sylwestrowymi perypetiami zakupowymi. Składniki na 2 Quesadille: 4 tortille pszenne 3 gruszki 2 garście świeżego szpinaku baby 1 mała cebula cukrowa (w oryginale szalotka) ser pleśniowy Gorgonzola 1 kulka mozzarelli w zalewie sól morska, pieprz biały (w oryginale również kolorowy) miód wielokwiatowy - 2 łyżki (u nas lipowy - ale to błąd) sok z 1/2 cytryny przyprawa do wina i piwa(...)rozkładamy jeszcze plasterki czarnych oliwek oraz doprawiamy pieprzem kolorowym. U nas nikt za oliwkami nie przepada, więc pominęliśmy ten punkt, a nieobecny w kuchni pieprz kolorowy zastąpiliśmy płatkami słodkiej papryki. Tak obłożoną tortillę przykrywamy drugim plackiem. Lekko dociskamy. Nasze quesadille przewracamy na drugą stronę za pomocą dużego, płaskiego talerza. Także lekko ugniatamy i podgrzewamy z drugiej strony
Kuchnia po mojemugaram masala łyżeczka cynamonu łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka kardamonu łyżeczka soli 300 g obranej dyni 1/2 szklanki pasaty pomidorowej 150 ml mleka kokosowego świeża kolendra i płatki migdałów do posypania Podgrzać oliwę w garnku i podsmażyć cebulę prawie do jej zeszklenia. Dodać posiekany drobno czosnek i starty imbir. Smażyć aż cebula się zeszkli, a pozostałe składniki zaczną(...)wyrosło. Można dodać czarnuszkę. Po godzinie podzielić na 8 - 10 równych części (w zależności od tego jak duże mają być chlebki). Z każdej części uformować placek lub kulkę, przykryć i odstawić na drugie wyrastanie do napuszenia to jest 10 minut. Po tym czasie na podsypanym mąką blacie/stolnicy rozwałkować na cienkie, niezbyt duże placki. Chlebki włożyć na suchą, rozgrzaną patelnię. Opiekać
Karola gotujepodwoi swoją objetość. W tym czasie mozemy przygotować budyń, rabarbar i kruszonkę. Składniki i sposób przygotowania poniżej. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki i układamy w dużych odstępach na 2 płaskich blachach (najlepiej tych z wyposażenia piekarnika) na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 30-40 minut do ponownego(...)rabarbar lekko zmięknie, a część puszczonego przez niego soku wyparuje (Masa powinna mieć konsystencję dżemu z większymi kawałkami rabarbaru. Nie może być zbyt płynna). Migdałowa kruszonka: 100 g ekologicznych płatków migdałów Symbio 1,5 łyżki cukru trzcinowego 30 g masła Płatki migdałowe i cukier blendujemy na pyłek. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy w palcach
Zawsze głodna!chłodna pieszczota mnie nie pociąga. W rzeczy samej, uciekam od zimy. Zaszywam się w domu, otulam miękkim kocem i po prostu na nią patrzę. Przyglądam się białym płatkom wirującym gdzieś z góry i niknącym gdzieś w dole. Całkiem możliwe, że ta miłość platoniczna pozostanie nieodwzajemniona. Zima wolałaby, abym się w niej zanurzyła. Zatraciła w rozkoszy(...)dość gęsty i znacznie bardziej smakuje mi dobrze schłodzony, choć wiem, że wersja na ciepło ma też wielu wielbicieli. W tym przepisie wykorzystałam mniejsze perełki tapioki, więc efekt transparentnych kulek, jakimi staje się tapioka po ugotowaniu, jest mniej widoczny. Smakowo nie ma to znaczenia. Zaproponowane w deserze owoce można oczywiście zmienić według upodobań. Tapioka jest bezsmakowa, więc dobór składników
KUCHARNIAczas nie kupowałam płatków jaglanych, ponieważ zraziłam się po jednej z paczek. Jednak postanowiłam dać im kolejną szansę i tym razem wybrać produkt ekologiczny. I to była dobra decyzja. Płatki jaglane pochodzące z upraw ekologicznych mają lepszy smak od tych konwencjonalnych! Te smakują mi bardzo i wiem, że wrócę do nich niejednokrotnie. Używam je do przyrządzania słodkich śniadań. PESTKI(...)smaku potrawom. Ciekawy zamiennik dla innych substancji słodzących. DAKTYLE Suszone owoce, które zawsze są u mnie mile widziane. Jak je mam to często robię owocowo-orzechowe batony czy kulki. Świetnie sprawdzają się właśnie w tego typu przepisach. Niekiedy służą mi za słodką przekąskę. PASZTET SOJOWY Bardzo lubię poznawać nowe smarowidła wegańskie, także z zainteresowaniem podeszłam do poniższego
Zdrowie na języku :PLubicie masło orzechowe? Ja przyznam że jeszcze do niedawna za nim nie przepadałam, ale odkąd zrobiłam te batoniki, zmieniłam zdanie o 180º. Stawiają mnie na nogi
Arbuziakigdzie tylko mogę ;). Składniki: 100g masła 110 g cukru demerara 110 gęstego syropu z płatkami róży (można użyć golden syrop w oryginale podany) 100g mąki pszennej dobra łyżka soku z cytryny 300 ml szklanka śmietany 30% cukier różany olej rzepakowy (do smażenia) Wykonanie:Przygotowujemy większą patelnie teflonową. Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem i dodajemy do niego(...)zostawiamy do wystudzenia.Kiedy są zimne usuwamy z nich papierki.Tak smażymy je do wykończenia składników. W momencie kiedy masa zaczyna nam bardzo twardnieć i ciężko ją wykładać ja rękoma formowałam kulki, później z nich placki i układałam gotowe na patelni. Roztapiały się tak samo jak wcześniejsze i dodatkowo, aby przyspieszyć pracę korzystałam z 2 patelni. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno
Malinowe Pocałunkismaku sosu i soczystości mięsa. Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 do 30 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje(...)posiekanej natki pietruszki (1/4 pęczka) i podawać gorącą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Do przepisu najlepiej użyć mozzarelli w bloku , nie w kulkach oraz makaronu w kształcie rurek np. rigatoni, penne, ziti. Natkę pietruszki można zastąpić drobno posiekanymi listkami bazylii. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. 1 szklanka
Gospodyni Miejskajajko sól Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodać lodowatą wodę. Ciasto uformować w kule, spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 60 min. Po wyjęciu ciasta z lodówki(...)gałką. Wylać na popieczony kruchy spód (może być ciepły). Ułożyć cukinię, ja zaczęłam układanie od zewnętrznej strony formy, tworząc coraz mniejsze okręgi jak zbliżałam się do środka. Troszkę jak płatki Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez 25 min w 190 st. aż do momentu gdy masa jogurtowa będzie ścięta w środkowej części. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, pokroić i podawać. Smacznego
moj przepis naspecjalnością kuchni wiedeńskiej. Podawano je uczestnikom Kongresu Wiedeńskiego, co wpłynęło na ich upowszechnienie. W tym czasie pączki nadziewano marmoladą z moreli. My zaś najczęściej nadziewamy je konfiturą z płatków róży lub wiśniami, albo dobrym dżemem. Sporządzamy je z ciasta drożdżowego, smażymy w dużej ilości tłuszczu i po osączeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Troszkę o składnikach. Głównym składnikiem służącym(...)się z ciasta rzadszego, aby było lekkie i pulchne. Robiąc pączki bez nadzienia nabiera się jedną ręką na metalową łyżkę umoczoną w roztopionym tłuszczu, zaś drugą ręką formuje się kulki i układa na stolnicy.W przypadku gdy pączki maja być z nadzieniem najlepiej w jednej dłoni rozpłaszczyć ciasto, potem położyć na środek nadzienie i skleić brzegi nadając pączkom kulisty kształt
Ciastka - domowe słodkościtrzeciej trzydzieści; szybko wyłączyłam alarm i z powrotem wsunęłam się w rozgrzaną pościel. Pół godziny później nie miałam już niestety innej możliwości jak wstanie, umycie zębów i zjedzenie miski płatków z mlekiem, otrząśnięcie się z resztek snu i wyruszenie w kolejną podróż na Zelandię. A tutaj... Wielkanocne czekoladowe jajka i lody. I ja naprawdę doskonale rozumiem, że taki jest program(...)skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać - najlepiej mikserem. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 30 równych części, z każdej uformować kulkę. Układać je, spłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić przez 2-3 minuty na blasze, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeunoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta, Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje. Inspiracje do upieczenia brioszek znalazłam w książce "Wypieki" (moje ostatnie(...)dołu, bułeczkę koło bułeczki. Odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Każdą brioszkę posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem (można również posypać płatkami migdałowymi czy wykonać kruszonkę - przed posmarowaniem żółtkiem). Piec 25-30 minut, mniej więcej w połowie pieczenia gdyby wierzch był już odpowiednio zarumieniony, uchylić szybko piekarnik i bułkę nakryć folią aluminiową
Aromatyczne Podróżenijak nie pasuje do "tekturowych" kotletów sojowych, z których jest zrobiona a z wyglądu do złudzenia przypomina prawdziwą, co najmniej do momentu przekrojenia (w środku nie ma charakterystycznych płatków rybiego mięsa). Ok, to robimy. Po pierwsze trzeba przygotować kotlety sojowe - ok. 30 sztuk. I tu od razu na początek uwaga - nie róbcie tak, jak mówią przepisy na opakowaniu(...)liście laurowe , - po chwili dodać łyżkę cukru - i pogotować całość na wolnym ogniu przez około 20 minut. Gorącą zalewą (czyli wszystkim co jest na patelni, łącznie z cebulą, kulkami, itd.) zalać kotlety, przykryć, odstawić do wystudzenia czyli iść spać a rano nie zeżreć wszystkiego bo inni też chcą się załapać :D Smakuje naprawdę wybornie, spróbujcie koniecznie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEczęści, lepimy z nich kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na minimum godzinę (ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową). Kulki z ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do średnio dużego i smażymy placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej(...)czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki płatków chilli, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Pudełko rozmaitości