kuchnia - 5425 przepisów (strona:281/362)

Domowy ekstrakt waniliowy 304

już na przykład domowy cukier waniliowy, który jest o wiele bardziej aromatyczny niż ten "kupny". Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować domowy ekstrakt waniliowy, który możecie sami wykorzystywać w kuchni, do swoich wypieków, jak również przygotować komuś w prezencie. Jadalny prezent jak się patrzy :-). Mam nadzieję, że wielu z Was się skusi i przygotuje własny ekstrakt. Ma piękny kolor

Pora coś zjeść
Warsztaty, warsztaty i warsztaty 89

Witajcie! Koniec roku za pasem, więc pora na kilka zaległych relacji z warsztatów. W końcu ten rok obfitował w warsztaty, poznałam mnóstwo wspaniałych i utalentowanych Szefów Kuchni, poznałam wielu świetnych i sympatycznych blogerów, zjadłam niezliczoną ilość pysznych dań, ale przede wszystkim nauczyłam się bardzo dużo nowych rzeczy i mam nadzieję, że kolejny rok, również będzie obfitował w wiele podobnych okazji

Pora coś zjeść
Czekoladowy torcik z zielonymi oliwkami 108

Jest bardzo słodki, więc stąd pomysł na przygotowanie takich mini torcików, które idealnie będą smakować z nieco gorzką kawą. Co sądzicie o takim połączeniu? A może też eksperymentujecie w kuchni? :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Słodkie warsztaty z Kasią 100

były ucztą dla zmysłów! Mowa o słodkich, pieczeniowych warsztatach zorganizowanych przez Kasię do pieczenia i agencję Blomedia. Spotkanie poprowadził mistrz cukiernictwa p. Tomasz Deker oraz p. Piotr Murawski, szef kuchni Nestle, którego możecie znać np. z reklamy sosu serowego Knorr, którą obecnie można oglądać w telewizji :-). Warsztaty zapowiadały się super, nie tylko z powodu prowadzących jak i tematu, ale również

Pora coś zjeść
Wafle z czekoladą, ananasem i kokosem 118

Witajcie! Zapewne każdy z Was lubi gofry, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną :-). Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-). Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie

Pora coś zjeść
Wieprzowina po chińsku 139

jednak przecież nawet nie mam woka, więc nawet na patelni nie uzyskam takiego samego efektu, zatem zostaje po prostu - wieprzowina po chińsku. Super aromatyczne danie, tak jak za kuchnią orientalną wcześniej nie przepadałam, to teraz zaczynam się powoli w niej zakochiwać :-) Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało na zdjęcie, bo później szybko zniknęło, włącznie z resztkami z patelni

Pora coś zjeść
Kłopotki babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe 116

zaprosiłaś mnie do tej akcji :-). Tymczasem wróćmy do 'kłopotków' . Czym są owe 'kłopotki' ? To wypieki jednej z głównych bohaterek. Kiedy ma kłopoty, wchodzi do kuchni i piecze pyszne rogaliki, które później sprzedaje w swojej herbaciarni. Ja również miałam przygotować swoje 'kłopotki' . Okazuje się, że nie mam jednego przepisu, który zawsze przygotowuję z okazji złego

Pora coś zjeść
Lemoniada rabarbarowa 123

Dzień dobry! Sezon rabarbarowy trwa, więc trzeba z niego korzystać ile się tylko da. Ostatnio w mojej kuchni ciągle gości kilka wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów. I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii. Co sądzicie? Ja już

Pora coś zjeść
Zaproszenie na Małopolski Festiwal Smaku! 129

karp zatorski.  Na trasie smakowitej podróży znalazł się także Tarnów . W jego okolicach dojrzewają najsmaczniejsze śliwki. Suszone owoce to słodka niespodzianka w składzie niezliczonej ilości tradycyjnych dań. Tutejsza kuchnia obfituje w zioła i chrzan, nadające daniom intensywny smak.  Z Tarnowa przeniesiemy się do Miechowa . To właśnie tutaj dojrzewa kapusta charsznicka – podstawa regionalnych potraw.  Kolejny będzie Nowy Targ

Pora coś zjeść
Chłodnik truskawkowo-czereśniowy 126

Dzień dobry! Może to zabrzmi ciut nudnie, ale u mnie wciąż truskawki w kuchni, a u Was? :-) Dołączyły do nich również czereśnie, które od jakiegoś czasu są również na straganach. Do przygotowania tego chłodnika zainspirowała mnie Matka Wariatka , która przygotowała podobny, ja postanowiłam pokusić się o zmianę proporcji i dodatek czereśni. Zupa wyszła bardzo smaczna, orzeźwiająca i chłodząca, ale również

Pora coś zjeść
Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami 594

początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek. Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut. Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 150g margaryny 2 jaja 1 szklanka cukru

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z truskawkami 627

racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu. Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkami Składniki: 0,5 kg serka

Smakołyki Bereniki
Ciasto kruche z truskawkami 286

różnych ciast i deserów. Kaprysy pogodowe sprawiają, że trudno jest przewidzieć, jak długo będziemy cieszyć się truskawkami w tym roku, dlatego myślę, że warto wykorzystać je maksymalnie w naszej kuchni. Ciasto kruche z truskawkami Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy dla aromatu około 70 dag truskawek

Smakołyki Bereniki
Kruche ciastka kakaowe 298

zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku. Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia. Kruche ciastka kakaowe Składniki: 120g margaryny 200g mąki pszennej

Smakołyki Bereniki
Muffiny mocno kakaowe 220

papilotek umieszczonych w formie na muffiny, wypełniając ponad połowę ich wysokości - pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut Już po pierwszych 15 minutach pieczenia doszedł do mnie z kuchni cudowny zapach kakao, tak że z niecierpliwością czekałam na wyjęcie muffinów z piekarnika. Z podanej ilości składników wyszło mi 5 babeczek. Każdy, kto nie lubi zbyt wiele słodyczy w wypiekach

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania