kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:21/79)

Słodkie ciastka owsiane NIESPODZIANKI czyli Słodki Czwartek odc.137 253

pół łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Mieszamy z żółtkiem. Wsypujemy płatki i mąkę, proszek oraz sól.Zagniatamy ciasto. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w sporych odstępach. Ciastka powinny być dość grube ponieważ rozpływają się na blasze. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Migdałowo-daktylowe trufelki 232

miseczki, zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 5 minut. Następnie odsączamy z nadmiaru wody. Przekładamy daktyle do misy blendera z nożami. Dodajemy płatki migdałowe i miksujemy do uzyskania czegoś w rodzaju mokrego piasku. Z masy formujemy w dłoniach kulki. Następnie obtaczamy je w ciemnym kakao. Warto trufelki wstawić na kilka minut do lodówki. Smacznego

Słodkie okruszki
Roladki z bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym 184

aromatyczne - po prostu pyszne. To idealne, rozgrzewające danie na jesień!   Składniki: 1 duży bakłażan 6-8 plastrów szynki parmeńskiej 1 kulka mozarelli 1 puszka pomidorów drobno krojonych Mutti 1 ząbek czosnku 1/2 białej cebuli 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz kilka listków rozmarynu   Przygotowanie: Bakłażana pokroić

Kulinarne Inspiracje
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem 234

700g. dokładnie oczyszczonego mięsa wieprzowego z łopatki 230g. pęczaku 6 szt. czerwonej papryki 1 szt mozarelli w kulce 2 niewielkie ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, rozmaryn, cukier, odrobina czili w płatkach Pęczak ugotować na pół-miękko. Dokładnie oczyszczone (z tłuszczu i włókien) mięso zmielić przez maszynkę. Wymieszać mięso z kaszą, doprawiając szczyptą soli i pieprzu, oraz przeciśniętym

Lubię to gotuję
Ciasteczka owsiane z prażonymi migdałami 184

Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Zawsze głodna!
Ciasteczka owsiane 156

kandyzowanej skórki pomarańczowej pół szklanki ziaren słonecznika pół szklanki żurawiny Masło zmiksować z cukrami i jajkiem. Dodawać mąkę z proszkiem. Następie płatki owsiane. (Gdy ciasto jest zbyt lepie, dosypać mąkę). Wsypać dodatki i wymieszać łyżką. Formować małe kulki i układając na blaszce docisnąć ręką, tworząc okrągle ciasteczka. Piec w temp. 160 st. przez 20 minut. Po upieczeniu można udekorować

Mój Smak na Życie
Żytnie ciasteczka z jabłkiem | wegańskie 240

grubych oczkach, odsączyć z soku. Siemienie lniane zalać 3 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Do miski wsypać otręby, mąkę i płatki oraz cynamon. Połączyć z siemieniem lnianym oraz jabłkami. Nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę kulki i je rozgnieść. Posypać przyprawą do piernika. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.  Jedno ciacho ma 43 kcal oraz

Czarnawisienka
Tarta francuska z łososiem i pomidorami 263

zupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :)Składniki (na 6 porcji):1 opakowanie ciasta francuskiego100 g łososia wędzonego1 kulka mozzarelli3 pomidory200 ml śmietany 30%4 jajkakilkanaście listków bazyliisólpieprz białypłatki chilli lub odrobina posiekanej papryczki chilliPrzygotowanie:Pomidory kroimy w poprzek na ok. 0,5 cm plastry. Śmietanę i jajka łączymy(...)pieprzem. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na nie kładziemy łososia i pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wszystko posypujemy mozzarellą i posypujemy płatkami chilli, a na wierzch kłądziemy listki bazylii.Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra/dół) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni i delikatnie urośnie. Po wyjęciu

Zakręcony Widelec
Kwiaty cukinii w tempurze 231

kukurydzianejszczypta solizimna woda gazowana+ olej do smażeniaprzygotowanieKwiaty cukinii delikatnie oczyść, urwać ze środka pręcik i wystające na zewnątrz zielone łodyżki.Z kulki mozzarelli urywać po kawałku serka takiej wielkości, aby zmieścił się w kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość.Przygotować tempurę: wymieszać  mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać  gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto

Stare Gary
Cukrowe różyczki 214

stron.Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. W zależności od wielkości kwiatków, jakie potrzebujemy kulamy kilkanaście kulek w różnych rozmiarach.Kulki kładziemy w odstępach od siebie między dwie warstwy foliowej koszulki. Zgniatamy dłonią tak, by powstały płatki.  Brzegi możemy dodatkowo spłaszczyć palcem jeśli chcemy, żeby różyczki miały bardzo cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych

Ciastkozercy
Kakaowe ciastka owsiane z rodzynkami 162

puszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy.2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon, kakao, cały czas ucierając.3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką.4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm.5. Układamy na posmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach

Malowane smakiem
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 261

olej - musi on osiągnąć temperaturę ok.190*C. Jeśli nie posiadamy specjalnego termometru moment ten sprawdzamy wrzucając mały kawałeczek ciasta - olej będzie dobry jeśli kawałek ciasta po wrzuceniu zacznie skwierczeć.Kulki smażymy około 2 minuty - może być to jednak czas krótszy, więc należy dokładnie obserwować pączuszki, aby zbyt mocno się nie przypiekły. Struffoli wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz(...)rondelku, na małym ogniu podgrzewamy miód - gdy zacznie on bulgotać i osiągnie bardzo płynną konsystencję rondel zdejmujemy z ognia. Każdą usmażoną kulkę obtaczamy równomiernie w miodzie i obtaczamy w ulubionych posypkach lub cukrze pudrze (preferowane są również płatki migdałów, sezam, kakao, starta czekolada) - wedle smakowych upodobań!  Zachęcamy do spróbowania

Symfonia Smaków
Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza - lipcowa piekarnia 210

mąka pszenna typ 500 350g maślanka (prawdziwa bez dodatków) 3g drożdże instant 20g słód jasny pszeniczny ( dałam 2  łyżeczki cukru trzcinowego) 8g sól 20g polski olej rzepakowy 112g płatki owsiane ( nie błyskawiczne) 1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny 150g mąka owsiana razowa 100g mąka pszenna typ 500 350g maślanka o temperaturze 20 st. C 20g słód jasny pszeniczny(...)sól 20g olej rzepakowy Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części (po 100g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając. Napisałem w składnikach 112 g płatków owsianych ponieważ tyle mi się przykleiło ale może być nieco mniej

Stare Gary
Owsianka z musem truskawkowym i twarogową kulką 105

dobrze. Owsianka z musem truskawkowym i twarogową kulką (2 porcje) 4 łyżki owsianki jabłko i cynamon 40 dag truskawek plaster twarogu wiejskiego (ok. 10 dag) 2  łyżki gęstego jogurtu listki mięty do dekoracji cynamon do posypania  Do dwóch szklaneczek wsyp po dwie łyżki płatków owsianych. Zalej je wrzątkiem do poziomu płatków odczekaj kilka minut do chwili aż zmiękną(...)Umyj i obierz truskawki.  Zmiksuj je blenderm na gładki mus.  Do twarożku dodaj jogurt i rozgnieć go dokładnie.  Zrób z twarożku dwie kulki. Na owsiankę wlej po połowie musu truskawkowego. Na górze ułóż kulkę twarogu i listek mięty. Oprósz cynamonem

Gotuj Sam!
WEGAŃSKIE PULPETY Z SOCZEWICY W SOSIE POMIDOROWO - MORELOWYM 169

namawiać. Te soczewicowe kulki wyglądają, pachną i smakują tak, że jem je jak szaleniec. Mąż i córka szaleją razem ze mną. Delikatnie chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, oblane aromatycznym sosem warzywnym subtelnie słodzonym suszonymi morelami - takie są wegańskie pulpety. Pyszności! Polecamy! Składniki na 15 pulpetów: 3 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej), 1 szklanka płatków owsianych, 2 cebule(...)łyżeczce), świeża natka pietruszki do ozdoby. Wykonanie: Cebulę szklimy na patelni i umieszczamy wraz z ugotowaną soczewicą, płatkami owsianymi i przyprawami w blenderze lub robocie kuchennym. Blendujemy do uzyskania klejącej masy. Dodajemy pokrojone na drobne kawałki suszone morele, a następnie formujemy kulki. Wykładami pulpety do naczynia ceramicznego i pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec pieczenia zalewamy

Jeść, by żyć w zdrowiu