kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:39/79)

Tofurnik: ciasto z migdałowo-daktylowym spodem oraz mocno czekoladową górą 174

syropu możemy dosłodzić na swój sposób) płatki kokosa do dekoracji Przygotowanie: - blenderujemy orzechy do wielkości jaka nam odpowiada (na zdjęciu powyżej moja ulubiona wielkość) - dodajemy daktyle i blenderujemy do połączenia. Masa po zgnieceniu w palcach powinna być lepka  (można z niej ulepić kulkę) . Jeśli tak nie jest dodajemy więcej daktyli(...)kilkakrotnie ugniatamy przyciskając mocno łyżką do dna naczynia, gotowy spód wkładamy do lodówki Jeśli zostało nam trochę masy to możemy jej użyć do owsianki, musli lub ulepić kulki i zamoczyć w czekoladzie jako przekąskę na następny dzień - miksujemy tofu na gładką masę, topimy czekoladę, dodajemy stopiona czekoladę do tofu i miksujemy ponownie. Dodajemy do masy resztę składników

Pora na pora i pomidora
Ciasteczka owsiane z bananem, orzechami włoskimi i czekoladą 160

orzechów włoskich pół tabliczki gorzkiej czekolady W misce wymieszać mąkę i płatki owsiane, sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego widelcem banana oraz sypką mieszankę. Wmieszać orzechy i czekoladę. Zagnieść ciasto. Nabierać po łyżce i formować kulki wielkości orzecha. Spłaszczyć dłonią i układać w sporych odstępach na blaszce

Chocolate Muffin Blog
Puszyste bajgle z posypką z płatków owsianych 221

wyrośnięcia na około 1,5 h.  Wyjmujemy ciasto, chwilę wyrabiamy i dzielimy ciasto na 8 równych części. Jak się ciasto przykleja, oprósz trochę mąką. Formujemy kulki, robimy dziurkę w każdej kulce i kręcimy na palcu aż zrobi się dziura na 2 palce (ok. 4 cm). Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Do dużego, szerokiego garnka nalewamy wodę(...)stopni, aby się rozgrzał. Przekładamy bajgle na blachę do pieczenia z papierem do pieczenia. 1 żółtko bełtamy z 2 łyżkami wody i pędzlem smarujemy każdą bułkę, a następnie posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut aż będą ładnie wypieczone. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie można już jeść! Smacznego! :) Zapraszamy do dzielenia się na naszym fanpage

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kuleczki owsiano-orzechowe w czekoladzie - FIT, wegańskie :) 212

zmiksuj i odstaw ponownie na ok. 30 minut, aby płatki nieco spęczniały.  Kolejno formuj małe kuleczki, możesz pomóc sobie zwilżając co jakiś czas dłonie wodą. Wstaw kuleczki do lodówki na ok. 2h, aby się schłodziły.  Następnie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Schłodzone kulki kładź na widelec i za pomocą łyżeczki oblewaj czekoladą. Widelec

Zdrowie na języku :P
kruche babeczki z kremem patissiere 174

żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką np. kwiatki (większe od foremki do której będziemy je wkładać, tak aby płatki były podwinięte do góry na ściankach) i wkładamy do natłuszczonej foremki

Domowy Smak Jedzenia
Pulpety w sosie koperkowym 155

robić) Mięso,  cebulę, płatki mieszamy,  przyprawiamy solą,  pieprzem,  czosnkiem i łyżeczką  koperku. Jeżeli  masa nadal nie nadaje sie do formowania można  dodac łyżkę  bulki tartej. W garnku gotujemy wodę  z kostką  bulionową,  ilość  potrzebna do przykrycia pulpetów. Z mięsa  formujemy kulki i wrzucamy do bulionu

Mamuśka wraca do formy
CIASTECZKA ORZECHOWO-OWSIANE 142

mąki pszennej, 20 g mąki krupczatki, 7 łyżek płatków owsianych , 60 g orzechów włoskich zmielonych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g czekoladowych dropsów WYKONANIE  Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie resztę składników, które mieszamy łyżką. Na blaszkę wykładamy ciasto, mokrymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach

słodki bratek
babeczki z masą makową i orzechową kruszonką 187

żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką np. kwiatki (większe od foremki do której będziemy je wkładać, tak aby płatki były podwinięte do góry na ściankach) i wkładamy do natłuszczonej foremki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka jęczmienne 177

oleju dodać jajko, wanilię i wymieszać Dodać mąkę i płatki jęczmienne - wszystko zmiksować, ale nie za bardzo. Ciasto ma się lepić, ale łatwo odchodzić od dłoni.  W oryginalnym przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić na czasie nabierałam masę łyżeczką, lepiłam niewielkie kulki, a następnie delikatnie je spłaszczałam. Ciasteczka układać na blaszce i piec

Szczęśliwa kuchnia
Ciasteczka studenckie - z orzechami, rodzynkami i czekoladą 196

czekolady, posiekanej 1/2 szklanki rodzynek W misce wymieszać mąkę i płatki owsiane, sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego widelcem banana oraz sypką mieszankę. Wmieszać orzechy,rodzynki i czekoladę. Zagnieść ciasto. Nabierać po łyżce i formować kulki wielkości orzecha. Spłaszczyć dłonią i układać w sporych odstępach na blaszce

Chocolate Muffin Blog
Ciastka owsiane z żurawiną 252

łyżeczki) Pestki dyni (3 garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie:  Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można posiekać. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam. Miód rozpuszczam w wodzie i dolewam do ciasta, ciasto wyrabiam tak długo, aż powstanie zbita kula. Następnie z ciasta roluję mniejsze kulki i rozgniatam na kształt widoczny na zdjęciu:)-wielkość ciastek, to kwestia

Pause Gotowanie!
O marcowej pogodzie i czekoladowym chlebku bananowym słów kilka 224

zajęcia, zrobiło się jeszcze ciekawiej, bo miejsce wody zajęły lodowe kulki, wśród których przemykałam niczym czerwona pantera . W drodze powrotnej zrobiłam sobie mały przystanek na zakupy, i po piętnastu minutach, gdy wyszłam ze sklepu, całą okolicę, łącznie z moim autkiem, zdążyła pokryć cienka warstwa białego puchu. Wielkie płatki powoli wirowały, lądując na zaskoczonych twarzach.  Do wieczora jednak wszystko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka jęczmienne 179

oleju dodać jajko, wanilię i wymieszać Dodać mąkę i płatki jęczmienne - wszystko zmiksować, ale nie za bardzo. Ciasto ma się lepić, ale łatwo odchodzić od dłoni.  W oryginalnym przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić na czasie nabierałam masę łyżeczką, lepiłam niewielkie kulki, a następnie delikatnie je spłaszczałam. Ciasteczka układać na blaszce i piec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Owsiane ciasteczka z karmelizowanymi ekologicznymi orzechami nerkowca Symbio 222

2.Skarmelizowane orzechy nerkowca kroimy jeszcze drobniej. W misce łączymy mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Szefowa kuchni
Zdrowe ciastka owsiano-bakaliowe 154

owsiane wsypujemy do blenndera i mielimy. Do dużej miski wsypujemy płatki, oba rodzaje mąki oraz wszystkie bakalie, pestki i orzechy. Wszystko mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy 4 rozbełtane jajka, olej kokosowy oraz miód. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy dokładnie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kulki wielkości mandarynki (lub mniejsze - w zależności od preferencji) i spłaszczamy

Cooking Monster