Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Jeżeli chodzi o kuchnię Wielkopolską to głównym jej składnikiem są Pyry, czyli ziemniaki. Uwielbiamy je dlatego większość regionalnych potraw ma w sobie ten oto składnik.W dzisiejszym poście przedstawię Wam przepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem.Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag białego sera twarogowego 0,25 l kwaśnej śmietany (30%) cebula pęczek szczypiorku Pęczek koperku kilka łyżek masła sól Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinach.  Twaróg... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu cookpl

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
codojedzenia, 19 stycznia 2014 11:32:26

Takiego dania to jeszcze nie jadłam! zauważyłam, że nie mancie mojego banera przepis miesiąca na stronie, a jesteście u mnie na liście linkowej. Jeśli dalej chcecie być widoczni na moim blogu proszę o wklejenie banera.Pozdrawiam Gosia

Patryk Beszterda, 19 stycznia 2014 11:35:48

Ok juz dodaję A powyzsza potrawa jest smaczna polecam

codojedzenia, 19 stycznia 2014 11:42:23

A to muszę wypróbować! Dziękuję!

Daria S, 19 stycznia 2014 13:33:04

Uwielbiam pyry z gzikiem :) Często robiłam je gdy uczyłam się w Poznaniu, tylko taką szybką wersje z serkiem wiejskim.

Olka, 23 stycznia 2014 23:12:52

Pochodzę z Wielkopolski i znam to danie, do dziś czasem u mnie gości. Prostota jest najlepsza :)