kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:53/79)

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną 151

laskowych 75 g suszonej żurawiny 150 g białej czekolady Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce mieszamy mąkę, sól, płatki owsiane i proszek do pieczenia 3. W osobnej misce, za pomocą miksera, ucieramy masło i obydwa rodzaje cukru, kiedy masa stanie się gładka, dodajemy jajko i wyłuskane z laski wanilii(...)masy maślanej dosypujemy sypkie składniki, suszoną żurawiną, posiekane orzechy i posiekaną białą czekoladę, mieszamy szpatułką 5. Masę lekko schładzamy w zamrażalce, ok 5 min, następnie formujemy w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na przygotowanej blaszce, w odstępach, ok 6 szt na jedną blachę, pieczemy tylko jedną blachę w tym samym czasie 6.  Wstawiamy blachę do nagrzanego

Słodki Kompromis
Mocno kokosowe ciastka z płatkami zbożowymi (z olejem, wiórkami i cukrem kokosowym) 104

oczyszczonej 1 szczypta soli 1 jajko (*) Olej rozpuścić w niewielkim garnuszku. Dodać miód, wymieszać i odstawić o ostudzenia.  W tym czasie zmielić (niezbyt drobno) płatki oraz wiórki kokosowe. (Płatki i wiórki mogą być w całości. Nie wpłynie to mocno na smak, lecz jedynie na strukturę ciastek.) Całość przesypać o miski i dokładnie połączyć cukrem, solą, proszkiem do pieczenia(...)olejem i ponownie wymieszać. Na samym końcu masę wyrobić z jajkiem. Ciasto odstawić na kilka minut, dzięki czemu będzie mniej lepkie i łatwiejsze w formowaniu. Następni z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciastka delikatnie podrosną do góry

Di gotuje
Ciasteczka z nadzieniem daktylowym 105

się za ciasto to najpierw zrobimy nadzienie. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie (kilka minut) aby troszkę zmiękły i łatwiej było je blendować. Następnie wrzucamy je do blendera razem z płatkami migdałowymi oraz nasionami wanilii i wszystko razem blendujemy z tym, że nie na całkowicie gładką masę aby można było wyczuć cząsteczki migdałów. Kiedy masa jest gotowa bierzemy się za ciasto(...)miski i zagniatamy (mąkę przesiewamy). Konsystencja ciasta będzie jak ubite ziemniaki. Kiedy ciast jest gotowe odrywamy po małym kawałku, który wałkujemy, na środku układamy łyżeczkę nadzienia i formujemy kulkę. Tak przygotowane kulki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Smacznego Wszystkie powyższe zdjęcia wykonane podczas warsztatów

Kuchenne Wariacje
Kokosowe kulki a’la Raffaello 108

które wyłączyły je z diety (np. z powodu nietolerancji laktozy). Można bowiem gotować na jego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy(...)Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru - 1,5 szklanki wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych

mojewypiekiinietylko
Kokosowe kulki a’la Raffaello 204

które wyłączyły je z diety (np. z powodu nietolerancji laktozy). Można bowiem gotować na jego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy(...)Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru - 1,5 szklanki wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych

mojewypiekiinietylko
bułeczki megamaślane 97

kuchnie totalnie. Zdarzyłam je zrobić już w kilku wersjach, z rodzynkami, z nadzieniem owocowym,  na mące pszennej i razowej. Zdjęcia na dole są z wersji z płatkami owsianymi i mąką razową. polecam  Składniki:40 g drożdży0,5 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego szklanka mleka2 jajka70 g masła600 g mąki pszennejszczypta soli Drożdże rozpuścić(...)mleku. Dodać wszystkie składniki a na końcu mąkę. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od garnka.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Z gotowego ciasta ulepić kulki i ułożyć je na formie. Ja skorzystałam z formy do chlebków. Następnie posmarować bułeczki jajkiem i poczekać około 20 minut aż jeszcze trochę wyrosną. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika

ciastkarnia na kruchym spodzie
CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ 178

Ciasteczka już jakiś czas temu zawitały na blogu, jednakże tym razem dodałam żurawinę i owoce Goji. Składniki: -500g płatków owsianych -120g oleju kokosowego -2 jajka -0,5 szklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitol) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -ok. 2 łyżek żurawiny(suszonej) i owoców goji, zalanych wrzątkiem -ok. 3 łyżki sezamu(...)trzeba) Roztopić tłuszcz, ubić jajka z ksylitolem, następnie dodać resztę składników(owoce odsączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki). Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy(można mocniej), możemy też obtoczyć ciastka w sezamie. Na blaszce układamy je dość blisko siebie(niewiele rosną). Pieczemy w temp. 180 * C ( góra-dół) przez ok.25 minut (im bardziej wypieczone

Smaczne Zdrowe
Orzechowe ciasteczka owsiane 444

laskowe podprażyć w piekarniku lub na patelni, zdjąć skórkę (najlepiej wrzucić uprażone orzechy do ściereczki i pocierać o siebie, wtedy skórka łatwiej odchodzi) - do pojemnika malaksera przełożyć orzechy oraz płatki owsiane i cukier puder, składniki rozdrobnić (nie na całkowity pył) - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz jajko, wszystko posiekać razem i wymieszać do utworzenia zwartego, lekko(...)celu ułatwienia formowania ciastek (będzie się mniej kleić) lub zwilżać dłonie zimną wodą i dopiero formować - z ciasta łyżeczką odrywać kawałki (około 15g), w dłoniach formować z nich kulki, które następnie dość mocno spłaszczać na papierze do pieczenia - ciastka układać w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem 144

sezamem i słonecznikiem. Idealne na drugie śniadanie. Dodatek płatków pszennych sprawi, że na długo pozostawią  po sobie uczucie sytości. Składniki (2 blachy ciasteczek): 100 g masła 150 g płatków pszennych 150 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią  50 g  sezamu(...)blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach

Smak mojego domu
Zdrowe ciasteczka owsiane 218

szklanki mąki pszennej np. tortowej 1/2 szklanki cukru ok. 200 - 250 g czyli ok. 3 garście bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce, słonecznik itp.) - ja dałam migdały w płatkach, rodzynki, suszone morele i słonecznik 3 jajka 100 g roztopionego masła 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier do posypania ciastek Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie dodać roztrzepane(...)koniec dodajemy rozpuszczone masło (najszybciej rozpuścić masło w mikrofali - ale to chyba wiecie). Wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej masy. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki które rozpłaszczamy, tak aby ciasteczka miały ładny okrągły kształt. Ciastka można dosyć ściśle układać, ponieważ nie rosną i nie rozpływają się podczas pieczenia. Ciasteczka posypujemy cukrem, następnie pieczemy w piekarniku

IMPRESJA SMAKU
Fit pralinki a'la ferrero rocher 206

kawy sprawdzą się idealnie! A więc do dzieła. Składniki: 1 rozgnieciony banan 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki zmielonych orzechów (ziemne, włoskie lub inne) 2 łyżeczki kakao 1/2szklanki zmielonych płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów owsianych ew. 1 łyżka miodu, jeśli lubicie słodkie na polewę: 70 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Jeśli masa(...)masła orzechowego lub pół rozgniecionego banana. Z masy formować kuleczki i układać na talerzu. Schłodzić. Przygotować polewę. W tym celu roztopić czekoladę i wymieszać z posiekanymi drobno orzechami. Obtaczać kulki i ponownie schłodzić do stężenia. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 198

mlecznychMOKRE:1/2 szklanki masła1 duże jajo1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: DO SŁOIKA:Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą, wsyp do słoika jako pierwszą warstwę. Następnie wsyp płatki owsiane, mieszankę słodyczy i zmieszane(bądź oddzielone) cukry. Jeśli masz miejsce, możesz dodać kilka cukierków na górę mieszanki. Zakręć, wydrukuj naklejki (najlepiej na papierze samoprzylepnym) i przyklej do słoika. Przyklej(...)obwiąż słoik świąteczną wstążeczką.  NA CIASTECZKA:W misce utrzyj masło z jajkiem i ekstraktem. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.  Smacznego! PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim

Gotowanie to kochanie
Owsiane ciasteczka dyniowe ze słonecznikiem (bez mąki, jajek i cukru) 233

skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g masła 150g miodu (lub do smaku) Wykonanie: - przygotować wcześniej purée z dyni - do miski przełożyć posiekane na mniejsze kawałki masło, dodać płatki owsiane i ziarna słonecznika, wszystko posiekać razem - dodać purée z dyni oraz miód, wszystko wymieszać, a następnie wyrobić dłonią, aby połączyć ze sobą składniki - jeśli masa jest zbyt sucha/lepka, należy(...)łatków owsianych, gdyż konsystencja masy uzależniona jest od gęstości purée - masę na ciastka schłodzić - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ze schłodzonej masy urywać dłonią lub za pomocą łyżeczki niewielkie kulki (około 30g) - kulki spłaszczać w dłoniach, tworząc dość płaskie ciastka i układać na blasze, w niewielkich odstępach od siebie (ciasteczka nie rosną) - piec w 180 stopniach przez około

Smakołyki Bereniki
Trufle- wersja fitness 140

SKŁADNIKI: 180 g płatków owsianych 30 g otrębów 20 g surowego kakao 40 g odżywki białkowej 40 g budyniu bez cukru 30 g proszku BCAA 20 g proszku tauryny 10 g chilli (mielonego) 200 ml wrzątku PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki w misce zalać wrzątkiem i energicznie wymieszać. Gdy przestygnie zmiksować blenderem. Ja masę podzieliłam na 2 części. Jedna dla męża(...)jedna dla mnie. Do swojej dodałam jeszcze banana. Uformować kulki (jak ktoś ma ochotę to obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych). Włożyć na 20 minut do zamrażarki. Przechowywać w lodówce

ClauditteMissCooking
Teatr pod gołym niebem i ciasto z rabarbarem 157

masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 60 g cukru 3 listki żelatyny budyń: 30 g budyniu waniliowego (proszek) 350 ml mleka 40 g cukru 15 g masła dodatkowo: 50 g płatków migdałowych kilka truskawek Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć(...)lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Na cieście położyć papier do pieczenia, wysypać fasolą lub kulkami do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec dodatkowe 15 minut w 200 st. C. Ostudzić. Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania