naczynia wrzucamy daktyle, banana, masło orzechowe i blendujemy na mus (nie musi być idealnie gładki, jeśli nie przeszkadzają Wam grudki w kulce). Na koniec dodajemy podprażone płatki i mieszamy już łyżką. 4. Tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego i wedle uznania możecie obtoczyć je w dodatkach (u mnie wiórki kokosowe). Wartości odżywcze wszystkich kulek (wystarczy podzielić przez
Zdrowie i pysznie na talerzuMięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną natkę pietruszki (lub bardzo drobno posiekaną świeżą) oraz starty ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. PANIEROWANIE KULEK (7 min) Płatki kukurydziane rozgniatamy w drobne kawałki (np. rozkładając je na blacie i wałkując je przez ścierkę), tak aby powstała z nich drobna panierka. Następnie z masy mięsnej formujemy małe
Nerds Kitchenkaszy jaglanej (1 woreczek) - 2 szklanki* mleka migdałowego (dzięki niemu nie musicie dodatkowo podbijać smaku żadnym sztucznym aromatem) - 1 szklankę* wiórków kokosowych (plus wiórki do obtoczenia kulek) - 3 łyżki płatków migdałowych - 2 czubate łyżki miodu - 20 obranych ze skórki migdałów *Szklanka o pojemności 200 ml. 1. Kasze jaglaną przekładamy na sitko i płuczemy pod wrzątkiem. 2. Następnie przekładamy(...)pomocą np. tłuczka do mięsa. 5. Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, zmielone płatki migdałowe oraz miód i całość dokładnie mieszamy. Wiórki kokosowe warto dodawać porcjami, aby dokładnie kontrolować konsystencję masy. 6. Gotową, lepką masą odstawiamy do przestygnięcia, a następnie formujemy z niej kulki, wkładając do środka po 1 migdale. 7. Następnie kulki obtaczamy we wiórkach kokosowych
Bez CebuliSkładniki 2 szkl.ugotowanych płatków owsianych 1 szkl. startej marchewki 1 duży jogurt pół puszki ananasa 1 limonka kulki pokruszone tutaj Wykonanie ugotowane płatki zmiksować z jogurtem ,starta marchewka ,limonką i ananasem .Podawać z pokruszonymi kulkami
w mojej kuchnigłowie pojawił się pomysł na zrobienie płatków do mleka, na początku wydawało się to niemożliwe. Jednak udało mi się uzyskać to, co chciałam! Stworzyłam przepis na czekoladowe kulki. Dodałam również cynamon. Płatki nie są bardzo słodkie – dodałam minimalną ilość cukru, który możesz zamienić na inny słodzik (na przykład ksylitol). Zapraszam // Składniki (ok. 3 porcje): 200 g mąki(...)odczekaj 20 minut – dzięki temu łatwiej będzie Ci formować kulki. Po tym czasie uformuj kulki (odrywaj po troszkę ciasta). Możesz też uformować inne kształty – na przykład rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty (co będzie znacznie szybsze ). Gotowe płatki wyłóż na blachę do pieczenia (najlepiej tak, aby się nie dotykały) i piecz około 10 minut
Via Gustojakim smakiem! ;) Składniki: 1/4 melona miodowego 1/4 melona Galia lub Kantalupa 80 g ulubionej szynki (u mnie szwarcwaldzka) 120 g ulubionego twarożku lub mozzarelli 1 łyżeczka płatków chili 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżka oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka białego octu winnego sól Wykonanie: Ćwiartki melona obrać ze skórki i zgrubiałej wierzchniej warstwy. Obieraczką do warzyw wykroić(...)cieniutkie paski. Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół. Zaaranżować paski melona i szynki na talerzu, układając je w spiralki lub fale. Pomiędzy nie nałożyć łyżeczką twarożek lub kulki mozzarelli. Oprószyć płatkami chili i pieprzem (można je wcześniej uprażyć 1 minutę na patelni). Polać dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu, octu i szczypty soli
zadanie-gotowaniezyskało dodatek płatków owsianych a klopsiki pomidorowo-pikantnego smaku. Megapożywne, więc duża blacha wyżywi kilku wygłodniałych fanów piłki :). Pizza z klopsikami Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki ciepłej wody 20 g drożdży Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka(...)bardzo dużego pomidora ;) ) Oliwa z oliwek Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli Łyżeczka cukru Szczypta soli Dodatki: Pół puszki czerwonej fasoli Pół puszki kukurydzy Pomidor Czerwona cebula 2 kulki mozzarelli Przygotowanie Płatki mieszamy w misce z mąką i solą, robimy zagłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy połową szklanki wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na kilka minut, następnie zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto
Kuchnia w szuwarachpuszki lub przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki płatków gryczanych lub mąki gryczanej przyprawy: sól, kolendra mielona, kumin Makaron gotujemy. Mięso doprawiamy, mieszamy z płatkami. Formujemy małe kulki i obsmażamy na patelni bez tłuszczu. Seler kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Zalewamy pomidorami i przykrywamy, aby mięso się zagotowało. Doprawiamy do smaku, dodajemy odcedzoną ciecierzycę i dusimy
Kucharzycapuszki mleka kokosowego (puszka 400ml) - 300g białej czekolady - 200g wiórków kokosowych Dodatkowo: - woda kokosowa do nasączenia biszkoptu - niskocukrowy dżem z czarnej porzeczki - płatki migdałowe (uprażone na suchej patelni) - kwiaty z ananasa ( z tego przepisu ) - kokosowe kulki ( z tego przepisu ) - listki mięty Kilka dni przed przygotowywaniem tortu wkładamy do lodówki puszkę mleka kokosowego, aby oddzieliła się śmietanka. Biszkopt pieczemy dzień(...)blat, również go nasączamy wodą kokosową ( trochę mniej niż poprzednie) i kładziemy kolejną warstwę kremu, tym razem również na boki. Wierzch tortu oprószamy wiórkami kokosowymi i dekorujemy kulkami kokosowymi, boki przybieramy płatkami uprażonych na suchej patelni migdałów. Wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy kwiatami z ananasa i listkami mięty. Tort kokosowy jest połączeniem składników, które tworzą finałowo
mojewypiekiinietylkopatelni. Trzeba uważać, aby nie przesadzić z podprażaniem, bo sezam będzie gorzki. Ogólnie polecam podprażać różnego rodzaju pestki, nasionka, gdyż wydobywa z nich to głębię smaku;) Gotowe kulki możecie obtoczyć w płatkach migdałów, kokosie, mielonych orzechach. Ja postawiłam na prostotę i zostawiłam takie golaski. Do środka kulek możecie dodać to co lubicie. Ja akurat mam świeże daktyle
Mieszam w GarnkuKulki są fantastycznym przykładem zdrowego deseru, niezawierającego dodatkowego tłuszczu ani cukru. Do przygotowania porcji ok. 20 kulek potrzebujemy: - 1 szklankę* suszonych moreli - pół szklanki suszonej żurawiny - pół szklanki ekspandowanych ziaren pszenicy lub orkiszu (dmuchane, niesłodzone) - 1 łyżkę płatków owsianych - 1 łyżkę nasion chia *Moja szklanka miała 200 ml. do ozdoby potrzebujemy: - wiórki kokosowe - płatki migdałowe - kakao(...)płatki owsiane oraz nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Z tak przygotowanej masy lepimy niewielkie kulki. 5. Kulki obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych lub płatkach migdałowych i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. 6. Kulki można przechowywać w lodówce nawet kilka dni, z mojej zniknęły
Bez Cebuliszklanki Daktyle – 1 szklanka Płatki migdałów – 3 łyżki Orzechy włoskie – 2 garści Kakao gorzkie – 4 łyżki Miód – 2 łyżki Wiórki kokosowe (Kresto) Wykonanie: Daktyle i orzechy włoskie namoczyć w wodzie lub mleku. Kaszę jaglaną opłukać a następnie ugotować w mleku. Ugotowaną kaszę zmiksować z daktylami, orzechami i kakao. Następnie wymieszą z płatkami migdałów i uformować kulki. Gotowe kulki
Kuchnia Bon Appetitposiadaniu bezglutenowych i ekologicznych proszków budyniowych od Amylon postanowiłam przygotować owsiankę o smaku truskawkowym . Użyłam truskawkowego budyniu, świeżych truskawek oraz granolowych kulek truskawkowych jako dodatek. Całość smakuje przepysznie, kremowo i bardzo truskawkowo 💗 Składniki: 50 g płatków owsianych 250 napoju roślinnego(...)łyżeczka ksylitolu 1 czubata łyżeczka budyniu truskawkowego (Amylon) 3 truskawki Dodatki: 1/3 banana 1 łyżeczka masła orzechowego kilka nerkowców kulki granolowe plastry kokosowego Przygotowanie: Płatki owsiane przesyp do garnka, zalej 200 ml napoju, dodaj ksylitol i zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 5-7 minut. Następnie dodaj 2 pokrojone w kostkę truskawki. Zagotuj
Zdrowie na języku :PPodobne kuleczki przygotowałyśmy z córcią na konkurs szkolny "Jesteś tym co jesz". Te owsiane trufelki przypadły do gustu nie tylko naszej rodzinie ale i jury konkursu. Kulki owsiane 1 szkl. płatków owsianych górskich 2 łyżki masła orzechowego (z samych orzechów arachidowych, bez cukru i innych dodatków) 2 łyżki siemienia lnianego roztartego w moździerzu ½ tabliczki gorzkiej czekolady 70% ½ szkl(...)zaczęły się lekko rumienić i ładnie pachnieć. Podobnie postępujemy z pestkami. Dorzucamy je do płatków. Czekoladę siekamy drobno, lub ścieramy na tarce, i łączymy z płatkami. Dosypujemy wiórki i siemię lniane. Wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy masło i miód, mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na talerzyku i chowamy do lodówki na pól godziny
Dzieje kuchennej Wiewióryjajka, zagniatamy ciasto. Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane. Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach
Smakowy Raj