Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz płatki owsiane i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika, sezam, rodzynki, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. Dłońmi (najlepiej zimnymi) nabieramy porcję masy i formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy
Na Ciasteczkowych Papierachwaniliowego/wanilia 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 3 łyżki dżemu truskawkowego niskosłodzonego 2 łyżki płatków migdałów Mieszamy masło, cukier, serek i aromat na gładką masę. Następnie dosypujemy mąki, formujemy kulę. Wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Następnie dzielimy ciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując mąką jeśli się klei. Powinny nam wyjść ciastka o średnicy ok.8-9 cm. Zwijamy
Powiedz dietom nieciastka owsiane nie wyjdzie zwarta. W ogóle jest jej dużo i nie zagnieciecie idealnie gładkiego ciasta. Ja zagniatam ciasto do połączenia składników i zostawiam je na 15 minut, żeby płatki lepiej się związały. Nie wycinam też z ciasta mniejszych ciasteczek, ja urywam kawałki wielkości moreli i rozpłaszczam je na blaszce przed pieczeniem, do ok 3-4 mm. Ciastka leciutko urosną(...)płatków owsianych górskich 1 szkl.-1,5 szkl. dowolnych nasion/ziaren/bakalii posiekanych ( u mnie słonecznik, siemię lniane, żurawina, orzechy ziemne i włoskie, migdały) 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli Sposób przygotowania Składniki zagniatamy na stolnicy. Jeśli ciasto się będzie rozwalać, nie będzie ścisłe, nie martwimy się, zostawiamy je na 15 min. Odrywamy od ciasta kulki
Mieszam w Garnkuręką), żeby masło połączyło się z mąką. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane, a następnie słonecznik. Kiedy przestygną, dodać do mąki z masłem. Wsypać amarantus i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać (wystarczy widelcem w kubku), dodać do reszty składników. Po wymieszaniu powinno wyjść elastyczne ciasto. Formować w dłoniach kulki wielkości piłeczki od ping ponga, spłaszczać na grubość około(...)ciastek z blachy i dopiero wtedy formowanie kolejnych. Jeśli ładne zapakujecie te ciastka, to mogą stać się smacznym i oryginalnym upominkiem :) Zapraszam Was również na inne słodkości z dodatkiem płatków owsianych: Batoniki Kuleczki Orzechowa owsianka
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanka namoczonych daktyli bez pestek (ok. półtorej godziny moczenia) 1/5 szklanki migdałów 1 szklanka płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie jest bardzo proste: wszystkie składniki po prostu mieszamy Po ich połączeniu masa będzie mokra ale dzięki temu łatwo będzie lepić kulki Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc Na zdrowie :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaszczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną
FitKotłyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) Dodatkowo: 1/3 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny Płatki, jajko, olej, cukier brzozowy i mąkę z proszkiem do pieczenia - umieścić w misce i dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią). Całość połączyć z orzeszkami i żurawiną. Z masy formować kulki (wielkości piłeczki pingpongowej), lekko je spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujepokrojonych 50 ml wody Oliwę z oliwek wymieszać z wodą i syropem klonowym. Wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i daktyle wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną
FitKotposiekane orzechy włoskie lub pekan Banany rozgnieść widelcem. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy, orzechy, płatki owsiane i nasiona. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać ok. łyżkę ciasta, uformować kulkę, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć ciasteczka na blaszce. Piec ok. 20 min, na złoty kolor. inspiracja Przepis dodaję
FitKotszklanka namoczonych daktyli bez pestek (ok. półtorej godziny moczenia) 1/5 szklanki migdałów 1 szklanka płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie jest bardzo proste: wszystkie składniki po prostu mieszamy Po ich połączeniu masa będzie mokra ale dzięki temu łatwo będzie lepić kulki Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc Na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comżółtko – roztrzepane garść płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego rozdrabniacza. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę. Dodaj wodę i zagniataj do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na około(...)góra – dół). Nadzienie wyłóż na ciasto, zostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zwiń brzeg ciasta. nadzienie Posyp 1 łyżeczką cukru pudru i płatkami migdałowymi, zawinięte brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Ciasto piecz na środkowym poziomie około 25 – 30 minut. Ciasto odstaw do przestygnięcia, udekoruj suszonym berberysem. Możesz dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego! Przepisem zainspirowałam
Moja pasja smakuCiasteczka z kokosem oraz płatkami owsianymi. Mięciutkie, a zrazem chrupiące :) Składniki na 25 sztuk : 90 g płatków owsianych * 150 g mąki 120 g cukru
Zabawa smakiemjajka wymieszać ze sobą. Orzechy siekamy. Płatki M IX 5 zbóż BIO , płatki kukurydziane, sól i posiekane orzechy mieszamy z masłem. Dodajemy jajka roztrzepane z cukrem, mąkę i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Z ciasta formujemy kulki i zgniatamy je tworząc ciasta o grubości ok 1 cm. Pieczemy ok 15 minut
Kuchnia w oparachsodą, szczyptą soli i kakao. Wlać mleko i wymieszać na gładkie ciasto. Następnie wsypać płatki owsiane, otręby, migdały i suszone śliwki. Wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, aby wszystkie składniki były obtoczone ciastem. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonie zwilżyć wodą i formować małe kulki. Układać je na blasze w równych odstępach a następnie dłonią spłaszczyć. Wielkość ciastek zależy
My simple kitchenmiodu 2-3 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Kawałki banana rozdrabniamy w misce widelcem. Dodajemy płatki owsiane, nasiona chia, masło orzechowe, miód oraz kakao. Śliwki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do pozostałych składników w misce. Całość rękami starannie mieszamy. Z masy formujemy podobnej wielkości kulki. Układamy na talerzu. Wkładamy do lodówki, najlepiej
Moja smaczna kuchnia