żółtka kilka kropli soku z cytryny Nadzienie: 200 g śmietanki 30% 2 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 4 miękkie gruszki 3 łyżki płatków migdałowych ( u mnie marki Helio ) sok z cytryny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając(...)formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Jeśli nie macie formy do tarty, możecie użyć tortownicy. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Następnie nakryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 5 minut
kolorowotorcikowoSkładniki: 1/3 szklanki masła (76 g); 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/3 szklanki masła orzechowego, kremowego (bez kawałków orzechów); 2 szklanki
Gospodyni Miejskadrobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do momentu aż straci swój surowy zapach. Wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy suszone zioła i płatki chili. Puszką odmierzamy potrzebną ilość wody i wlewamy ją do rondla. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory jeszcze same się(...)kulka mozzarelli z bawolego mleka 100g czerwonej papryki (waga po obraniu) 130g czerstwego chleba (u mnie chleb żytni z chia na zakwasie) ½ dużej cebuli (120g) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki mleka albo rzadkiej śmietanki 30% 25-30g startego parmezanu albo Pecorino Romano 2 jajka M 2 łyżki nasion kopru włoskiego (12g) 2 płaskie łyżeczki płatków chili
Karo in the Kitchenmigdałów) 100g błyskawicznych płatków owsianych 100g cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu szczypta soli Lukier 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek cukru pudru Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego , układamy
WYSPA SZCZĘSLIWAbyć gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy na ok. 20 minut w przykrytym garnku. Po tym czasie dodajemy miód (cukier), jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta i kleista, tak aby dało się z niej lepić nierozpadające się kulki. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać jeszcze
Przepisy na domowy ser i chlebdokładnie miksujemy. Dodajemy do masy suche składniki, płatki z mąką i solą, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. Porcjami dosypujemy wiórki kokosowe – nie zawsze cała szklanka ładnie wklei się w masę. Masa powinna być lepka i plastyczna, nie może się rozsypywać. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy
Moje-pitraszeniewww.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html Składniki: 160 g płatków owsianych górskich 50 g słonecznika 100 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki miodu 1 jajko 70 ml oleju kokosowego House of Asia ( De Care ) Olej kokosowy rozpuścić. Wsypać do niego resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe). Układać je na blasze
My simple kitchenniedużym rondelku rozpuściłam masło, dodałam płatki owsiane i mieszałam przez 3 minuty, dosypałam cukier i mieszałam kolejne 3 minuty. Zdjęłam z ognia i dodałam do miski z pozostałymi składnikami - wymieszałam. Na końcu dodałam 2 jajka - całość dobrze wymieszałam. Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę i łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam najpierw kulkę, a na blaszce spłaszczałam - ciasto się klei, więc
apetytnapieczenieWykonanie: W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Osobno utrzeć masło, cukier i cukier waniliowy, jajko i sok jabłkowy. Dodać do suchych składników i wymieszać dokładnie. Dodać orzechy i jabłko - wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Blachę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Z masy formować kulki (każda z 2 łyżek) i układać
zadanie-gotowanieczekolady (użyłam gorzkich kropelek) 30g płatków migdałowych Masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę, sodę i proszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego
Di gotujewanilii dropsy czekoladowe lub czekolada Płatki owsiane miksujemy na proszek w blenderze lub młynku do kawy. Banana rozgniatamy drobno widelcem lub miksujemy blenderem. Do zmiksowanego banana dodajemy jajko i masło orzechowe. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy dropsy czekoladowe lub pokrojoną na kawałki czekoladę. Z ciasta kulamy nieduże kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem
Ciastkozercydorzucić płatki owsiane i ewentualnie troszkę płatków migdałowych. Kruszonka powinna mieć w tej chwili konsystencję mokrego piasku. Uprażone jabłuszka wyłożyć do żaroodpornego naczynia i posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkosmakują i szybko znikają. Składniki: 1 kulka mozzarelli 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 /2 czerwonej cebuli garść bazylii kilka liści dowolnej sałaty kilka listków pietruszki 1 mandarynka 10 zielonych oliwek 1 gałązka jasnego pora Sos: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka miodu szczypta suszonego tymianku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku
Gosia gotujeszklanki mąki jaglanej- 1/4 szklanki płatków jaglanych (lub dołożyć o tyle więcej ugotowanej kaszy)- 1 szklanka wiórków kokosowych- 1 łyżka oleju kokosowego, nierafinowanego- 1 łyżka nasion chia rozrobiona w 4 łyżkach gorącej wody- 2-3 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią- cynamon (ja nie dawałam)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie), uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce
Smaczne Zdrowestopić i ostudzić - do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik- margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią)- ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek- dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki
Smakołyki Bereniki