kalafiora z pieczonym, dodajemy jabłka i rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką do warzyw zestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym 1,5kg ugotowanych(...)dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu ¾ szklanki wypłukanej kaszy jaglanej
karmelowysię w plastyczną mas ę . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę oraz posiekane w drobniejsze kawałki orzechy i wgnieść je w ciasto. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się mocno „rozpłyną” w pieczeniu . Można(...)Drożdżówki z masą orzechową https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=975384235933440&id=637096433095557&_rdr#979261282212402 6 NIEBO - Nanaimo bars - kanadyjskie ciasto bez pieczenia https://6niebokuchnia.blogspot.com/2017/11/nanaimo-bars-kanadyjskie-ciasto-bez.html ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/11/orzechowe-ciasteczka-z-maki-ryzowej-i.html KATALOG SMAKÓW - Muffinki orzechowe https://katalogsmakow.blogspot.com/2017/11/muffinki-orzechowe.html KUCHNIA MNIAM - Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową https://kuchniamniam.wordpress.com/2017/11/06/ciasto-marchewkowe-z-polewa-czekosliwkowa/ LIDIA WESOLOWSKA [FB] Ciasto amerykańskie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1546167035448538&set=p.1546167035448538&type=3&theater
Grunt to przepis!Czy niektórzy z Was mają problem z zalegającym musli? Co prawda u mnie znika na bieżąco, ale jeśli macie dylemat co z nim zrobić to... upieczcie
Di gotujeząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 szklanka startej marchwi 1 i 1/2 szklanki startej cukinii/kabaczka 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki owsianej (mielone płatki owsiane) 1 szklanka mielonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej 3 łyżki sosu sojowego - koniecznie użyjcie porządnego sosu, ten najtańszy może zepsuć cały smak pieprz do smaku (soli już(...)sojowy, dopraw pieprzem i papryką, dokładnie wymieszaj. 4. Podziel masę na 9 części - jeśli się lepi, włóż ją na kilka minut do zamrażarki lub zwilżaj dłonie zimną wodą. Każdą kulkę wykładaj na blachę z papierem do pieczenia, następnie spłaszczaj łopatką do przewracania lub po prostu dłonią. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia
Powiedz dietom niesól i doprowadzić do temperatury 70-80 stopni. Do oliwy włożyć kawałki pokrojonego łososia i konfitować (gotować w tłuszczu) 7-10 minut. Na przygotowanego łososia położyć seler naciowy, cienki płatek czerwonej papryczki jalapeno, połówkę winogrona i 2 listki kolendry. Łosoś a'la tataki: 300 g łososia, mango, kilka listków mięty imbirowej, 2 łyżki czarnego sezamu, Łososia pokroić w kostkę(...)grubości 3 mm i wyciąć z plastrów koła o średnicy około 5 cm. Z sera wyciąć kuleczki Ugotowanego łososia ułożyć na talerzu, na nim zwinięty w rulon plaster ananasa, kulkę sera i listek rukoli. Do trio łososia podane zostały trzy wina: Riesling Quinterra, winnica Kuhling-Gillot Riesling Kabinett Feinherb, winnica Rappenhof Riesling Spaetlese feinherb, winnica Kerpen Takie właśnie trio
królestwo garówsól i doprowadzić do temperatury 70-80 stopni. Do oliwy włożyć kawałki pokrojonego łososia i konfitować (gotować w tłuszczu) 7-10 minut. Na przygotowanego łososia położyć seler naciowy, cienki płatek czerwonej papryczki jalapeno, połówkę winogrona i 2 listki kolendry. Łosoś a'la tataki: 300 g łososia, mango, kilka listków mięty imbirowej, 2 łyżki czarnego sezamu, Łososia pokroić w kostkę(...)grubości 3 mm i wyciąć z plastrów koła o średnicy około 5 cm. Z sera wyciąć kuleczki Ugotowanego łososia ułożyć na talerzu, na nim zwinięty w rulon plaster ananasa, kulkę sera i listek rukoli. Do trio łososia podane zostały trzy wina: Riesling Quinterra, winnica Kuhling-Gillot Riesling Kabinett Feinherb, winnica Rappenhof Riesling Spaetlese feinherb, winnica Kerpen Takie właśnie trio
królestwo garówczerwonej soczewicy i z sosem pomidorowy Składniki na pulpeciki: - 200 g czerwonej soczewicy - mała czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 40 g płatków śniadaniowych - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta pieprzu cayanne - sól morska Z tej ilości składników wychodzi ok. 20 pulpecików. Składniki na sos pomidorowy: - 600 g świeżych pomidorów - 2 łyżki oliwy(...)przyprawiamy. Wszystko razem dusimy aż pomidory się rozpadną. Jeżeli chcemy mieć gęsty sos pomidory trzeba dobrze odparować. Sos blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Teraz wracamy do pulpecików. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpeciki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut (co 5 minut pulpeciki obracamy żeby nam się
Kuchenne Wariacjepowinno być gorące) 40 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 5 żółtek 3 łyżki cukru szczypta soli 100 g roztopionego masła 1 łyżka spirytusu DODATKOWO : konfitura z płatków róży lub marmolada, 1l oleju lub/i smalcu do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Drożdże (świeże lub suszone) wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru. Zalewamy(...)rozwałkowujemy i wycinamy. Jeśli pączki chcemy nadziewać od razu , na środek każdego kółka kładziemy 1/2 łyżeczki konfitury, dokładnie zlepiamy brzegi (jak przy pierogach) i podwijając pod spód formujemy zgrabną kulkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu krążki ciasta od razu po wycięciu układamy
cool and mintyproszku) 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka białego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej bułka tarta masło 1 łyżeczka płatków migdałów Masa serowa: 350g śmietankowego serka kanapkowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę(...)wierzch i boki ciasta. 2. Wierzch udekoruj ciastowym proszkiem.* Smacznego! * Być może nie zużyjesz całego proszku z ciasta. Możesz dodać do niego trochę serka i uformować z powstałej masy kulki, które potem dobrze pokryć czekoladą :) Słodka przekąska gotowa
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszczypta soli 150g masła 2 łyżki cukru trzcinowego Nadzienie 1kg jabłek (u mnie babcine antonówki) 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 cytryna 2 szczypty cynamonu 5-6 łyżeczek konfitury z płatków róży (oczywiście nasze:)) 1 żółtko cukier do posypania Przesiewamy mąki i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy kilka łyżek lodowatej wody(...)Tylko na zimno możliwe jest wycięcie zgrabnego trójkącika:) Nasza forma okazała się większa niż w przepisie, więc na górną warstwę zabrakło nam ciasta- na szczęście w lodówce była jeszcze kulka ciasta z poprzedniej szarlotki i mogliśmy ją dodać. Przez to i przez dodatek żółtka szarlotka nie była w pełni bezglutenowa, ale nam to nie przeszkadzało. A smak gryki? Lekko wyczuwałam
les mirabelleszimowym popołudniem na PKSie, kiedy razem z D. czekaliśmy na autobus. Świat miał ten charakterystyczny kolor - mnóstwo śniegu i odbite od niego światło latarni. Z nieba powoli spadały płatki, wirowały i tańczyły, żeby roztopić się na czerwonych od mrozu policzkach. D. zaciągnął mnie do cukierni i kupił po olbrzymiej bajaderce. Ach, jak dobrze zjeść coś słodkiego w taki zimny czas(...)kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej.Ciasto pokruszyć, dodać rodzynki, orzechy, rum i ekstrakty. WYmieszać. Wlać czekoladę, połaczyć. Masa powinna być lekko lepka, bez problemu dająca się formować w kulki. Jeśli jest zbyt sucha - dolać kremówki lub trochę alkoholu, jeśli zbyt mokra - wkruszyć ciasto lub 2-3 herbatniki.Z masy formować kulki po 35 g - mniejsze lub większe - układać w papilotkach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuprawiany ze względu na smaczne nasiona używane w piekarnictwie i cukiernictwie, z jego nasion wytwarza się również cenny olej a w Indiach używa się go do przyrządzania sosów curry. Płatki zawierają alkaloidy z grupy papawerubiny, antocyjany i związki śluzowe przez co są cennym surowcem zielarskim. W Polsce dziko rosnących gatunków używa się rzadko ze względu na powolny zbiór. Mak polny(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych kawałków. Z każdego formujemy kulkę. Odstawiamy 15 minut przykryte wilgotną ściereczką. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na placuszek, który smarujemy masłem, posypujemy makiem i cukrem. Posmarowany nadzieniem placuszek zwijamy w rulonik. Każdy rulonik nacinamy wzdłuż
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam wszelkie koktajle! Czasami jem je jako śniadanie, dodając do nich płatków owsianych, siemienia lnianego i innych nasion, a czasami jako przedpołudniowy posiłek. Są szybkie, proste i można użyć do nich wszystkich zjadliwych owoców z gwarancją dobrego smaku. Koktajle to również źródło dużej ilości witamin, które dostarczane są do naszego organizmu w krótkim czasie. Kto z Was lubi śliwki(...)dlatego z większą ilością należy uważać. Banany - o ich właściwościach możecie poczytać w przepisie na zielony koktajl oczyszczający Kakao - o jego właściwościach możecie poczytać w przepisie na daktylowe kulki mocy Składniki: 1 banan 5 suszonych śliwek 2 łyżki kakao szczypta cynamonu mały kubek jogurtu naturalnego gęstego Przygotowanie: Wszystkie składniki zblenduj :) A może Wy macie jakieś przepisy
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńgładkiego ciasta. Może być ono nadal klejące, ale powinno dać się wyrobić. 5. Ręce smarujemy masłem lub ghee i wyrabiamy niewielkie kulki, według własnego uznania. (Uwaga! podczas smażenia kulki nieco urosną) 6. Podgrzewamy olej w woku lub rondlu. Olej nie powinien być zbyt gorący. Jeżeli macie termometr to podgrzewamy olej do 125 C. Temperatura nie powinna przekroczyć(...)tłuszczu i przekładamy na talerz, aby ostygły. 12. Po wystygnięciu wrzucamy do gorącego syropu i odstawiamy, na co najmniej 1 godzinę, lub nawet na całą noc 13. Podajemy z płatkami migdałów i polewamy syropem, przechowujemy w lodówce bez syropu
Słodki Kompromisręcznie czy za pomocą robota planetarnego i odpowiednich przystawek składniki są takie same. Wszystkie składniki ciasta zagniataj ok 10 minut, tak aby powstała zwarta gładka kulka. Następnie podziel ją na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Wymaga to trochę siły, ale niestety z twardego(...)przepis na spaghetti Aglio Olio e Peperoncino Składniki: 300g świeżego makaronu spaghetti 8 łyżek oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chilli ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek startego parmezanu sól Przygotowanie: Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj
kuron.com.pl