kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:58/79)

Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi 149

temp. 180°C (góra-dół). Przygotować foremkę na muffiny - wyłożyć ją papilotkami. Napełnić ciastem przygotowane foremki do 2/3 ich wysokości (fot.1) , każdego muffina posypać dodatkowo niewielką ilością odłożonych płatków czekoladowych. Piec około 15 - 20 minut do tzw. suchego patyczka  (fot.2) . Wystudzić. W tym czasie można przygotować krem do dekoracji. Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę  (fot.3) . Następnie(...)zielony barwnik spożywczy. Miksować dokładnie, aby równo rozprowadził się po całej masie maślano-cukrowej. Tak przygotowanym kremem udekorować wierzch muffinek, tworząc imitację "trawy". Z gotowej masy cukrowej utoczyć 6 kulek, wielkości orzecha włoskiego. Przeciąć je na pół, i każdą półkulę ułożyć na babeczce  (fot.5) . Uzyskamy w ten sposób bazę naszej dekoracji, czyli kuperki króliczków :) Następnie utoczyć 12 mniejszych

Świat Ciasta
Tarta marcepanowo-śliwkowa z migdałami i orzechami 157

migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około 30 minut. Schłodzone ciasto posypać mielonymi migdałami i wyłożyć na to papier do pieczenia a następnie ceramiczne kulki, które obciążą ciasto, aby nie wyrosło (możecie użyć ryżu lub fasoli). Piec w nagrzanym piekarniku -200 stopni Celsjusza około 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiec jeszcze na złoty(...)cukru kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej Starty marcepan połączcie z resztą produktów i zmiksujcie na gładką masę. Będziecie jeszcze potrzebowali  7 dużych śliwek 3 łyżki płatków migdałowych  2 łyżki orzechów Wykonanie Na upieczoną tartę wyłóżcie całą masę marcepanową.  Poukładajcie śliwki rozcięciami do góry, posypcie migdałami i orzechami.  Pieczcie w temperaturze 170 stopni około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kruche ciasteczka żytnie z czekoladą 166

każdego coś dobrego. Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki - wielki powrót Czego potrzebujemy? (na ok. 25 sztuk) - pół kostki masła (ok. 120g), - 1/3 szklanki cukru, - pół szklanki płatków owsianych, - pół szklanki mąki żytniej (można użyć razowej lub pełnoziarnistej), - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - tabliczka gorzkiej czekolady, (opcjonalnie orzechy, suszone owoce - rodzynki, żurawina, morele) Przygotowanie: 1. Masło powinno mieć(...)mikserem. 2. Następnie dodajemy jajko i dalej ucieramy. 3. Dodajemy resztę składników i mieszamy. 4. Czekoladę siekamy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. 5. Z ciasta formujemy małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy łyżką. 6. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C - mają się zarumienić. Studzimy na kratce. Ciasteczka

two broke sisters
MONKEY BREAD 101

mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli syrop 120 g cukru 100 g masła dodatkowo 2-3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu płatki migdałów kilka kostek czekolady olej A jak to zrobić: Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto(...)wyrośnięcia. W tym czasie przygotować syrop tzn. roztopić masło i rozpuścić w nim cukier. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać małe kawałki, do środka wkładać po kawałku czekolady i formować w kulki (ręce natłuścić lekko olejem). Każdą kulkę obtoczyć w cukrze cynamonowym (wystarczy cukier połączyć z cynamonem) i układać w wysmarowanej blasze. Uwaga blach musi być dość spora, aby podczas pieczenia

Kuchnia w opałach
Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i awokado na rukoli 199

oliwek i octem balsamicznym. Do tego chrupiące pieczywo... mniam  Polecam każdemu.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: ok. 11,50 złSKŁADNIKI:3 plastry szynki parmeńskiej1 kulka mozzarelli1/2 awokado5 pomidorków koktajlowychrukolaparmezanoliwa z oliwekocet balsamicznyświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się do przygotowania składników. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w plastry. Pomidorki koktajlowe myjemy(...)niej na przemian układamy plastry mozzarelli i awokado. Układamy plastry szynki parmeńskiej i pomidorki koktajlowe. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy octem balsamicznym. Na koniec, sałatkę posypujemy płatkami parmezanu i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Białe trufle - zimowe słodkości 180

roku wśród zimowych słodkości pojawił y się na moim stole domowe trufle. Te małe, białe łakocie kojarzą mi się właśnie z taką przedświąteczną atmosferą, pierwsz ymi płatkami śniegu, ulicami ro z świetlonymi świątecznymi dekoracjami i pięknie ozdobionymi choinkami. Trufle są bardzo sł odkie, ale trudno im si ę oprzeć. BIAŁE TRUFLE Składniki: 1/4 szklanki śmietany 2 tabliczki białej czekolady wiórki(...)odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą con aby masa stężała.  Stężałą masę nabieramy na łyżeczkę i w dłoni formujemy kulkę.  Trzeba to robić dość szybko bo masa jest lepiąca a pod wpływem ciepła się rozpuszcza. Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych, a na wierzchu ozdabiamy orzeszkiem m & m. (Orzeszki można włożyć też do środka kulki) Przechowujemy

Bon appetit mon amie
Orkiszowe ciasteczka z nasionami 182

słodkie i chrupiące a uwieńczeniem smaku jest polewa z gorzkiej 60% czekolady. Składniki: 250g masła 250g mąki pełnoziarnistej z orkiszu Basia 150g mąki pszennej tortowej Basia 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki musli błonnikowe z kokosem 3 łyżki siemię lniane 3 łyżki rodzynek 3 łyżki nasion dyni 3 spore łyżki naturalnego miodu, płynnego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąką, miodem, solą, proszkiem do pieczenia oraz jajkami. Następnie zagniatając ciasto dodać nasiona oraz rodzynki. Ciasto będzie lekko klejące, ale raczej zwarte. Dłonie lekko moczyć w wodzie i formować kulki. Ja urywałam kawałki ciasta o wadze mniej więcej 40g każda, u mnie 25sztuk. Każdą kulkę spłaszczyć w dłoniach, obtoczyć boki w sezamie, układać na blaszce wyłożonej papierem i dodatkowo

W garach u Gosi
Ciasteczka owsiane z bananami, wegańskie, bez cukru 135

łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 4 łyżki syropu z agawy (proszę dosłodzić do smaku) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 4 łyżki poszatkowanych orzechów 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek   1. Siemię(...)lnianym, wsypać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać mikserem. 3. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na około 10 minut. 4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Ciasto jest dosyć wilgotne, więc można również nakładać je łyżką. 5. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg

Mała Cukierenka
MAZUREK POMARAŃCZOWY 83

śmietany 18% 1 żółto Przesiej mąkę oraz cukier puder.   Dodaj  masło i posiekaj  nożem. Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli.  Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij z niego dowolny kształt ( w moim przypadku to koło) Na blasze wyłóż(...)łyżka soku z cytryny  1 łyżka skórki z pomarańczy pół łyżeczki otartej skórki z cytryny  100 g cukru  50 g białej czekolady  50 g płatków migdałowych  do dekoracji płatki migdałów, migdały Pomarańcze, cytrynę wyparz, dokładnie wyszoruj. Zblenduj miąższ z pomarańczy, dodaj sok z cytryny, skórki z owoców.  Przełóż całość do garnuszka, wsyp cukier

Kukuleczki
Drożdżowa tarta ze szparagami. 155

Wreszcie mamy czas dla siebie! On nie będzie wymagał obiadów! Będzie chciał kanapek. Podejrzewam, że nawet jakby dostał psie chrupki i mleko to cieszyłby się jak dziecko z nowych płatków. Pogódźmy się z tym że gra. W końcu zawsze mógł iść na wódkę i gołe baby z kolegami albo chadzać regularnie na bilard i wracać owiany zapachem damskich perfum(...)foremkę, nakłuwam je widelcem. Na wierzch daję papier do pieczenia i obciążam kamykami. Ma być obciążone dokładnie. U mnie są to kamyki, ale możecie użyć ryżu, fasoli bądź ceramicznych kulek. Spód podpiekam 15 min. Farsz do tarty pęczek zielonych szparagów 7 plasterków szynki dojrzewającej lub dobrego bekonu jedna szalotka szklanka serka – ja użyłam takiego do serników 1 jajko sól

ladykitchen
Praliny czekoladowe z musli 144

Składniki: 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki mleka 3 łyżki masła 6 łyżek musli z rodzynkami 3 łyżki wiórków kokosowych 2-3 łyżki pokruszonych migdałów w płatkach 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca (mogą być dowolne inne) 1 łyżka żurawiny suszonej wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę połam i razem z masłem i mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej(...)masa będzie zimna i twarda, ręcznie formuj małe kuleczki. Część obtocz w wiórkach kokosowych, część w kakao. Ułóż na talerzu i włóż do lodówki. Schłodzone smakują najlepiej. :) Mi kulki nie wyszły za bardzo, ale smak jest rewelacyjny

Anioszek w kuchni
Ciastka jaglane na razowej mące orkiszowej 315

zdrowe, więc dla dzieci jak znalazł. Przepis zmodyfikowałam - oryginalny pochodzi ze strony  www.masztalerz.tumblr.com.  Przepis na około 30 ciastek : 200 g. razowej mąki orkiszowej 160 g. płatków jaglanych 6 łyżek oleju kokosowego 6 łyżek miodu 3 łyżki kakaa 3 jajka 50 g. ziaren słonecznika 50 g. pestek dyni garść suszonej żurawiny 50 g. posiekanej czekolady ( ja dodałam opakowanie Milky(...)patelni. Jajka, olej kokosowy i miód zmiksowałam. Dodałam suche składniki. Całość dokładnie wymieszałam. Masa ciastkowa jest raczej luźna, ale daje się formować, więc ja nabierałam porcje łyżeczką, formowałam nieduże kulki i układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Każde spłaszczyłam na grubość około 1 cm. Piekarnik nagrzałam do 190 stopni - po przeprowadzce mam znów elektryczny

apetytnapieczenie
Sernik z czekolada, na zimno, na kukurydzianym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.149 185

gości, na moje urodziny :) Sernik z czekolada, na zimno, na kukurydzianym spodzie spód: 5 szkl. płatków kukurydzianych 4 łyżki kakao 6 łyżek roztopionego masła Do blendera wsypujemy płatki kukurydziane i rozdrabniamy je a następnie przesypujemy do miski i dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy roztopione masło. Przekładamy masę do formy, która umieszczamy w zamrażarce na 30 minut. masa serowa: 3/4 szkl(...)przesypujemy do miski. Dodajemy serek kanapkowy, śmietanę kremówkę oraz cukier. Wszystko miksujemy. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki łyżeczka masła opakowanie kulek Ferrero Rosche i cukrowe perełki Do miseczki wkładamy gorzką czekoladę, dodajemy śmietankę i dorzucamy masło. Wszystko rozpuszczamy w kapieli wodnej. Na serowa masę wykładamy roztopioną czekoladę i układamy kulki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka - batoniki owsiane... 🍪 103

przepisu Agnieszki na Batoniki Light... 😁 Składniki: 1 szkl. płatków owsianych garść rodzynek garść żurawiny czubata łyżka siemienia lnianego 1-2 łyżki oliwy (może być też olej kokosowy) woda Przygotowanie: Płatki wsypujemy do miseczki, dodajemy rodzynki i żurawine (możemy dodać więcej jeśli chcemy bardziej słodki smak ciasteczek), siemię lniane i zalewamy ciepłą wodą (wody tyle aby całość była zakryta). Przykrywamy talerzykiem(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub jeśli nie mamy to trzeba blaszkę delikatnie natłuścić, w zależności jaki chcemy kształt ciasteczek  - jeśli okrągłe to nabieramy porcję ciasta łyżką, formujemy kulkę, spłaszczamy i kładziemy na blaszkę, lub prostokąty to wykładamy całość ciasta na blaszkę, równo rozprowadzamy, a po upieczeniu kroimy na prostokąty. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Jadalne prezenty: Marokańskie trufle daktylowe (bez cukru) 147

cynamonu skórka starta z wyparzonej pomarańczy 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego * Możesz wykorzystać gotowe mielone migdały lub też zmielić w malakserze migdały całe lub w płatkach.  Przygotowanie trufli daktylowych: Włóż daktyle do garnka do gotowania na parze lub durszlaka ułożonego nad garnkiem z wrzątkiem i przykrytego pokrywką. Gotuj je na parze przez 20 minut(...)słodzik) oraz pastę daktylową i wszystko dokładnie wymieszaj do utworzenia jednolitej masy. Najlepiej jest zrobić to dłońmi. Gdy masa dobrze się połączy, zacznie odchodzić od dłoni. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej jest zmoczyć dłonie wodą, następnie wziąć kawałeczek masy i utoczyć z niej kulkę. Następnie każdą truflę obtocz w mielonych migdałach, lekko dociskając, aby się przykleiły

