Orzeźwiające tabule (tabbouleh) 380arabska sałatka składająca się z kuskusu i warzyw. Jadłam ją tylko raz i do tego stopnia mi zasmakowała, iż postanowiłam przygotować własną wariację, z tego co miałam dostępne w kuchni i lodówce. Pyszny, orzeźwiający obiad, z lekkim pazurem dodanym dzięki ostrej papryce całkiem przerósł nasze oczekiwania. Cała duża porcja zniknęła w okamgnieniu ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeść
Burgery z zieloną soczewicą 190kalorii, z sieciówki na M., którą każdy zna. Tylko czy aby na pewno musimy tam pędzić, żeby zaspokoić swój apetyt? Czy nie lepiej wrócić do domu, zaszyć się w kuchni i przygotować coś o niebo lepszego, smaczniejszego i zdrowszego? Z racji tego, że moje szafki kuchenne pękają w szwach i można w nich znaleźć różne ryże, kasze, makarony, mąki, otręby
Pora coś zjeść
Tarta z jagodami (borówkami) 200rośliny, jednak w wielu miejscach w Polsce na borówki mówi się "jagody", ja również jestem z takiej szkoły ;-). Zapraszam! Wg. przepisu Łukasza Łuczaja z książki "Dzika kuchnia". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Smażone liście szałwii 169przepadam, jednak tutaj idealnie pasują do szałwii, a po przygotowaniu możemy się wgryźć w te małe, chrupiące kąski i zachwycać się ich smakiem! Zapraszam! Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Roladki z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną, bryndzą i borówką brusznicą 173Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis inspirowany kuchnią małopolską, a dokładnie kurczakiem po krakowsku, który to jest faszerowany kaszą krakowską (która swoją drogą, również jest produkowana z gryki). Ja z racji swojej miłości do kaszy gryczanej, postanowiłam zrobić własną wariację tego dania, dodając oprócz kaszy gryczanej, dwa produkty lubiane i lokalne w Małopolsce - bryndzę i borówkę brusznicę. Roladki postanowiłam
Pora coś zjeść
Pischinger z konfiturą z derenia jadalnego i gruszek 173Dzień dobry! Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją. Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy. Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni Małopolskiej, więc postanowiłam przygotować go w ramach konkursu Gotuj i bloguj po Małopolsku. Głównym założeniem konkursu było wplecenie motywu korala w przygotowywane danie, chyba idealnie wykonałam to zadanie, prawda? :-). Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeść
Akademia Smaku Siemens - Food pairing - relacja 171Smaku Siemens ( relację z pierwszego spotkania znajdziecie tutaj) , tym razem spotkanie było poświęcone food pairing, czyli sztuce łączenia smaków. Spotkanie rozpoczęło się małym wykładem poprowadzonym przez Rafała Hreczaniuka Szefa Kuchni restauracji Tamka43 oraz jego zastępcy. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Sernik z herbatą matcha 199można dodać odrobinę więcej. Aby ciasto nie było zbyt "smutne" urozmaiciłam je polewą śmietanową, która jest stałym elementem serników nowojorskich, więc można powiedzieć, że połączyłam dwie różne kuchnie, w jednym daniu. Bardzo smacznym deserze, który z chęcią skonsumujecie razem z dobrą kawą. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Kim jest polski foodie? 169blogerami przeprowadza badanie wśród internautów, dzięki któremu chcemy się dowiedzieć kim jest polski foodie . Co je? Dla kogo gotuje? Jaka jest jego ulubiona kuchnia i gdzie szuka przepisów? Jeśli kochasz jedzenie, wypełnij ankietę podstawowymi informacjami o sobie i swoich preferencjach kulinarnych. W ten sposób pomożesz nam stworzyć profil polskiego foodie! Zapraszam do wypełnienia, nie zajmie
Pora coś zjeść
Basbusa (basbousa) - arabskie ciasto z semoliny 223nią przepis. Ciasto jest bardzo słodkie za sprawą nasączenia syropem, ma całkiem inny smak z powodu użycia semoliny. Nam zasmakowało i od czasu do czasu będzie gościć w naszej kuchni. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Domowy ekstrakt waniliowy 363już na przykład domowy cukier waniliowy, który jest o wiele bardziej aromatyczny niż ten "kupny". Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować domowy ekstrakt waniliowy, który możecie sami wykorzystywać w kuchni, do swoich wypieków, jak również przygotować komuś w prezencie. Jadalny prezent jak się patrzy :-). Mam nadzieję, że wielu z Was się skusi i przygotuje własny ekstrakt. Ma piękny kolor
Pora coś zjeść
Warsztaty, warsztaty i warsztaty 161Witajcie! Koniec roku za pasem, więc pora na kilka zaległych relacji z warsztatów. W końcu ten rok obfitował w warsztaty, poznałam mnóstwo wspaniałych i utalentowanych Szefów Kuchni, poznałam wielu świetnych i sympatycznych blogerów, zjadłam niezliczoną ilość pysznych dań, ale przede wszystkim nauczyłam się bardzo dużo nowych rzeczy i mam nadzieję, że kolejny rok, również będzie obfitował w wiele podobnych okazji
Pora coś zjeść
Czekoladowy torcik z zielonymi oliwkami 159Jest bardzo słodki, więc stąd pomysł na przygotowanie takich mini torcików, które idealnie będą smakować z nieco gorzką kawą. Co sądzicie o takim połączeniu? A może też eksperymentujecie w kuchni? :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Słodkie warsztaty z Kasią 158były ucztą dla zmysłów! Mowa o słodkich, pieczeniowych warsztatach zorganizowanych przez Kasię do pieczenia i agencję Blomedia. Spotkanie poprowadził mistrz cukiernictwa p. Tomasz Deker oraz p. Piotr Murawski, szef kuchni Nestle, którego możecie znać np. z reklamy sosu serowego Knorr, którą obecnie można oglądać w telewizji :-). Warsztaty zapowiadały się super, nie tylko z powodu prowadzących jak i tematu, ale również
Pora coś zjeść
Wafle z czekoladą, ananasem i kokosem 165Witajcie! Zapewne każdy z Was lubi gofry, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną :-). Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-). Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie
Pora coś zjeść