sposób się oprzeć. Rewelacyjnie smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków. Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! (3-4 porcje) 3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania) Kruszonka: 70g mąki pszennej 50g masła/margaryny 45g cukru pudru 1/2 łyżeczki(...)Dodatkowo: orzechy włoskie do posypania Mąkę, masło, cukier wymieszać z cynamonem. Całość wyrabiać do momentu otrzymania grubego, mokrego piasku i następnie schłodzić w lodówce przez 20 minut. (Można włożyć do zamrażarki na czas przygotowania jabłek.) Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. (Można użyć kilku mniejszych naczynek.) Wierzch jabłek równomiernie pokryć kruszonką. (Najlepiej
Di gotujeprosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje i świetnie smakuje. Wielkość pizzy oraz dodatki zależą od preferencji smakowych i od wielkości patelni na której zamierzacie ją przygotować. Można przygotować również wegetariańską pizzę z patelni. Czy na patelni można zrobić pizzę? Poniżej przedstawiam przykładową wersję(...)odrobiną mąki, wyrabiamy ciasto i formujemy placek wielkości naszej patelni. Placek smażymy na rozgrzanej i suchej patelni po około 3 minuty z każdej strony. Placek zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem ser pleśniowy, szynka pokrojona w paseczki i połówki koktajlowych pomidorów). Pizzę ponownie układamy na gorącej patelni i smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest bardziej kuszący i obłędnie pachnie! Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! 500g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego (czubata) Kruszonka: 50g masła 50g cukru 75g mąki pszennej Dodatkowo: 30-50g czekolady (użyła białej, mlecznej i mikro kropli truskawkowej ) Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć. Formę(...)kokilki) wysmarować masłem i wyłożyć truskawkami (mogą być całe lub przekrojone - ja pokroiłam). Owoce posypać cukrem waniliowym i rozdrobnioną kruszonką. Zapiekać około 20 minut w 200 stopniach. Przed końcem pieczenia posypać startą białą czekoladą. (Dodatkowo posypałam również odrobiną czekolady mlecznej.) Podawać z lodami, śmietaną lub bez dodatków
Di gotujekruche ciasteczka z mąki żytniej, które zawsze się udają! Zachęcam do upieczenia ich ze swoimi pociechami. Na pewno dadzą radę. Polecam! Składniki: (na ok. 30 sztuk) 150 g zimnego masła 360 g mąki żytniej typ 720 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki miodu 60 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Wszystkie składniki najpierw wyrobić(...)kruszonkę, a następnie szybko zagnieść rękami do otrzymania jednolitej kuli ciasta. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut (lub dłużej). Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczyć
Nastoletnie Wypiekanielaskowymi. Do przygotowania babki wykorzystałam orzechy włoskie i orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy MAKAR to idealny dodatek do ciast. Orzechy są doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Wypieki z bakaliami MAKAR zawsze się udają. Produkty są warte polecenia i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR . Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii, niezbędnych w każdej
Tradycyjna kuchnia KasiOdkąd zamieszkaliśmy w nowym mieszkaniu rzadko piekę chleby na zakwasie, które uwielbiam, ale za to drożdżowe wypieki się udają Jednak nie o chlebie dzisiaj, lecz o kruchym cieście z rabarbarem. Piekarnik mam niezbyt nowoczesny ( można powiedzieć, że z odzysku), więc piecze jak chce, ale kruche ciasta się zawsze udają. Ponieważ jest sezon na rabarbar postanowiłam i ja upiec ciasto. Piekłam(...)minut. W czasie kiedy spód się podpieka w piekarniku przygotować rabarbarowy ” farsz „ Nadzienie : 500 – 600 g rabarbaru 5 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2- 3 łyżki płynnego miodu Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Przełożyć do miski, wsypać cukry oraz dodać miód. Wymieszać i odstawić. Rabarbar puści sok, który trzeba odlać. Kruszonka : szklanka mąki
Niebieski kubek z kawaPiekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polewam babkę. Na wierzchu układam kandyzowane wiśnie. Do przygotowania babki wykorzystałam suszone wiśnie, rodzynki oraz wiśnie kandyzowane, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Bakalie MAKAR to produkty idealne do przygotowywania(...)świątecznych wypieków. Mogą stanowić składnik wypieków lub być elementem dekoracyjnym, W ofercie firmy MAKAR znajdziemy cały wachlarz przepysznych bakalii. Produkty są warte zakupu. Wypieki z bakaliami MAKAR zawsze się udają. Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasiczemu możemy opracować sobie odpowiednie dla niego proporcji wody, czasu moczenia i gotowania. Wtedy ryż zawsze będzie się nam udawał. Ja swoje sushi robię zwykle z całego opakowania ryżu. Moim zdaniem nie warto robić mniejszych porcji, ponieważ jego przygotowanie jest zbyt czasochłonne. Przygotowanie ryżu rozpoczynamy od płukania. Wsypujemy ryż do garnka, nalewamy zimną wodę i mieszając dłonią przepłukujemy(...)zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie szybko doprowadzamy wodę z ryżem do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę grzania na minimum i gotujemy 15 minut, aż cała woda wyparuje. Następnie odstawiamy garnek na bok na 10 minut, nie odkrywając pokrywki. Etap II – zaprawa do ryżu Przygotowujemy zaprawę z podanych składników. Jest to bardzo ważny element, gdyż wpływa
