owsiane wsypujemy do blenndera i mielimy. Do dużej miski wsypujemy płatki, oba rodzaje mąki oraz wszystkie bakalie, pestki i orzechy. Wszystko mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy 4 rozbełtane jajka, olej kokosowy oraz miód. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy dokładnie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kulki wielkości mandarynki (lub mniejsze - w zależności od preferencji) i spłaszczamy
Cooking Monstersię udają. Do miski wrzucamy 0,5 kg płatków owsianych, 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 op. proszku do pieczenia, 1 szkl. oleju, 2 jajka i ścieramy na grubych oczkach dwa jabłka. Potem wyrabiamy lepkie ciasto. Można też dodać rodzynki, ziarna słonecznika, pestki dyni .... Formujemy kulki i rozpłaszczając układamy na blachę. Ciastka pieczemy w temperaturze
chleba naszegoMieszamy na gładką masę. W misce mieszamy suche składniki – otręby, płatki czekoladowe, cynamon, kardamon, imbir i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masę serową i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę
My Chcemy Jeśćutrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Płatki wymieszać z mąką i proszkiem, partiami dodawać do ciasta. Na końcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę z ciastem, schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurczaka kilka różyczek kalafiora 4 duże liście sałaty 1 kulka sera mozzarella 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól do smaku 1 płaska łyżka ziołowej przyprawy do drobiu Rafex w swoim składzie zawiera: (szałwia, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz biały, mięta pieprzowa, melisa) Panierka 2 jaja mąka kukurydziana płatki kukurydziane olej do smażenia Sposób przygotowania: Filet myjemy, dzielimy
Wanilia i Kardamoncukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać płatki, mleko i ekstrakt, połączyć. Partiami wsypywać mąkę, zmiksować. Wsypać czekoladę, zagnieść, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeosób stosujących zbilansowaną dietę. Idealny dodatek do śniadaniowych płatków, a nawet musli. Pyszny deser na mleku owsianym z nasionami chia. mleko owsiane BIO 800 ml nasiona chia 5 łyżek miód lipowy płynny 4 łyżki( do smaku ale jeśli ktoś lubi mniej słodkie to nie musi dawać miodu) kulki w zalewie malina 6 łyżek mandarynki 2 szt Mleko
Różowa kuchniaindyka 2 jajka 1 szalotka 1/2 szklanki płatków owsianych sól i pieprz do smaku oraz suszona natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Do mięsa mielonego dodaję szalotkę bardzo drobno pokrojoną w kostkę. Nastepnie dodaję jajka i platki owsiane. Na koniec dodaję przyprawy i mieszam całość dokładnie. Kolejno formuję małe kulki i ukladam je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekę
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI 1,20-1,60kg szynki wieprzowej bez kości, tzw. kulka (moja na zdjęciach ma 1,350g) 50g soli peklowej (używam tej z firmy Appetita) + 0,5 litra wody 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 jagód jałowca 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka czosnku w granulkach lub płatkach 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka
Karo in the Kitchenłyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki płatków owsianych górskich Masło z cukrami utrzeć mikserem, do otrzymania miękkiego kremu. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować ( wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady ) do otrzymania jednolitej masy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce, następnie spłaszczyć je łyżką
kulinarnyswiatdomiszklanka mąki żytniej (nie co mniej) 1/2 szklanki płatków żytnich 1/4 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki rodzynek 50g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) 1 jajko 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Z ciasta formować kulki (o wielkości nie co większej od orzecha włoskiego
Di gotujeproszku (1 opakowanie)1 jajko1/2 łyżeczki solimleko do posmarowania bułeczekzioła, płatki, ziarna, sezam, mak... do posypaniaPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, mleko, drożdże oraz sól. Przy pomocy miksera lub własnych rąk zagniatamy ciasto.Masę dzielimy na 12 części, formujemy kulki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie
Zakręcony Widelecblogu albo na swoim facebooku, że kocham ( kocham ponad życie! ) wszelkiego rodzaju bakalie. Już od czasów gimnazjum codziennie na śniadanie zjadam pełną michę różnych orzechów z dodatkiem naturalnego jogurtu, płatków owsianych i siemienia lnianego. I nigdy nie mam dosyć! Bakalie najchętniej dodawałabym również do wszystkich ciast, nie tylko ukochanych serników! Dziś postanowiłam zaszaleć i dlatego też kiedy zobaczyłam na Durszlak.pl(...)praliny ( takie „kulki mocy” ), które sprawiają , że ciasto nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale i wygląda bajecznie! Ciasto swoim smakiem przypomina pyszny sernik ( moja mama się nie skapła! ). Ciasto nie zawiera ani grama mąki, ani grama masła, ani grama białego cukru. Jest bezlaktozowe oraz bezglutenowe! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD: * błyskawiczne płatki jaglane
Ostra na Słodkoaromat cytrynowy 10 dag płatków migdałowych Wykonanie. Przesianą mąkę wsypać do miski. W środku mąki zrobić zaczyn z drożdży ,1 łyżki cukru i letniego mleka. Odstawić na 15 minut. Ubić stopione masło z cukrem, jajkami, solą i dodać do mąki z rozczynem ,dobrze wyrobić. Odstawić na 30 min. Uformować niezbyt duże kulki, każdą spłaszczyć i trzonkiem drewnianej(...)tradycji stanie się za dość. Moje oko napotkało w szufladzie ,trochę przeze mnie zapomnianą ,foremkę na druciku do ciastek smażonych ,tzw. rozetek. Foremki przeważnie mają kształty wzorów norweskich ,płatków śniegu. Ja posiadam tylko gwiazdkę, ale w handlu można spotkać najróżniejsze wzory. Ciasteczka są lekkie, chrupiące i aromatyczne. Na pewno każdemu nie zastąpią pączka ,ale faworka
Kulinarny karnet ChristopheraPolecam! :) Składniki (na 4 chlebki): 630g mąki pszennej 250ml mleka 175ml wody 20g świeżych drożdży jajko 2 łyżki oleju płaska łyżka cukru 2 łyżeczki soli mleko do posmarowania płatki owsiane do obsypania W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn(...)ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części, zostawiając też odrobinę ciasta na te małe kuleczki na pokrywce chlebka. Z każdej części ciasta formujemy kulki, następnie każdą trochę rozpłaszczamy i brzegi podwijamy pod spód. Ta część, którą podwinęliśmy powinna być dołem naszego chlebka. Dzięki podwijaniu ciasta spód będzie grubszy, a wierzch chlebka ładnie napięty
Czerwona PorzeczkaPascha wielkanocna kokosowo-migdałową w stylu raffaello. Lubicie te kulki kokosowe-migdałowe? Zobaczcie jak dobrze pasują do pachy! Składniki: kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka do dekoracji
Ugotowane pozamiatanełyżeczki sody oczyszczonej Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Wszystko mieszamy. Masło roztapiamy (nie gotujemy) i do niego dodajemy miód. Sodę mieszamy z 4 łyżkami wrzącej wody, wlewamy do roztopionego masła i miodu. Łączymy z suchymi składnikami. Z przygotowanego ciasta robimy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem
Pyszności Słodkościszkl. suszonych daktyli szkl. orzechów/migdałów szkl. płatków owsianych/orkiszowych 1/2 szkl. jagód goji 1/2 szkl. wiórków kokosowych łyżka kakao cynamon ewentualnie do obtoczenia: kokos, kakao, sezam, siemie lniane Daktyle zalać gorącą wodą, namoczyć przez około 15 minut i odsączyć. Wszystkie składniki zmiksować i z powstałej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Można je dodatkowo obtoczyć w kokosie
wyzwania kuchennesicie wyłożonym gazą. Do maku dodać posiekane orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny
Kuchnia Bon Appetitłyżki cukru kokosowego, ½ szkl. wiórek kokosowych, ½ szkl. płatków owsianych, ½ szkl. mąki (pół na pół: pszenna i graham), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. czekoladowych drobinek WYKONANIE Jajko ubijamy z cukrami, dodajemy olej, następnie suche składniki, mieszamy aż powstanie jednolita masa, na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do pojemnika plastikowego, przykrywamy, chłodzimy
słodki bratekpłatki migdałowe pokroiłam na drobniejsze cząstki. Do miski wsypałam płatki owsiane i cukier. Wymieszałam i dodałam pozostałe składniki: jajka, mąkę, masło i bakalie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, żeby się ze sobą dobrze połączyły. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Dłonie lekko posmarowałam masłem. Nabierałam porcję masy i tworzyłam z nich kulki. Każdą z nich układałam na blaszkę wyłożoną papierem
Kuchnia u Krysirumiano. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję płatki owsiane oraz przestygnięta marchew z ziołami i cebulą. Wszystko mieszam. Następnie dodaję ketchup i ostrą musztardę. Kolejno dodaję ser żółty oraz jajka i przyprawy w tym chilli oraz suszony czosnek. Wszystko mieszam. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie foruję kulki z mięsa które lekko spłaszczam i obtaczam w grubo mielonej bułce
Gotowanie PatkiSkładniki: ª 6-7 sporych ziemniaków ª 2 kulki mozzarelli ª 2-3 ząbki czosnku ª 1 duża cebula ª ok. 100 g pieczarek(...)śmietanka 12% (słodka) ª 1 szklanka białego wina ª sól i pieprz ª ½ łyżeczki płatków chili ª ½ łyżeczki ziół prowansalskich ª oliwa lub masło Przygotuj: · robota krojącego
Bazując na smakuzmielonych orzechów do obtoczenia Rodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaswoją objętość. W tym czasie wsypać do miski mąkę, płatki owsiane zmielone na mąkę (blenderem lub młynkiem), jako, oliwę i przygotowany zaczyn, odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do urośnięcia. Po tym czasie podsypać ciasto mąką i wyrobić kulę, następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy kulki na blaszkę
zdrowa vege kuchnia