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegańskie tartaletki różane z borówkami. 118

oleju kokosowego różany serek 100g nerkowców 2 łyżki syropu z agawy 125ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka stewii 1 łyżeczka zmiksowanych malin/truskawek lifiziowanych (można pominąć)* 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego) 2 łyżeczki wody różanej 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii posypka z lifiziowanych malin garść lifiziowanych malin (dostępne np. w Rosmannie) 1 łyżeczka stewii(...)Składniki na spód mieszamy ze sobą (najlepiej użyć do tego rąk bo olej kokosowy pod wpływem temperatury szybko twardnieje, a ciepło rąk go rozgrzeje). Z ciasta na spód tworzymy kulkę i wsadzamy na 15 do zamrażarki. Masa serowo-różana: W tym czasie blenderujemy odcedzone nerkowce z resztą składników. Rozgrzewamy piekarnik do 160C. Spód wykładamy w foremkach i wsadzamy do piekarnika

Fill The Bowl
Batoniki ( ciasteczka) owsiano-żytnie z bakaliami bez pieczenia 122

tabliczki siekanej gorzkiej czekolady (80% kakao) - zamiennie 3 łyżki kakao) W rondlu umieścić masło roślinne, cukier i mleko. Zagotować. Dodać płatki owsiane - prażyć około 5 minut. Jak płatki delikatnie zmiękną dodać otręby i czekoladę. Po minucie wyłączyć gaz i dodać bakalie. Mieszać do całkowitego wchłonięcia płynu przez bakalie. Na folię aluminiową wyłożyć masę, Uformować blok(...)godzinach powinny obeschnąć delikatnie i można już je jeść. Jeżeli mamy więcej czasu i lubimy zabawy plastyczne ( lub mamy małe dzieci, które lubią zabawy plasteliną) - z przestygniętej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego  i delikatnie spłaszczamy dłońmi. Następnie postępujemy jak z batonikami - obtaczamy w ulubionych ziarenkach i pozostawiamy do obeschnięcia.  . Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie

kawawszklance
Kulki owsiane z orzechami i wiórkami kokosowymi 134

rondelku rozpuścić masło, następnie dodać cukier puder i miód. Całość ze sobą połączyć i gotować na bardzo małym ogniu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do przygotowanej masy wsypać płatki owsiane, granolę, 2 łyżki wiórków kokosowych i posiekane orzechy ziemne. Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 2 łyżki zimnego mleka. Całość wymieszać(...)zwarta masa. Jeżeli masa jest zbyt sypka - to dodajcie więcej zwykłego mleka. Jeśli jest zbyt mokra - to dodajcie więcej mleka w proszku. Z przygotowanej masy oderwać kawałek i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych, umieścić w małych foremkach bądź ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki (lub podać do zjedzenia od razu

Ugotować
SHEVRANBERRY COOKIES – TERA – ciastka owsiane z żurawiną 169

jest to konieczne, ale my wolimy ciastka z nieco mniejszymi kawałkami owoców. 4. POZOSTAŁE SKŁADNIKI (1 min) Do miski z puszystą masą dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, posiekaną żurawinę oraz dodatki w postaci orzeszków ziemnych oraz wiórków kokosowych (możecie zamiennie użyć innych orzechów lub pestek dyni, słonecznika itp.). Miksujemy wszystko lub mieszamy drewnianą łyżką jedynie do równomiernego połączenia(...)dół. 6 . FORMOWANIE CIASTEK (5 min) Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia (jak nie macie, to wysmarujcie blachę tłuszczem i posypcie lekko mąką). Ze schłodzonej masy formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie rozkładamy je w równych odstępach na blaszce, rozpłaszczając je środkiem dłoni w kształt okrągłych ciastek (niestety zapomnieliśmy zrobić zdjęcie tego kroku, wybaczcie). Masa ciasteczkowa jest

Nerds Kitchen
Całusy kokosowo - migdałowe z truskawkami 208

słodki całus, a nim będą małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no i truskawkowe. ok 10 ciastek Składniki : ciastka 140 g płatków migdałów 60 g wiórków kokosowych 1 łyżka koniaku 2 białka 1 łyżka cukru pudru ( ciastka nie będą słodkie, jeżeli chcesz dodaj więcej cukru) 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania odrobina(...)Migdały prażymy na patelni i blendujemy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką).  Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki blendujemy

Niezły Młynek
Pierniczki w czekoladzie (szybkie) 259

cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika(...)będzie takie klejące) Małą łyżeczką nabieramy ciasto i w zwilżonych wodą dłoniach lepimy kulkę (jak zmoczymy dłonie wodą to ciasto nie będzie się kleiło do nich). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach bo w czasie pieczenia pierniczki podwajają swoją objętość. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania