który zawsze się udaje a do tego przygotujesz go w 10 minut - 209 przepisów (strona:10/14)

Placuszki z cukinii dla dzieci 273

pomidorowa, spaghetti – zawsze i o każdej porze! Więc tego się póki co trzymamy ;) Kiedy Hania poszła do szkoły jako 6-latka, miałam wiele dylematów. Tych związanych z żywieniem również. Ale czasami okazuje się, że obawy rodziców są przedwczesne i wystarczy dać dzieciom trochę wolnej ręki, a one im mniej czują się do czegoś zmuszane, tym chętniej(...)Ten obraz powtarzał się wiele razy, a ja nigdy jej nie zapytałam czy smakuje jej ta marchewka… bo gdybym to zrobiła to pewnie pomyślałaby dlaczego pytam… czy coś z marchewką nie tak, że miałaby jej nie smakować? Więc idziemy, pytam jak w szkole było, patrzę jak wcina ochoczo marchewkę, w środku się do siebie uśmiecham, ale udaję

bistro mama
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1783

Lucynka to jedno z moich ulubionych ciast. Już sama nazwa mi się ciepło kojarzy, choć nie mam pojęcia skąd się wzięła. W każdym razie taka się

Kraina Tysiąca Smaków
Tort urodzinowy na 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool 155

życia. Marco - życzę Ci milionów inspiracji, które rodzą nowe smaki i zapachy zamknięte w cudownych potrawach. Emiliano - niegasnącego uśmiechu i sympatii, jaką obdarzasz wszystkich wokół, będąc idealnym gospodarzem. Irmina - Tobie życzę, abyś zawsze z taką samą radością podchodziła do wszystkiego, co robisz. Dlaczego akurat taki prosty torcik? Bo WY jesteście prości w tym najlepszym słowa znaczeniu. Bez zadęcia, przybierania(...)umyte marchewki i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Marchewki powinny nie do końca miękkie, ale dające się zjeść bez chrupania. Upieczone ciasto przekroić na dowolną ilość placków. Każdy placek nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Udekorować marchewkami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i zawsze się udaje. Żeby uzyskać wygląd klasycznego tortu, można przekładać placki ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebki pita - historia i przepis 232

porcję, jeżeli ciasto jest nadal za suche. Gdy zauważysz, że zaczęło łączyć się w większe grudy, zacznij je ugniatać ręką. Wyczujesz wtedy, czy dodać jeszcze trochę wody, czy nie. Ugniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zajmuje to niestety ok. 8-10 minut i trochę trzeba się pomęczyć. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, trzeba je nacisnąć palcem - wgniecenie(...)dodać oliwę pod koniec zagniatania ciasta. Ja tak zrobiłam i niestety całe ciasto mi się zatłuściło i miałam problem z wgnieceniem w nie oliwy. Musiałam dodać więcej mąki. Radzę więc dodać oliwę zaraz na początku - robię tak zawsze, gdy przygotowuję focaccię i wszystko się zawsze udaje. Aby uzyskać kieszonki, po prostu przekrój pity na pół.  Jeżeli nie będziesz jeść

Chilli Czosnek i Oliwa
„Goraj”, ser biały z czosnkiem niedźwiedzim 182

height: 1em; max-height: 1em;" /> Białe sery , mają zaletę , że zawsze się udają , nigdy nie są kiepskie i smakują wybornie . Oczywiście są też zdrowe , bo domowe i bez konserwantów . Goraj , to ser o wspaniałym aromacie delikatnego czosnku i śmietankowej łagodności , lekko smarowny ..pyszny ! Polecam i to bardzo Składniki : 4 l mleka , nie może być UHT , może być pasteryzowane(...)wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce , aż się zważy . Najwygodniej zostawić na noc przy grzejniku , owinięte ręcznikiem . Zsiadłe mleko ,kroimy ,delikatnie nożem w kratę , o kawałkach mniej więcej 2,5 cm . Właśnie uzyskaliśmy skrzep , który bez mieszania , ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut , żeby oddzielił się od serwatki . Po tym czasie delikatnie odławiamy łyżką cedzakową , skrzep

Ogrodnik w podróży
Wegańskie brownie z ciecierzycy 203

zbyt wcześnie może się rozpadać. Po drugie, na zimno smakuje zdecydowanie lepiej – głęboki czekoladowy smak staje się jeszcze bardziej intensywny i odurzający.  Opłaca się upiec brownie. Bonus jest podwójny -zawsze się udaje, a Twoi goście wszystko pięknie zjedzą – ukołysani czekoladowym smakiem pozostaną Ci dozgonnie wdzięczni.  Składniki: odrobina oleju do posmarowania formy 3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady(...)dokładnie połącz wszystkie składniki ciasta. Na koniec wmieszaj syrop klolowy oraz posiekane wcześniej migdały/orzechy włoskie i czekoladę. Ciasto będzie dość sztywne.  Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz 30 minut. Przestudzone brownie oprósz delikatnie cukrem pudrem.  8-10 porcji

Roślinna - blog wegański
Letni tort na urodziny C. 192

tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier waniliowy też się sprawdzi, ale moim zdaniem ziarenka są lepsze. No i uroczo wyglądają te maleńkie, czarne(...)kropeczki. Plasterki pomarańczy w karmelu prezentują się zjawiskowo. Całość jest delikatna, umiarkowanie słodka i naprawdę pyszna. Jestem z tego ciacha wyjątkowo dumna - wszystkim bardzo smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam!Tort waniliowy z truskawkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tang Zhong i brązowy ryż 187

dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;)Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu z ryżem, kartki z wydrukowanym przepisem co jakiś czas przypominały o sobie pojawiając się z nikąd podczas robienia porządków. W końcu nadszedł dzień(...)tylko w ten sposób i zawsze jest ugotowany rewlacyjnie.Formowanie chleba zaprezentowane w tym przepisie nie jest obligatoryjne. Możesz uformować jak chcesz. Możesz uformować podłużny bhochenek w foremce, tak jak to zastosowałem w przepisie na czekoladowy Tang Zhong. Możesz zrobić rolki, tak jak w chlebie Hokkaido. A możesz po prostu do formek wkładać kule...Wpis znalazł się na listach

Grahamka, weka i kajzerka
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 204

neutralny, nawet miło mi się kojarzy z jednym z ulubionych seriali. Skoro już zdradziłam Wam wielką tajemnicę mojego imienia, z pewnością wiecie, że wczoraj miałam imieniny (bo każdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort.  Historia ciasta jest(...)ramionami. Porzeczki, a cóż to za ekstrawagancja? Na każdym ryneczku można kupić kilogram za parę złotych, i to w trzech różnych kolorach. W tym momencie uniosę brew i wytłumaczę: w Danii porzeczki są rzadkie, a jeśli już, to na wagę złota. Gdy więc ujrzałam czerwone, w niezwykle kuszącej cenie trzydziestu złotych za kilogram, rzuciłam się na nie niczym lwica

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 169

realnym życiu staram się rzeczy strasznych unikać, ale niestety - nie zawsze mi się udaje. A gdy niebezpieczeństwo czyha na mnie we własnym domu, potrafię wpaść w prawdziwą panikę. W sumie, sama się o to nie podejrzewałam... Na początku mała dygresja: w garażu mam światło z czujnikiem ruchu, który bardzo sprytnie umocowany jest przy drzwiach wyjściowych. Kiedy więc wchodzę do garażu(...)całej siły, wyrażając cały przestrach, który mnie ogarnął. Był to krzyk z cyklu  morderca mnie morduje , tudzież  mamy w domu szczura . Sama siebie nie podejrzewałam, że mogłabym tak rozdzierająco krzyczeć. Sekundę potem usłyszałam, jak C. biegnie mi na pomoc, po drodze omal nie zabijając się o krzesło, które po niedzielnych gościach ostało się na środku salonu. Wpadł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 149

