będzie ścięta w środkowej części. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, pokroić i podawać. Smacznego

moj przepis na
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 231

specjalnością kuchni wiedeńskiej. Podawano je uczestnikom Kongresu Wiedeńskiego, co wpłynęło na ich upowszechnienie. W tym czasie pączki nadziewano marmoladą z moreli. My zaś najczęściej nadziewamy je konfiturą z płatków róży lub wiśniami, albo dobrym dżemem. Sporządzamy je z ciasta drożdżowego, smażymy w dużej ilości tłuszczu i po osączeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Troszkę o składnikach. Głównym składnikiem służącym(...)się z ciasta rzadszego, aby było lekkie i pulchne. Robiąc pączki bez nadzienia nabiera się jedną ręką na metalową łyżkę umoczoną w roztopionym tłuszczu, zaś drugą ręką formuje się kulki i układa na stolnicy.W przypadku gdy pączki maja być z nadzieniem najlepiej w jednej dłoni rozpłaszczyć ciasto, potem położyć na środek nadzienie i skleić brzegi nadając pączkom kulisty kształt

Ciastka - domowe słodkości
Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen 169

trzeciej trzydzieści; szybko wyłączyłam alarm i z powrotem wsunęłam się w rozgrzaną pościel. Pół godziny później nie miałam już niestety innej możliwości jak wstanie, umycie zębów i zjedzenie miski płatków z mlekiem, otrząśnięcie się z resztek snu i wyruszenie w kolejną podróż na Zelandię. A tutaj... Wielkanocne czekoladowe jajka i lody. I ja naprawdę doskonale rozumiem, że taki jest program(...)skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać - najlepiej mikserem. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 30 równych części, z każdej uformować kulkę. Układać je, spłaszczając,  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.  Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić przez 2-3 minuty na blasze, następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brioszka z konfiturą morelową 152

unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta,  Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje. Inspiracje do upieczenia brioszek znalazłam w książce "Wypieki" (moje ostatnie(...)dołu, bułeczkę koło bułeczki. Odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Każdą brioszkę posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem (można również posypać płatkami migdałowymi czy wykonać kruszonkę - przed posmarowaniem żółtkiem). Piec 25-30 minut, mniej więcej w połowie pieczenia gdyby wierzch był już odpowiednio zarumieniony, uchylić szybko piekarnik i bułkę nakryć folią aluminiową

Aromatyczne Podróże
Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 161

nijak nie pasuje do "tekturowych" kotletów sojowych,  z których jest zrobiona a z wyglądu do złudzenia przypomina prawdziwą, co najmniej do momentu przekrojenia (w środku nie ma charakterystycznych płatków rybiego mięsa). Ok, to robimy. Po pierwsze trzeba przygotować kotlety sojowe - ok. 30 sztuk.  I tu od razu na początek uwaga - nie róbcie tak, jak mówią przepisy na opakowaniu(...)liście laurowe , - po chwili dodać łyżkę cukru - i pogotować całość na wolnym ogniu przez około 20 minut. Gorącą zalewą (czyli wszystkim co jest na patelni, łącznie z cebulą, kulkami, itd.) zalać kotlety, przykryć, odstawić do wystudzenia czyli iść spać a rano nie zeżreć wszystkiego bo inni też chcą się załapać :D  Smakuje naprawdę wybornie, spróbujcie koniecznie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Burrito 176

części, lepimy z nich kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na minimum godzinę (ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową). Kulki z ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do średnio dużego i smażymy placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej(...)czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki płatków chilli, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Pudełko rozmaitości
Pierwszy śnieg i bezglutenowe ciastka czekoladowe. Z cynamonem 145

przykryła warstwa śniegu. Uśmiechnęłam się do siebie, i czym prędzej pobiegłam do drugiego pokoju, gdzie znajduje się jedyne zwykłe okno w naszym mieszkaniu. Drzewa i krzewy oblepione były białymi płatkami; samochody i chodniki pokryte lekkim puchem. Za szybami, w mroźnym powietrzu, wirowały śnieżne drobinki w szalonym, zimowym tańcu. Temu widokowi nie można się oprzeć; stałam więc i patrzyłam, dopóki(...)cynamonem i solą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 180

tyle mleka, by otrzymać 200 ml płynu. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 8 części, z każdej uformować kulki i układać obok siebie w formie keksowej (u mnie 22 cm). Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, Można posypać też(...)cukru sok z 1 cytryny Kwiaty mniszka należy zebrać w słoneczny dzień. Rozłożyć na papierze, aby dać szansę na ucieczkę ewentualnym małym mieszkańcom. Następnie obrać - potrzebne są wyłącznie żółte płatki i zalać wrzątkiem. Odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, najlepiej przez gazę. Kwiaty wyrzucamy, a uzyskany płyn łączymy z cukrem i zagotowujemy. Należy gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji

KUCHARNIA
Tarta czekoladowa 216

pierwszy doceniona przez Majów. Stworzyli ją ze sfermentowanych ziaren kakaowca, mąki kukurydzianej, miodu i chili. Napój ten nosił nazwę xocolatl. Aztekowie dosypali do niego wanilię, paprykę i płatki kwiatów. Ale dopiero w Europie Holender Jan van Hotel oddzielił masło kakaowe, w ten sposób powołując do życia sypkie kakao. Następnie eksperci Cadburry’s wyprodukowali z niego tabliczkę czekolady, a Rudolf Lindt(...)tarty o średnicy ok.22cm. Najlepiej jak ciasto zwisa poza brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać np. grochem lub fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami aby zapobiec podnoszeniu się ciasta w czasie pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć papier z zawartością i piec kolejne

UgotujmyTo.pl
Trzy sałatki na brunch do pracy czy uczelni! Zdrowo i Fit! 140

tylko ze względu na pyszny smak, ale przede wszystkim za jego skład. Produkt wypiekany jest z dużej ilości różnych ziaren: słonecznika, nasion lnu, pestek dyni, sezamu, ziaren żyta, orkiszu, płatków owsianych i sojowych, miódu, amarantusa, siemienia lnianego, ostropestu, i ziół.  Jest produkowany z naturalnych składników bez drożdży, posiada wysoką zawartość białka i błonnika. Jest dobrym źródłem cynku, magnezu, żelaza(...)łyżeczki siedmiu przypraw arabskich - sól - 2-3 łyżki ziaren sezamu -olej rzepakowy do smażenia Cieciorkę zmiksuj w blenderze na gładką masę, dodaj czosnek  przyprawy. Formuj w dłoniach małe kulki, które następnie spłaszczaj, obtaczaj w ziarnach sezamu i smaż na oleju rzepakowym na złoty kolor. Do sałatki wykorzystaj 3-4 sztuki. Z pozostałej ilości możesz zrobić świetne kanapki, między

SMYKWKUCHNI
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 167

miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej - w płatkach, kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynupreferowane dodatki: marynowane grzybki ( u nas opieńki) oraz buraczki podane na ciepło Przygotowanie: Polędwiczkę dokładnie myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, za pomocą noża pozbywamy(...)każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą noża dzielimy go na mniejsze kawałki (małe prostokąty). Z każdej cząstki robimy kulkę, a za pomocą palca wgniecenie na środku. Gotujemy na najmniejszym ogniu we wrzącej wodzie do ok.3 minut po wypłynięciu, odcedzamy i przekładamy do miski wysmarowanej masłem ( zapobiegnie to ich sklejeniu

Symfonia Smaków
Najlepszy rodzaj zimy i chlebki kukurydziane 121

Uwielbiam, gdy grudzień otula nas grubą kołdrą puszystego śniegu. Gdy wielkie płatki wirując, opadają na zaczerwienione nosy i policzki, gdy topią się na rzęsach. Gdy świat nagle zastyga w tej mroźnej ciszy, której my, ludzie, nie mamy czego przeciwstawić.  W tym roku grudzień rozczarował mnie setnie. Po zaledwie trzech dniach zimy z prawdziwego zdarzenia, która jednak dotarła zaledwie(...)świeżą kolendrą. Partiami wsypywać przesianą mąkę, mieszając na początku łyżką, a potem zagniatając dłonią. Ciasto powinno być zwarte, trochę klejące. Podzielić ciasto na 12 równych części, z każdej uformować kulkę. Rozwałkować każdą kulkę na jak najcieńszy placuszek - 10-15 cm średnicy. Ciasto podsypywać mąką, żeby się nie kleiło. Placuszki smażyć na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 146

wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy, sezam, kolendra i kumin. Ale robi się ją w wielu(...)łyżki sezamu czarnego 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki nasion kuminu 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki płatków chili 1 płaska łyżeczka soli morskiej

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania