karkówki, schabowy, mielony czy też inny rodzaj to podstawa. Nie popieram tego, no, ale cóż, większość zwykle zwycięża w pojedynku "co na obiad". Na szczęście piątki należą do mnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM. /przepis autorski;/ 200g chudego twarodu 300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej sól, biały pieprz + do panierowania jajko(...)pieprzem. Formuję kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki
W kuchni Karmel-itkiKotlet devolay to sposób na przygotowanie kurczaka w inny sposób , niż zwykłe kotlety z panierką . Smak masełka, który wypływa po przekrojeniu devolaya to jest coś przepysznego ;) Dodałam jeszcze pokrojony drobno koperek dla dodania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z WŻ Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki koperku 4 łyżeczki masła 3 jajka(...)kolei , na 4 przygotowane filety nakładac po porcji sera żółtego , masło z czosnkiem i koperek. Zwijac od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynnośc zrobic dośc zwarcie , aby podczas smażenia kotlet sie nie rozpadł. Przed smażeniem obtoczyc w jajku i w mące i smażyc na rozgrzanym oleju , do czasu az zarumienią sie na złoty kolor. Smacznego
Słodkości i nie tylkoWczoraj na obiad zrobiłam pyszne, syte danie, które robi się dość szybko. O tym, że było dobre może świadczyć, że mój A. zjadł aż dwa kotlety i dopiero wtedy poczuł się "zapchany" i za godzinę nie chciał znów jeść:P Mam też dla Was małą informację. Od poniedziałku muszę pogodzić uczelnię jeszcze z innymi obowiązkami. Znów powraca Ania, która(...)Ziemniaczki przełożyć bo formy wyłożonej folią aluminiową. Wlać do nich około pół szklanki wody. Piec około 40 minut w temperaturze 180-190 stopni. Gdy ziemniaki się pieką, my przygotowujemy kotlety. Pierś z kurczaka pokroić na 4-5 plastrów. Rozbić je - na pierś położyć folię spożywczą i zbić młotkiem. Folię stosuję po to, aby się kotlet nie podziurawił. Posolić jedną stronę
Fabryka pomysłówrazem jednak miałam sposobność zjeść ją zaraz po wprowadzeniu. Jest zupełnie inna od typowych burgerów, przede wszystkim charakteryzuje się prostotą i ciekawym sosem. W jej skład wchodzi podłużna bułka, kotlet z kurczaka i sos musztardowo-majonezowy. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, który wiadomo, że będzie lepszy i zdrowszy. Jednak zamiast podłużnej bułki użyłam zwykłych(...)pokroić na 8 kotlecików. Posolić i popieprzyć. Zalać mlekiem tak, aby płyn był ponad mięsem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Kotleta najpierw obtoczyć w mące, potem jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki
Fabryka pomysłówSkładniki: 5-6 kotletów schabowych cebula 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczarek 2 łyżki śmietany 18% mąka do zagęszczenia sosu 0,5 litra bulionu pieprz, sól papryka słodka olej do smażenia Wykonanie: Kotlety rozbijamy na plastry o średniej grubości. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem . Pieczarki
Czerwona Porzeczkamakaronowa z serem pleśniowym – jedni nazywają ją makaronową pizzą, inni makaronową zapiekanką. Zwał jak zwał – jest pyszna i warta wypróbowania! Domowa pizza z papryką, oliwkami, rukolą i kotletem z piersi kurczaka Domowa pizza z papryką, oliwkami, rukolą i kotletem z piersi kurczaka – Przepis na pizzę z wykorzystaniem kotletów pozostałych z obiadu. Polecane sosy do pizzy Post Przepis
Kulinarne Przebojejuż nie raz gościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz(...)ząbki czosnku masło do smażenia olej do smażenia Wykonanie: Kotlety rozbijamy dosyć cienko, ale tak aby nie porobiły się dziury. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Farsz: cebulę, pieczarki i 1/5 papryki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Studzimy, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Czerwona PorzeczkaPyszne i soczyste kotlety drobiowe z chrupiącą skórką Kotlet de volaille'a SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 szt podwójna masło -12,5 dag jajko -1 szt bułka tarta -3 łyżki mąka -2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie obsypać filety solą i pieprzem
Kuchnia Danusibardzo tania, gdyż do ich przygotowania wykorzystuję wytrybowane z kości i bez skóry mięso z ćwiartek kurczaka. Wystarczy mięso rozbić dokładnie tłuczkiem, a potem przygotować tak jak przygotowuje się kotlety schabowe. Do przygotowania smażonych kotlecików z kurczaka użyłam w tym przypadku bułki tartej z odrobiną majeranku, ale panierki można przygotowywać z płatków kukurydzianych, owsianych, sezamu, czy innych ziaren. Co wykorzystacie(...)ostrym nożem trybujemy z kości (oddzielamy mięso od kości) tak aby powstał nam jeden płat mięsa. Często w ten sposób przygotowuję mięso z kurczaka na klopsy drobiowe lub robię kotlety jak schabowe , czy grilluję w całości. Każdy płat mięsa z kurczaka wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem, następnie dzielimy mięso na mniejsze kawałki 3-4. Każdy kawałek obtaczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety z brokułów to świetna alternatywa dla zwykłych mielonych, poza tym to p rawdziwa bomba witaminowa . Kluczem ich niezwykłego smaku są odpowiednie proporce przypraw, dlatego podczas ich robienia masę trzeba kilkukrotnie spróbować. Intensywny zielony kolor oraz złocista chrupiąca skorupką sprawiają, że można się najeść samym patrzeniem na nie :) SKŁADNIKI (na 15 szt) 2 brokuły(...)ostudzić. Dodać jajko i pokruszony ser feta. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Koper umyć i posiekać. Dodać do brokułów cebulę, koper oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawić. Formować kotlety, obtaczać w pozostałej kaszce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ryżem. Smacznego
Złote przepisysól, pieprz Przygotowanie : Pieczarki kroję w piórka i lekko duszę na odrobinie masła. Chilli oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję je pod koniec duszenia do pieczarek i mieszam. Kotlety rozbijam, przyprawiam solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładę po ok 1 łyżce farszu i formuję sakiewkę związując sznurkiem bawełnianym. Do zapiekania wybieram formę możliwie najbardziej dopasowaną rozmiarem do ilości
Mechanik w kuchniPolecam przygotować na obiad kotleciki mielone ze szczypiorkiem, w których zamiast kajzerki, czy bułki tartej wykorzystałam płatki kukurydziane, oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Przygotowuje się prawie jak Kotlety mielone, ale mają kształt okrągłych kotlecików, a do panierowania wykorzystałam dwa rodzaje mąki : mąkę pszenną i kukurydzianą w stosunku 1 :1. A do smażenia wykorzystałam olej ryżowy z hurtownia-oliwy . Pamiętajcie(...)promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. Kotleciki mielone ze szczypiorkiem są smaczne, można je podać z sosem. Możecie wykorzystać też inne moje przepisy na kotlety mielone. Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki pszennej 1 szt. jajko 1 cebula ze szczypiorkiem 3 łyżki płatków kukurydzianych do smaku sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiedna miałam zrobić z dwoma zalegającymi kalafiorami w lodówce, gdy nawet okruszka bułki tartej nie uświadczysz na gospodarstwie? Najprościej ruszyć głową. Przypomniałam sobie, że Margarytka nie tak dawno serwowała kotlety kalafiorowe. No i masz babo rozwiązanie. A i z panierką sobie poradziłam. (Cauli) flower likes sun (flower) Ziemniaki ugotowałam w mundurkach dzień wcześniej. Obrałam, starłam na tarce. Kalafiora ugotowałam(...)całkowitej miękkości. Wystudziłam na durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Zmacerowałam i dodałam do ziemniaków. Papkę przyprawiłam koperkiem, pieprzem, chili. Słonecznik rozwałkowałam na drobny proszek. Z masy uformowałam kotlety, które obtoczyłam w słonecznikowej panierce. Całość smażyłam na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Jeśli macie dobre, kleiste ziemniaki to mąka, tudzież bułka tarta lub kasza manna, jest zbędna
bastalenailości osób i apetytu... schab mąka jajka bułka tarta sól, pieprz vegeta majonez cebula ser żółty Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy. Kotlety panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej..Smażyć z obu stron na rumiano. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, doprawić. Usmażone kotlety posmarować majonezem, położyć zeszkloną cebulę
Moje domowe kucharzenieKolejna odsłona kotleta schabowego..tym razem marynowany w jogurcie z dodatkiem przypraw..panierowany w bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych ..i smażony na oleju Rapso..ilość mięsa , jogurtu , jajek i przypraw wedle własnego gustu.. schab, polędwica jogurt naturalny jajka sól, pieprz czosnek wegeta przyprawa magii majeranek bułka tarta , płatki kukurydziane olej Rapso do smażenia Wszystkie składniki marynaty(...)Mięso pokroić na plastry i rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie kotlety panierować w bułce tartej lub pokruszonych płatkach smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano
Moje domowe kucharzenie