czasu został on stałym punktem bożonarodzeniowego repertuaru ciast świątecznych. Zawsze się udaje, zawsze jest taki sam, a równocześnie nigdy nie jest taki sam, ponieważ za każdym razem wybór bakalii jest nieco inny. Zastanawiałam się, czemu Mama nie piekła dawniej keksa i jedyna odpowiedź, jaką znalazłam, wiąże się z utrudnioną dostępnością bakalii w czasach naszego dzieciństwa. Żeby keks był udany(...)makutrze, ale- szczerze- kieruję się tu tylko wspomnieniem, utrudniając sobie w ten sposób, można to przyspieszyć korzystając z robota. Kiedy masło stanowi już miękką, gładką piankę zaczynamy stopniowo łączyć je z mąką, cukrem i jajkami. Dodaję 1 jajko, 2-3 łyżki cukru i tak samo mąki. Ucieram do uzyskania jednolitej masy. W ten sposób wraz z ostatnim, piątym jajkiem dodaję

I tu będę miała takie te
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 147

banalnie proste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm... Czyżby...? No dobrze, może nie znudziły, ale odrobinę przejadły. Takie sobie zwykłe muffiny, bez elementu zaskoczenia. Postanowiłam więc przejść na wyższy poziom, i upiec cupcakes, czyli po prostu babeczki z kremem. Górą kremu! Okazja nadarzyła się nie byle jaka - Dzień Mamy. I choć(...)sposób przygotowania babeczek jest dość nietypowy - najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 220

Słono" . Bardzo fajny to układ i cieszy, że nie powiela utartego w wielu książkach kulinarnych podziału na pory roku. Jak wiadomo "je się oczami" i Donna o tym doskonale wie, dlatego każda strona książki jest prawdziwą ucztą. To zasługa oczywiście nietuzinkowych przepisów, ale także przepięknych zdjęć autorstwa Williama Meppema .  Ogromnie podoba mi się brak jakichkolwiek gadżetów stylizacyjnych - króluje(...)potrawie - to ona jest bohaterem. Ten olśniewający efekt udaje się także uzyskać dzięki lekkim, jasnym, pastelowym kolorom - tak charakterystycznym dla Donny.  Przepisy, zgodnie z tym co mówi tytuł, są naprawdę proste i szybkie i mnóstwo w nich świeżości. Nie znalazłam ani jednego, który trudno byłoby odtworzyć w domowych warunkach przez osobę średnio obeznaną z kuchnią, a to kolejny

KUCHARNIA
Pleśniak z babcinego zeszytu 193

ukazało się jego zdjęcie. Dostałam od Was mnóstwo wiadomości z zapytaniem, co to za ciasto, z prośbą o przepis. Większość z Was pomyliła go z sernikiem królewskim. :)  Dla tego ciasta to spory "awans" i jednocześnie wielki komplement dla samego przepisu, bo oznacza to, że pleśniak wygląda i wychodzi "po królewsku."  Na Wasze prośby przepis umieszczam(...)białek, która ma "udawać" pleśń w cieście. :) W praktyce wychodzi jej to całkiem nieźle, w przypadku ciasta z moich zdjęć piana wygląda ciut inaczej, ponieważ białka wybornie mi się ubiły, przez co warstwa piany stała się bardzo wysoka.  W większości jednak piana faktycznie doskonale udaje pleśń, co jest chyba żarcikiem ze strony twórcy przepisu ... :)  Niech to jednak

Garniec Magalie
Aksamitny sernik z czekoladą i kilka wskazówek jak upiec idealny sernik 1066

inaczej, u mnie np. wygląda to tak: nagrzewam do 180st, wstawiam sernik (tortownica 24cm), piekę 10 min, zmniejszam temperaturę do 130stC i piekę jeszcze ok 45 minutNiektóre przepisy wymagają, by sernik piec w kąpieli wodnej. W tym przypadku tortownicę należy szczelnie owinąć folią z zewnątrz i wstawić do większej blaszki, do której wlewamy gorącą wodę. Jeśli pieczemy(...)piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.  To co? Po tych wszystkich poradach myślę, że jesteście gotowi na upieczenie swojego idealnego sernika:) Sernik, który jest bohaterem dzisiejszego wpisu, wyszedł niesamowicie pyszny. I nie ma tym ani grama przechwalania się. Ma aksamitną konsystencję, lekki limonkowy posmak, który dobrze się komponuje z czekoladowymi drobinkami w środku. Z wierzchu ma kremową

Obiad gotowy