mamy ochotę na coś słodkiego – pyszna babka z kokosem. To jedno z ciast, które zawsze się udaje i smakuje. Dodatek kokosa powoduje, że babka z każdym dniem staje się coraz bardziej wilgotna. Jeśli nie zjecie ciasta od razu, to polecam je przechowywać pod przykryciem, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. Zapraszam na przepis. Pyszna babka z kokosem(...)mąką keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta sprawdzamy już po 40 minucie pieczenia). Rada - babkę należy przechowywać pod przykryciem (pojemnik na ciasto), wówczas dzięki zawartości kokosu staje się wilgotna. Dlatego ta babka najlepsza jest następnego dnia, oczywiście o ile wytrzymacie, żeby jej od razu nie zjeść
Słodkie okruszkiwynos by zjeść w bardziej spokojnej atmosferze. Kiedy przeprowadziliśmy się trochę dalej od lokalu siłą rzeczy przestaliśmy być tak częstymi klientami. Zamawianie telefoniczne bywało ciężkie i bezcelowe - nie zawsze udawało nam się "dogadać" i otrzymać dokładnie to zamówienie, o które nam chodziło. Choć muszę przyznać, że Ci młodzi ludzie doskonale się zaaklimatyzowali w naszej małomiasteczkowej społeczności i coraz lepiej językiem(...)tym razem. Już od tygodnia słyszałam, że chce się Panu chińszczyzny. Tylko te upały. Nie miałam siły i chęci spędzić dwóch godzin w kuchni. Jako, że zapowiadali ochłodzenie na weekend - zobowiązałam się urządzić mojemu Mężczyźnie niedzielną ucztę. Syncio po wyprawie na samoloty padł, a ja udałam się do kuchni. Postanowiłam dla każdego coś miłego przygotować. Mężowi jego ulubiony
Kuchnia po mojemuwdzięczne, zawsze na czasie i doskonałe w smaku ekspresowe wypieki! Ja uwielbiam je za przyjemną sypkość/kruchość połączone z wilgotnością - co teoretycznie się wyklucza, a jednak w babkach się udaje! 😉👌 Urozmaicić je można na wiele sposobów - babka piaskowa może być zwykła, śmietankowa, cytrynowa, migdałowa, kokosowa... Możliwości cały ogrom! Ja tym razem postawiłam na babkę pomarańczową , którą dodatkowo polałam(...)Papil Art nie wymagały natłuszczania, ani wykładania papierem, ale keksówkę polecam w ten sposób przygotować). Pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka - ja w tych małych foremkach piekłam 35min, ale jeśli całe ciasto wlejemy do jednej keksówki czas ten należy nieco zwiększyć, do około 45 minut. Galaretkę (choć w zasadzie niby galaretkę) pomarańczową przygotowałam wyciskając sok z jednej pomarańczy
Kolorowy Przepisownikwiem do dziś, jak udawało się jej zdobyć te owoce. Pewnie musiała wystać je w ogromnej kolejce. Ale zawsze trafiały do domu przed świętami, a ja upajałam się ich smakiem. Zachwycało mnie w nich wszystko: słoneczna barwa, słodki sok i przepięknie pachnąca skórka, którą razem z mamą przygotowywałam do kandyzowania. Zapach pomarańczy zawsze wypełniał nasz dom w czasie świąt(...)tuż, tuż... Tuż przed świętami proponuję Wam pyszny, wykwintny sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Połączyłam w tym przepisie elementy dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód: • 150 g mąki
W mojej kuchnizatem - trochę jak w pierwszych minutach czeskiego filmu - o co chodzi? A chodzi o łyżeczki. "- Co to takiego? - Łyżeczki. - To się przyda, tyle łyżeczek. - Uważaj! To nie są zwykłe łyżeczki. To łyżeczki z plastiku. Lekkie, giętkie, elastyczne. To łyżeczki wynalezione przez enerdowskich naukowców, wiecie! (tu znacząca scena bez słów, za to z wielce wymownym obrazem) - Mówiłam żeby(...)szklaneczkach, dzięki czemu warstwy są widoczne, deser staje się bardziej indywidualny, a dodatek czekoladowych łyżeczek ma swoje uzasadnienie. To dobry sposób zwłaszcza jeśli szykujecie deser dla gości - przygotowany wcześniej nie wymaga krojenia, które w przypadku tiramisu nie zawsze udaje się modelowo. Ale deser w pucharkach to nic nowego! W przeciwieństwie do masy! Ubijając mascarpone zrezygnowałam z żółtek i cukru
KUCHARNIACiągle się uczę. Popełniam błędy, odkrywam nowe możliwości. Nie zawsze wszystko jest doskonałe; jednak jest szczere. Nie jestem typem blogera, który goni za popularnością i ogląda się za tym, aby jego statystyki były najważniejsze. Chcę być prawdziwa - i mam nadzieję, że jakoś mi się to udaje. Jestem osobą, która nie przepada za wielkimi zmianami. Jednak od czasu do czasu(...)piwnicy natknęłam się na ostatnie dwa słoiki jabłek na szarlotkę, które zrobiłam w zeszłym roku. No to będzie ciacho - pomyślałam sobie. Jednak nie chciałam poprzestać na klasycznym wariancie i stąd narodził się pomysł na szarlotkę owsianą. W ramach współpracy z DeCare została mi jeszcze konfitura figowa, która idealnie pasowała mi do jabłek i płatków owsianych. Skorzystałam z tego
My simple kitchendlaczego? Przecież wiesz, że nie lubię wiatru... Niestety, Ptysiu moja kochana, jest to proces nieunikniony. Po lecie przychodzi jesień - zawsze, co roku tak samo. Raczej nie dożyjemy zmiany w tej kwestii. Trzeba więc zacisnąć zęby i udawać, że przecież to lubimy... Według mądrych prognoz, dzisiaj mamy ostatni dzień ładnej, w miarę jeszcze letniej, pogody. Mimo wiatru słonko świeci(...)przygotować coś podobnego. Akurat mieliśmy w domu płatki kukurydziane, użyłam więc ich do przygotowania spodu. Pyszny jest, ale ma dwie wady: ciężko się kroi i po dwóch dniach w lodówce łapie wilgoć i przestaje być chrupiący. Masa serowa jest bardzo kremowa i gęsta , jeśli wiecie, co mam na myśli. To nie jest puszyste ptasie mleczko, tylko konkretny sernik. Wierzch to
Pożeraczka, czyli raz adobrzewodą¸ tak, by woda zakrywała jajka. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, i gotuj jajka przez około 10 minut. Zalej je następnie zimną wodą, ostudzone jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka, odłóż na bok. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Przygotuj majonez: W miseczce wymieszaj żółtko (lub dwa żółtka, wówczas dodasz mniej oleju, polecam tę drugą opcję(...)początku ubijania. Jeśli majonez jest zbyt płynny, dodaj kilka kropli soku z cytryny przed dodaniem większej ilości oleju. Majonez jest z pozoru prosty do wykonania, ale nie zawsze się udaje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaczymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele. A że po głowie chodził mi pomysł dania, w którym marchewka udaje makaron, to wystarczyło dobrać idealne towarzystwo ;p Tak powstało danie bazujące na prostych składnikach: marchewka, cebula, wędzony łosoś, a do tego trochę bardziej eleganckie płatki migdałów, gorgonzola, parmezan. Efekt(...)się, gdy czasem wyjdą Ci też krótkie, ale i one będą miały zaszczytne miejsce w garnku ;p). W dużym garnku z grubym dnem lub na sporej patelni rozgrzej 40 g masła (zostaw trochę do uprażenia cebuli). Wrzuć „tagliatelle” i posyp płaską łyżeczką cukru. Smaż przez 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając (chodzi o równomierne lekkie skarmelizowanie się
Eat me! Fit me!ludzie, którzy cebuli szczerze nie lubią (na przykład moja mama - na sam zapach dostaje mdłości i wcale nie udaje). Do tarty dodałam mięso, pomimo, że byłaby dobra z samą cebulą, i można pominąć ten składnik, jednak fajnie jest zrobić coś co jest zawsze trochę bardziej różnorodne w składniki niż popularne tarty cebulowe. Danie to jest bardzo syte, i uwierzcie(...)same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z klasykiem ,którym jest sernik królewski. Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet, jest łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze-ZAWSZE się udaje, i pięknie wygląda. :-) SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę około 22x35cm KAKAOWE CIASTO: -3,5 szkl. mąki (szklanka(...)ciasto, troszkę to trwa bo na początku ciasto zagniata się dość ciężko, ale potem już jest super :-)Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z ich wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Drugą wstawiamy do zamrażarki. MASA SEROWA Na początek należy zmielić ser, oraz oddzielić białka od żółtek. Białka dokładamy do tych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugdzieś w tym szaleństwie na mojej drodze znów stanęła dynia. O nie - powiedziałam głośno. Ciągle bowiem, gdzieś z tyłu głowy, miałam ten paskudny smak... W końcu jednak stwierdziłam, że jako szanująca się blogerka kulinarna nie mogę przez całe życie udawać, że dynia nie istnieje. Zacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze(...)zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz to nowe odmiany, ich smaki i najlepsze sposoby na ich zużycie. Dzisiaj jesieni bez dyni sobie nie wyobrażam. Kupuję zawsze więcej, niż planuję i jestem w stanie zużyć, przerabiam je na mus i zamrażam, żeby nawet późną wiosną móc cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Gdy tylko zobaczyłam te bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawsze udaje mi się wstawiać posty regularnie za co Was przepraszam. Przez ostatnie dwa miesiące dużo się wydarzyło – przeprowadziłam się z rodziną z Londynu na Sycylię ( tak zmiana totalna , zwłaszcza jeśli chodzi o pogodę ). W dodatku mieliśmy małego pecha ponieważ dopadł nas jakiś wiosenny wirus i chorowaliśmy przez miesiąc więc miałam serdecznie dość. Oprócz tego lekarz zalecił(...)zawsze uda mi się zrobić zdjęcia i trochę pracy mnie czeka, żeby to wszystko ogarnąć, ale dam radę! Jak na razie zajmuję się coraz ciekawszym świata i aktywnym maleństwem, który potrzebuje wiele uwagi, uczę się włoskiego, dużo zwiedzam, podglądam tutejsze zwyczaje i przepisy kulinarne, żeby chętnie się podzielić tą wiedzą z Wami za jakiś czas. ❤ Żeby osłodzić Wam te
kuchniabellissima.wordpress.commoment olśniewa i zachwyca, już na zawsze będzie spełnieniem. Morelowy pokój kryje wiele tajemnic. Jedną z nich jest przejście do łazienki, które trzeba odkryć otwierając jedne z wielu drzwi ogromnej szafy. Nigdy nie odkrytą do końca tajemnicą pozostaje Eric, pisarz i pasjonat gotowania, który w ciągu dnia kryje się w zakamarkach zamku zapisując kolejne strony swoich książek(...)nigdy nie zasiada do stołu. Tylko raz udaje mi się dojrzeć jego postać znikającą w bibliotece. Rolę gospodyni i cudownej towarzyszki kolacji pełni Aurelia. To od niej dostaję kilka strzeżonych przez Erica receptur... Zapisuję je w zeszycie. Tym samym, który właśnie odnalazłam. Z każdej podróży wracam z zeszytem, w którym spisuję dzień po dniu. Chowam je później w różne
KUCHARNIAPrzepis tak stary jak mój najstarszy pożółkły zeszyt z przepisami. Ostatni raz robiłam ten tort dość dawno, aż przyszła pora na powrót do przeszłości i oto jest. Prosty, szybki i zawsze się udaje. Nikt nie widzi czy biszkopt wyrósł, masy nie trzeba ucierać i nie ma problemu ze składaniem w całość(...)drugiej 2 łyżki mąki i wymieszać. • 2 prostokątne blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do nich masę biszkoptową. • Piec w 180 st.C przez 10 minut każdą osobno. • Po wystudzeniu oba biszkopty pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. • Galaretkę czerwoną i zieloną rozpuścić każdą w 2 szklankach gorącej
To co kochamrobię w niej dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże. Do tego dołka z drożdżami i cukrem wlewam mleko i dokładnie mieszam drożdże z cukrem, zagarniając przy tym odrobinę mąki. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na około 15 minut, po prostu zaczyn musi "ruszyć", czyli podwoi swoją objętość. Kiedy ten etap mam już za sobą, łyżką(...)czasu, po prostu kiedy ciasto przestaje kleić się do rąk i ładnie odchodzi od dłoni wlewam mało i zagniatam dalej, teraz do momentu, w którym przestaje się błyszczeć, czyli powinno stać się matowe. Na końcu miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, aby co najmniej podwoiło swoją objętość, zwykle jest to około 1 godzinę, w okresie letnich upałów ciasto
Blondynka Gotuje