najważniejsze żeby składniki były w temperaturze pokojowej wtedy szybko się połączą ze sobą. Dodajemy jajko, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, posiekaną czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w kilku centymetrowych odstępach ponieważ ciasta podczas pieczenia przybiorą
Życie zaczyna się w kuchnipuszki białej fasoli opakowanie kiełbas "Warzywne Vege" od BeVege 2 cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 2 koncentraty pomidorowe 1 łyżka majeranku 2 łyżki płatków drożdżowych 250 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej * ok. 360 g suchej fasoli Przygotowani e: Kiełbasę pokrój
wegujemykrótki, korzystajmy póki czas. Na podwieczorek spisze sie doskonale, można też zabrać w słoiku do pracy. Składniki: ½ główki lodowej sałaty 1 kulka mozzarelli 10 sztuk zielonych szparagów 1 malinowy pomidor ½ ogórka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki płatków migdałowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu 1 mały ząbek czosnku
Wanilia i Kardamonposiekanych orzeszków ziemnych, 50 g suszonej żurawiny WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, ucieramy na chwilę. Dodajemy po kolei płatki, sodę oczyszczoną, mąki, a na końcu czekoladę, orzeszki i żurawinę. Mieszamy składniki, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach
słodki bratekfiletem maślanym oraz sosem jogurtowym. Danie główne również kusiło smakiem - pieczona polędwica i comber z jelenia z pieczonymi warzywami i kaszotto z płatków owsianych. Nie mogło obejść się bez deseru, ale był to niezwykle zdrowy deser - kulki pozytywnej energii, przygotowane z daktyli, orzechów, wiórków kokosowych i kakao. Po tak pysznym posiłku i interesujących warsztatach z pewnością poziom
Obiad gotowyodstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie miksujemy je na gładki krem. Orzechy włoskie mielimy lub miksujemy i mieszamy z płatkami owsianymi i makiem. Dodajemy do nich zmiksowane daktyle, jajko i jogurt naturalny. Formujemy kulki, które obtaczamy w maku i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut
Kuchnia Bon Appetittyle, ile ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł 3 jajka kubeczek śmietany kulka mozarelli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej, szczypta chilli w płatkach Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, do środka zetrzeć na tarce dobrze schłodzone masło. Wymieszać wszystko tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać
Kulinarne Inspiracjedodać miód, wymieszać, ale nie gotować. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do margaryny, wymieszać. Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę, cukier, dodać rozpuszczoną margarynę i wymieszać.Z masy formować kulki wielkości włoskiego orzecha, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładać do nagrzanego piekarnika na środkową szynę. piec w temp
Mix smakunigdy, aż do pewnego szkolenia - o tym tutaj ; gotuję ją z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz dodaję inne aromatyczne składniki i wtedy staje się zjadliwa). Do potrawki dorzuciłam płatki migdałowe, by dodać dobrych tłuszczy i by potrawa dawała pewną chrupkość. Nauczyłam się tego triku wiele lat temu od znajomego Afgańczyka. Polecam spróbować :) Składniki (na 2-3 porcje(...)pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski
Weekendy w domu i ogrodziecukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego kilka wiśni kandyzowanych płatki migdałowe Składniki ciasta zagnieść szybko, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Kiedy będzie zimne rozwałkować je na stolnicy i wyciąć prostokąt. Z pozostałego ciasta lepić niewielki kulki, spłaszczać je i układać wokół prostokąta z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec około 15 minut. Wystudzić. Posmarować dżemem. Na wierzchu ułożyć wiśnie i płatki migdałowe na kształt kwiatków
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaurośnie. W misce mieszamy mąki ,płatki owsiane i sól , wlewamy wyrośnięty rozczyn , dolewamy resztę płynów i wyrabiamy ciasto ok 10 minut ,aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk . Tak wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1.5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość . Dzielimy ciasto na 9 kawałków i formujemy kulki,przykrywamy(...)zostawiamy jeszcze na 30 minut , po tym czasie wyrabiamy je krótko na kształt jaki chcemy mieć , kulki , jajowate czy kajzerki wedle gustu :) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem a na wierzch posypujemy płatkami owsianymi , rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy bułki ,pieczemy 20 minut na grzałkach góra i dół
Wypieki Renemoże być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie(...)już z masłem orzechowym to zapewne nie będę musiała Was zbytnio nakłaniać do wypróbowania tego przepisu na przepyszne kulki mocy, to fit słodycz, której nie musicie się obawiać. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 20 min 1 szklanka płatków owsianych górskich 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki masła orzechowego 1/2 szklanki nasion
Słodki Kompromissera ricotta 30 g oliwy z oliwek 4 duże ząbki czosnku (lub 5 mniejszych) niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach 10 świeżych listków bazylii sól morska i świeżo mielony czarny pieprz 330 g mozzarelli w dużych kulkach po odsączeniu (ok. 2,5 kulki po 125 g każda) 60 g Parmezanu lub Grana Padano garść natki pietruszki 1 jajo(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć na niezbyt dużym ogniu przez około 2 minuty , aż czosnek lekko się zarumieni (nie przypalić, bo będzie gorzki) . Wlać pomidory, wsypać chilli w płatkach i przyprawić 1/3 łyżeczki soli. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień tak, aby sos lekko bulgotał i gotować tak z 30 minut bez przykrycia (aż sos się zredukuje
Moja DelicjaPrzykryć czysta ściereczka i pozostawiać w cieple na 1h do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej silikonową mata lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Naciąć w X. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać płatkami papryki. Piec w 230 stopniach C przez 12-14 minut
Pyry na Gazlaskowych, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej 5 dag płatków migdałowych aromat rumowy wiórki kokosowe Herbatniki ścieramy na tarce lub rozgniatamy wałkiem. Wsypujemy do miski i kolejno dodajemy: cukier puder, kakao, 2 łyżki płatków migdałowych, orzechy, miód, śmietanę, powidła oraz pozostałe bakalie. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy kilka kropli aromatu rumowego. Formujemy kulki o średnicy 3 cm, obtaczamy
Salonik smakówwypestkowane morele 6 winogron porcja sera typu blue 80-100g płatki jaśminu płatki żurawinowe morwa biała suszona 2 listki sałaty Przygotowanie: 1/ Sałatę tniemy w podlużne paski, układamy na środku talerza w kształcie gniazda, 2/ Morele szatkujemy i kładziemy 3 kulki na sałatę, na kulki układamy morwę. 3/ Posypujemy żurawiną, a następnie polewamy dookoła dressingiem (miksujemy(...)olej, zalewę, herbatę i liczi) 4/ Wydrążamy kulkownikiem winogrona i układamy na przemian z kostkami sera blue. 5/ Posypujemy wszystko płatkami jaśminu
Kuchnia PROzdrowotnasobą połączyć i gotować na bardzo małym ogniu. Gdy składniki połączą się ze sobą - dodać gorzkie kakao. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do przygotowanej masy wsypać płatki (ja użyłam miks różnych płatków) i rodzynki. Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona w masie kakaowej). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 3 łyżki zimnego mleka. Całość wymieszać(...)przygotowanej masy oderwać kawałek i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych (lekko wymieszanymi z gorzkim kakao), umieścić w małych foremkach bądź ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki (lub podać do zjedzenia od razu po przygotowaniu). * można użyć samych płatków owsianych lub mieszanki (składającej się z głównie z płatków owsianych, a także
Ugotowaćmisy. Wszystkie składniki dodaj do misy z masłem i dokładnie wymieszaj łyżką. Małą łyżeczką formujemy małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy do złotego koloru, czas ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 100 g masła
Kurnikowoowsiane, siemię lniane, rodzynki, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić na 15 minut (jak będzie dłużej to nic się nie stanie) aby płatki napęczniały od bananów. Po upływie tego czasu formujemy ciasteczka. Nabieramy małą porcję ciasta, robimy kulkę i lekko spłaszczamy. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce (zachowując małe odstępy). Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemasła Przygotowanie: Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól. Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące. Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
bistro mamamiski z bananem i kakao. Blendujemy razem na gładką masę. Płatki owsiane i migdały mielimy na proszek. Łączymy zmielone migdały i płatki owsiane z masą kakaową. Powstała masa powinna mieć lekko gliniastą konsystencję. Lepimy w dłoniach kulki i obtaczamy je w sezamie, wiórkach kokosowych lub kakao. Gotowe
Dieta bez mlekacukier miksujemy ok. 5 minut. Dodajemy jajko oraz wanilię. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą -miksujemy. Wrzucamy płatki migdałowe, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożą papierem do pieczenia tworząc niewielkie, lekko spłaszczone kulki. Pieczemy ok 15 minut w 175 C. Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA
Ostra na SłodkoMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajkoi dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, cynamon, imbir i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, orzechy, rodzynki i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 12-15 * minut do momentu aż brzegi zaczną
Słodkie inspiracjeMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, cynamon i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, posiekane orzechy i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną
Słodkie inspiracjecukru), 100 g masła WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajko, a następnie mąki wymieszane z proszkiem, cukrem i płatkami, dokładnie mieszamy, dodajemy na końcu orzechy i posypkę, mieszamy. Mokrymi dłońmi nabieramy masę, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Czas przygotowania: 30 min Porcje: 25 sztuk
słodki bratekskórki kandyzowanej 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki Czekoladę i mleko umieścić w misce i rozpuścić nad parą. Dodać płatki i posiekane bakalie. Odstawić na chwilę, kiedy masa będzie twardnieć to mokrymi rękami lepić kulki. Gotowe wstawić do lodówki, żeby całkiem stężały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut. (Masa nie powinna być mocno klejąca. W każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych kilka minut płatki wchłoną płyn i całość będzie zdatna do formowania.) Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć za pomocą wilgotnych dłoni. Piec
Di gotujegarść sezamu Rozpuść masło, po wystudzeniu zmiksuj z miodem. Następnie dodaj wanilię i jajko. Zmniejsz obroty i wsyp mąkę, sodę i płatki orkiszowe. Do tej masy dodaj żurawinę i wymieszaj łyżką. Mokrymi rękoma formuj z ciasta kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp sezamem. Na koniec spłaszcz kulki mokrą dłonią albo wytnij kształt przy
Bon Appetit Małgorzatymasę. Dodać cukier, ekstrakt i jajko, zmiksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pokroić na drobne kawałki czekoladę, dodać z płatkami owsianymi do masy i wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formować kulki, ułożyć je w odstępach na blasze i spłaszczyć ręką. Piec 10-15 minut w temperaturze 180*C do uzyskania złotego koloru
Malinowo w kuchnistopni. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodając cukier. Do ubitej piany dodać wiórki i płatki owsiane. Ja dodałam jeszcze około 50 gram drobinek czekoladowych. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Uwaga : masa nie jest zbyt spójna i przy formowaniu
Niebieski kubek z kawapatelni bez tłuszczu. Ostudzić i posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!płatków owsianych garść rodzynek garść orzechów włoskich garść daktyli Daktyle i orzechy posiekać. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Do bananów dodać płatki i bakalie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ręce zwilżyć zimną wodą i z ciasta formować kulki. Spłaszczać je i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w 180*C około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaposiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z masy burczano jaglanej uformuj kulki po czym je spłaszcz na wzór kotleta do hamburgera :). Burgery możesz oczywiście obtoczyć w płatkach owsianych czy tez amarantusie. Ja zrobiłam je bez tzw. panierki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wegańskie burgery piekłam przez 30 minut
ClauditteMissCookingchwilę relaksu, taki przedłużony weekend :-) Oczywiście przygotować takie żarełko, to żadna filozofia, bardziej chciałam tu pokazać, że śniadanie to nie tylko płatki czy kanapka można trochę w nie włożyć kwintesencji ... Składniki: 1 duży jędrny pomidor 1 kulka mozzarelli kilka listków świeżej bazylii oliwa sól, pieprz Sposób przygotowania: Pomidory i mozzarellę pokroić w grube
pieprzny smaczekwiem co jem... ... i dzięki temu przepisowi Ty też wiesz co jesz :) Składniki: 1 banan 1 mandarynka kilka kulek zielonego winogrona 3 truskawki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka płatków owsianych górskich Truskawki i winogrona myjemy i przekładamy do malaksera Dodajemy banana, winogrona, jogurt... ... dosypujemy siemię i płatki górskie Wszystko dokładnie miksujemy Taki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com