który zawsze się udaje a do tego przygotujesz go w 10 minut - 209 przepisów (strona:5/14)

Terapeutyczne brownies z różą 192

robi się pomarszczona, znacznie ciężej ją przygotować. Przed przygotowaniem konfitury można też owoce róży przemrozić. Różę, z wielkim poświęceniem, zrobiłam latem. Kto choć raz próbował oczyścić owoce róży pomarszczonej, nigdy więcej nie zdziwi się horrendalną ceną przetworów z niej zrobionych. Ogólna dziamgatość i ilość minipesteczek, które za nic nie chcą się oddzielić od miąższu, doprowadzają mnie do szału. Pomimo idealnego(...)balansuję na niewielkim ogniu- udaje się. Czekoladę zostawiamy do przestudzenia. W oddzielnym naczyniu mikserem ubijamy jajka, dodając stopniowo cukier i mąkę. Do gotowej, puszystej masy dodajemy płynną, przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na wcześniej przygotowaną formę. Równomiernie rozkładamy owoce róży na cieście, lekko dociskając je, żeby zanurzyły się w masie. Pieczemy 18-20 minut, aż ciasto jest ścięte

les mirabelles
Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania 136

się pomysłem Ewy Wachowicz.  Zmieniłam proporcje, użyłam jabłek, cukru cynamonowego i przygotowałam kruszonkę (uwielbiam). Drożdżówka jest rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste. Jabłka możecie zastąpić dowolnymi owocami.   (Forma o średnicy około 22 cm)  Ciasto:   2 i 1/4 szklanki(...)godziny. (Nie mieszać.) Po tym czasie całość dokładnie (i krótko) wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do ubijania. Ciasto przelać do formy wyłożonej do pieczenia (jest dość lepkie i odrobinę rzadkie), obłożyć jabłkami pokrojonymi w kostkę, posypać cukrem cynamonowym, waniliowym oraz kruszonką. (Kruszonkę przygotować poprzez połączenie składników podanych w przepisie.) Piec około 35 minut w 180 stopniach. (Piekarnik

Di gotuje
Prosty przepis na gulasz wołowy 137

wszystkich. To jeden z tych przepisów, które zawsze się udają. Składniki: 500 g mięsa wołowego (np. z udźca) 2 łyżki masła 2 duże cebule 2,5 łyżki mąki 1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki ostrej papryki 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w paski o wielkości około(...)rumiany kolor na roztopionym maśle. Zdjąć z patelni. Cebule pokroić w piórka. Następnie na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso, podsmażyć na złoty kolor cebulkę. Pod koniec smażenia dodać ostrą i słodką papryką, wymieszać z cebulą i pozwolić, żeby się wszystko razem chwilę przesmażyło. Dodać mięso, 2 szklanki wody, liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień

Taste and Cook
„Czekolaczek – aroniaczek ” zawsze się udaje ;) 188

zawsze się udaje Jak już wielokrotnie z uporem maniaka podkreślałam , nie jestem cukiernikiem , piec nie potrafię , a ciasta robię tylko wtedy , jeśli rodzina sięga po groźbę przemocy , jeśli w domu nie zagości choćby zakalec . Wtedy sięgam do mojego magicznego wydartego i sponiewieranego , przepiśnika i wyciągam , niby króliczki z kapelusza , przepisy dla małych dziewczynek , co to piec się chciały uczyć " class(...)się wszystko ładnie scalić w masę kakaową , zdejmujemy z ognia . Ciasto wyciągnięte z lodówki możemy od razu polać polewą , bo jest bardzo zimne , będzie się ona błyskawicznie ścinać . Gotowe , można kroić i podawać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post „Czekolaczek – aroniaczek ” zawsze się udaje

Ogrodnik w podróży
Przepis na najprostsze ciasto na naleśniki 538

Naleśniki to jedno z najbardziej klasycznych dań, najczęściej przygotowywanych w naszych domach. Smak, który znamy i pamiętamy z dzieciństwa, kojarzący się z leniwymi, niedzielnymi porankami i śniadaniami w rodzinnym gronie. Uwielbiamy je zarówno na słodko w wersji śniadaniowej, jak i z wytrawnymi dodatkami na obiad. Szukacie przepisu na ciasto naleśnikowe? Takiego, który zawsze się udaje? Mam dla Was przepis(...)cukru / domowego cukru waniliowego 2 jajka Przygotowanie: Mąkę, mleko i wodę dokładnie mieszamy trzepaczką do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy roztopione masło, cukier i jajka i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na 10 min. Patelnię dobrze nagrzewamy, dodajemy odrobinę masła i wlewamy porcję ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza i ścięcia ciasta, następnie

Taste and Cook
Kiełbasa ze słoika 1127

był bardzo zaradnym człowiekiem, zawsze udawało mu się kupić mięso gdzieś na wsi, z tych lepszych gatunków robiliśmy domową kiełbasę, którą wędziliśmy u znajomych, gdy zostawała masa mięsna powstawała kiełbasa słoikowa z różnych gatunków mięsa. Ta prosta wędlina robiona w domu była pachnąca i bardzo smaczna. Nasza kiełbasa ze słoika będzie smakować wszystkim, którzy lubią też smalec(...)odstawiamy na 24 godziny, aby mięso się zapeklowało. My pasteryzujemy większą ilość słoików w piekarniku w 100 stopniach C trzykrotnie, pierwszego dnia 60 minut, drugiego 45, a trzeciego 30 minut. Przebiega to szybciej niż w garnku, gdyż do piekarnika wchodzi naraz więcej słoików. Trzykrotnie pasteryzowane mięso w słoikach może stać przez wiele miesięcy! Zawsze mamy kilka słoików na tzw. czarną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik francuski 261

zapewne tyle, ile ludzi na świecie. Każdy ma swój przepis, ten najlepszy, który zawsze się udaje. Szarlotka na kruchym spodzie, biszkoptowe z musem jabłkowym. Każda z tych wersji jest smaczna i idealnie pasuje na deser. Jednym z jabłeczników, którym chciałem się dzisiaj podzielić i który zrobił małą furorę wśród klientów jest jabłecznik francuski. Dlaczego francuski? Albowiem wymyślił go szef(...)dbający o podniebienia paryżan. Jabłecznik ten jest bardzo szybki, mięciutki i naprawdę smaczny. Do tego, co najważniejsze, nie należy do drogich ciast.   Składniki: 4 jabłka 200g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli płatki migdałów cukier do posypania Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku

Jacob Tastes
Ciasto drożdżowe z jagodami. 165

ciasta. Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.   To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.   Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi rządzi się ciasto drożdżowe.  Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda: mleko powinno być letnie, gorące ,,zabije" drożdże, roztopione(...)łyżki mąki Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku i  pozostawić do wystygnięcia. Podgrzać mleko, nie gotować powinno być tylko letnie. W dużej misce wymieszać mleko, drożdże, żółtka, jajko, rozpuszczone masło, cukier, sól. Dobrze wymieszać, nakryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i mieszać ciasto przez kilka minut. Jagody opłukać

Codziennik Kuchenny
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 189

Paszteciki z ciasta kruchego, które zawsze się udają. Robi się je błyskawicznie i w równie szybkim  tempie znikają z talerza. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: Ciasto 50 dag mąki25 dag masła2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany 18% 2.żółtka(...)brzegu. Zwinąć tak jak roladę, następnie ciąć na ukosa  dzieląc na mniejsze części. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować żółtkiem- dzięki temu będą ładnie rumiane. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 190 C. Ciepłe paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Przepis na idealnie wypieczoną babkę 129

przygotować idealną babkę, która zawsze się udaje ? Oto kilka cennych porad aby uniknąć babkowej katastrofy Po kolei: Przygotowując babkę ucieraną ważne jest aby zacząć od utarcia tłuszczu. Do miski wrzucamy kolejno po jednym jajku bądź żółtku. W osobnym naczyniu należy ubijać białka. By piana z białek była idealna, białka powinnyśmy lekko schłodzić w lodówce, Białka można też ubijać z dodatkiem(...)Urosła: Blaszkę z ciastem wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika,a następnie potem zwiększyć temperaturę 160*C - 180*C i piec według czasu podanego w przepisie zwykle jest to od 45 - 60 minut. Ważne aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia się ciasta ponieważ babki są wrażliwe na takie działania i może nam powstać zakalec Przepisy na babki, keksy: Piernikowy keks

W Moim Magicznym Domu
Chleb na mleku 133

każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze wychodzi. Czasem nie wychodzi. I wtedy jest dramat. Czarne chmury, i że "nic mi się w życiu nie udaje", i jeszcze "że po co ja w zasadzie to robię". Pójdzie człowiek do piekarni. Kupi takie pieczywo(...)się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się udało. Powstał imponujący bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb ten przypomina mi troszkę chałkę i świetnie nadaje się

W kuchni wieczorem
Muffinki z pistacjami 175

się. Jednak jest kilka takich okazji w roku, które nie mogą obyć się bez słodkich przyjemności.  Najlepiej w domowym wykonaniu. Muffinki sprawdzą się zawsze, kiedy  mamy mało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. I dodatkowo nie można ich zepsuć, bo są proste w wykonaniu i zawsze się udają, o ile nie zaczniemy zbyt intensywnie mieszać ciasta. Ilość(...)kombinacji smakowych również  jest ogromna i właściwie ogranicza nas tylko nasza pomysłowość. Tym razem wersja z gruszką, kardamonem, imbirem i pistacjami.  Bardzo pyszna!   12 muffinek   - 3/4 szklanki brązowego cukru - szklanka jasnej mąki orkiszowej - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonego kardamonu - 1 średnia gruszka - spora garść niesolonych pistacji - 2 jajka

Simple Dish
Piaskowa babka z pomarańczową nutką. 160

polecam Wam bardzo pyszną babkę. Babka jest lekko piaskowa i pysznie pachnąca pomarańczą. Z tego przepisu zawsze się udaje. Gdy się piecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Do jej przygotowania użyłam  kandyzowanej skórki pomarańczowej , którą otrzymałam od  HELIO w ramach  świątecznej współpracy , dodam, że jest ona bardzo wysokiej(...)miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy

Izabelawkuchni
Ciasto ucierane z rabarbarem 154

udaje i zawsze smakuje. N ie raz, kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w kuchni okazało się że mam wszystkie potrzebne składniki do upieczenia ciasta zaczyna się improwizacja. Coś się doda, zamieni się jakiś składnik na inny i już jest niepowtarzalne pyszne ciasto. A po chwili, kiedy już zapach pieczonego ciasta roznosi się(...)kruszonka (zamrożona, przygotowana wcześniej) brak na zdjęciu   Wykonanie: Najpierw przygotowałam rabarbar.   Piekarnik włączyłam na 180 °C. Rabarbar pokroiłam na kawałki 2-3 centymetrowe. Przełożyłam do brytfanki, zasypałam brązowym cukrem i wymieszałam. Przykryłam srebrną folią i wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie przemieszałam rabarbar i wstawiłam ponownie do piekarnika bez przykrycia. Tym razem

Kuchnia u Krysi
Idealne ciasto na pierogi 279

się do rąk, wyrobiłam na gładkie, miękkie i jedwabiste ciasto.   Utworzyłam kulę, którą włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 15 minut, żeby odpoczęło.   Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich przygotowany farsz.   Ciasto nie wysycha, nie klei się(...)końca jest miękkie. Pięknie zawija się pierogi, nie pęka i nie rozchodzi się.       Podczas gotowania pierogów (około 1-2 minut od wypłynięcia)   pierogi nie pękają. Po wyjęciu na półmisek nie sklejają się. Nie ma więc potrzeby dodawać oleju do wody do gotowania pierogów.     Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Grażynki. Wyczytała go w książce " Kuchnia

Kuchnia u Krysi