kuchnia - 5425 przepisów (strona:276/362)

Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami 629

początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek. Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut. Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 150g margaryny 2 jaja 1 szklanka cukru

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z truskawkami 648

racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu. Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkami Składniki: 0,5 kg serka

Smakołyki Bereniki
Ciasto kruche z truskawkami 312

różnych ciast i deserów. Kaprysy pogodowe sprawiają, że trudno jest przewidzieć, jak długo będziemy cieszyć się truskawkami w tym roku, dlatego myślę, że warto wykorzystać je maksymalnie w naszej kuchni. Ciasto kruche z truskawkami Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy dla aromatu około 70 dag truskawek

Smakołyki Bereniki
Kruche ciastka kakaowe 320

zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku. Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia. Kruche ciastka kakaowe Składniki: 120g margaryny 200g mąki pszennej

Smakołyki Bereniki
Muffiny mocno kakaowe 245

papilotek umieszczonych w formie na muffiny, wypełniając ponad połowę ich wysokości - pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut Już po pierwszych 15 minutach pieczenia doszedł do mnie z kuchni cudowny zapach kakao, tak że z niecierpliwością czekałam na wyjęcie muffinów z piekarnika. Z podanej ilości składników wyszło mi 5 babeczek. Każdy, kto nie lubi zbyt wiele słodyczy w wypiekach

Smakołyki Bereniki
Ciasto cappuccino bez pieczenia 116788

serii ciasteczek i ciast z piekarnika zachciało mi się czegoś bez pieczenia, co wymaga po przygotowaniu leżakowania w lodówce. Sięgnęłam po przepis, który kiedyś gościł kilkakrotnie w mojej kuchni - ciasto cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam budyń w proszku

Smakołyki Bereniki
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 257

Dziś kuchenne eksperymenty: korzenne smaki połączone z ciastem kruchym, a wszystko to ukryte w babeczkach z nadzieniem z banana, biszkoptów i mascarpone. Ponieważ klimat świąteczny powoli zaczyna wkraczać do kuchni, użyłam dziś przypraw korzennych do ciasta kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowym Składniki: ciasto 100g

Smakołyki Bereniki
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 295

mój pierwszy zakwas chlebowy. Wobec tego kontynuuję przygotowania domowego pieczywa na drożdżach i jestem pełna entuzjazmu dla tej czynności, bo zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana kromka z masłem, to bezcenne chwile. Moje pierwsze pieczywo w większej formie to chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których

Smakołyki Bereniki
Chałka z miodem 232

Domowe pieczywo to kategoria wypieków, która powinna zagościć w naszej kuchni. Kontynuując ten wątek na moim blogu, postanowiłam przygotować chałkę. Chałka to delikatne pieczywo drożdżowe, które najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, takimi jak np. dżem czy miód. I rzeczywiście, po upieczeniu moich chałek pierwsze, jeszcze ciepłe kromki zjedliśmy z miodem. Co więcej, moje ciasto drożdżowe ma miód również w składzie

Smakołyki Bereniki
Oponki serowe, czyli pączki z dziurką 445

niewielkim ogniu do uzyskania odpowiedniej temperatury - jeżeli posiadamy termometr cukierniczy, możemy sprawdzić, kiedy olej będzie miał optymalną temperaturę około 175 stopni, jeśli nie mamy takiego wynalazku w naszej kuchni, bez obaw - możemy włożyć mały kawałek ciasta i zobaczyć, jak się zachowuje w oleju; jeśli zanurza się, ale po chwili wynurza, oprócz tego wokół pojawiają się bąbelki, nasz olej ma odpowiednią

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem 700

rzadko zdarza mi się robić te same ciasta, staram się bowiem odnajdywać nowe smaki, połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak

Smakołyki Bereniki
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4625

powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik pomarańczowy bez pieczenia Składniki

Smakołyki Bereniki
Ciasto kawowe z polewą śmietanową 357

kwaśnej śmietany wspaniale harmonizuje z wilgotnym, lekko słodkim ciastem, bardzo ładnie odznacza się też kolorystycznie od kawowej barwy ciasta. Z tym ciastem miałam trochę "przebojów". Ostatnio działam w kuchni jak zakochana, zapominam o pewnych czynnościach, tak się zdarzyło w przypadku ciasta kawowego. W założeniu ciasto miało być przygotowane z całymi jajkami, ale oddzieliłam białka od żółtek, zmiksowałam razem pozostałe składniki

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z rabarbarem 259

Sezon rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi pięć dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek. Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego kawałki

Smakołyki Bereniki
Pierwszy wpis :) 131

moje dania są lekkie i naturalne. Jestem przeciwniczką gotowych potraw, najchętniej wszystko bym robiła sama od początku do końca :) Jako, że mieszkam w akademiku, jestem "skazana" na studenckie warunki. Kuchnia, którą mam do dyspozycji nie jest rewelacyjna, ale jakoś daję radę ;) Staram się też nie kupować drogich produktów, zawsze w sklepach wyszukuję jakieś promocje/okazje cenowe, bo wiadomo że budżet studencki

Zgrabne Gotowanie