Mania Gotowaniabędą dwa, obiecane poprzednio, posty. :) Wiewiórka jest ciastem, które zawsze się udaje. Nie jest także bardzo skomplikowanym wypiekiem. I na dodatek wielokrotnie wypróbowanym. Zawsze wszystkim wiewiórka smakowała. Wiewiórka Przygotuj miski, mikser, szklankę, prostokątną blachę, łyżkę i łyżeczkę, papier do pieczenia, nóż i deskę do krojenia, zaostrzony, drewniany patyczek lub wykałaczkę. Przygotuj składniki: 2 szklanki mąki, szklankę cukru(...)Narodzenia. Przepis na to ciasto znalazłam w jakimś magazynie kobiecym (chyba był to Poradnik Domowy). Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła w oryginalnej recepturze własnych modyfikacji. Przede wszystkim rozdzielam białka od żółtek i z tych pierwszych ubijam pianę. Tę modyfikację widać nawet w powyższym przepisie. Śmiało można także całe jajka utrzeć z cukrem i pominąć tym samym dodawanie
blog.moje-pasje.infopodstawowy przepis na tradycyjnego mazurka, który zawsze się udaje :D Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 2/3 kostki margaryny 2 zółtka 2-3 łyżki śmietany 18% (gdy ciasto nie będzie się kleiło) szczypta soli Dodatkowo: 200 g kajmaku polewa czekoladowa bakalie (płatki migdałowe, orzechy, morele, itp.) Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić(...)części (mniejszą i większą), wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Większe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blachę (20x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia). Z mniejszego ciasta zrobić wałeczki i zawinąć je na bokach ciasta, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Ciasto posmarować białkiem i piec w temp. 180*C ok. 25 minut
Malinowo w kuchniKolejny przepis, który jest efektem przeglądu kulinarnej biblioteczki. Pamiętacie książeczki "Przepisy Czytelników" Poradnika Domowego? Moja mama ma całą kolekcję i zawsze powtarza, że to są najlepsze przepisy. Rzeczywiście - potrawy z tych przepisów zawsze się udają. Zainteresował mnie przepis na piwne rożki - ciasto bez cukru, za to z piwem, do tego słodki dżem... Postanowiłam spróbować i mogę polecić(...)żeby się nie rozłożyły podczas pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut (aż leciutko się zrumienią). Po wyjęciu, kiedy lekko przestygną posypać cukrem pudrem. Kilka porad: 1. Zamiast dżemu dobrze może się sprawdzić marmolada, bo jest gęsta i nie będzie wypływać w czasie pieczenia. Jeśli używacie dżemu - polecam żurawinowy (Ikea) albo jakiś inny, który ma dużo
Kulinarne Inspiracjemoja czwarta próba przyrządzenia tego ciasta i tym razem udana, za punkt honoru postawiłam sobie, że wreszcie uda mi się opracować przepis, który udaje się zawsze. Problematyczny za każdym razem był mus, jednym razem był zbyt płynny, innym razem się zważył. Postanowiłam opracować własną recepturą i całe szczęście wreszcie się udało. Składniki (na tortownicę 16 cm): Biszkopt(...)mieszam szpatułką, tak by piana nie opadła. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-33 minuty. Po tym czasie wyciągam biszkopt i upuszczam go z wysokości 40 cm na blat. Studzę, wyciągam z formy i odklejam papier. Ponownie wkładam go do tortownicy. Biszkopt nasączam sokiem
Mango PapajaJeżeli macie problem z opadającymi sernikami to mam dla Was przepis na sernik, który zawsze się udaje. Muszę przyznać że to mój ulubiony sernik. Do tego jest bardzo prosty, nie opada i ten smak miodu w cieście. Można go zrobić trochę wcześniej bo jak dla mnie po paru dniach leżakowania jest jeszcze lepszy. Pychotka Składniki: Ciasto miodowe(...)Cukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu
Cukiernia PychotkiMikołaj, Celinka i oczywiście Ewa i Adam a także Sylwesteri Mieczysław. Innym również życzymy samych słodkości.Do rzeczy: Dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy. Składniki na ciasto:-3,5 szklanki maki pszennej-0,5 szklanki cukru(...)to kolejny placek i tak aż do ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem.Wyrównujemy.Obsypujemy kruszonką.Dekorujemy według uznania.Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp. Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale...po tym czasie...ciasto zmięknie
Maminek kulinarnytyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby swoje walory na dłużej, niestety ktoś ją zjadł, zanim mogłam się o tym przekonać :) Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rozpuszczonego masła Dodatkowo 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku i odstawić by lekko przestygło. Jajka ubić mikserem do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa (ok. 5 minut). Wsypać cukier i jeszcze przez chwilę miksować. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli przesypać
pink envelope