sitku, ja moje zblendowałam. W misce łączymy mąkę, cynamon, sodę i sól. Masło ucieramy z cukrem. Zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy płatki, rodzynki, jajko i ekstrakt. Formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki
Dzieje kuchennej Wiewiórywkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy tak długo, aż się zezłocą (około 30 minut). Do pieczonych pigw idealnie będzie pasować bita śmietana albo kulka lodów waniliowych. Do tego uprażone płatki migdałowe i mamy deser niczym z wykwintnej cukierni
My simple kitchensolidna szczypta soli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora w ósemki. Wsadzam do rękawa do pieczenia. Zasypuję
Kuchnia po mojemuformować z niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry. Spłaszczać ręką i wyłożyć na każdy krążek połówkę śliwki, pół łyżeczki dżemu wiśniowego i płatki migdałów. Skleić i uformować w kulkę. Gotować w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia. Serwować polane wg gustu kwaśną/słodką śmietaną i brązowym cukrem
Pyry na GazZostało trochę bobu? Obieramy, podsmażamy, doprawiamy i wrzucamy na grzanki . To bardzo smaczny początek bobowego sezonu. Do podgryzania wolę bób starszy, już brązowy, ale do sałatek
Stare Garypieczenia,1/4 łyżeczki sody,szczypta soli,Wykonanie;Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i sól dalej miksując.Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, płatkami i kokosem. Mieszamy łyżką. Formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do bądź do 150 stopni z termoobiegiem , bądź do 180 stopni bez termoobiegu. W obu przypadkach pieczemy ciasteczka
Anioły w kuchnipieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli, Wykonanie;Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i sól dalej miksując.Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, płatkami i kokosem. Mieszamy łyżką. Formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do bądź do 150 stopni z termoobiegiem , bądź do 180 stopni bez termoobiegu. W obu przypadkach pieczemy ciasteczka
Anioły w kuchniSzybka, pyszna i niskokaloryczna sałatka z sezonowych warzyw ! Sałatka: szparagi, szpinak i mozzarella Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 garści szpinaku sałatkowego 1 kulka mozzarelli 2 pomidory chili w płatkach sól, pieprz oliwa z oliwek ocet balsamico Wykonanie: Szparagom odłamujemy końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut. Szpinak porządnie opłukać, odciąć końcówki i rozłożyć listki
Kulinarne przygody Gatityrozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) ¼ papryczki chili 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo kulka sera mozzarella Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Papryczkę chili, pieczarki
Mania Gotowaniakalafior ugniatamy na gładką masę (np. przy pomocy widelca). Dodajemy do niego jajko, posiekany koperek, czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku. kotlety z kalafior
Bon Appetit Małgorzatymiód 3 czubate łyżki - płatki owsiane ok 1 i 1/2 szklanki - gorzka czekolada do polewy ( można pominąć) Przygotowanie : Czekoladę umieścić w miseczce i położyć na garnku z gotującą się wodą, w tym czasie połączyć miód masło i płatki, jeśli masa nie lepi się i nie da się z niej formować kulek należy dodać więcej masła lub miodu
zdrowa vege kuchniaPamiętacie moje domowe Rafaello ? Postanowiłam zrobić coś podobnego, tyle że w wersji ciemnej i z nieco innymi dodatkami. Składniki na 15 kulek 40 g suszonej żurawiny/rodzynek 50 płatków migdałów 30 g siemienia lnianego 1 łyżka kakao 80 g mleka kokosowego 2-3 krople aromatu rumowego wiórki kokosowe do obtoczenia 1 spora łyżka miodu 2-3 łyżki mocnej kawy(...)strzelać, migdały i żurawinę siekamy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Możemy dodać kawę, jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki. Odstawiamy na kwadrans do lodówki, następnie zwilżamy ręce wodą i formujemy kulki, obtaczamy w wiórkach. 1 kulka zawiera
Powiedz dietom niemorwa biała suszona Ugotuj knedle zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Roztop łyżkę masla na patelni, dodaj knedle. Lekko je zaromatyzuj pachącym masłem. Do miseczki wsyp płatki migdała i obtocz w nich, każdą kulkę osobno. Na talerz wylej trochę sosu mango. Poukładaj knedle w migdałach na talerzu. Dodaj mango z wanilią, posyp morwą. Jak smakuje? Smakuje wybornie. Połączenie borówkowego(...)pewno przeniesie Was na chwilkę do „Waszych Miejsc”, do ulubionych wakacyjnych, złocistych wspomnień...do niebiańskiego samopoczucia..w samym środku zimy.... Pada cicho gęsty śnieg, a na talerzach tyle słońca, płatki migdałowe skąpane w sosie mango i ciemne, borówkowe nadzienie otoczone delikatną pierzynką ciasta...może się skusisz
Z Kuchni Do KuchniDręczy Cię mały głód? Szukasz zdrowej, pożywnej przekąski? Dobrze trafiłeś. Te kulki są smaczne, zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Przepis na ok. 30 kulek. Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1/2 szklanki płatków żytnich 50g orzechów brazylijskich 2 łyżki kakao (prawdziwego) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie) 4 duże figi suszone(...)szklanki wody ok. 1 szklanka wiórek do obtoczenia Wykonanie: Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, amarantus. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych składników. Ugniatamy masę ręką, aby była kleista. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Odkładamy na talerz. Chłodzimy
Apetyt na Zielonetrufle orzechowe, które dają niezłego powera i do tego zaspokajają słodyczowy głód. Jeśli chcecie, możecie obtoczyć je w wiórkach kokosowych, płatkach migdałów czy pokruszonych orzechach. Ja zostawiłam je bez niczego - takie lubię najbardziej. Składniki (na ok 20-25 kulek) - 200g suszonych daktyli - 2 szklanki miksu orzechowego (użyłam pół szklanki orzechów brazylijskich, pół szklanki orzechów pekan, pół szklanki orzechów włoskich(...)pół szklanki orzechów nerkowca) - 3 łyżki kakao - 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie) - 2 łyżki pestek słonecznika - 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych) - wrzątek Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na min 1h. W blenderze kielichowym zmiksować orzechy, przesypać do miski, następnie zmiksować płatki owsiane, dodać do orzechów. Do blendera wsadzić odcedzone daktyle, kakao i 20 łyżek wody, w których moczyły się daktyle
CookYourself