kuchnia - 5425 przepisów (strona:280/362)

Polvoron 181

robić bez niego... Pomysł na ciekawe ciasteczko-czekoladki znalazłam u Cukrowej Wróżki , z kolei oryginalny przepis pochodzi z Lardon My French . Polvoron to mleczne słodycze bez pieczenia, pochodzące z kuchni filipińskiej. Trochę przypominają babki z piasku :D Są kruche, piaskowe i delikatne w smaku. Polecam Wam ich zrobienie, bo są bardzo proste! :) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Mięsno-ziemniaczane pulpeciki z sosem gorgonzola 142

pyszny obiad składający się z małych pulpecików z mięsa i ziemniaków w sosie na bazie sera gorgonzola! Danie jest przepyszne, a sos na stałe zagości w mojej kuchni! :) Inspirowane przepisem z "Moje smaki życia". Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Muffiny brownie z Coca Colą i sosem cherry 126

Cześć! Tak tak... w końcu zgłosiłam się do Bloger Chefa :) Nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie, ale warto chyba spróbować, prawda? Tematem tego półfinału była kuchnia obu Ameryk. Długo zwlekałam, myślałam, kombinowałam, aż w końcu padło na pewne dwa dania... Jednym z nich są te muffinki, które właśnie Wam prezentuję. Jak się podobają? Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów

Pora coś zjeść
Sałatka pachnąca Sycylią 250

Sycylii i przyjechały do Polski kilka dni temu. Fenkuł i pomarańcza Tarocco. Fenkuł, czyli po prostu koper włoski. Wydaje mi się, że koper włoski nie jest doceniany w naszych kuchniach... Nie widuję często przepisów z jego użyciem. Nie wiecie co tracicie :) Chociaż z drugiej strony nie każdy lubi smak anyżu, a właśnie taki smak poczujecie jedząc go. Jest przyjemnie aromatyczny

Pora coś zjeść
Czekoladowy krem z awokado 196

ądrami" :-) Owoce awokado zwisają z gałęzi drzewa, stąd też takie skojarzenie z męską anatomią :-) Uprawiane od ponad 1000 lat. Awokado - składnik wielu potraw, coraz bardziej doceniane w naszych kuchniach. Można je kupić cały rok, dzięki różnym porom zbiorów poszczególnych odmian. Awokado najbardziej zadziwia dużą zawartością tłuszczu, jednak są to tłuszcze jak najbardziej zdrowe i cenne, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe

Pora coś zjeść
Orzeźwiające tabule (tabbouleh) 334

arabska sałatka składająca się z kuskusu i warzyw. Jadłam ją tylko raz i do tego stopnia mi zasmakowała, iż postanowiłam przygotować własną wariację, z tego co miałam dostępne w kuchni i lodówce. Pyszny, orzeźwiający obiad, z lekkim pazurem dodanym dzięki ostrej papryce całkiem przerósł nasze oczekiwania. Cała duża porcja zniknęła w okamgnieniu ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Burgery z zieloną soczewicą 134

kalorii, z sieciówki na M., którą każdy zna. Tylko czy aby na pewno musimy tam pędzić, żeby zaspokoić swój apetyt? Czy nie lepiej wrócić do domu, zaszyć się w kuchni i przygotować coś o niebo lepszego, smaczniejszego i zdrowszego? Z racji tego, że moje szafki kuchenne pękają w szwach i można w nich znaleźć różne ryże, kasze, makarony, mąki, otręby

Pora coś zjeść
Tarta z jagodami (borówkami) 154

rośliny, jednak w wielu miejscach w Polsce na borówki mówi się "jagody", ja również jestem z takiej szkoły ;-). Zapraszam! Wg. przepisu Łukasza Łuczaja z książki "Dzika kuchnia". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Smażone liście szałwii 114

przepadam, jednak tutaj idealnie pasują do szałwii, a po przygotowaniu możemy się wgryźć w te małe, chrupiące kąski i zachwycać się ich smakiem! Zapraszam! Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Roladki z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną, bryndzą i borówką brusznicą 119

Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis inspirowany kuchnią małopolską, a dokładnie kurczakiem po krakowsku, który to jest faszerowany kaszą krakowską (która swoją drogą, również jest produkowana z gryki). Ja z racji swojej miłości do kaszy gryczanej, postanowiłam zrobić własną wariację tego dania, dodając oprócz kaszy gryczanej, dwa produkty lubiane i lokalne w Małopolsce - bryndzę i borówkę brusznicę. Roladki postanowiłam

Pora coś zjeść
Pischinger z konfiturą z derenia jadalnego i gruszek 104

Dzień dobry! Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją. Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy. Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni Małopolskiej, więc postanowiłam przygotować go w ramach konkursu Gotuj i bloguj po Małopolsku. Głównym założeniem konkursu było wplecenie motywu korala w przygotowywane danie, chyba idealnie wykonałam to zadanie, prawda? :-). Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Akademia Smaku Siemens - Food pairing - relacja 97

Smaku Siemens ( relację z pierwszego spotkania znajdziecie tutaj) , tym razem spotkanie było poświęcone food pairing, czyli sztuce łączenia smaków. Spotkanie rozpoczęło się małym wykładem poprowadzonym przez Rafała Hreczaniuka Szefa Kuchni restauracji Tamka43 oraz jego zastępcy. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sernik z herbatą matcha 136

można dodać odrobinę więcej. Aby ciasto nie było zbyt "smutne" urozmaiciłam je polewą śmietanową, która jest stałym elementem serników nowojorskich, więc można powiedzieć, że połączyłam dwie różne kuchnie, w jednym daniu. Bardzo smacznym deserze, który z chęcią skonsumujecie razem z dobrą kawą. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Kim jest polski foodie? 116

blogerami przeprowadza badanie wśród internautów, dzięki któremu chcemy się dowiedzieć kim jest polski foodie .  Co je?  Dla kogo gotuje?  Jaka jest jego ulubiona kuchnia i gdzie szuka przepisów?  Jeśli kochasz jedzenie, wypełnij ankietę podstawowymi informacjami o sobie i swoich preferencjach kulinarnych. W ten sposób pomożesz nam stworzyć profil polskiego foodie! Zapraszam do wypełnienia, nie zajmie

Pora coś zjeść
Basbusa (basbousa) - arabskie ciasto z semoliny 155

nią przepis. Ciasto jest bardzo słodkie za sprawą nasączenia syropem, ma całkiem inny smak z powodu użycia semoliny. Nam zasmakowało i od czasu do czasu będzie gościć w naszej kuchni. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania