kuchnia - 5425 przepisów (strona:282/362)

Ciasto cappuccino bez pieczenia 116723

serii ciasteczek i ciast z piekarnika zachciało mi się czegoś bez pieczenia, co wymaga po przygotowaniu leżakowania w lodówce. Sięgnęłam po przepis, który kiedyś gościł kilkakrotnie w mojej kuchni - ciasto cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam budyń w proszku

Smakołyki Bereniki
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 233

Dziś kuchenne eksperymenty: korzenne smaki połączone z ciastem kruchym, a wszystko to ukryte w babeczkach z nadzieniem z banana, biszkoptów i mascarpone. Ponieważ klimat świąteczny powoli zaczyna wkraczać do kuchni, użyłam dziś przypraw korzennych do ciasta kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowym Składniki: ciasto 100g

Smakołyki Bereniki
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 278

mój pierwszy zakwas chlebowy. Wobec tego kontynuuję przygotowania domowego pieczywa na drożdżach i jestem pełna entuzjazmu dla tej czynności, bo zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana kromka z masłem, to bezcenne chwile. Moje pierwsze pieczywo w większej formie to chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których

Smakołyki Bereniki
Chałka z miodem 209

Domowe pieczywo to kategoria wypieków, która powinna zagościć w naszej kuchni. Kontynuując ten wątek na moim blogu, postanowiłam przygotować chałkę. Chałka to delikatne pieczywo drożdżowe, które najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, takimi jak np. dżem czy miód. I rzeczywiście, po upieczeniu moich chałek pierwsze, jeszcze ciepłe kromki zjedliśmy z miodem. Co więcej, moje ciasto drożdżowe ma miód również w składzie

Smakołyki Bereniki
Oponki serowe, czyli pączki z dziurką 413

niewielkim ogniu do uzyskania odpowiedniej temperatury - jeżeli posiadamy termometr cukierniczy, możemy sprawdzić, kiedy olej będzie miał optymalną temperaturę około 175 stopni, jeśli nie mamy takiego wynalazku w naszej kuchni, bez obaw - możemy włożyć mały kawałek ciasta i zobaczyć, jak się zachowuje w oleju; jeśli zanurza się, ale po chwili wynurza, oprócz tego wokół pojawiają się bąbelki, nasz olej ma odpowiednią

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem 680

rzadko zdarza mi się robić te same ciasta, staram się bowiem odnajdywać nowe smaki, połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak

Smakołyki Bereniki
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4556

powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik pomarańczowy bez pieczenia Składniki

Smakołyki Bereniki
Ciasto kawowe z polewą śmietanową 333

kwaśnej śmietany wspaniale harmonizuje z wilgotnym, lekko słodkim ciastem, bardzo ładnie odznacza się też kolorystycznie od kawowej barwy ciasta. Z tym ciastem miałam trochę "przebojów". Ostatnio działam w kuchni jak zakochana, zapominam o pewnych czynnościach, tak się zdarzyło w przypadku ciasta kawowego. W założeniu ciasto miało być przygotowane z całymi jajkami, ale oddzieliłam białka od żółtek, zmiksowałam razem pozostałe składniki

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z rabarbarem 238

Sezon rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi pięć dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek. Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego kawałki

Smakołyki Bereniki
Pierwszy wpis :) 109

moje dania są lekkie i naturalne. Jestem przeciwniczką gotowych potraw, najchętniej wszystko bym robiła sama od początku do końca :) Jako, że mieszkam w akademiku, jestem "skazana" na studenckie warunki. Kuchnia, którą mam do dyspozycji nie jest rewelacyjna, ale jakoś daję radę ;) Staram się też nie kupować drogich produktów, zawsze w sklepach wyszukuję jakieś promocje/okazje cenowe, bo wiadomo że budżet studencki

Zgrabne Gotowanie
Zupa krem z pomidorów 173

czasu i sił na wszystko, krem pomidorowy sprawia, że wszystko wygląda lepiej :) A tak na poważnie, jest bardzo szybki w przygotowaniu a potrzebne składniki zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni, więc nie trzeba tracić czasu na zakupy. Dość często przyrządzam tę zupę, ale muszę przyznać, że tym razem wyszła IDEALNA! Aż się sama zdziwiłam, bo zrobiłam "oszukany bulion" na kostce

Zgrabne Gotowanie
Zupa szczawiowa 189

regularnie pisać, ale co z gotowaniem? Nie wiem jakie będę miała warunki, słyszałam tylko, że na cały budynek, w którym będę mieszać, czyli na 200 osób, jest tylko jedna kuchnia. Zamierzam ją sobie zarezerwować dla siebie :D Co będzie to będzie, okaże się już niedługo. A póki co wstawiam przepis na szczawiową, mam wrażenie że na wszystkich blogach oprócz mojego

Zgrabne Gotowanie
Sos tzatziki 244

zaczynam gotować! Z braku czasu będę gotować z 2-3 razy w tygodniu, zazwyczaj wracam z pracy około godziny 20 i nie mam już siły na siedzenie w kuchni. Ale czasem wracam wcześniej i właśnie w te dni będę przygotowywać nowe potrawy na bloga :) Dzisiaj tylko dodatek do dań, ale za to jaki! Sos tzatziki to jeden z moich

Zgrabne Gotowanie
Meksykańskie burrito 172

domem i dobrym polskim jedzeniem :) Dzisiaj przepis na burrito, na początku miało to być Chili con carne, ale zmieniłam zdanie w ostatniej chwili :) W każdym razie wciąż jest to kuchnia meksykańska. W mojej wersji użyłam zwykłej tortilli pszennej, ale w zdrowszej wersji można zamienić je pełnoziarnistymi. Jak już pisałam w poprzednich postach, przepis na placki pojawi się na blogu

Zgrabne Gotowanie
Shots from USA: DC & NYC 155

całe dnie spędzam na mieście, a jak wracam wieczorem to już nie mam siły ani ochoty gotować. Dlatego też odżywiam się głównie w lokalach. Przyznam, że fajnie jest smakować kuchni amerykańskiej i nie tylko, ale co za dużo to niezdrowo, już mam dość tego jedzenia i tęsknie za typowym polskim obiadem :) To teraz trochę o moim zwiedzaniu. Przepisu

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania