typu 500 350 g maślanki (prawdziwej bez dodatków) 3g drożdży instant 20 g słodu jasnego pszenicznego (użyłam miodu) 8 g soli 20 g polskiego oleju rzepakowego ok. 112 g płatków owsianych (nie błyskawiczne) 1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny 350 g maślanka o temperaturze 20 o C 3 g drożdże instant 20 g słód jasny pszeniczny (24 g miodu(...)oleju rzepakowego Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części (po 100 g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając. Tak przygotowane bułki pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką. Wypiekaj
Weekendy w domu i ogrodziesmażenia sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki mleka 100 g startego sera szczypta płatków chilli sól Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie pulpety z każdej strony(...)obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać około 15-20 minut. pulpety pieczone w sosie serowym
O kuchni z uczuciembudyń waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja kilka kropli aromatu waniliowego 2 łyżki kakao 1 szklanka kulek czekoladowych tłuszcz do formy Pianka i góra ciasta: 6 białek (pozostałych z masy serowej i ciasta) 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na stolnicy i przenieść na wałku
Tradycyjna Kuchniamąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 40 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oleju Polewa 100 g masła 150 g płatków migdałowych 4 łyżki miodu Krem 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 200 g masła 4 łyżki cukru pudru Wykonanie Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę(...)stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, olej i miód. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia. Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać. Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
O kuchni z uczuciemsłonecznika dodatkowo dodałam szczyptę cynamonu Wykonanie: banany rozgniatamy na papkę np. widelcem, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki czyli masło orzechowe, płatki owsiane, żurawinę, kokos, pestki dyni i słonecznika oraz szczyptę cynamonu, całość dokładnie mieszamy i formujemy formujemy kulki które, delikatnie spłaszczamy ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut na złoty kolor
Słodkie zapomnienieinnej rzeczywistości. Pamiętam okres w Polsce, kiedy czekolada, a nawet kakao było zdobyczą. Pamiętam czasy jak z koleżankami robiłyśmy owsiane kulki czekoladowe. Były to proste słodycze ale bez niezdrowych dodatków i konserwantów. Wtedy nie było nawet błyskawicznych płatków owsianych! Przykra prawda ale prawda! Producenci oszukują jak tylko mogą. Tam gdzie tylko mogą ładują chemię, bo oczywiście taniej. Czekolada
codojedzeniamigdałów 2 łyżki ziaren słonecznika Banany zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę i migdały posiekać i wymieszać z bananami, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu każdą kulkę rozpłaszczyć. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Ciastka powinny być lekko brązowe
Bulliododać mleczko kokosowe, konfiturę z płatków róży, kardamon i cukier z prawdziwą wanilią, wymieszać ( patrz FILM ). Do obtoczenia: 2. Zmiksować płatki róży i wiórki kokosowe, przesypać do miseczki. 3. Z gotowej masy na trufle formować w rękach kulki i obtaczać je w zmielonych wiórkach kokosowych z różą. Gotowe trufle wstawić do lodówki na parę godzin (jeśli masa na trufle
Mała Cukierenkaszkl. brązowego cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 dojrzałe banany 1 łyżeczka proszku do pieczenia wiórki lub płatki żurawiny do wyboru Jajka , cukier, miksujemy. Rozdrabniamy widelcem banany i dodajemy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 min w temp. 170-180 stopni. Ciastka są miękkie, lekko
WYSPA SZCZĘSLIWAmigdałów 2 łyżki ziaren słonecznika Banany zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę i migdały posiekać i wymieszać z bananami, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu każdą kulkę rozpłaszczyć. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Ciastka powinny być lekko brązowe
Bulliomasy pokroić nożem na 8 w miarę równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę. Każdą z kulek lekko rozpłaszczyć i przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Delikatnie rozwałkować. Przy pomocy noża podnieść każdy płatek i lekko rozpłaszczyć go palcami nadając mu bardziej naturalny kształt. Jeden z płatków zrolować. Posłuży on za środek róży. Trzymając w jednej
maniapieczeniastarta na małych oczkach (ok.100g) ok.30g masła orzechowego cynamon coś do posłodzenia (daktyle, miód, cukier, słodzik) mielone orzechy Większą część płatków zalać ok.80ml wrzątku, posolić lekko, przykryć i odstawić do wchłonięcia. Zmieszać dokładnie z resztą składników. Formować kulki, a następnie obtoczyć je w orzechach. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin
More food, love and dreamsbłyskawicznych 200g suszonych śliwek (siekamy) Sposób przygotowania: Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsuchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć
Ala piecze i gotujemomentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaję jajka, cukier, mąkę i mieszam do połączenia składników. Kiedy powstanie gładka masa dodaję płatki owsiane i mieszam do połączenia się składników. Masę wkładam na około 30 minut do lodówki. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (ok 3 cm), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatam widelcem tworząc charakterystyczną kratkę. Piekę 20 minut
Magiczna kuchnia Darii