kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:64/79)

Malinowa chmurka z chrupiącą bezą 4108

żółtka ( białka wykorzystamy do bezy) 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą lub woreczek i schłodzić w lodówce około godziny. W między czasie nagrzać piekarnik 190stopni. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia(...)pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak ciasto kruche wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia

W garach u Gosi
Jaglana wariacja 133

już z kaszy jaglanej nie było. Klasycznie, z warzywami, z mięsem, zmielona do naleśników zamiast mąki, w formie puddingu i zwykłej jaglanki na śniadanie. Jaglany sernik, jaglane brownie, kulki , kremówki i ciasteczka . Kasza jaglana, jakby dopiero została odkryta, podbija domowe kuchnie od kilku lat. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, bezglutenowego zboża. Jest lekkostrawna. Ma właściwości antywirusowe, dzięki przeciwzapalnemu(...)wodą i gotować. Aby pozbawić kaszy kwasu fitynowego można namoczyć ją na noc z dodatkiem soku z cytryny. Jednak trzeba pamiętać, że kwas fitynowy (występuje w zbożach, także płatkach owsianych) choć utrudnia przyswajanie składników mineralnych, to wiąże on metale ciężkie, przez co obniża ich wchłanianie. To także przeciwutleniacz redukujący wolne rodniki. Jego za duże spożycie może obniżyć wchłanianie ważnych mikroelementów

Kucharzyca
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 168

Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone płatki owsiane) + trochę bułki tartej/mąki razowej do obtoczenia klopsików 4 niewielkie cebulki dymki ze szczypiorem 1 puszkę krojonych pomidorów (ja użyłam takich z bazylią, bo akurat takie zalegały u mnie(...)bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne kulki ze wszystkich stron na rumiano. Kiedy już ładnie zbrązowieją dodajemy pomidory z puszki (lub posiekane świeże) oraz koncentrat pomidorowy z 3-4 łyżkami wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem

Ratunku obiad
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 181

będą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki:  Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie biszkopt i babka cytrynowa, kilka herbatników) 80 gramów dowolnej konfitury (u mnie z płatków róż) 80 ml mleka  1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska!) 2 łyżki stołowe cukru  1 łyżka stołowa masła 82% 1 – 2 łyżki ciemnego(...)powinna się kruszyć. Po dokładnym zmieszaniu włóż masę do lodówki na około godzinę.  Z masy formuj zgrabne kuleczki (jak to relaksuje, ja tam lubię kulać ... :)). Następnie obtocz każdą kulkę w kakao, wiórkach lub posiekanych orzechach. Włóż do lodówki na 2 godziny. Podawaj schłodzone. Idealnie smakują zarówno do kawy jak i wszelkiego rodzaju alkoholi. Smacznego

Garniec Magalie
A gdyby gruszki się udały? 130

najcieńsza- dorzucamy skórkę do sosu. Czas na gruszki- układamy je w sosie, starając się stworzyć jedną, równą warstwę jednocześnie nie parząc sobie palców BARDZO gorącym karmelem. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, podkręcamy trochę temperaturę i przez kilka minut grzejemy- gruszki mają zmięknąć, a sos cudownie zgęstnieć. Ciasto francuskie rozpakowujemy i formujemy mniej więcej w kształcie naszej patelni czy rondla. Ostrożnie układamy(...)wprawdzie walorów smakowych nie stracie, ale estetyczne z pewnością. Kiedy już macie na talerzu tartę, poczekajcie aż sos spłynie na nią do ostatniej kropelki. Jamie poleca jeść ją z kulką lodów albo sosem custard. Sama też jest niesamowita- tylko pamiętajcie- dajcie chwilę karmelowi. Inaczej bąbel na języku gwarantowany

les mirabelles
Ciasteczka z mandarynkami 147

coś innego... W tym roku jednak nie odpuściłam, i znalazłam czas dla mandarynkowych paluszków. Ich przygotowanie jest proste, choć chwilę zabiera dopasowanie odpowiedniej długości. Później już idzie jak z płatka. Ciasteczka nieco rosną w piekarniku, więc należy zachować stosowne odstępy na blasze. Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy, ale ja w grudniu dostaję mandarynkowego fioła , i uważam, że takie są najlepsze(...)ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kulki nieco większe od orzecha włoskiego, formować z nich wałęczki długości 15 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe pralinki z kaszy jaglanej + pierwsze urodziny bloga! 154

pierwotnie miało być babeczkami, a które przemieniło się w bardzo smaczne i dietetyczne pralinki. Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować w kulki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie i wiórkach kokosowych. Do dzieła! Składniki: ciasto 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła(...)sobą w jednym naczyniu, następnie dodać miód, mleko oraz maślankę. Piec w dowolnej formie w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut. Wystudzić. dodatki  wiórki kokosowe płatki owsiane 1/2 szklanki rodzynek budyń czekoladowy  2 łyżki cukru, jeśli jest za mało słodkie tabliczka gorzkiej czekolady + odrobina mleka Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie. Czekoladę połamaną na kostki rozpuścić

Kuchnia Ellie
Domek z piernika + szablon do pobrania 241

Mikołaj wchodzący koniem (choć drzwi przecież otwarte😜) również jest pierniczkiem. Co do szablonów na te właśnie drobniejsze elementy, to nie robiłam. Bałwanek to po prostu 3 różnej wielkości kulki (trzeba je tylko troszkę dłużej piec, a jak popękają to lukier załatwi sprawę), drabina też wycięta bez bawienie się w osobne szczebelki, płotek podobnie. Od ręki, choć z lekką dozą(...)jest na tyle duża, że wszystko pomieściła, ale Wy możecie wykorzystać choćby kawałek sklejki. Dach- nie zrobiłam dachówek z prostego powodu- zapomniałam ;) Ale tu z pomocą przyszły potłuczone czekoladowe płatki corn flakes. Przyklejone do cieniutkiej warstwy gęstego lukru siedzą na tym dachu tak jak powinny.  Jeśli chodzi o oświetlenie, to możecie w środek włożyć takie choinkowe (20sztuk na baterię

Kuchnia w czekoladzie
Tort makowo-jabłkowy 157

ciasta zaczną się formować większe grudki. Można też użyć miksera z mieszadłem (u mnie K) i miksować do momentu aż składniki zaczną się jakby zbrylać. Ciasto skleić w kulkę, spłaszczyć zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową i makową. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru(...)laski wanilii. Wrzącym mlekiem zalać mak. Dodać resztę składników, wymieszać. Prażone orzechy w miodzie: 40 gr masła 40 gr miodu 100 gr dowolnych orzechów – u mnie włoskie i płatki migdałowe Do miseczki przełożyć masło i miód, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia się składników, dodać orzechy wymieszać. Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić

moj przepis na
Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę. 188

zbyt klei się do rąk posypujemy ręce delikatnie mąką. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto(...)ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym ( przepis tutaj ). Do przygotowania  pizzy użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego

Słodkie okruszki
bezowe kule z mango - deser bezowy 125

cukru pudru, mus: 300 ml pulpy z mango, 10 g żelatyny, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 200 ml sorbetu cytrynowego „ ziemia”: 100 g gorzkiej czekolady, 100 g płatków migdałów, 1 łyżka cukru pudru, Bezy: Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować rozpuszczonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą(...)foremce, na patyczek) Dolną część foremki do ciasteczek wypełnić musem, włożyć małą kulkę sorbetu cytrynowego.  Przykryć foremkę drugą częścią foremki (tą z dziurką)  i wypełnić musem.  Wstawić do zamrażarki. „ Ziemia”: zmiksować migdały z czekoladą i cukrem. Składanie deseru: Mus wyjąć z zamrażarki, wyjąć kulki i odstawić na 10 minut. Na Na talerz wysypać trochę ziemi, ułożyć

królestwo garów
LEKKO SŁONA TARTA CZEKOLADOWA Z KAJMAKIEM 129

soli nadzienie: 200 g czekolady gorzkiej 30 g czekolady mlecznej 3 jaja 310 ml tłustego mleka  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka masy kajmakowej sól morska w płatkach Przygotowanie Najpierw spód. Masło zmiksujcie z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajcie żółtka, a po chwili przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Starajcie się zrobić to wszystko w miarę szybko. Kiedy(...)sitko do roztopionej czekolady. Dodajcie ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszajcie czekoladowa masę. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Wyciągnijcie z zamrażalnika spód tarty, wyłóżcie go papierem, na papier wysypcie kulki ceramiczne lub fasolę/groch/ryż i pieczcie przez 15 minut. Po tym czasie usuńcie obciążniki i dopieczcie spód przez jeszcze 5 minut. Wyciągnijcie. Temperaturę piekarnika obniżcie

OliveandThyme
Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy) 204

łyżki oliwy Wykonanie Do miski z solą i mąką wlewamy gorącą wodę i olej. Mieszamy łyżką, a później zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 9 -10 części i każdą kulkę cieniutko wałkujemy. Smażymy na patelni bez tłuszczu minutę z jednej strony i 20 sekund z drugiej. Po usmażeniu placek kroimy w trójkąty, które smarujemy oliwą z przyprawami. Temperatura 180 stopni Czas(...)kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry  Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem 155

kaszy jaglanej będzie Ci potrzebne: Szpinak liście ok 500 gram 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 180 gram serka mascarpone Oliwa z oliwek 1 szklanka kaszy jaglanej 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych 1 jajko Sól Pieprz Curry Suszone pomidory Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem to proste. Szpinak oczyszczamy, płuczemy a następnie blanszujemy we wrzącej wodzie. Na patelni rozgrzewamy(...)ostygła przystępujemy teraz do mielenia. Tym razem dokonamy tego za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Po zmieleniu, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Łyżką stołowa nabieramy ciasto i formujemy kulkę w której to palcem robimy wgłębienie. Dołek wypełniamy szpinakowym farszem i zalepiamy otwór. Tak przygotowane pyzy, wkładamy delikatnie do wrzącej wody i na bardzo małym ogniu, gotujemy kilka minut

Markowy smak
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 155

kruchych, ale sprawdzi się też do naleśników-pancakes i jako zagęstnik w indyjskim curry. Mocno pochłania wilgoć. Można sobie sypnąć łyżeczkę czy dwie do owsianki, jaglanki lub porannej miski płatków aby zwiększyć ilość nierozpuszczalnego błonnika w diecie.   Mąka z orzechów włoskich i laskowych – słodka, mocno orzechowa w smaku. Do wypieków cukierniczych i wytrawnych, w zastępstwie części mąki pszennej (najlepiej(...)sosów i zup, legumin i deserów. Jest bezbarwna – nie zabiela potraw, zmienia tylko ich konsystencję. Jeśli macie problem z jej zdobyciem, można w blenderze lub młynku do kawy zmielić kulki tapioki (tak, to te, których używa się do bubble tea – dostępne w sklepach orientalnych i na Allegro).     Mąka sojowa – odtłuszczona, o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu, pełnotłusta

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania