rondelku rozpuścić masło, następnie dodać cukier puder i miód. Całość ze sobą połączyć i gotować na bardzo małym ogniu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do przygotowanej masy wsypać płatki owsiane, granolę, 2 łyżki wiórków kokosowych i posiekane orzechy ziemne. Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 2 łyżki zimnego mleka. Całość wymieszać(...)zwarta masa. Jeżeli masa jest zbyt sypka - to dodajcie więcej zwykłego mleka. Jeśli jest zbyt mokra - to dodajcie więcej mleka w proszku. Z przygotowanej masy oderwać kawałek i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych, umieścić w małych foremkach bądź ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki (lub podać do zjedzenia od razu
Ugotowaćjest to konieczne, ale my wolimy ciastka z nieco mniejszymi kawałkami owoców. 4. POZOSTAŁE SKŁADNIKI (1 min) Do miski z puszystą masą dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, posiekaną żurawinę oraz dodatki w postaci orzeszków ziemnych oraz wiórków kokosowych (możecie zamiennie użyć innych orzechów lub pestek dyni, słonecznika itp.). Miksujemy wszystko lub mieszamy drewnianą łyżką jedynie do równomiernego połączenia(...)dół. 6 . FORMOWANIE CIASTEK (5 min) Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia (jak nie macie, to wysmarujcie blachę tłuszczem i posypcie lekko mąką). Ze schłodzonej masy formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie rozkładamy je w równych odstępach na blaszce, rozpłaszczając je środkiem dłoni w kształt okrągłych ciastek (niestety zapomnieliśmy zrobić zdjęcie tego kroku, wybaczcie). Masa ciasteczkowa jest
Nerds Kitchensłodki całus, a nim będą małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no i truskawkowe. ok 10 ciastek Składniki : ciastka 140 g płatków migdałów 60 g wiórków kokosowych 1 łyżka koniaku 2 białka 1 łyżka cukru pudru ( ciastka nie będą słodkie, jeżeli chcesz dodaj więcej cukru) 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania odrobina(...)Migdały prażymy na patelni i blendujemy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką). Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki blendujemy
Niezły Młynekcynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika(...)będzie takie klejące) Małą łyżeczką nabieramy ciasto i w zwilżonych wodą dłoniach lepimy kulkę (jak zmoczymy dłonie wodą to ciasto nie będzie się kleiło do nich). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach bo w czasie pieczenia pierniczki podwajają swoją objętość. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
IMPRESJA SMAKUdzięki tej podmiance można użyć mniej cukru. Składniki na około 30 sztuk: 300 g mąki z czego 100 g to może być pełnoziarnista 50 g płatków kukurydzianych 50 g płatków owsianych 100 g wiśni (można je zastąpić np. namoczonymi rodzynkami, żurawiną) 80 g cukru 150 ml oleju roślinnego (około 120 g) szczypta soli łyżeczka cukru dodatkowo 2 łyżki prażonych ziaren(...)Przygotowanie: I tu Was zakoczę: wymieszać wszystko razem Użyłam do formowania takiego bajeru do formowania ciastek, coś na modłę łyżki do lodów. Jeżeli nie masz takiej zabawki to formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszcz. Ciacha piecz przez 15 minut w temp. 180 C. Po wystudzeniu ciasteczka twardnieją, ale spokojnie, zębów na nich się nie łamie
greenscarfłyżeczki proszku do pieczenia 0,5 zapachu waniliowego 200 g masła 100 g rodzynek 50 g pokrojonych w paseczki suszonych moreli Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, zapach, rodzynki i morele łączymy w dużej misce. Następnie dodajemy jajka, a później półmiękkie masło. (Jeśli zapomnieliśmy wcześniej wyjąć masła z lodówki, można sobie(...)łatwiej będzie wszystko zagnieść.) Całość ugniatamy dłońmi aż wszystko się połączy. Masa powinna zlepić się w całość. Musi być gęsta na tyle, żeby łatwo można było lepić z niej kulki. Na blasze układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kule i spłaszczamy je na ok. 1 cm. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 25 min. Gotowe
Ratunku obiadmusli, znów mieszamy. Na koniec przez chwilę wyrabiamy ręką (ja formuje na koniec coś w rodzaju wałka, aby łatwiej było porcjować ciasteczka). Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach na blaszce (ja swoją wysmarowałam oliwą z oliwek, aby spód był bardziej chrupiący, ale można je również piec na papierze(...)odkładamy do całkowitego wystudzenia. Potem już można jeść. Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszkitakim jednym ciastku jestem słodko zaspokojona na przynajmniej miesiąc. Więc zawsze szukam kogoś do towarzystwa w tym przyjemnym zdrowo-słodkim "pałaszowaniu". Smacznego i tyle:) Składniki: 50 g płatków owsianych, np. górskich 50 g suszonych moreli 50 suszonych fig 50 g suszonych owoców - użyłam gotowej mieszanki: jagód, rodzynek, wiśni (można kupić np. w Tesco) 2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie, jeśli(...)niepotrzebnego zmywania?:) widelec w zupełności wystarczy. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj banana, dobrze wymieszaj łyżką, potem dłońmi. Piekarnik rozgrzej do temp. 180C. Ciasteczka formuj ręką w kulki, potem lekko spłaszcz na kształt ciasteczka i układaj z odstępem od siebie na papierze do pieczenia. Piecz 10 - 12 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu z programem grzanie
Zasmakuj Kuchnisię jak świeże bułeczki. Dzieci je polubiły, dorośli również. Szybkie, bezproblemowe w przygotowaniu, smaczne, zdrowe… Koniecznie do zrobienia na Waszej liście. Składniki na 13 sztuk: 100 g płatków owsianych 90 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 28 g oleju kokosowego, roztopionego 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)składników. Mieszamy. Dodajemy maliny i 2 łyżki groszków czekoladowych. Ponownie delikatnie mieszamy, do połączenia. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Formujemy 13 kulek, układamy w odstępach, na formie wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy delikatnie. Wciskamy w ciasteczka pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10-12 minut
Made By Mom And Songorzkiej czekolady 1 łyżka esencji waniliowej Wierzch bakaliowy: 50 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g orzechów włoskich 50 g migdałów w płatkach 40 g rodzynek 40 g żurawiny 3 łyżki kokosu 8 suszonych moreli niesiarkowanych 3 suszone figi ale-raj 3 łyżki rumu Przygotowanie: Wierzch bakaliowy: Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele(...)ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat stolnicy i zagnieść w kulkę. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć ciastem. Blachę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut
Ala piecze i gotujecukru pudru 550 g dobrego masła (chłodnego) Składniki na farsz: 500 g białego maku 120 g biszkoptów 100 g orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych 2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta sok z połówki pomarańczy pół szklanki cukru pudru zmielone migdały(...)mleka, poczekać aż zaczną pracować. Do dużego naczynia wsypać mąkę oraz cukier i sól, pomieszać łyżką. Dodać mleko i drożdże. Ciasto wyrobić tak by odchodziło od brzegów naczynia. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie uderzyć ciasto by opadło, przykryć i schować do lodówki na minimum 4 godziny. Można zostawić na całą
Poezja Smaków - blog kulinarnygorzkiej czekolady (oczywiście może być więcej) łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na puszystą masę cukier, banana i olej roślinny. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. Do masy dodaj płatki owsiane i masło orzechowe. Moje masło miało kawałki orzechów, na których mi zależało, ale jeżeli masz gładkie masło możesz je zblendować w pierwszym etapie. Ten biały nalot na aronii(...)użyć miksera, jeżeli Twój to ogarnie, bo masa się ciężka. Ja wymieszałam wszystko dużą sylikonową łyżką. Takie ciasta możesz formowac na dwa sposoby. Jeżeli nie jesteś perfekcjonistą to formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i je spłaszcz dłonią. Takie formowane wyglądają po upieczeniu jak powyżej na zdjęciu. Lub możesz posłużyć się wykrawaczką do ciasta: pakujesz masę do środka i ugniatasz
greenscarfgorzkiej czekolady, białko do pozmarowania. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i schładzamy ok. godziny w lodówce. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, z którego szklanką wycinamy kółka. Foremki na babeczki smarujemy masłem(...)pieczenia. Pieczemy je z foremkami w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, koszyczki wypełniamy nutellą i bakaliami (u mnie: migdały blanszowane, orzechy laskowe, żurawina, płatki migdałowe i kolorowe pisanki). Czekoladę rozpuszczamy i maczamy w niej końce rączek i przyklejamy je do koszyczków
Aga w kuchniPączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy(...)oraz • 1 litr oleju np. rzepakowego, smalcu, oleju z orzeszków ziemnych (arachidowych), oleju ryżowego, kokosowego lub palmowego • marmolada wieloowocowa (lub truskawkowa lub różana), może też być konfitura z róży (płatki róży w cukrze), konfitura truskawkowa, pomarańczowa lub wiśniowa około 100 g cukru pudru • lukier : (około 250 g cukru pudru i 1 - 2 łyżki wody lub soku z cytryny) • smażona skórka
KUCHNIA POLSKAprzygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: Kasza jabłkowo-bazyliowa 500 ml świeżego soku jabłkowego Marwit, 250 ml kaszy gryczanej palonej, 250 ml marchewek Marwitek pokrojonych w kostkę lub kulki, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki soli, garść listków bazylii. Sałatka z wodorostami opakowanie sałaty raz, dwa, trzy Marwit, 1/3 szklanki suszonych wakame(...)sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, sok z cytryny i sól do smaku. Kurczak po tajsku pierś z kurczaka (podwójna), 2 ząbki czosnku, łodyga trawy cytrynowej, 50 ml oliwy, płatki chili (opcjonalnie). Mieszanka przypraw do kurczaka (lub inna ulubiona) 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
SzczyptaSmaQ