kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:38/79)

Jabłka pieczone, z serowym nadzieniem 235

równomiernie dziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe nadziane jabłka rozkładamy w głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 170⁰C. Jeśli macie w piekarniku opcję „szybkie nagrzewanie” nie korzystajcie z niej. Jabłka muszą się zagrzać powoli(...)popękają. Pieczemy jabłka około 45-55 minut. Można sprawdzić po 40 minutach, najlepiej po prostu palcem, czy są już wystarczająco miękkie – jeśli nie, czas pieczenia wydłużamy. Podajemy gorące – z kulką lodów waniliowych , z bitą śmietaną, sosem z solonego karmelu i granolą, która jest świetnym chrupiącym kontrastem dla miękkiego, kremowego jabłka. SKŁADNIKI 4 jabłka deserowe – kruche i soczyste, np. Ligol, Gloster

Karo in the Kitchen
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 181

mąki gryczanej 2 łyżki kakao 80 g bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli Formę (spód i boki) wysmarować olejem kokosowym, posypać mąką bezglutenową, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić do momentu, aż połączą się w jedną, zwartą kulkę. Ciastem wyłożyć dno i boki formy do pieczenia. Umieścić w lodówce(...)syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 35 g wrzątku zblendowane z 35 g daktyli) 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki kakao 80 g bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 400 g ugotowanej czerwonej fasoli 75 g masła orzechowego 4 łyżki kakao 125-150 g syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 65 g wrzątku zblendowane

moj przepis na
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 176

około 180g) i odkładam. Pozostałe ciasto dzielę na 5 równych części – każdy kawałek w moim przypadku ma po około 75 gramów. Teraz z każdego kawałka ciasta formuję kulkę (dokładnie pokazałam jak formowałam kulki na filmiku). Uformowane kulki układam na blacie podsypanym mąką, należy zwrócić uwagę aby większe kulki nie pomieszały się z mniejszymi, najlepiej układać je osobno(...)Kończenie gwiazdy: Ostatni kawałek ciasta (ten największy 180g) formuję w kulkę i wkładam w środek gwiazdy delikatnie spłaszczając aby przykrył cały środek. Tak przygotowaną gwiazdę nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego: Przed pieczeniem gwiazdę maluję rozmąconym białkiem i posypuję płatkami migdałowymi i cukrem perlistym. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Zdrowe ciasteczka bakaliowe 136

miodu 4 łyżki mleka 2 jajka Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: płatki, wiórki, rodzynki, żurawinę, słonecznik, siemie lniane i cukier. Mieszamy a następnie dodajemy miód, mleko i jajka. Mieszamy razem do połączenia się składników i formujemy ciastka ( łyżką stołową nabieramy porcję masy i rękoma ugniatamy kulkę którą następnie spłaszczamy). Układamy gotowe ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasteczka #nowaste czyli bajaderki 170

rodzynek 2-3 łyżki kakao do obtoczenia: wiórki kokosowe, prażony słonecznik, płatki migdałowe, pokruszone ciasteczka, kakao, roztopiona czekolada itp.   Za pomocą ręcznego Thermomiksa/noża, tarki rozdrobnić wszystkie ciasta. W garnku podgrzać mleko z olejem i rodzynkami. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a zresztą jak chcecie wielkości pomarańczy

greenscarf
Ciasteczka owsiane 147

prawdziwą wanilią lub laska wanilii 1 szkl. mąki 2,5 szkl. płatków owsianych 3/4 łyżeczki sody bakalie: morele, żurawina, rodzynki,orzechy,  ziarna: słonecznika, siemienia lnianego- wg uznania WYKONANIE: cukier, masło, cukier waniliowy, jajka utrzeć na jednolitą masę, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ciasto formować w kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczamy ugniatając łyżką, piec w temperaturze

Kuchnia Beaty
Pyszne kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą, słonecznikiem i płatkami owsianymi 1315

której daliśmy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem dodajemy płatki owsiane, jajka i roztopione masło z miodem. Mieszamy, dodajemy słonecznik, żurawinę i czekoladę. Ponownie mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulki, kładziemy na papier i lekko spłaszczamy. Pamiętajmy o odstępach między ciasteczkami, bo podczas

kruche babeczki
Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi 208

pietruszkę (do miękkości). W tym czasie mieszamy mięso mielone z jajkami, płatkami, koperkiem, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy je i lekko studzimy. Nie wylewamy bulionu! Mieszamy mięso, warzywa, doprawiamy do smaku (mięso musi być dobrze wyrobione). Następnie formujemy małe kulki. Wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy i lekko podsmażamy. Gdy pulpeciki będą już zarumienione

Kuchnia moimi oczami
Łosoś w cieście francuskim 135

dzielę na kawałki i rozwałkowuję, kładę rybę, na to układam żurawinę i płatki migdałowe. Ciasto francuskie smaruję wodą lub jajkiem, by łatwiej się kleiło, nacinam po bokach co 1–2 cm w "choinkę". KROK 4: Zaginam, tworzę ogonek, a z przodu formuję łepek i wbijam dwie kulki pieprzu. KROK 5: Przenoszę na papier do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem

Z notatnika
Ciastka owsiane z żurawiną 196

dodałam jajka - wbijając jedno po drugim - i zmiksowałam było lepiej. Dodałam płatki, żurawinę, orzechy i sezam i całość wymieszałam łyżką. Ciasto nieznacznie się klei, więc przy formowaniu ciastek można zwilżyć dłonie wodą. Ja z podanych składników upiekłam ok. 20 ciastek - nabierałam łyżeczką małe porcje, formowałam kulki i spłaszczałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 200 stopniach przez

apetytnapieczenie
DIETETYCZNE KULKI RYBNO-OLIWKOWE Z PSTRĄGA. /bezglutenowe. 199

ziaren , - " Ziołowo mi" Ziarenkowo - bg mieszanka ziaren , - serek ze szczypiorkiem *Pomarańczowe: - płatki kukurydziane, - kurkuma, - pomidory igiełki, - serek z rzodkiewką,  WYKONANIE: Umytą, osuszoną, pozbawioną skóry i ości rybę przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą i oliwkami. Dodajemy jajka, granulat i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Forujemy małe kulki i gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oleju/oliwy.  Gdy kuleczki

Wypisz Wymaluj
Owsiane ciasteczka. 217

łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;2,5 szkl. płatków owsianych;szczypta soli.Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier. Miksujemy dalej. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy je na papier w sporych odległościach i spłaszczamy łyżką

Miksturownik
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 116

oraz brązowy; czekolada (biała, gorzka, mleczna, w płatkach, w formie kropelek) D - drożdże (suche i tradycyjne), a ostatnio okazało się, że także daktyle E - ekstrakt waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce(...)masła orzechowego, a także  włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez razowe, aż do gryczanych i pełnoziarnistych), migdały we wszystkich postaciach (całe, blanszowane, tarte, płatki a także w postaci masy marcepanowej) i masło (tylko 83%), mleko, miód N - nowości - gdy zauważysz w sklepie nowy, ciekawy produkt to nie zawahaj się go zakupić, na pewno wymyślisz

Mania Wypiekania
Pączki pieczone 150

mąki tortowej 50 g świeżych drożdży  50 g cukru 170 g masła szczypta soli Dodatkowo - jajko do posmarowania, marmolada truskawkowa, cukier puder i cytryna do zrobienia lukru, płatki migdałowe do posypania. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki w sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek z bardzo ciepłą wodą(...)uformować w kulki - powinno ich wyjść 16 sztuk. Każdą kulkę włożyć do papilotki (takiej jak na muffiny) i ułożyć na dwóch blachach z piekarnika. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.  Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów

Kulinarne Inspiracje
KRUCHE TARTE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ 151

łyżeczka cukru waniliowego 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśniej śmietany 12% Składniki na bezę: 5 białek szczypta soli 160g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej garść płatków lub słupków migdałowych Nadzienie: 500g rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałeczki 1 łyżeczka cukru waniliowego ½   łyżeczki cynamonu ( dodałam dodatkowo bo lubię )     Rabarbar kroimy na niewielkie 1 cm kawałeczki(...)składniki na ciasto czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, posiekane masło, żółtka oraz kwaśną śmietanę zagniatamy ręcznie lub w malakserze na gładkie ciasto. Które formujemy w kulkę ,owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do zamrażalki. formę na ciasto ( 25x40cm ) wykładamy papierem do pieczenia do której ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto, delikatnie je wyrównujemy

Słodkie zapomnienie

Proponowane wyszukiwania