kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:65/79)

Pierwszy śnieg i bezglutenowe ciastka czekoladowe. Z cynamonem 175

przykryła warstwa śniegu. Uśmiechnęłam się do siebie, i czym prędzej pobiegłam do drugiego pokoju, gdzie znajduje się jedyne zwykłe okno w naszym mieszkaniu. Drzewa i krzewy oblepione były białymi płatkami; samochody i chodniki pokryte lekkim puchem. Za szybami, w mroźnym powietrzu, wirowały śnieżne drobinki w szalonym, zimowym tańcu. Temu widokowi nie można się oprzeć; stałam więc i patrzyłam, dopóki(...)cynamonem i solą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 208

tyle mleka, by otrzymać 200 ml płynu. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 8 części, z każdej uformować kulki i układać obok siebie w formie keksowej (u mnie 22 cm). Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, Można posypać też(...)cukru sok z 1 cytryny Kwiaty mniszka należy zebrać w słoneczny dzień. Rozłożyć na papierze, aby dać szansę na ucieczkę ewentualnym małym mieszkańcom. Następnie obrać - potrzebne są wyłącznie żółte płatki i zalać wrzątkiem. Odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, najlepiej przez gazę. Kwiaty wyrzucamy, a uzyskany płyn łączymy z cukrem i zagotowujemy. Należy gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji

KUCHARNIA
Tarta czekoladowa 241

pierwszy doceniona przez Majów. Stworzyli ją ze sfermentowanych ziaren kakaowca, mąki kukurydzianej, miodu i chili. Napój ten nosił nazwę xocolatl. Aztekowie dosypali do niego wanilię, paprykę i płatki kwiatów. Ale dopiero w Europie Holender Jan van Hotel oddzielił masło kakaowe, w ten sposób powołując do życia sypkie kakao. Następnie eksperci Cadburry’s wyprodukowali z niego tabliczkę czekolady, a Rudolf Lindt(...)tarty o średnicy ok.22cm. Najlepiej jak ciasto zwisa poza brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać np. grochem lub fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami aby zapobiec podnoszeniu się ciasta w czasie pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć papier z zawartością i piec kolejne

UgotujmyTo.pl
Trzy sałatki na brunch do pracy czy uczelni! Zdrowo i Fit! 175

tylko ze względu na pyszny smak, ale przede wszystkim za jego skład. Produkt wypiekany jest z dużej ilości różnych ziaren: słonecznika, nasion lnu, pestek dyni, sezamu, ziaren żyta, orkiszu, płatków owsianych i sojowych, miódu, amarantusa, siemienia lnianego, ostropestu, i ziół.  Jest produkowany z naturalnych składników bez drożdży, posiada wysoką zawartość białka i błonnika. Jest dobrym źródłem cynku, magnezu, żelaza(...)łyżeczki siedmiu przypraw arabskich - sól - 2-3 łyżki ziaren sezamu -olej rzepakowy do smażenia Cieciorkę zmiksuj w blenderze na gładką masę, dodaj czosnek  przyprawy. Formuj w dłoniach małe kulki, które następnie spłaszczaj, obtaczaj w ziarnach sezamu i smaż na oleju rzepakowym na złoty kolor. Do sałatki wykorzystaj 3-4 sztuki. Z pozostałej ilości możesz zrobić świetne kanapki, między

SMYKWKUCHNI
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 198

miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej - w płatkach, kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynupreferowane dodatki: marynowane grzybki ( u nas opieńki) oraz buraczki podane na ciepło Przygotowanie: Polędwiczkę dokładnie myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, za pomocą noża pozbywamy(...)każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą noża dzielimy go na mniejsze kawałki (małe prostokąty). Z każdej cząstki robimy kulkę, a za pomocą palca wgniecenie na środku. Gotujemy na najmniejszym ogniu we wrzącej wodzie do ok.3 minut po wypłynięciu, odcedzamy i przekładamy do miski wysmarowanej masłem ( zapobiegnie to ich sklejeniu

Symfonia Smaków
Najlepszy rodzaj zimy i chlebki kukurydziane 144

Uwielbiam, gdy grudzień otula nas grubą kołdrą puszystego śniegu. Gdy wielkie płatki wirując, opadają na zaczerwienione nosy i policzki, gdy topią się na rzęsach. Gdy świat nagle zastyga w tej mroźnej ciszy, której my, ludzie, nie mamy czego przeciwstawić.  W tym roku grudzień rozczarował mnie setnie. Po zaledwie trzech dniach zimy z prawdziwego zdarzenia, która jednak dotarła zaledwie(...)świeżą kolendrą. Partiami wsypywać przesianą mąkę, mieszając na początku łyżką, a potem zagniatając dłonią. Ciasto powinno być zwarte, trochę klejące. Podzielić ciasto na 12 równych części, z każdej uformować kulkę. Rozwałkować każdą kulkę na jak najcieńszy placuszek - 10-15 cm średnicy. Ciasto podsypywać mąką, żeby się nie kleiło. Placuszki smażyć na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 189

wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy, sezam, kolendra i kumin. Ale robi się ją w wielu(...)łyżki sezamu czarnego 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki nasion kuminu 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki płatków chili 1 płaska łyżeczka soli morskiej

Karo in the Kitchen
W pogoni za czasem. Spóźniona marmolada, bułeczki i śniadanie w słońcu. WP#95. 169

każe się spieszyć. I tak właśnie czekał na nas ze słońcem w niedzielny poranek, pozwolił na późną pobudkę, leniwe rozmowy i skąpane promieniami słońca śniadanie. Lśniąca biel płatków śniegu cudownie rozświetlała krajobraz za oknem. Nie mogłam sobie wymarzyć piękniejszej scenerii do pierwszego spotkania marmolady z mandarynek z  bułeczkami Cloverleaf, do spotkania, do którego nie doszłoby, gdyby nie kilka wcześniejszych(...)godzinę. Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części.Z każdego kawałka uformować kulkę. Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.  Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia. Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym

KUCHARNIA
Ciasteczka kokosowe z czekoladą 156

Pią­tek! Jaki wspa­niały dzień. Słońce świeci jak zwa­rio­wane choć wciąż zimno, ale co tam już bli­żej wio­sny niż zimy. Dla

codojedzenia
TU I TAM nr 19. Pasta nie jedno ma imię. Pappardelle e maltagliati. List o szczęściu. 193

wielki arkusz ciasta. Kopczyk mąki, kilka jajek, parę kropel oliwy.  Wszystko razem zawinięte w dłonie.  Masaż, dotyk, czułość. Kilka chwil zgarniętych w całość. Ciepło dłoni odciśnięte w kulce ciasta.  Szczęście łaskocze już powieki i rozsiada się w kącikach ust.  Zaczynam zbierać myśli, jak przed pisaniem listu. Chcę być gotowa. Za chwilę spod wałka wyjdzie cieniutkie(...)zalane były pomidory bazylia i czosnek z zalewy Ugotowany i odsączony makaron przełożyć do miski. Zalać oliwą z suszonych pomidorów. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz listki bazylii i płatki czosnku - zawsze dodaje je do oliwy, którą zalewam suszone pomidory. Wymieszać, przełożyć na talerz i zjadać z apetytem;) Jeśli lubicie prace ręczne, polecam Wam także bardzo domowe orecchiette - przepis

KUCHARNIA
Wyniki konkursu: Zmiksowaliśmy razem dużo dobrego! 139

postanowiłem się ustosunkować i wpisać go jedną z trzech kategorii. NAJLEPSZE ZDJĘCIE Pierwszym zgłoszeniem, które chciałbym nagrodzić jest Michał Frąckowiak ze swoją interpretacją Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi . Uważam, że zdjęcie zrobione potrawie przez Michała zasługuje na publikację w najlepszych magazynach kulinarnych. Minimalizm i dynamika, którą uchwycił Michał, prezentując, to proste danie jest według(...)jaglanych włości nie uśpić się rozmarzona.Tak więc serce kołacze i jestem urzeczona! Danie wyglądało tradycyjnie a tu w treści na języku wyprawia figle atrakcyjnie! Niby to złoto -umajona kulka słoneczna jagły, poprzez sos pieczarkowy  który zwiódł mnie w tajemnicy alkowy poprzez sądzę sos sojowy.  Jestem pełna zatem, tajemniczego rozlubowania i poszukiwania  w kubkach smakowych tych nie znanych

Food Square

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję