ciasto właściwe cały rozczyn o temperaturze pokojowej 150 g mąki szennej typ 500 8 g soli 20 g olej rzepakowy Dodatkowo płatki owsiane nie błyskawiczne Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko
Pieguskowa Kuchniauznania. Ciasteczka należy ułożyć dosyć luźno bo w trakcie pieczenia się "rozlewają". Ja na standardowej blasze do piekarnika układam 12 ciasteczek (kulek). Składniki: 150 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 85 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) 125 g masła 75 g ciemnego cukru trzcinowego 100 g cukru (białego) 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)Dodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego
IMPRESJA SMAKUśmietany 30 % 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 2 płaskie łyżeczki cukru pudru dodatkowo: puszcza masy kajmakowej (400-500g) paczka płatków migdałów lub orzechy Podane składniki na ciasto ugniatamy na kulkę, dzielimy na dwie części. Wykładamy blachę (25x35) papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy dno jedną z części. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na 15 minut(...)koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Na wystudzony blat ciasta wykładamy krem, przykrywamy następnym blatem, smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami... Na początku ciasto będzie twarde, to zasługa miodu, ciasto odstawiamy na 24 h do zmięknięcia
Pelusiowa Kuchniauformować kulki, a w odpowiedni i krągły kształt utworzą się same podczas pieczenia :) Zabawa z tym ciastem, to sama przyjemność i banalnie prosta sprawa, równie dobrze, do robienia kulek można 'zatrudnić' dziecko :) Mąka pełnoziarnista kompletnie nie przeszkadza w smaku, jeżeli jednak macie obawy co do jej smaku, to 1 szklankę można zamienić na zwykłą pszenną. Można również(...)jasną masę, a następnie ucierając wbić jajka. Wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać, a po dokładnym wymieszaniu wsypać płatki owsiane. Na lekko nawilżonej wodą dłoni, z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać (w odstępach około 2,5 cm, bo ciastka rosną na boki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Kraina Miodem Płynącamięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie wszystkich przyprawy (pieprzu i soli dodajemy więcej), majonez i 2 łyżki bułki tartej - wyrabiamy. Płatki kukurydziane kruszymy w blenderze lub np. wałkiem. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, następnie delikatnie je spłaszczamy, obtaczamy w mące. Następnie mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach
Słodka Stronazottarella używany jest głównie do dań wytrawnych, sałatek, pizzy ... Ja zrobiłam rogaliki na słodko, zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka sera zottarella (125g classic lub light) 3 łyżki płatków migdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka brązowego cukru 2 szczypty cynamonu Przygotowanie; Ser osuszamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy migdały, cukier, cynamon
Radość kipiąca uśmiechem.umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu połączenia się składników oraz rozpuszczenia cukru. Całość zdjąć z ognia i wymieszać z płatkami owsianymi. Masę porcjami (za pomocą łyżki) wykładać na rozłożony papier do pieczenia. (Ja po lekkim ostudzeniu formowałam kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i każdą z nich delikatnie spłaszczałam.) Ciastka zostawić do wyschnięcia/stężenia. (*) Część płatków owsianych można
Di gotujebyło smacznie, ale i zdrowo. Przeszukuję książki kulinarne, także te wszelkich specjalistek od fitnessu, polskie i zagraniczne portale w poszukiwaniu wartościowych przekąsek - batonów, ciastek, kulek mocy. Na początek cudowne batoniki z masłem orzechowym, płatkami owsianymi, migdałami i żurawiną - żadne sklepowe im nie dorównają! Składniki (12 niedużych batoników) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki płatków
Kulinarne Inspiracjełyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao Serek wymieszać z jogurtem, mascarpone, kawą i miodem. Dodać płatki i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - dosypać płatków, lub przeciwnie - dodać więcej jogurtu. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w kakao i układać na talerzu. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin BlogWYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, ucieramy na puch Następnie dodajemy mąki, cukier cynamonowy oraz sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane oraz czekoladę, delikatnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciastka lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Uwaga!!! Pomiędzy ciastkami należy
słodki bratekgdyby Wam się zdarzyło, że masa jest za sucha to powinniśmy dodać więcej jabłka, a gdyby masa była za rzadka, powinniśmy dodać więcej płatków owsianych. Moja wyszła ok. Z masy ugniotłam niewielkie kulki, które ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyłam, aby kształtem przypominały placuszki. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Blondynka Gotujepłatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia. 2. Masło ucieram z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Do utartej masy dodaję mąkę wymieszaną z płatkami i żurawiną. Dokładnie mieszam. 3. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam. 4. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasimąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 5g drożdży instant 1 łyżka oliwy 200ml ciepłej wody 250g szpianku (użyłam mrożonego, siekanego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chili sól, pieprz 1 jajko rozkłócone Przygotowanie: Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę i stopniowo dodawać
Codzienne Gotowanieskładniki się połączyły. Ciasto będzie lekko lepkie, ale powinno odchodzić od ręki (jeśli tak nie jest dodajemy odrobinę mąki pszennej). Na koniec dodajemy pokruszone płatki i znów wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Układamy w odstępach. Ciastka pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zarumienienia). Czas pieczenia uzależniony
Słodkie okruszkijeszcze nie koniec. Zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni więc będzie zupa. Składniki: 0,7 kg dyni 3 małe podłużne buraki 1 duża kulka mozzarelli kilka liści sałaty 2 ząbki czosnku szczypta płatków chili świeży tymianek czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek
Gosia gotuje