kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:24/79)

Chrupiące ciasteczka owsiane | bez mąki (glutenu), masła, cukru, laktozy | 164

szkl. nasion chia 1/3 szkl. rodzynek 1/3 szkl. słonecznika 1/3 szkl. ziaren konopi 3 łyżki masła orzechowego 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni. Łączymy z resztą składników. Ugniatamy dłońmi. Bierzemy łyżkę masy do ręki, formujemy kulkę (gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy więcej masła orzechowego lub odrobinę wody) i spłaszczamy. Układamy ciastka na wyłożonej papierem

Czarnawisienka
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 137

bezglutenowego (u mnie czekoladowy, ale świetnie sprawdzi się waniliowy), 500 ml mleka roślinnego, u mnie kokosowe własnej roboty (40g płatków kokosowych + 600 ml wody). Wykonanie: Mąki mieszamy w ksylitolem, dodajemy olej, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki: jedna z 2/3 ilości ciasta, druga z 1/3. Mniejszą kulkę umieszczamy w zamrażalniku na 2h lub dłużej. Większą ilością ciasta

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasteczka owsiane 137

utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.  Następnie dodać powoli mąkę i proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kokos, płatki owsiane i wszystko króciutko miksować.  Na samym końcu dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej pergaminem w równych odstępach od siebie. Uformowane kuleczki delikatnie rozpłaszczyć widelce

Aromatyczne Podróże
Ciasteczka z płatków i bananów 149

suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około  180 stopni. Ciastka z płatków i bananów Ciastka z płatków i bananów SMACZNEGO :-) Tymi ciasteczkami zamknęłam biegowy styczeń z wynikiem

peggiwkuchni
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE 153

bananową . Dodać bakalie, cynamon, kardamon i sól. Wszystko razem wymieszać,ciasto powinno być gęste w razie potrzeby dodać kilka łyżek płatków owsianych lub mąki Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenie. Dłońmi formować kulki a następnie spłaszczyć ręką lub drewnianą łyżką, jak to woli.  Piec ok. 15 min na złoty UWAGA nie brązowy

pieprzny smaczek
Ciastka owsiane 118

cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie lepienie ciastek, warto zwilżyć ręce wodą. Piec w temperaturze

Mama Gotuje
Po raz pierwszy na blogu - Trufle! 167

sekund.) Tak samo robimy z miodem, jeśli nie jest lejący.  Dodajemy masło orzechowe oraz miód do blendera z płatkami i znowu miksujemy. Na samym końcu dodajemy drobinki czekoladowe i mieszamy po raz ostatni.  Teraz możemy uformować kulki, obtoczyć ulubionym składnikiem(chociaż bez żadnych posypek też smakują bardzo wszystkim dziś smakowały!) i wkładamy do zamrażalki na ok.2 godz

Chocolate Stop Tempting
Chleb pszenno- razowy z automatu 132

takie, że nie wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę wielkości orzecha laskowego. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto chlebowe. Rosło około 3 i 1/2 godz. Piekłam w automacie na programie

Proste Potrawy
Twarogowe knedle z truskawkami (bez ziemniaków) 144

garnku zagotować wodę. Ciasto podzielić na 16 części, uformować kulki. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć, podsypując mąką,  położyć truskawkę, zlepić, formując okrągły knedel. Knedle wrzucać do gotującej się wody, gotować ok 1-2 minut od wypłynięcia.Wyjąc na talerz za pomocą cedzakowej łyżki. Podawać ze śmietaną, posypane cukrem i płatkami migdałów. Smacznego

Obiad gotowy
Kulki serowe w zalewie oliwnej 148

Piotrek go uwielbia. Teraz się szykuje kolejny serek jogurtowy, będzie doprawiony płatkami chili. Ja już nie kupuję serków śniadaniowych do rozsmarowywania na chlebie, gdyż ten robiony z jogurtu jest idealny, bez konserwantów i wspomagaczy. Zrobiłam tym razem tego serka trochę więcej i postanowiłam z niego zrobić kulki serowe obtoczone w ziołach i zalać je oliwą. Z serka, który wisiał

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ramadanowy deser z daktylami 151

Miesiąca Ramadan.  Podobno deser ten wywodzi się z położonej w centrum kraju prowincji Al-Qaşīm. Składniki 1/2 szklanki mąki   1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach   3 szklanki miękkich daktyli bez pestek   8 łyżek stołowych niesolonego masła   1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu   4 łyżeczki brązowego cukru   duża szczypta szafranu Przygotowanie Daktyle(...)szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałóww płatkach   3 szklanki miękkich daktyli bez pestek  ewentualnie pół łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie Daktyle wypestkować i zmielić na pastę w blenderze (z dodatkiem kardamonu lub bez niego) Połączyć pastę z daktyli z orzechami lub migdałami i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować kulki lub masę rozwałkować przez folię na stolnicy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 158

minut. W tym czasie siemię lniane mielimy (ja robię to w blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość(...)bułeczki, ktróe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na 30 minut, aby wyrosły i się napuszyły. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posupujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200st przez ok 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce

Zawsze głodna!
Proteinowe batony owsiane - bez daktyli! :) 214

Zazwyczaj przepisy na energetyczne kulki czy batony bazują w głównej mierze na daktylach. I kompletnie mi to nie przeszkadza, bo bardzo lubię ich słodką i klejącą strukturę. Aczkolwiek pomyślałam o wersji bez suszonych owoców. I tak oto powstały te oto batoniki, których skład to tylko 5 produktów . Mamy tu oczywiście białko w postaci wysokiej jakości białka wegańskiego od Siła(...)Roślin , tłuszcz  z masła orzechowego oraz węglowodany z płatków owsianych.  Więcej o białku wegańskim tej marki pisałam TUTAJ .  Składniki (6 batoników) 3 miarki wegańskiego białka o smaku dzikiej jagody (Siła Roślin) 70 g masła orzechowego naturalnego  40 g płatków owsianych 200 ml napoju roślinnego  1,5 łyżki kakao Przygotowanie: Płatki zmiel na mąkę lub użyj

Zdrowie na języku :P
Makaron z Pomidorkami Koktajlowymi i Mozzarellą 133

pomidorków koktajlowych czerwonych 300 g pomidorów żółtych (mogą być koktajlowe) 250 g mini kulek mozzarella 100 ml oliwy lub dobrego oleju 3 ząbki czosnku garść listków bazylii 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny 1 łyżeczka suszonych płatków papryki do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Makaron z pomidorkami koktajlowymi Przygotowanie: Najpierw przygotuję pomidory(...)plasterki i dodaję do pomidorków koktajlowych. Listki bazylii drobno kroję i dodaję do pomidorów. Czosnek kroję w drobną kostkę. Teraz do rondelka wlewam oliwę dodaję czosnek oraz suszone płatki papryki. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam około 5 minut, ważne aby czosnek nie ściemniał. Tak przygotowaną oliwę odstawiam do przestudzenia. Następnie do pomidorów w misce dodaję przestudzoną oliwę z czosnkiem

Uwaga Babcia Gotuje
Czekoladowe ciasteczka owsiane z kremem orzechowym - bez pieczenia! 153

łyżki miodu 2 łyżeczki kakao 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego 3 łyżki mleka roślinnego np. sojowego lub kokosowego Płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać z resztą składników. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać więcej mleka. Zagnieść kulkę. Umieścić pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Schłodzić 10 minut w lodówce. Kieliszkiem lub foremką wyciąć

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania