Łatwa, kwaskowa i pulchna szarlotka z rabarbarem, która zawsze się udaje. Przepis taki sam jak na szarlotkę z jabłkami Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg rabarbaru 1 kisiel cytrynowy duży (na 3/4 L) 4 łyżki cukru Dodatkowo: cukier puder(...)pieczenia, połączyć z ubitymi jajkami. Stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar obrać i pociąć na krótkie kawałki. Obsypać cukrem i kisielem w proszku, wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie i przykryć pozostałym
Praktyczna plkropka. A poza tym, jako weganka staram się żyć i jeść ekologicznie i w moim menu przeważają warzywa i owoce dostępne w Polsce, gdyż wychodzę z założenia, że natura tak to sobie wykombinowała, że gdyby w naszym klimacie potrzebne by nam były glony, pomarańcze, ananasy itp. do szczęścia to by tu rosły. Nie będę udawać, daktyle i banany(...)zdjęciu, ale robiłam sama ze słonecznika, który akurat się moczył) Przygotowanie: Ugotuj seler wraz ze skórką (ja używam parowara). Śliwki wraz z rodzynkami zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem tak długo jak będzie gotował się seler (20-30 minut). Część rodzynek odłoż na bok, a resztę przetrzyj przez sito (zawsze możesz zblendować). Połącz śmietanę, papkę śliwkowo-rodzynkową z chrzanem
greenscarfmiejsce w blogosferze, z czego ogromnie się cieszę.Nie będzie mnóstwa podsumowań i postanowień. Zamiast tego chciałabym podziękować czytelnikom Pożeraczki - za to, że są, szczególnie, kiedy mnie nie ma. To Wy trzymacie ją przy życiu, pomagacie się jej rozwijać, sprawiacie, że jest coraz lepsza, dojrzalsza.Że ja lubię ją coraz bardziej.Rok temu obiecałam tort(...)jest. Moja wielka niespodzianka - zrobiony specjalnie z myślą o tych urodzinach. Zabójczo słodki, niesamowicie pyszny. Niezbyt trudny w przygotowaniu, choć dość czasochłonny. No i wygląda wspaniale - bardzo jestem zadowolona z dekoracji, wyszła dokładnie tak, jak sobie zamarzyłam.Jest więc, tradycyjnie już, biszkopt rzucany, który udaje się zawsze. Mój tylko z trzech jajek, ale można zrobić z pięciu - łatwiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na czekoladowy jabłecznik z budyniem , a dziś przyszedł czas na waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest pyszny! Ciasto jest kruchutkie, jabłka kwaskowe,a wszystkie smaki łączy kremowy budyń. Jest spektakularne i zawsze się udaje. Polecam! Składniki na waniliowy jabłecznik z budyniem 3 szklanki mąki(...)jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub skubiemy wprost na budyń .Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do ostygnięcia (bo budyń
Rozpustne gotowanieDługo zbierałam się za przygotowanie makaroników. W internecie czytałam, w telewizji zaś słyszałam, że są trudne do zrobienia i nie zawsze się udają. Jednak postanowiłam podjąć wyzwanie. I co?? Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Okazało się, że makaroniki są bardzo proste wykonaniu, pod warunkiem trzymania się kilku zasad, a końcowy rezultat jest obłędny. Choć tak skromnie wyglądają, w połączeniu(...)migdałowe są znacznie lepsze od gotowych zmielonych migdałów, gdyż te mogą zawierać resztki brązowych skórek.3) Bardzo pomocna jest w tym przepisie waga. WYKONANIE:Płatki migdałowe wsyp z cukrem pudrem do malaksera i zmiel na mąkę. Dodaj ziarenka z laski wanilii i wymieszaj.Białka, dokładnie oddzielone od żółtek, które stały ponad 24 h w temperaturze pokojowej, ubij
Słodko-Słony Świat IlonyTrochę klasyki. Jest to przepis na sałatkę, która zawsze się udaje i każdemu smakuje. Jeśli macie problem z doprawianiem sałatki to jest to przepis idealny dla Was. Nie trzeba jej solić i pieprzyć ani specjalnie doprawiać. Cały sekret tkwi w połączeniu składników i majonezie. Każdy majonez jest inny. Jedne są bardzo łagodne, inne ostre. Wyjątkowy smak sałatki jest dzięki majonezowi(...)mieć pewność, że sałatka się uda sięgam po tę firmę. Sałatkę możemy zawsze trochę modyfikować. Jeśli chcemy osiągnąć trochę słodszy smak dodajemy więcej ananasa, jeśli bardziej ostry pora itp. Składniki: - jedna pierś z kurczaka - 1 por - puszka kukurydzy - puszka ananasa - 25 -30 dag sera żółtego (morski, rycki lub gouda) - majonez kętrzyński Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka
Pan i Pani Smith w kuchninawet udawało ale wraz z rozwojem mojego szkraba stało się to wręcz niemożliwe ;) Już nie wspomnę o ulubieńcach miesiąca, na które się tak zawsze cieszyłam - umarły śmiercią naturalną wraz z moim brakiem czasu. Także ten - żyjmy chwilą i nic nie planujmy :D Ostatnimi czasy z M często sobie przyrządzamy koktajle. I na te potrzeby trzeba było sobie przygotować mleko(...)mają swoją cenę. A to domowe mleko, nie dość, że robi się błyskawicznie, to w smaku jest niemal identyczne, jak te kupne. Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 3 szklanki gorącej wody szczypta soli (opcjonalnie) Do blendera wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy sól i wlewamy 1,5 szklanki gorącej wody. Całość miksujemy przez około 3 minuty. Następnie za pomocą
My simple kitchenWiele razy natknęłam się na pytania dotyczące biszkoptu, właściwie ilu ludzi tyle i sposobów na jego przygotowanie. Ja mam swój sprawdzony wielokrotnie przepis, który się zawsze udaje i chcę Wam tutaj go przedstawić. Potrzebujemy: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od Przyprawy Premium 1/2 szklanki mąki pszennej(...)masy jajecznej, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę. Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon
MamaOskarkapierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów, które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę . SKŁADNIKINa ciasto500 g mąki1 jajko220 ml gorącej wody1 łyżka(...)wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek, płaską łyżeczkę soli, gorącą wodę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Wyjąć kiełbasę ze swojej skórki, obsmażyć
zielonacukinkamleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję po łyżce ziemnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu jasnego i wyrównuję. Przykrywam biszkoptem makowym(...)Polewą polewam ciasto. Wierzch dekoruję kolorowymi perełkami. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki Młynomag zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam. Zachęcam do zapoznania
Tradycyjna kuchnia Kasizdrowego placka, który zawsze się udaje, a ja już biegnę podkradać kruszynki, smacznego :) Składniki: -rozczyn drożdżowy: 50 gram świeżych drożdży 4 łyżki mąki pół szklanki letniego mleka (nie gorącego!) 2 łyżki cukru - kruszynki: 1,5 szklanki mąki. można ciut więcej pół szklanki cukru 125 gram masła - reszta składników potrzebna do przygotowania ciasta: 500 gram mąki (z tego odjąć(...)pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce mrożone lub świeże, jak śliwki, porzeczki, truskawki. Ze wszystkimi owocami placek wychodzi pyszny. Przygotowanie: Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy do dużej miski. Dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Przesiewamy mąkę
Wołowina od rekinaciasta, który bardzo wielu ludziom sprawia wielkie problemy. Bardzo często ten rodzaj ciasta wykorzystywany jest jako rant do tortów, spód pod jabłecznik. W przypadku rolady jednak, nie musimy się martwić o to, czy biszkopt wyrośnie, czy da się przekroić. Moim zdaniem jest to chyba jedno z najprostszych ciast, niezwykle szybkich do zrobienia, gdyż czas pieczenia nie przekracza 20 minut, szybko(...)ricottą i wędzonym łososiem. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybie, zawsze się udające i smaczne ciasto, polecam roladę biszkoptową. Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 500ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić
Jacob Tastesprzygotować dla domowników ten pyszny, tradycyjny smakołyk. Przekonacie się sami, że takie własnoręcznie zrobione pączki zupełnie nie odbiegają od tych, które kupujemy w cukierni, a efekt może wręcz przerosnąć Wasze oczekiwania. Z przepisu, który dziś Wam prezentuję przygotowuję corocznie pączki od… nawet nie pamiętam już ilu lat :) Jest to mój ulubiony i sprawdzony przepis, pączki zawsze mi się(...)przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut (lub trochę dłużej). Żółtka ucieramy wraz z cukrami do otrzymania puszystej, niemalże białej masy (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania okaże się, że jest ono w dalszym ciągu zbyt kleiste i luźne
MyCookBook.plniczego udawać. Czuję się właściwą osobą na właściwym miejscu. Zawsze pragnęłam robić to, co robię, i być tym, kim jestem teraz."* Pizza ze szparagami. Najprostsza, pysznie zielona, uszczęśliwiająca. "Uszczęśliwienie? Kolor szczęścia z pewnością jest wiosennie zielony."* MAJOWA PIZZA ZE SZPARAGAMI /składniki na 3 średnie pizze/ Podaję składniki "na oko" - przecież gotujemy, a nie odmierzamy:) Przygotujcie koszyk(...)majowy piknik. ulubione ciasto na pizzę - ja korzystam z tego - klik ok. pół pęczka szparagów kawałek świeżej bryndzy kilka łyżeczek pesto sól, pieprz oliwa z oliwek opcjonalnie kilka plasterków suszonej szynki Szparagi opłukać, odłamać zgrubiałe, łykowate części - same pękną w miejscu, które nadaje się do wyrzucenia. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić szparagi na wąskie paski. Przełożyć
KUCHARNIAwegetarianizm lub przynajmniej ogranicza produkty zwierzęce, kapusta stanowi źródło inspiracji. Dzisiejszą kapustę z jabłkami przygotowuję zawsze, kiedy pozostaje mi resztka z kapusty na gołąbki. Rzadko zdarza mi się trafić idealnie z proporcjami. Czasami liście są tak poskręcane w środku, że nie udaje się zawinąć w nie farszu gołąbkowego. Co wtedy z taką kapusta? Wyrzucić szkoda, więc trzeba(...)Kapusta powinna być lekko pikantna i pachnieć majerankiem, który wspaniale harmonizuje z aromatem jabłek. Taka kapusta jest idealnym dodatkiem do mięs. Jest delikatna i lekka, gdyż zawiera niewielką tylko ilość oleju. Wzdymające właściwości kapusty łagodzi majeranek, więc... jedzmy ją bez obaw :) Jeśli lubicie kapustę, to możecie ja również wykorzystać od przygotowania zupy krem, podobnej do białego kremu z pietruszki
Codzienna kuchnia niecodzienna