kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:19/79)

Nadziewane muszle makaronowe 260

sera ricotta 30 g oliwy z oliwek 4 duże ząbki czosnku (lub 5 mniejszych) niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach 10 świeżych listków bazylii sól morska i świeżo mielony czarny pieprz 330 g mozzarelli w dużych kulkach po odsączeniu (ok. 2,5 kulki po 125 g każda) 60 g Parmezanu lub Grana Padano garść natki pietruszki 1 jajo(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć na niezbyt dużym ogniu przez około 2 minuty , aż czosnek lekko się zarumieni (nie przypalić, bo będzie gorzki) . Wlać pomidory, wsypać chilli w płatkach i przyprawić 1/3 łyżeczki soli. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień tak, aby sos lekko bulgotał i gotować tak z 30 minut bez przykrycia (aż sos się zredukuje

Moja Delicja
Pełnoziarniste kajzerki 161

Przykryć czysta ściereczka i pozostawiać w cieple na 1h do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej silikonową mata lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Naciąć w X. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać płatkami papryki. Piec w 230 stopniach C przez 12-14 minut

Pyry na Gaz
Bakaliowe trufelki 187

laskowych, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej 5 dag płatków migdałowych aromat rumowy wiórki kokosowe Herbatniki ścieramy na tarce lub rozgniatamy wałkiem. Wsypujemy do miski i kolejno dodajemy: cukier puder, kakao, 2 łyżki płatków migdałowych, orzechy, miód, śmietanę, powidła oraz pozostałe bakalie. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy kilka kropli aromatu rumowego. Formujemy kulki o średnicy 3 cm, obtaczamy

Salonik smaków
Kuleczki owsiane (czekoladowe) 175

sobą połączyć i gotować na bardzo  małym ogniu. Gdy składniki połączą się ze sobą - dodać gorzkie kakao. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do przygotowanej masy wsypać płatki (ja użyłam miks różnych płatków) i rodzynki. Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona w masie kakaowej). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 3 łyżki zimnego mleka. Całość wymieszać(...)przygotowanej masy oderwać kawałek i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych (lekko wymieszanymi z gorzkim kakao), umieścić w małych foremkach bądź ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki (lub podać do zjedzenia od razu po przygotowaniu).  * można użyć samych płatków owsianych lub mieszanki (składającej się z głównie z płatków owsianych, a także

Ugotować
Ciasteczka owsiano-kokosowe 148

misy. Wszystkie składniki dodaj do misy z masłem i dokładnie wymieszaj łyżką. Małą łyżeczką formujemy małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy do złotego koloru, czas ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki mąki pszennej  2  jajka 100 g masła

Kurnikowo
Ciasteczka owsiane z bananem 204

owsiane, siemię lniane, rodzynki, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić na 15 minut (jak będzie dłużej to nic się nie stanie) aby płatki napęczniały od bananów. Po upływie tego czasu formujemy ciasteczka. Nabieramy małą porcję ciasta, robimy kulkę i lekko spłaszczamy. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce (zachowując małe odstępy). Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasteczka HOBNOB'S 165

masła  Przygotowanie: Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól.  Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące.  Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

bistro mama
Dietetyczne trufle 289

miski z bananem i kakao. Blendujemy razem na gładką masę. Płatki owsiane i migdały mielimy na proszek. Łączymy zmielone migdały i płatki owsiane z masą kakaową. Powstała masa powinna mieć lekko gliniastą konsystencję. Lepimy w dłoniach kulki i obtaczamy je w sezamie, wiórkach kokosowych lub kakao. Gotowe

Dieta bez mleka
CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 254

cukier miksujemy ok. 5 minut. Dodajemy jajko oraz wanilię. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą -miksujemy. Wrzucamy płatki migdałowe, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożą papierem do pieczenia tworząc niewielkie, lekko spłaszczone kulki. Pieczemy ok 15 minut w 175 C. Smacznego!   Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA

Ostra na Słodko
Owsiane ciasteczka imbirowe 198

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajkoi dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, cynamon, imbir i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, orzechy, rodzynki i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 12-15 * minut do momentu aż brzegi zaczną

Słodkie inspiracje
Cynamonowe owsiane ciastka z orzechami włoskimi i czekoladą 165

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, cynamon i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, posiekane orzechy i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną

Słodkie inspiracje
CIASTECZKA LION 154

cukru), 100 g masła WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajko, a następnie mąki wymieszane z proszkiem, cukrem i płatkami, dokładnie mieszamy, dodajemy na końcu orzechy i posypkę, mieszamy. Mokrymi dłońmi nabieramy masę, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Czas przygotowania: 30 min Porcje: 25 sztuk

słodki bratek
pralinki z płatków śniadaniowych 246

skórki kandyzowanej 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki  Czekoladę i mleko umieścić w misce i rozpuścić nad parą. Dodać płatki i posiekane bakalie. Odstawić na chwilę, kiedy masa będzie twardnieć to mokrymi rękami lepić kulki. Gotowe wstawić do lodówki, żeby całkiem stężały

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi 154

minut. (Masa nie powinna być mocno klejąca. W każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych kilka minut płatki wchłoną płyn i całość będzie zdatna do formowania.) Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć za pomocą wilgotnych dłoni. Piec

Di gotuje
Ciasta orkiszowe bez cukru 236

garść sezamu Rozpuść masło, po wystudzeniu zmiksuj z miodem. Następnie dodaj wanilię i jajko. Zmniejsz obroty i wsyp mąkę, sodę i płatki orkiszowe. Do tej masy dodaj żurawinę i wymieszaj łyżką. Mokrymi rękoma formuj z ciasta kulki  i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp sezamem. Na koniec spłaszcz kulki mokrą dłonią albo wytnij kształt przy

Bon Appetit Małgorzaty