owoce sezonowe bazylia lub mięta syrop różany jagody goji kuleczki czekoladowe opcjonalnie do dekoracji czarny sezam miód Ugotuj kaszę mannę, jeśli lubisz słodką- dosmacz miodem. Dodaj płatki zbożowe, owoce, sezam oraz kulki czekoladowe. Przed podaniem posyp świeżymi ziółkami i pokrop syropem różanym! Pycha! Dzień dobry
Z Kuchni Do Kuchnijednym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i zmiksować wszystko razem. Na koniec dodać pokruszone na mniejsze kawałki płatki migdałów. Formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Warto zachować między ciastkami odstęp ok. 3 cm. Piec ciastka w temperaturze 170 stopni
Kulinarne Inspiracjestymulują żołądek niż cokolwiek innego;) 2 garście szpinaku lub tyle ile potrzeba do wyłożenia płaskiej miski w której będziemy podawać sałatkę 50 dkg truskawek 1 kulka mozarrelli garstka migdałow w płatkach 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka kakao sól, pieprz Sos czekoladowo-truskawkowy Do małego rondelka wlać miód, ocet
Codzienne Gotowaniepucharka. Jogurt grecki wymieszać ze śmietanką kokosową przy użyciu trzepaczki. Dodać ksylitol, malibu i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Krem równo rozmieszczać w pucharkach. Na wierzchu posypać płatkami migdałów. Z melonów wyciąć kulki, poukładać na deserkach. Całość schłodzić w lodówce. * aby otrzymać śmietankę kokosową, należy puszkę z mlekiem kokosowym wstawić pionowo (na stojąco) do lodówki, porządnie schłodzić, otworzyć bez mieszania
Cakes By Kejtsobą cieciorkę, brokuła, olej kokosowy, rozgnieciony czosnek. Dodajemy namoczone nasiona i płatki, blenderujemy kolejny raz - do w miarę jednolitej masy dodajemy mąkę, sol i suche płatki, mieszamy rękoma i lepimy kulki mieszczące się w dłoni - kulki obtaczamy w bułce tartej lub delikatnie posypujemy mąką i rozpłaszczamy na talerzu - kotlety smażymy kilka minut na oliwie z oliwek
Pora na pora i pomidoramąkę. -Masę wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na ok.10-15 minut. -Jeśli po upływie tego czasu masa będzie zbyt mokra, należy dodać do niej nieco płatków i ponownie wymieszać. -Uformować kulki , spłaszczyć i nadać im kształt kotlecików. -Obtoczyć w otrębach i usmażyć na tłuszczu / lub w pergaminie /z obu stron. Kotleciki podawać z dodatkiem świeżej sałaty i pieczywa
Zakamarki mojej kuchniświeżość - nie ma opcji, żeby cokolwiek zostało do następnego dnia :)) Nawet jeśli nie macie dzieci, rozprawicie się z takim talerzykiem sami ;) Modyfikacja 1 - zamiast w kokosie, kulki można obtoczyć w podmielonych płatkach owsianych górskich, są mniej słodkie (wtedy jednak lepiej nie jeść ich od razu, tylko pozwolić płatkom trochę zmięknąć w lodówce). Modyfikacja 2 - zamiast migdałów można użyć
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka. Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc płatki kwiatka, a każdy płatek zawijamy. W środku każdego kwiatka kładziemy troszeczkę marmolady i posypujemy grubym cukrem. Ciasteczka pieczemy
Salonik smakówRobert Lewandowski strzela po nich gole jak szalony, a moje dzieci przyciągnęły do kuchni, lepiły je bardzo sprawnie, a ja szybciutko posprzątałam i raz dwa mieliśmy całe pudełeczko bakaliowych kulek gotowych do zjedzenia. I na koniec - orzechy warto podpiec na blaszce lub uprażyć na patelni. Takie mają zupełnie inny smak! Podobnie jak prażony słonecznik, pestki dyni(...)razem z płatkami. Jak bardzo będą rozdrobnione zależy od mocy blendera lub od nas samych - jeżeli blender jest mocny, można zmiksować na mąkę, ale lepsze kulki są z kawałkami orzechów. Zmielone orzechy z płatkami przesypujemy do miski. Do blendera przekładamy odsączone rodzynki, śliwki i morele. Dodajemy syrop klonowy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy orzechy i razem mocno miksujemy
bistro mamazrobiłam. Te kulki mocy są słodziutkie (naturalny cukier!), zdrowe oraz pożywne. Do kawy doskonałe! Przepis na fit kulki Drukuj przepis Porcji: 30-40 Czas gotowania: 30 minut Składniki 150 g daktyli 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki orzechów arachidowych 1,5 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 1 łyżka kakao 150 ml soku pomarańczowego wiórki/chipsy kokosowe(...)obtoczenia kulek Przepis 1 Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy około 10 minut. Odcedzamy. 2 Wrzucamy je do blendera, a następnie dodajemy płatki, orzechy, chia, miód, kakao oraz sok. 3 Wszystko blendujemy na jednolitą masę i formujemy z niej kuleczki, które obtaczamy w wiórkach. Artykuł FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliimarchewek koktajlowych 1 nieduża cebula garść świeżej bazylii kilka gałazek świeżego tymianku 2 łyżki miodu 150 g czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka majeranku kilka płatków chili 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej kujawski do smażenia mąka do panierowania Sposób przygotowania: Karczek umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące(...)patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Obsmażyć na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować 1 l wody z dodatkiem liści, ziela, płatków chili i pokrojonej w piórka cebuli. Dorzucić podsmażone mięso. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu około 30-35 minut, po tym czasie dorzucić do garnka marchewki, wino, miód i pokrojone drobniutko bazylię i tymianek
Gosia gotujekochających zwyczajne płatki kukurydziane z różnymi dodatkami. Każda baza musli może ( wręcz powinna) być wzbogacona o świetne dodatki wśród których znajdziemy coś co pokochają dziecie - kulki czekoladowe, żelki - aż po zagorzałych kulturystów - płatki wysokobiałkowe! W swej ofercie firma prezentuje nam również owoce suszone jak i liofilizowane, które można zamówić osobno bądź jako dodatek do musli! Serdecznie zachęcam
Jedz zdrowo żyj zdrowo!przepisieskładnikiser800 g jogurtu greckiegosóldo zalaniaoliwa z oliwek lub pół na pół z olejemgałązka rozmarynuew gałązka tymiankukilka ziaren jałowca2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki płatków chili, lub małych suszonych papryczekdo podaniachili w płatkach za'atarprzygotowaniesereksito wyłożyć paroma warstwami gazy l. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się zbierać serwatka. Wymieszać jogurt z solą , a następnie przełożyć(...)lodówce. podawanieTuż przed podaniem wyjąć serowe kulki z oliwy i obtoczyć w przyprawach. Możemy użyć np za'atar i płatki chili . Mozna też serek zjadać sam, bez przypraw. Smacznego!Uwagi. W niektórych przepisach kulki wkładano do oliwy zaraz po ich zrobieniu, bez osuszania. Nie sprawdzałam
Stare Garyzależności od tego jak wolicie. Sałatka ze szparagami i mozzarellą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 1 ząbek czosnku listki rukoli listki szpinaku sałatkowego płatki chili olej kujawskiego cytryna bazylia sól morska Wykonanie: Szparagi płuczemy, osuszamy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, wkładamy szparagi i smażymy przez(...)minut. Pod koniec dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i chwilę przesmażamy razem. Solimy i oprószamy płatkami chili. Na talerzy układamy listki rukoli i szpinaku, na nich kładziemy szparagi i kulki mozzarelli. Wszystko solimy i skrapiamy olejem
Kulinarne przygody Gatitycukru 100 g miękkiego masła/margaryny Kasia 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 50 g orzeszków pinii 100 g (około) płatków kukurydzianych Ubijamy cale jajko z cukrem i cukrem pudrem na puch. Następnie po trochu dodajemy mączkę migdałową, obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem, aż masa się połączy. Dodajemy bardzo miękkie(...)dodajemy orzeszki pinii i namoczone w rumie rodzynki. Całość wstawiamy na 1 h do lodówki, aby masa stężała. Po wyjęciu masy z lodówki dzielimy ją na kulki wielkości orzecha i obtaczamy w płatkach kukurydzianych, uważając aby dobrze przywarły do ciasteczek. Pieczemy w 180°C 15-17 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Szczelnie zamknięte można przechwytywać parę dni. Smacznego
Mia Cucina Sofieta