kokos likier kokosowy lub wódka Przygotowanie: Miękkie masła wymieszać i lekko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mleko, kokos, płatki migdałów, spirytus i zagnieść na jednolitą masę. Z masy formować niewielki kuleczki, zanurzyć w likierze kokosowym i obtoczyć w kokosie. Kulki rafaello odkładamy do stężenia. Ładnie wyglądają na stole podane w mini papilotkach
Ala piecze i gotujeGotowa polewa w kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 180 stopni około 19 minut, ja piekę z termo obiegiem
Sama słodycz i szczypta chilitrochę złotych frytek i może grzesznie, ale jak pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójny filet drobiowy 2 ogórki kiszone mała kulka młodej mozzarelli drobno siekany szczypiorek trochę zielonego pora pociętego w krążki 2 łyżki masła masło klarowane do smażenia 3 łyżki płatków kukurydzianych drobno rozgniecionych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego na drobnych oczkach parmezanu przyprawy: grubo mielony pieprz, vegeta
Kuchnia Beatyolejem i jajkiem. Łączymy zawartość obu naczyń i dokładnie mieszamy. Zamiast żurawiny możemy użyć rodzynek, a zamiast kokosu płatków migdałowych, lub siemienia lnianego. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy odrobinę otrębów. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy lepimy kulki. Ja używałam do tego 2 łyżek, którymi robiłam "łezki". Wykładamy na blachę i lekko spłaszczamy. Odstępy mogą być
Gotowanie moimi oczamibananowa szalotka 2 ząbki czosnku 800 g pokrojonych pomidorów z puszki 50 ml mięsnego bulionu, skoncentrowanego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka uprażonego i zmielonego rzymskiego kminu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku 2 kulki mozzarella 4 łyżki utartego manchego sera świeże oregano do posypania Surową kiełbasę wyciśnij z flaków do miski. Dodaj resztę
codojedzeniaodstawiamy aż płatki wsiąkną wodę - miksujemy ze sobą tofu, brokuł, przeciśnięty czosnek i płatki - do masy dodajemy suche płatki owiane, kapary oraz zioła i mieszamy łyżką. Dodajemy soli i próbujemy masy, jeśli coś nam nie odpowiada doprawiamy bardziej - formujemy kulki mieszczące się w dłoni (łatwiej i szybciej smażą się te mniejsze) - smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek pilnując
Pora na pora i pomidoramiksujemy razem z jajkami. Cały czas miksując dodajemy miód, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mikser wyłączamy, dodajemy płatki owsiane, całość mieszamy łyżką, gotową masę wstawiamy na pół godziny do lodówki. Blachę smarujemy margaryną, ze schłodzonej masy formujemy równe kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze delikatnie rozpłaszczając ręką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni
Kuchenne aromatyczarnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania). Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi w kostkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko ugniatamy. Formułujemy kulki, nabijamy na wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Pudełko rozmaitościMąkę mieszamy z otrębami, płatkami owsianymi, sodą oczyszczoną, mąką migdałową i cynamonem. miksujemy. Dodajemy do suchych składników marchew, płatki, bakalie, dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Masa będzie klejąca. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez
Mania Gotowaniabędą się nadawały, ale i na to są też sposoby😊A jaki jest Wasz ulubiony owoc? KULKI TRUSKAWKOWE Z KASZY LINK OMLET BANANOWY Z TRUSKAWKAMI LINK TRUSKAWKOWY KOKTAJL NA BAZIE HERBATY LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OWOCOWA JAGLANKA LINK DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI LINK TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI - PRZEPYSZNA LINK CIASTO Z TRUSKAWKAMI - SZYBKIE I WILGOTNE
Zdrowie i pysznie na talerzuoliwkami, bo tylko takie składniki znalazłam w lodówce. Jak zawsze dodam, że możecie na wierzch dodać to, co lubicie :) Inspiracja: Kulinarna Ja Składniki na 2 porcje: Spód: 10 łyżek płatków owsianych zmielonych na mąkę (górskich lub bezglutenowych w przypadku osób z nietolerancjami) 2 jajka 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli – do smaku, ja dałam mniej 1 łyżeczka pieprzu(...)ząbki czosnku w zależności od wielkości sól pieprz bazylia oregano Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli 50g tuńczyka z puszki w sosie własnym 1/3 czerwonej papryki Kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Tortownicę (o średnicy ok. 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj za pomocą pędzla olejem. Płatki owsiane (zmielone wcześniej blenderem na mąkę) wsyp do miski, dodaj ciepłą wodę
Fabryka pomysłówostatnie 30 minut dodajemy do gotowania glony. Przecedzamy wszystko przez sito i doprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie prawie przyprawy (poza ziołami) mają w sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą(...)papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela angielskiego DO PRZYPRAWIENIA aminokwasy kokosowe (czyli sos z fermentowanego soku kokosowego z solą, zamiennie – sos Tamari lub sos sojowy jasny) drożdże odżywcze – płatki drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1/2-
Karo in the Kitchenkokosowe CIASTO: Przesiać mąkę i sól. W osobnej misce przesiać cukier i kakao oraz dodać płatki chili. Dodać roztrzepane jajka i dobrze wymieszać. Zrobić dołek w środku mąki i wlać mieszankę jajeczną, zacząć ugniatanie. Zagniatać tak długo, aż utworzy się elastyczną i gładką kulkę. Następnie owinąć ciasto folią i zostawić na półtorej godziny w lodówce. Oprószyć stół mąką(...)bedzie al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje, wszystkie składniki sosu wymieszać do całkowitego rozpuszczenia w garnuszku. Podawać makaron natychmiast po ugotowaniu z sosem. Podawane tradycyjnie do makaronu płatki parmezanu, można zastąpić płatkami kokosowymi. * Podróżowałam trasą wyznaczoną przez następujące książki: AnnaInn w grobowcach świata, O. Tokarczuk ; 1000 dni w Orvietto, Marlena de Blasi ; Blondynka na Czarnym Lądzie, Blondynka
KUCHARNIAszarlotki, ale można też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych.Składniki:(na 4-6 porcji)1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej)szczypta soli1/2 kostki zimnego masła1/2 szklanki cukru brązowego+ 2 łyżki do owoców4 łyżki płatków owsianych 6 jabłek1 szklanka borówek lub malin1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka soku z cytrynylody(...)płatki owsiane zagniatamy z masłem pokrojonym w drobną kostkę aby powstała kruszonka.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące z kulką
Smakowity Blog Kulinarnyobieramy i rozgniatamy widelcem. Jabłko również obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do banana. Dorzucamy kakao, cynamon oraz płatki owsiane. Daktyle kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy łyżką lub dłonią formujemy kulki, które układamy na papierze do pieczenia lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
Health-Fit-Life