wodą¸ tak, by woda zakrywała jajka. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, i gotuj jajka przez około 10 minut. Zalej je następnie zimną wodą, ostudzone jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka, odłóż na bok. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Przygotuj majonez: W miseczce wymieszaj żółtko (lub dwa żółtka, wówczas dodasz mniej oleju, polecam tę drugą opcję(...)początku ubijania. Jeśli majonez jest zbyt płynny, dodaj kilka kropli soku z cytryny przed dodaniem większej ilości oleju. Majonez jest z pozoru prosty do wykonania, ale nie zawsze się udaje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaczymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele. A że po głowie chodził mi pomysł dania, w którym marchewka udaje makaron, to wystarczyło dobrać idealne towarzystwo ;p Tak powstało danie bazujące na prostych składnikach: marchewka, cebula, wędzony łosoś, a do tego trochę bardziej eleganckie płatki migdałów, gorgonzola, parmezan. Efekt(...)się, gdy czasem wyjdą Ci też krótkie, ale i one będą miały zaszczytne miejsce w garnku ;p). W dużym garnku z grubym dnem lub na sporej patelni rozgrzej 40 g masła (zostaw trochę do uprażenia cebuli). Wrzuć „tagliatelle” i posyp płaską łyżeczką cukru. Smaż przez 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając (chodzi o równomierne lekkie skarmelizowanie się
Eat me! Fit me!ludzie, którzy cebuli szczerze nie lubią (na przykład moja mama - na sam zapach dostaje mdłości i wcale nie udaje). Do tarty dodałam mięso, pomimo, że byłaby dobra z samą cebulą, i można pominąć ten składnik, jednak fajnie jest zrobić coś co jest zawsze trochę bardziej różnorodne w składniki niż popularne tarty cebulowe. Danie to jest bardzo syte, i uwierzcie(...)same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z klasykiem ,którym jest sernik królewski. Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet, jest łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze-ZAWSZE się udaje, i pięknie wygląda. :-) SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę około 22x35cm KAKAOWE CIASTO: -3,5 szkl. mąki (szklanka(...)ciasto, troszkę to trwa bo na początku ciasto zagniata się dość ciężko, ale potem już jest super :-)Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z ich wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Drugą wstawiamy do zamrażarki. MASA SEROWA Na początek należy zmielić ser, oraz oddzielić białka od żółtek. Białka dokładamy do tych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwcinając paczki z konfiturą z róży własnej roboty.To były cudowne czasy, a teraz zostały już tylko wspomnienia.Dziś pragnę się podzielić choćby przepisem,który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie ,i zawsze jest w naszej rodzinie.Pączki zawsze się udają i nie są zbyt trudne do zrobienia.Pierwszy raz je robiłam mając 16 lat ,a o pieczeniu czy gotowaniu nie miałam(...)śliwek sól Lukier: ~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.cukru pudru sok wyciągnięty z 1 cytryny 1 kg.smalcu do smażenia pączków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na początku przygotować sobie wszystkie składniki ,które będą nam potrzebne do zrobienia pączków,włącznie z dużym rondlem w którym będziemy je smażyć.Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.Z kilograma mąki odsypujemy 20 dag.mąki do miseczki( mąka musi być przesiana
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigdzieś w tym szaleństwie na mojej drodze znów stanęła dynia. O nie - powiedziałam głośno. Ciągle bowiem, gdzieś z tyłu głowy, miałam ten paskudny smak... W końcu jednak stwierdziłam, że jako szanująca się blogerka kulinarna nie mogę przez całe życie udawać, że dynia nie istnieje. Zacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze(...)zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz to nowe odmiany, ich smaki i najlepsze sposoby na ich zużycie. Dzisiaj jesieni bez dyni sobie nie wyobrażam. Kupuję zawsze więcej, niż planuję i jestem w stanie zużyć, przerabiam je na mus i zamrażam, żeby nawet późną wiosną móc cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Gdy tylko zobaczyłam te bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawsze udaje mi się wstawiać posty regularnie za co Was przepraszam. Przez ostatnie dwa miesiące dużo się wydarzyło – przeprowadziłam się z rodziną z Londynu na Sycylię ( tak zmiana totalna , zwłaszcza jeśli chodzi o pogodę ). W dodatku mieliśmy małego pecha ponieważ dopadł nas jakiś wiosenny wirus i chorowaliśmy przez miesiąc więc miałam serdecznie dość. Oprócz tego lekarz zalecił(...)zawsze uda mi się zrobić zdjęcia i trochę pracy mnie czeka, żeby to wszystko ogarnąć, ale dam radę! Jak na razie zajmuję się coraz ciekawszym świata i aktywnym maleństwem, który potrzebuje wiele uwagi, uczę się włoskiego, dużo zwiedzam, podglądam tutejsze zwyczaje i przepisy kulinarne, żeby chętnie się podzielić tą wiedzą z Wami za jakiś czas. ❤ Żeby osłodzić Wam te
kuchniabellissima.wordpress.commoment olśniewa i zachwyca, już na zawsze będzie spełnieniem. Morelowy pokój kryje wiele tajemnic. Jedną z nich jest przejście do łazienki, które trzeba odkryć otwierając jedne z wielu drzwi ogromnej szafy. Nigdy nie odkrytą do końca tajemnicą pozostaje Eric, pisarz i pasjonat gotowania, który w ciągu dnia kryje się w zakamarkach zamku zapisując kolejne strony swoich książek(...)nigdy nie zasiada do stołu. Tylko raz udaje mi się dojrzeć jego postać znikającą w bibliotece. Rolę gospodyni i cudownej towarzyszki kolacji pełni Aurelia. To od niej dostaję kilka strzeżonych przez Erica receptur... Zapisuję je w zeszycie. Tym samym, który właśnie odnalazłam. Z każdej podróży wracam z zeszytem, w którym spisuję dzień po dniu. Chowam je później w różne
KUCHARNIAPrzepis tak stary jak mój najstarszy pożółkły zeszyt z przepisami. Ostatni raz robiłam ten tort dość dawno, aż przyszła pora na powrót do przeszłości i oto jest. Prosty, szybki i zawsze się udaje. Nikt nie widzi czy biszkopt wyrósł, masy nie trzeba ucierać i nie ma problemu ze składaniem w całość(...)drugiej 2 łyżki mąki i wymieszać. • 2 prostokątne blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do nich masę biszkoptową. • Piec w 180 st.C przez 10 minut każdą osobno. • Po wystudzeniu oba biszkopty pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. • Galaretkę czerwoną i zieloną rozpuścić każdą w 2 szklankach gorącej
To co kochamrobię w niej dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże. Do tego dołka z drożdżami i cukrem wlewam mleko i dokładnie mieszam drożdże z cukrem, zagarniając przy tym odrobinę mąki. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na około 15 minut, po prostu zaczyn musi "ruszyć", czyli podwoi swoją objętość. Kiedy ten etap mam już za sobą, łyżką(...)czasu, po prostu kiedy ciasto przestaje kleić się do rąk i ładnie odchodzi od dłoni wlewam mało i zagniatam dalej, teraz do momentu, w którym przestaje się błyszczeć, czyli powinno stać się matowe. Na końcu miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, aby co najmniej podwoiło swoją objętość, zwykle jest to około 1 godzinę, w okresie letnich upałów ciasto
Blondynka Gotujeminut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, zrzucić ciasto we formie na podłogę z wysokości około 50 cm, po czym włożyć je ponownie do piekarnika i chłodzić przy otwartych drzwiczkach. Zabieg zrzucenia ciasta wyrównuje ciśnienie wewnątrz wypieku, dzięki czemu biszkopt nie opada - jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Przygotować krem(...)palnik, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny i stale mieszając gotować, aż masa stanie się gęsta. Wyłączyć, dosypać wiórki, pomieszać by idealnie się rozłożyły w masie i pozostawić do całkowitego wychłodzenia, nie przykrywając niczym. Gdy masa jest chodna, zabierać się za krem. Ważne, by masa była takiej samej temperatury jak masło
Poezja Smaków - blog kulinarnydomu. W tej codziennej gonitwie czasami udaje mi się znaleźć chwilę na czytanie. Ostatnio znów sięgnęłam po „Mistrza i Małgorzatę” M. Bułhakowa. Ta książka jest dla mnie magiczna. Ma w sobie nieodparty urok i jakąś tajemnicę, którą na nowo odkrywam za każdym razem. Uwielbiam takie wielowymiarowe dzieła, które można odczytywać inaczej przy ponownej lekturze. Każda strona jest fascynująca(...)Bułhakowa ten talent jest niezaprzeczalny. Czytając wielkie dzieła, zawsze czuję żal, że z każdą przewracaną stroną zbliżam się do zakończenia. A gdy skończę czytać, doświadczam pewnego niedosytu, który jest dla mnie sygnałem, że do tej pozycji na pewno kiedyś wrócę. Tak jest za każdym razem, gdy kończę czytać „Mistrza i Małgorzatę”. Wiem, że wrócę do tej książki ponownie
W mojej kuchniudaję się na zasłużony odpoczynek, odrabiam lekcje (jak to w ogóle brzmi...), i idę spać. A chwilę później jest już szósta i znowu trzeba wstawać... Na szczęście FVU okazało się bardzo interesujące, choć trochę trudne (tak to jest, jak człowieka od razu na przedostatni poziom wrzucą...), a i w Sprogskole kończymy durnowaty projekt i już w przyszłym tygodniu zabierzemy się(...)zawsze mam w pączkach wielkie dziury. Z kolei zaklejanie w pączkach marmolady - jak dla mnie - mija się z celem. W związku z tym do każdego pączusia wpakowałam pół kostki czekolady. Efekt? Co najmniej zadowalający. W jeszcze ciepłych czekolada cudownie rozpływa się na języku, kiedy przestygną, nieco twardnieje, ale to nic nie szkodzi, bo smakuje wyśmienicie (jak to czekolada...). Pączki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoczątek września zawsze jest absorbujący. W tym roku jednak mam wrażenie, jakby robota była nie do przerobienia. Znacie to uczucie, kiedy wydaje się, że już niby wszystko jest zapięte na ostatni guzik i … nagle bum! Misterny plan wali się i trzeba wszystko zaczynać od początku. W minionym tygodniu doświadczyłam takiej sytuacji kilka razy. W piątek powiedziałam sobie : DOŚĆ! Już(...)udaje mi się go realizować. Sobota była absorbująca, ale świetna, spędziliśmy czas poza domem, na łonie przyrody, ze znajomymi. Były rozmowy, żarty, wygłupy – słowem prawdziwy relaks. Dzisiaj dzień ciągnie się leniwie – obiad, na który zrobiłam m.in. przepyszną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, potem ciasto, znalezione na kwestii smaku, na pyszny deser. Obiad pewnie już macie, ale może skusicie się
W mojej kuchnizawsze się udaje. Trzeba troszkę poćwiczyć i wszystko się uda. Można dojść do perfekcji i podać idealnie sadzone jajka na kilka sposobów: - kiedy żółtko jest płynne - kiedy żółtko jest półpłynne - żółtko ścięte - żółtko wysmażone Świeże jajka wyjęte prosto z lodówki są podstawą do zrobienia dobrych jajek sadzonych, ponieważ białko w zimnym jajku jest gęściejsze i wolniej rozleje się(...)będzie się mieszać jajecznicę, tym grudki będą mniejsze. Jajecznica luźna wymaga smażenia nie dłużej niż 4 minuty na średnim ogniu. Natomiast jajecznicę mocno ściętą smaży się około 7-8 minut. Gorącą jajecznicę należy od razu podać na stół. Na wierzchu lekko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Można tez posypać szczypiorkiem. Jak kto woli. W tym poście to wszystko
Kuchnia u Krysi