kuchnia - 5425 przepisów (strona:288/362)

Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 205

Październik miesiącem oszczędzania! Pamiętacie takie hasło? Pomyślałam, by nieco je odkurzyć i wykorzystać  w swojej październikowej kuchni ogłaszając akcję: TANIE GOTOWANIE! Ponieważ ekonomiczna kuchnia nie jest moją mocną stroną, potraktuję to jako kolejne wyzwanie na ten  miesiąc, zapraszając Was do wspólnego gotowania i dzielenia się pomysłami - jeśli publikujecie w blogosferze, możecie w komentarzach zamieścić link do Waszych "ekonomicznych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
KUCHNIA DLA ZABIEGANYCH - Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą 316

cyklu: Kuchnia dla zabieganych, kolejna propozycja na szybki i całkiem smaczny obiad:) Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą Składniki: filet z kurczaka 20 dag pieczarek (lub leśnych grzybów np. maślaków) mały por mały jogurt naturalny sól, pieprz, curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki wody 300 dag ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy Filet pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kota nie ma - myszy harcują:) 160

Wszystkim zaniepokojonym przedłużającym się milczeniem na blogu donoszę, iż żyję, miewam się dobrze i po kilkudniowej nieobecności w blogowej przestrzeni  - powracam:) Rzecz jasna moja kuchnia stale pracowała pełną parą, dokumentacja zdjęciowa zebrana i niebawem zostanie opublikowana, natomiast dziś  fotka z kulinarnych eksperymentów mojego najmłodszego dziecka, które podczas mojego krótkiego wyjazdu służbowego i nieobecności w domowej kuchni przejęło

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wieprzowina w pięciu smakach 337

Jest to kolejne danie które próbowałam odtworzyć w domu. Wcześniej jadłam je w chińskiej knajpce. Jako, że kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych, to nie mogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki

Fabryka pomysłów
Tarta francuska po chińsku z kurczakiem i sposób na miłość 344

Skoro się już rozpisałam powinnam też wspomnieć dlaczego do akcji dołączam właśnie taki przepis. Jest on prosty, ale jakże obrazujący dwie nasze osobowości.   Po pierwsze, oboje jesteśmy fanami kuchni orientalnej, więc to miało być motywem przewodnim dania. Po drugie Orient i Francja niewiele mają ze sobą wspólnego, a to z kolei ma pokazać nasze różnice. Oboje mamy swoje upodobania(...)także potrafimy dojść do kompromisu w danym przypadku - jak w tym daniu. Po trzecie, kochamy eksperymenty i ta tarta to mój wymysł, choć mięso musiało być (ach Ci mężczyźni!). Kuchnia po prostu nie może być dla nas nudna. Jako blogerka kulinarna nie mogłam, więc sobie pozwolić, aby zabrakło przepisu, który zobrazuje naszą miłość do dobrego jedzenia

Fabryka pomysłów
Rok blooooga!! 138

nadal nie będąc pewna, czy ma to sens, ale wiedząc, że gotowanie to moja mała pasja, która była także przeze mnie zapomniana. Jako dziecko bardzo chętnie wchodziłam do kuchni, lecz później zawiesiłam swoje kuchenne podboje aż do zeszłego roku. Teraz czasami zadaję sobie pytanie, jak to się mogło stać. Blog miał pomóc mi w motywacji, ale i stać się takim(...)zbiorem wszystkich przepisów w jednym miejscu. Chciałam spróbować. Jednak z każdym miesiącem przekonywałam się, ile daje   mi on radości i dlatego teraz nie wyobrażam sobie wejść do kuchni bez aparatu :). Nie spodziewałam się, że osiągnę tak wiele (ponad 350 tysięcy wejść, stali czytelnicy, czasami zamówienia na przepisy, nowe znajomości itp.) Po roku za to mogę śmiało powiedzieć, że jestem

Fabryka pomysłów
Odrywany chlebek pomidorowo-serowy z ziołami 227

cieszy mnie fakt, że reszcie domownikom smakowało. Tym bardziej, że w domu tylko ja „wydziwiam” kulinarnie, bo moja mama pozostaje raczej tradycjonalistką w tej dziedzinie,   a dla mnie kuchnia  nie ma ograniczeń.  Źródło inspiracji: klik Składniki na keksówkę lub kwadratową formę 20 x 21 cm: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli

Fabryka pomysłów
Fińskie ciasteczka 166

każdy róg ciągniemy do środka. Na środku kładziemy konfiturę. Pieczemy 7 minut w 220 stopniach.  Mała ściągawka jak wykonać ciasteczka: Oryginalny przepis mamy u  Peggi w kuchni

Czerwona Porzeczka
Rogaliki z Nutella ;) 356

posklejały podczas pieczenia. Pozostawiamy 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy 15-20 minut Po upieczeniu  posypujemy cukrem pudrem. Przepis znaleziony u Tsumiko w Kuchni

Czerwona Porzeczka
Naleśniki po tajsku z sosem słodko-kwaśnym. 206

Przepis znalazłam już jakiś czas temu na blogu Choochla , ale że brak czasu nie pozwalał szaleć w kuchni, mogłam go zrobić dopiero teraz. Danie bardzo mi się podoba ze względu na delikatność i lekkość ;) Co prawda, trochę zabawy z zawijaniem jest, ale zachęcam do spróbowania ;) Oryginalny przepis-->  Naleśniki po tajsku z tuńczykiem   Natomiast przepis

Czerwona Porzeczka
Kominki francuskie ;) 173

kominki" to vol-au-vent (tłum. lot z wiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede wszystkim do ich lekkości. Nadzienie to najczęściej ragout z mięsa kurczaka i pieczarek chociaż, możemy spotkać różne warianty tego dania. Super przekąska na przyjęcie ;) Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :) Składniki: połówka piersi z kurczaka

Czerwona Porzeczka
Pyry z gzikiem 130

Jeżeli chodzi o kuchnię Wielkopolską to głównym jej składnikiem są Pyry, czyli ziemniaki. Uwielbiamy je dlatego większość regionalnych potraw ma w sobie ten oto składnik. W dzisiejszym poście przedstawię Wam przepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem. Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag białego sera twarogowego 0,25 l kwaśnej śmietany (30%) cebula(...)Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Obrane i okraszone masłem pyry solimy. Podajemy z gotowym twarożkiem, czyli gzikiem.  Przedstawiony powyżej przepis odnalazłam w książce Maji Bartczak "Polska kuchnia regionalna", którą serdecznie polecam. Znajdziecie w niej również przepisy potraw z innych zakątków Polski

cookpl
Placki ziemniaczane 184

się zarumienią.  Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, może odłożyć je najpierw na ręcznik papierowy, a dopiero potem na talerz.  Smacznego ;) Przepis również znalazłam w książce "Polska kuchnia regionalna" Mai Bartczak. PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły

cookpl
Leniwe 126

pracowitym tygodniu nadchodzi leniwy weekend (no, może nie dla wszystkich), więc proponuje dziś klasyczne pierogi leniwe. Po tradycyjne przepisy zawsze sięgam do kultowej książki kucharskiej "Kuchnia Polska" (Wyd. PWE), która nigdy nie zawodzi, ... a te leniwe, są zawsze wychodzą mięciutkie i pyszniutkie :) Proponuję podawać z jogurtem naturalnym i cukrem.  W ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, kopytka pyzy i inne

Delicious Titbits
Sałatka jajeczna z szynką 277

Ostatnim czasem zauważyłam, że bardziej skupiłam się na prostym i szybkim gotowaniu, co cieszy się wśród Was sporą ilością pochlebnych opinii. Dzisiejsza propozycja również taka jest, dlatego że dobra kuchnia wcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu.  Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania