kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:44/79)

Chrupiące owsiane ciasteczka 107

szczypta soli    2,5 szklanki płatków owsianych* Sposób wykonania: Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć

Smaki Natalii
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 188

żurawiny lub rodzynek garść gorzkich groszków czekoladowych Mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach

Made By Mom And Son
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 203

żurawiny lub rodzynek garść gorzkich groszków czekoladowych Mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach

Made By Mom And Son
Ciastka owsiane z jabłkiem 107

patelni rozpuszczamy masło, mieszamy z miodem, dodajemy płatki owsiane, przesmażamy, aby zmiękły, następnie dodajemy starte jabłko wraz z sokiem, który się wytworzył. Jeszcze raz mieszamy aż masa będzie jednolita i gęsta, dodajemy krupczatkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Kolorowy Przepisownik
Ciastka owsiane bez cukru z sokiem jabłkowym 295

oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Mąkę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia, morele i orzechy mieszamy ze sobą dokładnie w misce. 2. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajko, sok jabłkowy, olej. 3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania zwartej masy. 4. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy. Układamy na blaszce

Szefowa kuchni
Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą (bez jajek, mleka, masła) 117

najpiękniejsze, ale uwierzcie - smakują rewelacyjnie. Idealnie łączą słodką czekoladę z lekko słonymi pistacjami i... obłędnie pachną! W wersji wegańskiej należy użyć odpowiedniej czekolady, a w wersji bezglutenowej dodatkowo płatków bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! (około 20 sztuk) 2 szklanki mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml; u mnie Radix-Bis ) 3/4 szklanki cukru trzcinowego (u mnie Radix-Bis ) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)minuty - siemię lniane z mlekiem, cukrem i olejem.  Suche składniki połączyć z mokrymi. Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę oraz pistacje. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną

Di gotuje
Tarta z musem czekoladowym i gruszką w winie 183

cukru pudru * 2  żółtka* 150 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 50 g mlecznej )* 250 ml śmietanki 30% * 2 gruszki* 350 ml czerwonego wina* 80 g płatków migdałowych* 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub mioduWykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć(...)lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi.  Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 12-15 minut - aż ciasto nabierze złocistego koloru.Upieczony spód do tarty ostudzić.  Gruszki

kolorowotorcikowo
Przepis #136 Migdałowe pralinki - bez laktozy i glutenu 105

sztuk całych migdałów - łyżka posiekanych migdałów w płatkach  Wykonanie W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko. Dodajemy miód oraz masło orzechowe. Całość mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia a następnie chowamy do lodówki na całą noc lub na kilka godzin do zamrażalnika. Całe migdały obieramy z łupinek. Ze schłodzonej masy lepimy kulki w których chowamy migdał (trzeba robić

Health-Fit-Life
Ciastka z płatków owsianych 142

margarynę roztopić i wystudzić. Do miski wsypać płatki owsiane, słonecznik, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać rozpuszczony tłuszcz i jajka, wymieszać wszystko dłonią. Masa będzie się kleić do dłoni, ale powinna mieć taką konsystencję, aby można było formować. Łatwiej będzie jeśli co jakiś czas pomoczymy ręce wodą, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na papierze do pieczenia

talerz przyjemności
Owsiane koszyczki z truskawkowym kremem 163

kokosowego łyżka masła orzechowego odrobina mąki do podsypania Płatki owsiane i siemię lnianie umieścić w malakserze i zmiksować na ,,pył", przełożyć do miseczki. Dalej zmiksować banana z dodatkiem niewielkiej ilości wody na gładki mus i połączyć ze składnikami suchymi. Dodać roztopiony olej kokosowy i masło orzechowe, podsypać mąką i uformować w kulkę. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki

Kuchnia Ellie
Kruche rogaliki z różą 166

pudru 2 łyżki wrzącej wody Oraz słoiczek płatków róży w cukrze Ciasto zagnieść, uformować w kulę i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto podzielić na 6 równych części. Pracujemy z każdą częścią osobno, podczas gdy resztę wkładamy z powrotem do lodówki. Z kawałka ciasta wyjętego z lodówki  uformować kulkę i cienko rozwałkować. Otrzymany krążek podzielić

Posadzone i zjedzone
Bezglutenowe ciasteczka owsiane 104

otrębów owsianych lub zmiksowanych drobno płatków owsianych 50 g mielonego siemienia lnianego  50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru)  4 łyżki oleju 2 50 szklanki soku jabłkowego  Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej

Kuchnia bezglutenowa
Zdrowe ciasteczka zbożowe 149

siekamy na małe kawałeczki i dodajemy do płatków i otrębów razem z cynamonem taką mieszankę zalewamy wrzątkiem i mieszamy (dla mnie ciasto było słodkie w sam raz, jednak dla mojej mamy za mało dlatego najlepiej sami spróbujcie i w razie czego dodajcie np. miód) z powstałej masy lepimy w rękach kulki, a następnie rozduszamy na blasze wyłożonej papierem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Klopsiki ryżowe 154

składniki* 500 g mielonego mięsa z szynki* 2 marchewki* 1 mała pietruszka* 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled* 5 łyżek płatków ryżowych* 1 jajko* 1 kostka bulionowa* koncentrat pomidorowy lub przecier* suszona natka pietruszki i lubczyk* bazylia* kminek mielony* sól, pieprz* papryka mielona słodka* pieprz cayenne* 2-3 łyżki mąki pszennejSposób wykonaniaSaszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą się(...)łyżeczki soli, natki pietruszki i lubczyku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i mielonego kminku wszystko razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie nabierać porcje wielkości dużego jajka, formować kulki, i lekko spłaszczać. Uformowane klopsiki obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni i przełożyć do garnka. Do klopsików dodać resztę startej marchewki, startą pietruszkę, wlać wrzącej wody

Mix smaku
Bajaderki z płatkami owsianymi 161

Lubię te "kulki mocy", jak to mi ostatnio powiedziała na nie koleżanka ;) Można je przygotować na tyle sposobów, że pewnie dni w roku by brakło.  Moje dzisiejsze są z resztek biszkoptu (śmiało możemy zastąpić domowy biszkopt kupnymi biszkoptami), ziaren i bakalii. Otoczone np w młodym, zielonym jęczmieniu intrygują i ciekawią swoich potencjalnych smakoszy.  Dziś z racji Dnia(...)sztuk: 200g jasnego biszkoptu  100g płatków owsianych 100g wafelków czekoladowych 3 łyżki drobnych rodzynek 50g płatków migdałów 30g orzeszków sojowych ok 120ml mleka 2 łyżeczki miękkiego masła mały kieliszek likieru np. toffi Dodatkowo: ziarna sezamu młody, zielony jęczmień Sposób przygotowania: Biszkopt i wafelki drobno kruszymy. Dodajemy drobniej zmiksowane płatki owsiane, rodzynki, migdały i orzeszki sojowe. Mieszamy składniki suche

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania