kuchnia - 5425 przepisów (strona:271/362)

Przekładany chleb z wędzonym serem i pieczonym czosnkiem 123

Akcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do tej pory. Poświeciłam sporo czasu przeczesując internet w poszukiwaniu takiego chleba. W końcu trafiłam na przepis nietypowy bo wcale nie wyglądał jak chleb, w dodatku bardzo łatwy i wyśmienity na każdą okazję od śniadania

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa pieczarkowa tajska 226

Szukałam pomysłu na nietypową zupę pieczarkową. Chciałam ją zmienić, zobaczyć jak w innych kuchniach się ją jada. I tak trafiłam na ten przepis . Wykorzystałam go jako bazę modyfikując pod siebie. Zupa wyszła mocno aromatyczna i inna zupełnie od tej pieczarkowej którą znamy na co dzień. A prawda że wygląda zwyczajnie? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Książeczka ze Śląskich Smaków 2012 - konkurs 122

Śląską Organizację Turystyczną. Parę dni temu stałam się posiadaczką kilkunastu sztuk i bardzo chętnie się z wami nimi podzielę, szczególnie że to co moi konkurenci ugotowali jest naprawdę fascynujące, kuchnia śląska niejedno ma imię i dla wielu z Was może być to niezła ciekawostka. A by wziąć udział w konkursie wystarczy: -  od 06.10 do 10.10 do godz. 23.59 zamieścić

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowa kiszona kapusta, ubijana noga 198

tygodnie temu w kuchni... jak co roku odkąd pamiętam w październiku odbywało się w domu babci kiszenie kapusty w dużej beczce.. kiedyś była to beczka drewniana w której mieściło się 40 kg kapusty, dzisiaj tylko plastikowa na 20 kg, ale procedura niezmienna, rytuał od lat taki sam... a w głównej roli zawsze najmłodsze dziecko w rodzinie, najpierw była

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi domowe na maślance z mięsem 247

Uwielbiacie pierogi? To podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my się nie musimy wstydzić z mięsem z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów na to jedyne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik przekładany 168

Zapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fish and chips wg Blumenthala 180

wolimy amerykańskiego hamburgera. Czy ktoś z nas skusiłby się rybę podawana w gazecie? A jednak taka ryba może być genialna. Autorem poniższego przepisu , który wykorzystałam jest geniusz samouk, fascynat kuchni molekularnej Heston Blumenthal. Jego przepis został ostatnio polecony na forum w Galerii Potraw . Jako ze Hestona uwielbiam zrobienie jego ryby to była decyzja 3 sekund. I co... i było super

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab z pończochy 250

przepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę. Co prawda pomysł z pończochą wydawał mi się absurdalny, ale nigdzie nie kupiłam siatki do wędzenia szynki, wiec cóż raz kozie śmierć, użyłam pończochy. I co .. i wyszła pyszna, genialna, swojska wędlina w smaku prawie jak szynka szwarcwaldzka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zielono mi - babeczki pandanowe 190

wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Maczanka śląska 144

Szymanderskiej "Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego" odkryłam ze i nasz region ma swoj ą maczankę śląską. Do tego gdy obejrzałam jeden z odcinków " Śląskie od kuchni " dowiedziałam się, ze tak naprawdę to chyba nawet najstarsi górale nie wiedz ą, która maczanka była pierwsza.. ot i wieczny sp ó r Krakusów ze Ślązakami

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Brownie banana split 215

jest to najprostsze i najszybsze czekoladowe ciasto, ale dla tego ze za każdym razem może być inne, a ograniczać może nas tylko wyobraźnia. Klasyk amerykański. Drugim typowym dla tej kuchni deserem jest banana split. A jak będzie smakowało nietypowe połączenie tych deserów? zobaczcie sami. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapomniane kotlety z jajek 339

każdym razem mogą być inne. Smak zależy tylko od nas, co tam dodamy. Jest to tez świetny pomysł na jarski obiad. Wiec sięgnijcie po ten zapomniany obiad wprost z kuchni polskiej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zrolowane zielone ciastka 173

Wiosna zawitała pełną par ą , również w naszej kuchni. Dlatego na deser zrobiłam zielone, rolowane ciasteczka, które znalazłam na wielu blogach amerykańskich. S ą łatwe, atrakcyjne, słodkie, idealne dla dzieci i większych łasuchów. Źródło Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z ostrym pesto z dodatkiem pomidorów 214

jeść, albo zamiast tego dodać trochę jakiejś ostrej chilli pasty np sambal oelek. Wiem, ze nie jest to przepis na klasyczny włoski makaron tylko moja fantazja z użyciem elementów kuchni azjatyckiej, ale zapewniam ze wszystko wyszło naprawdę pyszne. Proporcje czosnku, chilli i ziół możecie zmieniać w zależności od upodobań. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania