Wykonanie: W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Osobno utrzeć masło, cukier i cukier waniliowy, jajko i sok jabłkowy. Dodać do suchych składników i wymieszać dokładnie. Dodać orzechy i jabłko - wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Blachę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Z masy formować kulki (każda z 2 łyżek) i układać
zadanie-gotowanieczekolady (użyłam gorzkich kropelek) 30g płatków migdałowych Masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę, sodę i proszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego
Di gotujewanilii dropsy czekoladowe lub czekolada Płatki owsiane miksujemy na proszek w blenderze lub młynku do kawy. Banana rozgniatamy drobno widelcem lub miksujemy blenderem. Do zmiksowanego banana dodajemy jajko i masło orzechowe. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy dropsy czekoladowe lub pokrojoną na kawałki czekoladę. Z ciasta kulamy nieduże kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem
Ciastkozercydorzucić płatki owsiane i ewentualnie troszkę płatków migdałowych. Kruszonka powinna mieć w tej chwili konsystencję mokrego piasku. Uprażone jabłuszka wyłożyć do żaroodpornego naczynia i posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkosmakują i szybko znikają. Składniki: 1 kulka mozzarelli 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 /2 czerwonej cebuli garść bazylii kilka liści dowolnej sałaty kilka listków pietruszki 1 mandarynka 10 zielonych oliwek 1 gałązka jasnego pora Sos: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka miodu szczypta suszonego tymianku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku
Gosia gotujeszklanki mąki jaglanej- 1/4 szklanki płatków jaglanych (lub dołożyć o tyle więcej ugotowanej kaszy)- 1 szklanka wiórków kokosowych- 1 łyżka oleju kokosowego, nierafinowanego- 1 łyżka nasion chia rozrobiona w 4 łyżkach gorącej wody- 2-3 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią- cynamon (ja nie dawałam)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie), uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce
Smaczne Zdrowestopić i ostudzić - do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik- margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią)- ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek- dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki
Smakołyki Berenikiwiórków kokosowych Do miski wsypujemy płatki błyskawiczne. Dodajemy miód i gładkie masło orzechowe. Dosypujemy nasiona szałwii hiszpańskiej tzw. nasiona chia oraz wiórki kokosowe. Całość zagniatamy na gładką masę. Masa będzie delikatnie lepić się do rąk, ale tak ma być. Formujemy małe kuleczki, układamy na talerzu. Wstawiamy na jakiś czas do lodówki aby kulki stwardniały
VioletoweKucharzeniesodę oczyszczoną. Całość wymieszać. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę bakalii i wymieszać. W rondelku, na małym ogniu roztopić masło z miodem wraz z 1 łyżką wody (2 łyżki wody w przypadku dodania mniejszej ilości miodu). Przelać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Z powstałej masy ulepić kulki (ok. 3 cm średnicy) i spłaszczyć
Calzonella.commiałam mieszankę: płatków żytnich, płatków owsianych, nasion słonecznika, lnu, rodzynek, orzechów laskowych) łyżka serka homogenizowanego jajko 2 łyżki czekoladowej odżywki białkowej KULTURYSTA.COM 85% Whey Protein Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, odstawiamy na kilka minut z powstałej masy lepimy w rękach kule, mocno ściskając, aby się nie rozpadły tak przygotowane kulki układamy na formie wyłożonej papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki płatków migdałowych lub ulubionych orzechów (posiekanych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny 0,5 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżka miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Banany rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj do nich pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko na gęstą masę. Nabieraj łyżką masę, formuj w dłoni kulki wielkości dużej śliwki i układaj
Słodko-Słony Świat Ilonyczekolady gorzkiej/mlecznej (wg gustu) Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy, a czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego
Di gotujemiks własny) 100 g bezglutenowych płatków owsianych 80 g mąki ryżowej bezglutenowej 45 g mąki kukurydzianej 80 g brązowego cukru 40 g sezamu 30 g nasion chia 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź
Kuchnia bezglutenowaWiórki kokosowe (tak jak płatki kokosowe) mogą stanowić świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki: - 200g miękkiego masła - 200g
mojewypiekiinietylkocytryny. Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów. Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Nie muszę chyba wspominać o zdrowotnych walorach ? :) Dodatkowe wskazówki: -zamiast oliwy i soku z cytryny można zrobić winegret z musztardą francuską ( tą z kulkami )i odrobiną miodu -parmezan
Jemy Pijemyjednolita, gęsta masa. Formujemy kulki i na kilka godzin wstawiamy do lodówki (możecie to również pominąć).W końcowym etapie obtaczamy w surowym kakao. Jeżeli nie macie w domu migdałów użyjcie innych orzechów (laskowe, pistacje czy włoskie) i wykorzystajcie inne suszone owoce jak np. żurawinę, daktyle lub figi. Można też dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane, sezam itp. Puśćcie wodze fantazji
Szybko Tanio Smaczniepołączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja formowałam małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczałam
Czerwień i błękit