kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:47/79)

Indyjskie kofty i Przypomnienie :) 196

czosnek, imbir, płatki chili, sól oraz cynamon. Całość zlewamy przecierem oraz wodą. Sos miksujemy blenderem i gotujemy kilka minut.  Na koniec zabielamy śmietanką i posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy.  Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe. 157

szklanki płatków owsianych(mogą być też błyskawiczne)SPOSÓB WYKONANIA :- masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej zmiksować potem dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle

Basia w kuchni
Czekoladowe ciasteczka owsiane z migdałami 255

płatków owsianych * 50 g płatków migdałowych * 1 łyżka kakaoWykonanie:1. Masło, cukier i esencję migdałową wrzucamy do miski. Wszystkie mieszamy mikserem na wysokich obrotach.2. Dodajemy pozostałe składniki. Tym razem ustawiamy mikser na niższe obroty. Gotowa masa okaże się bardzo gęsta, a nawet lekko sucha. Tak ma dokładnie wyglądać.3. Z masy formujemy małe kulki i lekko je spłaszczając układamy

Pasja Smaku
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami 150

ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli, partiami, dodać mąkę pszenną wymieszaną z sodą i solą.  Następnie, stale miksując, dodać płatki owsiane i wymieszać. Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać lentilki/m&m'sy i drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać (mikserem lub łyżką - u mnie mikserem, pulsacyjnie(...)masą na ciastka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy 2 łyżek stołowych (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego

Gospodyni Miejska
Migdałowo-pomarańczowe ciasteczka do herbatki 155

czekolady 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę banana, olej, cukier i olejek pomarańczowy. Posiekaj grubo migdały. Mąkę i sól przesiej do miski, dodaj masę bananową i migdały. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto jest plastyczne na tyle, że możesz je wałkować, wycinać lub po prostu formować kulki i rozpłaszczać dłonią

greenscarf
Bezglutenowe ciasteczka z musli 107

bezglutenowych płatków owsianych 80 g mąki ryżowej bezglutenowej 25 g mąki kukurydzianej drobnej 20 g mąki kokosowej 80 g brązowego cukru 40 g sezamu 10 g chia 1 łyżka midou 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka  Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego

Kuchnia bezglutenowa
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 142

naszych luźnych, mięsnych kulkach szybko się ścięło. Jeśli wrzucilibyśmy od razu je wszystkie temperatura płynu gwałtownie by spadła i pulpety mogłyby się rozpaść. Po około 10 minutach gotowania zupy wraz z mięsem sprawdzam smak. Specjalnie nie doprawiałam jej wcześniej licząc się z tym, że przyprawy z pulpetów także dodadzą sporo smaku. Doprawiłam zupę ostrą papryką (płatki chili) oraz brakującą

Pichceniomania
Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd 155

cytryn - świeża Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki

Gotowanie i blogowanie
Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach 166

puszki ( użyłam Helio ) Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy

Gotowanie i blogowanie
Ciasteczka owsiano - orzechowe 191

łyżki płatków migdałowych 4 łyżki suszonej żurawiny 3/4 szklanki cukru 125 g masła o temperaturze pokojowej 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 kropli oleju migdałowego Przygotowanie:  Sposób przygotowania tych ciasteczek jest bajecznie prosty i niesamowicie szybki. Wszystkie składniki przesypujemy do miski i całość zagniatamy do połączenia się składników Następnie formujemy niewielkie kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach

Taste Therapy
Herbaciane ciastka super łatwe 159

dloniach kulki i spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do peiczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 zstopni, do 20 minut, nie dłużej, obserwuj ciastka, każdy ma inny piekarnik i..grubość ciasteczek. Do ciasteczek podałam oczywiście herbatkę CITRUS TEA & GREEN TEA Puszka górna: zielona herbata cejlońska OPA z delikatną mieszanką owoców ananasa, papai, płatkami róży i nagietka oraz

Z Kuchni Do Kuchni
Trufle z mascarpone w wielu odsłonach 139

migdały w płatkach lub zmielone, krokant orzechowy i inne…według uznania aromat lub alkohol (według uznania)  Zaparzyć mocną kawę w ¼ filiżanki. Biszkopty pokruszyć, np. wałkiem lub blenderem. Wsypać do miski, dodać zimną kawę, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać mascarpone, wymieszać łyżką lub mikserem. Odstawić na 45 minut do lodówki. Po wyjęciu formować kulki. Schować

Humanistka w kuchni
Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych 215

płatków jęczmiennych błyskawicznych 20 g mąki ryżowej 50 g posiekanych orzechow włoskich 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 4 łyżki miodu 3 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy. Dodajemy mokre, zagniatamy ciasto. Można to zrobić widelcem ;) A teraz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ustawiając grzanie góra - dół. Z ciasta formujemy kulki, kładziemy na papierze do pieczenia

Życie zaczyna się w kuchni
Kotleciki z cieciorki. Falafel. 135

łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia Wykonanie: Cieciorkę odsączyć, wypłukać i zostawić do lekkiego przesuszenia. Zmiksować krótko w blenderze z posiekaną cebulą, czosnkiem i pietruszką, oraz z resztą składników. Masa nie ma być jednolita - ziarna cieciorki muszę się tylko rozpaść. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego

zadanie-gotowanie
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami 197

płatków migdałowych po 50 g posiekanych suszonych wiśni i moreli 125 g masła 2 jaja szczypta soli Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. Masło stopić i ostudzić. Wlać do miski z suchą mieszanką, dodać rozmieszane trzepaczką jajka i dłonią wyrobić ciasto. Schłodzić do momentu aż będzie można formować z masy ciastka. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania