kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:45/79)

Tarta z gruszkami i migdałami 177

żółtka kilka kropli soku z cytryny Nadzienie: 200 g śmietanki 30% 2 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 4 miękkie gruszki 3 łyżki płatków migdałowych ( u mnie marki  Helio )  sok z cytryny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając(...)formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Jeśli nie macie formy do tarty, możecie użyć tortownicy. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Następnie nakryć ciasto papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 5 minut

kolorowotorcikowo
Batoniki owsiane z czekoladowymi kulkami 155

Składniki: 1/3 szklanki masła (76 g); 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/3 szklanki masła orzechowego, kremowego (bez kawałków orzechów); 2 szklanki

Gospodyni Miejska
Włoski klops w sosie pomidorowym – pieczeń rzymska na obiad lub na kanapkę 207

drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do momentu aż straci swój surowy zapach. Wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy suszone zioła i płatki chili. Puszką odmierzamy potrzebną ilość wody i wlewamy ją do rondla. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory jeszcze same się(...)kulka mozzarelli z bawolego mleka 100g czerwonej papryki (waga po obraniu) 130g czerstwego chleba (u mnie chleb żytni z chia na zakwasie) ½ dużej cebuli (120g) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki mleka albo rzadkiej śmietanki 30% 25-30g startego parmezanu albo Pecorino Romano 2 jajka M 2 łyżki nasion kopru włoskiego (12g) 2 płaskie łyżeczki płatków chili

Karo in the Kitchen
Ciasteczka orzechowe z cynamonem 110

migdałów) 100g błyskawicznych płatków owsianych 100g cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu szczypta soli Lukier 2 łyżki soku z cytryny   kilka łyżek cukru pudru      Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego , układamy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka owsiane 156

być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy na ok. 20 minut w przykrytym garnku. Po tym czasie dodajemy miód (cukier), jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta i kleista, tak aby dało się z niej lepić nierozpadające się kulki. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać jeszcze

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasteczka owsiane. 142

dokładnie miksujemy. Dodajemy do masy suche składniki, płatki z mąką i solą, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. Porcjami dosypujemy wiórki kokosowe – nie zawsze cała szklanka ładnie wklei się w masę. Masa powinna być lepka i plastyczna, nie może się rozsypywać. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy

Moje-pitraszenie
Ciastka owsiane z olejem kokosowym 149

www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html Składniki: 160 g płatków owsianych górskich 50 g słonecznika 100 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki miodu 1 jajko 70 ml oleju kokosowego House of Asia ( De Care ) Olej kokosowy rozpuścić. Wsypać do niego resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe). Układać je na blasze

My simple kitchen
Ciastka owsiane 143

niedużym rondelku rozpuściłam masło, dodałam  płatki owsiane i mieszałam przez 3 minuty, dosypałam cukier i mieszałam kolejne 3 minuty. Zdjęłam z ognia i dodałam do miski z pozostałymi składnikami - wymieszałam. Na końcu dodałam 2 jajka - całość dobrze wymieszałam. Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę i łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam najpierw kulkę, a na blaszce spłaszczałam - ciasto się klei, więc

apetytnapieczenie
Ciastka owsiane z cynamonem. 156

Wykonanie:  W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Osobno utrzeć masło, cukier i cukier waniliowy, jajko i sok jabłkowy. Dodać do suchych składników i wymieszać dokładnie. Dodać orzechy i jabłko - wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Blachę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Z masy formować kulki (każda z 2 łyżek) i układać

zadanie-gotowanie
Ciastka orkiszowe z czekoladą i migdałami 144

czekolady (użyłam gorzkich kropelek) 30g płatków migdałowych Masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę, sodę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego

Di gotuje
Ciasteczka owsiane z bananami 250

wanilii dropsy czekoladowe lub czekolada Płatki owsiane miksujemy na proszek w blenderze lub młynku do kawy. Banana rozgniatamy drobno widelcem lub miksujemy blenderem. Do zmiksowanego banana dodajemy jajko i masło orzechowe. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy dropsy czekoladowe lub pokrojoną na kawałki czekoladę. Z ciasta kulamy nieduże kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Ciastkozercy
50 tygodni - Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 104

dorzucić płatki owsiane i ewentualnie troszkę płatków migdałowych. Kruszonka powinna mieć w tej chwili konsystencję mokrego piasku. Uprażone jabłuszka wyłożyć do żaroodpornego naczynia i posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka misz-masz 191

smakują i szybko znikają. Składniki: 1 kulka mozzarelli 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 /2 czerwonej cebuli garść bazylii kilka liści dowolnej sałaty kilka listków pietruszki 1 mandarynka 10 zielonych oliwek 1 gałązka jasnego pora Sos: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju  1 płaska łyżeczka miodu szczypta suszonego tymianku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku

Gosia gotuje
PYSZNE CIASTECZKA JAGLANE, BEZ CUKRU, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU 212

szklanki mąki jaglanej- 1/4 szklanki płatków jaglanych (lub dołożyć o tyle więcej ugotowanej kaszy)- 1 szklanka wiórków kokosowych- 1 łyżka oleju kokosowego, nierafinowanego- 1 łyżka nasion chia rozrobiona w 4 łyżkach gorącej wody- 2-3 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią- cynamon (ja nie dawałam)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie), uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce

Smaczne Zdrowe
Ciastka z płatków owsianych 37279

stopić i ostudzić - do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik- margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią)- ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek- dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania