Zazwyczaj przepisy na energetyczne kulki czy batony bazują w głównej mierze na daktylach. I kompletnie mi to nie przeszkadza, bo bardzo lubię ich słodką i klejącą strukturę. Aczkolwiek pomyślałam o wersji bez suszonych owoców. I tak oto powstały te oto batoniki, których skład to tylko 5 produktów . Mamy tu oczywiście białko w postaci wysokiej jakości białka wegańskiego od Siła(...)Roślin , tłuszcz z masła orzechowego oraz węglowodany z płatków owsianych. Więcej o białku wegańskim tej marki pisałam TUTAJ . Składniki (6 batoników) 3 miarki wegańskiego białka o smaku dzikiej jagody (Siła Roślin) 70 g masła orzechowego naturalnego 40 g płatków owsianych 200 ml napoju roślinnego 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: Płatki zmiel na mąkę lub użyj
Zdrowie na języku :Ppomidorków koktajlowych czerwonych 300 g pomidorów żółtych (mogą być koktajlowe) 250 g mini kulek mozzarella 100 ml oliwy lub dobrego oleju 3 ząbki czosnku garść listków bazylii 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny 1 łyżeczka suszonych płatków papryki do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Makaron z pomidorkami koktajlowymi Przygotowanie: Najpierw przygotuję pomidory(...)plasterki i dodaję do pomidorków koktajlowych. Listki bazylii drobno kroję i dodaję do pomidorów. Czosnek kroję w drobną kostkę. Teraz do rondelka wlewam oliwę dodaję czosnek oraz suszone płatki papryki. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam około 5 minut, ważne aby czosnek nie ściemniał. Tak przygotowaną oliwę odstawiam do przestudzenia. Następnie do pomidorów w misce dodaję przestudzoną oliwę z czosnkiem
Uwaga Babcia Gotujełyżki miodu 2 łyżeczki kakao 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego 3 łyżki mleka roślinnego np. sojowego lub kokosowego Płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać z resztą składników. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać więcej mleka. Zagnieść kulkę. Umieścić pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Schłodzić 10 minut w lodówce. Kieliszkiem lub foremką wyciąć
Chocolate Muffin Blogtalerzach i postawić na stole. Przed przyjściem gości wystarczy skropić zielonym pesto i kremem balsamico. Opcjonalnie można posypać płatkami chili. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 1/2 melona kantalupa oczyszczonego z nasion 100 g szynki parmeńskiej 100 g małych kulek mozzarelli garść listków świeżej bazylii BAZYLIOWE PESTO / 1/2 szklanki 2 garści listków świeżej bazylii 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelni
cool and mintyrazem blenduję do wymieszania się składników. Powinna powstać gęsta, ciężka, dająca się formować rękami masa. W razie potrzeby - dosypuję płatków lub mąki albo dolewam wody. Na końcu dodaję czekoladę i krótko miksuję. Przygotowanie Następnie należy uformować z masy kulki i rozpłaszczać je na blasze. Ja w swoje powciskałam dodatkowo kolorowe czekoladowe draże (zamiast nich można użyć czekoladowych groszków). Ciastka
Kuchnia w szuwarachskórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę 60 g syropu daktylowego (lub zblendowanych na gładką masę: 30 g wrzątku i 30 g daktyli) 120 g bezglutenowych płatków owsianych 150 g niepalonej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel olejku migdałowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, spód(...)umieścić w malakserze i posiekać do momentu, aż wszystkie składniki połączą się i utworzą jedną kulkę z ciasta. Dla posiadaczy blendera wysokoobrotowego: W kielichu umieścić migdały, kaszę gryczaną, zmielić na mąkę, dodać olej, syrop, ekstrakt, olejek, cynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać. Masę przełożyć do formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również
moj przepis na/margarynę - ze szczyptą soli i cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu do masy wmieszać średnio posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem(...)stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Ciasteczka piekłam razem z: Marzeną , Małgosią , Kasią . Płatki do ciasteczek można nabyć w sklepie Eko Zdrowie
Di gotujeDoskonałe na podwieczorek z kulką lodów, u mnie malinowych. Ciekawy smak deserowi dodaje aromatyczny cukier malinowy. SKŁADNIKI 2 duże mało słodkie jabłka, 1 łyżeczka żurawiny, 1 płaska łyżeczka cukru malinowego, Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki cukru cynamonowego , 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki Dodatkowo: masło do wysmarowania kokilek WYKONANIE Żaroodporne kokilki
słodki bratekprzykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. Smacznego
KasiekGotujewypieków (lub pudru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Wykonanie tradycyjne: Wykonania ciasta kruchego: Składniki na ciasto kruche (poza żółtkami) ugnieść. Na końcu dodać żółtka. Masa powinna być jednolita. Można ją szybko zagnieść rękami lub zrobić to w mikserze. Z ciasta uformować kulkę, którą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut(...)łyżce. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę zmiksować. Blachę 23x34 wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim bezę. Posypać ją płatkami migdałów. Piec ok. godzinę w temperaturze 140 stopni. Beza powinna być lekko zarumieniona, (ale nie spalona). Najlepiej po upieczeniu zostawić ją na całą noc w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (oczywiście
Mania Wypiekaniawyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić na 16 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i odłożyć na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w 180 stopniach około 30 min. Ostudzić na kratce
Ala piecze i gotujeSkładniki 1 i 1/2 kg jarmużu 2 duże cebule łyżka smalcu 500 g cienkiej kiełbasy (u nas Senatorska) 200 g metki cebulowej 1/2 l bulionu wołowego 2 czubate łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy(...)złoto na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką ,z metki robimy kulki. Jarmuż ,kiełbasy ,kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 30 min. Po tym czasie kiełbasę i metkę wyjmujemy i dusimy dalej ok. 1 godziny. Następnie dodajemy płatki owsiane (by zagęścić). Kiełbasę kroimy na większe części i dodajemy z powrotem do jarmużu wraz
R'n'G Kitchenpomidorów w płatkach, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, bazylia , pomidory w płatkach sól, pieprz, olej Sos pomidorowy: puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 250 ml bulionu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, cukier, słodka papryka w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 14 rurek makaronu cannelloni , ½ cukinii, 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę
słodki bratekłyżki płatków owsianych WYKONANIE Zaczyn: maślankę lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Ciasto: w misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn, olej, wodę, czarnuszkę i słonecznik, mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w miarę potrzeby, tworząc kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 14 części, z każdej robimy kulkę, lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką, odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bułki nożem lekko naciskamy na środku, smarujemy ciepłym mlekiem, posypujemy czarnuszką i płatkami owsianymi. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach
słodki bratekzamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki . Składniki na blachę(...)wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się skeić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 400 ml mleczka kokosowego 600 ml mleka roślinnego 1 łyżeczka agar agar 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka roślinnego 125 g ksylitolu lub innego słodzika 9 łyżek płatków jaglanych (110 g) 1 łyżka ekstraktu waniliowego sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
moj przepis na