obciążeniu ciasta, w czasie wstępnego zapiekania. Inaczej ciasto podniesie się Wam i nie będzie ładnych brzegów tarty. Ja obciążam tartę fasolą na pomiętym papierze do pieczenia. Są specjalne kulki do obciążania tart, ale jeszcze się ich nie dorobiłam Fasola lub groch są o tyle fajne, że możemy również wykorzystywać je wielokrotnie. Ważne, aby kupić dobre szparagi. Jeśli kupimy szparagi(...)lodowata woda (opcjonalnie) Masa 500 g szparagów 2 jajka 500 ml śmietany 18% 200 g cheddara 50 g sera brie 250 g mascarpone sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 łyżki płatków migdałowych do posypania Sposób przygotowania Ciasto Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto kiepsko się klei, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy
Mieszam w Garnkuzmienia faktu że bułki są pyszne. Świetnie smakują z dobrą wędliną. Jako dodatków użyłam igiełek rozmarynu, plasterków czerwonej cebuli i czosnku. Bułki posypałam gruboziarnistym pieprzem i solą w płatkach. Ale można użyć ulubionych dodatków. Uzupełnienie: Jedna z blogerek piekących drożdżówki zwróciła uwagę, że dla niej to bardziej bułki niż drożdżówki. Ma rację! Moje to również bardziej bułeczki z wytrawnymi dodatkami(...)Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut. Z kulek uformuj placuszki. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie podsypuj go mąką, wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta
Stare Garymusicie je zrobić na świąteczny stół. Babeczki przygotowałam z ciasta drożdżowego, oblałam obficie lukrem i posypałam zbożowymi kuleczkami. Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Do nadziewania babeczek użyłam konfitury "Płatki róż", po odkręceniu słoiczka zapach Was zachwyci a smak zadowoli! Polecam kochani serdecznie! To zdecydowanie must have! Przygotowanie ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI NA BABECZKI DROŻDŻOWE: - 1 kg mąki - kostka margaryny(...)tenisowej. Możesz babeczki wykonać na dwa sposoby, albo jak na zdjęciu poniżej tj. każdy kawałek ciasta rozgnieć w dłoni na mały blat, nadziej konfiturą różaną i zalep jak piłeczkę. Kulki ułóż jedna koło drugiej w dużej formie na babkę. Drugi sposób każdą kulkę układamy w foremkach do babeczek. Z tej ilosci ciasta spokojnie zrobisz i dużą babkę i około
SMYKWKUCHNIdzień wcześniej przed zaproszeniem gości spokojnie poczekają na nich w lodóweczce. Oprócz oczywiście takich standardów znajdziemy w tym rozdziale różnego rodzaju ciekawostki. Śledź na konfiturze z czerwonej cebuli, koktajlowe kulki, burak z kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają(...)trzy chłodniki. Na botwinie z przepiórczym jajkiem, ogórkowy z nutką mięty i malinami oraz jagodowy z uszkami na słodko. Później jest już tylko lepiej ;-) Krem z białych warzyw z płatkami migdałowymi, krem z karmelizowanego kalafiora czy szparagowa w dwóch kolorach to bardzo ciekawe propozycje na nasze stoły. Za oknem zimna jesień, więc przyda się także przepis na rozgrzewającą marchewkową
Mr. Tastemożna zajadać się faworkami czy pączkami! Na takie pyszności zawsze jest dobra pora :) Ale dlaczego bezglutenowe? Od początku tego roku staram się odżywiać zgodnie z dietą bezglutenową (z wyłączeniem płatków owsianych, które jem) i czuję się bardzo dobrze! W dzieciństwie miałam alergię na gluten i całkiem niedawno znów zaczęłam mieć nieprzyjemne dolegliwości... Szukając w internecie przepisów na bezglutenowe wypieki okazało(...)wycinać kształtów, wiec z reszty ulepiłam kuleczki, których wyszło 6-7 :) Zamiast wycinać oponki w wersji "bardzo szybkiej" można odrywać z ciasta kawałki masy i robić z nich kulki, a następnie usmażyć - wszystko zależy od Was :) ~250g twarogu w kostce ~250g mąki (tutaj: 100g gryczanej, 100g jaglanej, 50g ryżowej) + trochę do podsypania, ale starcie się podsypywać jak najmniej, ponieważ
chili & sugarobtaczać w świeżych ziołach (np. bazylia, oregano, pietruszka, szczypiorek), przyprawach (np. młotkowany pieprz, marynowany świeży pieprz kolorowy, słodka mielona papryka, wędzona mielona papryka) czy też posiekanym drobniutko czosnku. Takie kulki układa się w słoiczkach i zalewa oliwą z oliwek. Po zakręceniu słoiczki przechowujemy w lodówce. Smaku nabierają po mniej więcej 2 dniach, a na dobre "znikają(...)foremek do odciekania. Część obtoczyłam w suszonym czosnku niedźwiedzim, część w mielonej słodkiej papryce, a trzecią część odsączyłam nieco mocniej i podałam w formie twarożku polanego oliwą i obsypanego płatkami chilli i marynowanym pieprzem. Mała wskazówka: jeśli będziecie formować dłońmi kuleczki, to najpierw posmarujcie dłonie nieco oliwa, serek nie będzie się tak kleił do palców. Mam nadzieję, że namówiłam
Codzienna kuchnia niecodziennaliści kapusty pekińskiej 200 g żółtego sera tłuszcz do smażenia przyprawy: po pół łyżeczki soli, cząbru, oregano, 1/3 łyżeczki utartego kminu rzymskiego i nasion kolendry, około 1/3 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku. Mięso mielimy wraz z cebula i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przecier pomidorowy. Dusimy(...)wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia, że nie przykleja się do stolnicy. Czysta i prosta robota :) Placki nie muszą być idealnie okrągłe, ale jeśli
Pichceniomaniasylwestrowymi perypetiami zakupowymi. Składniki na 2 Quesadille: 4 tortille pszenne 3 gruszki 2 garście świeżego szpinaku baby 1 mała cebula cukrowa (w oryginale szalotka) ser pleśniowy Gorgonzola 1 kulka mozzarelli w zalewie sól morska, pieprz biały (w oryginale również kolorowy) miód wielokwiatowy - 2 łyżki (u nas lipowy - ale to błąd) sok z 1/2 cytryny przyprawa do wina i piwa(...)rozkładamy jeszcze plasterki czarnych oliwek oraz doprawiamy pieprzem kolorowym. U nas nikt za oliwkami nie przepada, więc pominęliśmy ten punkt, a nieobecny w kuchni pieprz kolorowy zastąpiliśmy płatkami słodkiej papryki. Tak obłożoną tortillę przykrywamy drugim plackiem. Lekko dociskamy. Nasze quesadille przewracamy na drugą stronę za pomocą dużego, płaskiego talerza. Także lekko ugniatamy i podgrzewamy z drugiej strony
Kuchnia po mojemugaram masala łyżeczka cynamonu łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka kardamonu łyżeczka soli 300 g obranej dyni 1/2 szklanki pasaty pomidorowej 150 ml mleka kokosowego świeża kolendra i płatki migdałów do posypania Podgrzać oliwę w garnku i podsmażyć cebulę prawie do jej zeszklenia. Dodać posiekany drobno czosnek i starty imbir. Smażyć aż cebula się zeszkli, a pozostałe składniki zaczną(...)wyrosło. Można dodać czarnuszkę. Po godzinie podzielić na 8 - 10 równych części (w zależności od tego jak duże mają być chlebki). Z każdej części uformować placek lub kulkę, przykryć i odstawić na drugie wyrastanie do napuszenia to jest 10 minut. Po tym czasie na podsypanym mąką blacie/stolnicy rozwałkować na cienkie, niezbyt duże placki. Chlebki włożyć na suchą, rozgrzaną patelnię. Opiekać
Karola gotujepodwoi swoją objetość. W tym czasie mozemy przygotować budyń, rabarbar i kruszonkę. Składniki i sposób przygotowania poniżej. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki i układamy w dużych odstępach na 2 płaskich blachach (najlepiej tych z wyposażenia piekarnika) na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 30-40 minut do ponownego(...)rabarbar lekko zmięknie, a część puszczonego przez niego soku wyparuje (Masa powinna mieć konsystencję dżemu z większymi kawałkami rabarbaru. Nie może być zbyt płynna). Migdałowa kruszonka: 100 g ekologicznych płatków migdałów Symbio 1,5 łyżki cukru trzcinowego 30 g masła Płatki migdałowe i cukier blendujemy na pyłek. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy w palcach
Zawsze głodna!chłodna pieszczota mnie nie pociąga. W rzeczy samej, uciekam od zimy. Zaszywam się w domu, otulam miękkim kocem i po prostu na nią patrzę. Przyglądam się białym płatkom wirującym gdzieś z góry i niknącym gdzieś w dole. Całkiem możliwe, że ta miłość platoniczna pozostanie nieodwzajemniona. Zima wolałaby, abym się w niej zanurzyła. Zatraciła w rozkoszy(...)dość gęsty i znacznie bardziej smakuje mi dobrze schłodzony, choć wiem, że wersja na ciepło ma też wielu wielbicieli. W tym przepisie wykorzystałam mniejsze perełki tapioki, więc efekt transparentnych kulek, jakimi staje się tapioka po ugotowaniu, jest mniej widoczny. Smakowo nie ma to znaczenia. Zaproponowane w deserze owoce można oczywiście zmienić według upodobań. Tapioka jest bezsmakowa, więc dobór składników
KUCHARNIAczas nie kupowałam płatków jaglanych, ponieważ zraziłam się po jednej z paczek. Jednak postanowiłam dać im kolejną szansę i tym razem wybrać produkt ekologiczny. I to była dobra decyzja. Płatki jaglane pochodzące z upraw ekologicznych mają lepszy smak od tych konwencjonalnych! Te smakują mi bardzo i wiem, że wrócę do nich niejednokrotnie. Używam je do przyrządzania słodkich śniadań. PESTKI(...)smaku potrawom. Ciekawy zamiennik dla innych substancji słodzących. DAKTYLE Suszone owoce, które zawsze są u mnie mile widziane. Jak je mam to często robię owocowo-orzechowe batony czy kulki. Świetnie sprawdzają się właśnie w tego typu przepisach. Niekiedy służą mi za słodką przekąskę. PASZTET SOJOWY Bardzo lubię poznawać nowe smarowidła wegańskie, także z zainteresowaniem podeszłam do poniższego
Zdrowie na języku :PLubicie masło orzechowe? Ja przyznam że jeszcze do niedawna za nim nie przepadałam, ale odkąd zrobiłam te batoniki, zmieniłam zdanie o 180º. Stawiają mnie na nogi
Arbuziakigdzie tylko mogę ;). Składniki: 100g masła 110 g cukru demerara 110 gęstego syropu z płatkami róży (można użyć golden syrop w oryginale podany) 100g mąki pszennej dobra łyżka soku z cytryny 300 ml szklanka śmietany 30% cukier różany olej rzepakowy (do smażenia) Wykonanie:Przygotowujemy większą patelnie teflonową. Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem i dodajemy do niego(...)zostawiamy do wystudzenia.Kiedy są zimne usuwamy z nich papierki.Tak smażymy je do wykończenia składników. W momencie kiedy masa zaczyna nam bardzo twardnieć i ciężko ją wykładać ja rękoma formowałam kulki, później z nich placki i układałam gotowe na patelni. Roztapiały się tak samo jak wcześniejsze i dodatkowo, aby przyspieszyć pracę korzystałam z 2 patelni. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno
Malinowe Pocałunki