Ostatnio znajomy Serb poczęstował nas mięsnymi grillowanymi kotletami. Pyszne ! Sezon grillowy na rozbiegu, więc pljeskavica będzie doskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki ! Pljeskavica, czyli serbskie mielone Składniki: 1 kg zmielonej w domu łopatki wieprzowej 1 duża czerwona cebula 1 papryczka chili 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej* sól, pieprz * To mój dodatek(...)papryczkę, wsypujemy przyprawy i dolewamy 1/2 szklankę zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie nam kleista masa. Najlepiej robić to mikserem. Rozgrzewamy patelnię grillową. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety, które smarujemy olejem i układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron 3-4 minuty, w zależnosci od grubości naszych kotletów. Pjeskavicę podałam z grillowanym bakłażanem i cukinią
Kulinarne przygody Gatitykońcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść(...)przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie: Kotlety rozbijamy na grubość około
Kulinarne przygody Gatitybędę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu. Postanowiłam mieszankę (ok. 50 % to warzywa, reszta to zioła i przyprawy naturalne) wykorzystać jako zamiennik soli i zastosowałam ją do doprawienia kotletów. Często kupuję udka kurczaka, z których ściągam skórę, luzuję ostrym nożem z kości i otrzymuję czysty kawałek mięsa, który doskonale nadaje się na przygotowanie różnych dań. Z tak wyluzowanego mięsa(...)kurczaka często przygotowuję kotlety panierowane, takie same jak kotlety schabowe. Tym razem posiekałam mięso kurczaka, gdyż postanowiłam zrobić z nich kotleciki drobiowe z cytrynową nutą. Ale jak chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piecze sie je bez problemu, do tego czysto, gdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierwszy...i jak dla mnie jeszcze lepsze niż z ryżem..Podczas przygotowań tegoż obiadu miałam małą wpadkę..no nie tyle wpadkę, ale poparzyłam się i to porządnie...Po usmażeniu kotletów chciałam zlać olej z patelni i jakoś ..nie wiem jak..ale wylał mi się na rękę..masakra...pierwszy raz tak się oparzyłam..prawie cała ręka spuchła jak bania..a ból(...)łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec
Moje domowe kucharzenieSchabowy...kto ich nie lubi? proste do zrobienia...za każdym razem takie kotlety można przygotować inaczej....tym razem z dodatkiem przyprawy Szeherezada , którą można kupić tutaj. Przyprawa nadała kotletom specyficznego smaku..w skład tej przyprawą wchodzą : zioła, susze warzyw w różnych proporcjach [ cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia] sól, preparat(...)aromatyczny czosnku i suszony hydrolizat białka roślinnego. schab mąka jajka bułka tarta przyprawa Szeherezada Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z przyprawą.Kotlety obtoczyć w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej i usmażyć z obu stron
Moje domowe kucharzeniePyszne kotlety schabowe..ciut inaczej niż zawsze..Do bułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony ..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała.. schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry(...)rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i lubczykiem. Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra
Moje domowe kucharzeniePyszne kotlety schabowe..pachnące czosnkiem..a dokładniej solą z dodatkiem czosnku ..polecam.Sól czosnkowa jest świetnym dodatkiem do różnych potraw..mój mąż uwielbia czosnek [ w sumie to najbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka sól(...)czosnkowa mąka kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w mące z kaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej : sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu
Moje domowe kucharzenieananas, jak dla mnie świetne połączenie :) Takie smaki to ja uwielbiam ! Podałam je z ziemniakami i mizerią, bo to takie moje ulubione, standardowe dodatki do schabowszczaka :) Składniki : 5 kotletów schabowych 5 plasterków ananasa z puszki 5 łyżeczek żurawiny 5 plasterków sera żółtego Przygotowanie: Kotlety usmażyć tak jak zawsze (rozbić, posypać solą, pieprzem lub vegetą, maczać w jajku(...)koniec w bułce tartej). Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Kotlety układamy w blaszcze, na każdego kładziemy plasterek ananasa, w środek wkładamy łyżeczkę żurawiny i układamy plasterek sera z wyciętą dziurką, tak żeby żurawina była na wierzchu. Podpiekamy w piekarniku w 180st. C do czasu roztopienia sera. Smacznego ! :) źródło: tastefully
charlotte gotujeSłyszysz kotlet - myślisz mięso. To chyba takie normalne skojarzenie. Schaboszczak albo zwykły mielony czyli klasyka naszej kuchni i dania lubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy . Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam
Smaczna Pyzajest bardziej polskie i tradycyjne danie niż panierowany kotlet schabowy ? No ... może jeszcze bigos :-) Schabowego serwuje się chyba w każdym domu i właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu. Ja zamieszczę mój przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu... Składniki: 1/2kg schabu bez kości 3 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz masło sklarowane(...)bułce tartej, delikatnie przyciskając, aby bułka dokładnie oblepiła plaster schabu. Na patelni rozgrzewamy dość mocno sklarowane masło. Smażymy z każdej strony do zrumienienia bułki, bo czym zmniejszamy gaz, aby kotlety wysmażyły się także w środku. Jeśli mamy akurat w nadmiarze jajek, możemy pokusić się i podwójnie opanierować kotlet. Będzie wtedy jeszcze smaczniejszy, ale niestety trochę bardziej kaloryczny
Walijskie PichcenieKilka dni temu Joasia na swoim blogu Kuchenne szaleństwa Margarytki zamieściła przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Był to dla mnie impuls - yees!.. mam pomysł na niedzielny obiadek :) Postanowiłam, że chętnie wypróbuję przepis zwłaszcza, że akurat miałam kupiony piękny kawałek chudej szynki z przeznaczeniem na mielone. Postanowiłam jednak zamienić kaszę jęczmienną na moją ulubioną jaglaną(...)oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem (wystarczy kilka łyżek). Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia .Tak przygotowane kotlety przekładamy
Walijskie PichcenieTradycyjny kotlet schabowy pokryty pierzynką z cebuli i sera :)) Miliony kalorii! :) Ale smacznie. Czasem ... i tak być musi :)) Składniki: 4 k otlety schabowe 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz 2 cebule starty żółty ser Wykonanie: Kotlety rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy(...)złoty kolor z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor (na sklarowanym maśle lub oleju wg upodobania i możliwości). Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej kotlety, a na nich warstwę usmażonej cebuli i warstwę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 10 min - do momentu, aż ser się rozpuści
Walijskie PichcenieKotleciki sojowe po raz pierwszy robiłam już jakiś czas temu. Trochę zajęło mi stworzenie idealnego przepisu, który podpasuje mojemu podniebieniu, ale udało się. Powstały kotlety idealne dla mnie. Spróbuj, może są też idealne dla Ciebie :) Składniki na ok. 7 kotletów: 1 szklanka soi 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Sól, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra Przygotowanie: Soję namaczamy przez(...)zimnej wodzie, odsączamy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy i blenderujemy. Wsypujemy bułkę tartą i mieszamy. Ubijamy w rękach kotleciki i smażymy na patelni kilka minut z każdej strony. Kotlety sojowe
Czarnawisienkanieba i mam nadzieje że im Wam zasmakuje. Przepis jest podstawowy. Rewelacyjnie do tatara pasują grzyby marynowane, dodatek musztardy...każdy powinien tatara dopasować do swoich kubków smakowych :) Idealny klasyczny kotlet tatarski ma żółtko na wierzchu, ja z przyczyn osobistych :) żółtko mieszam wcześniej i na pół kilo mięsa daję tylko 1 lub 2. Polecam i zaczynamy: Składniki: 0.5 kg wołowiny ekstra(...)oliwek sól, pieprz Wykonanie: Mielimy mięso przez maszynkę lub mielimy blenderem. Do mięsa dodajemy żółtko, sól, pieprz, 2-3 łyżki oliwy z oliwek- mieszamy do całkowitego połączenia. Formujemy kotlety- powinno być 4 szt. Cebulę szatkujemy bardzo drobno, to samo robimy z ogórkiem. Kotlet mieszamy z cebulką i ogórkiem, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać magii :) Gotowe i smacznego
Smaki Edytyinnej wersji - zawijany z dodatkami w środku. Tak przyrządzone roladki schabowe stanowią niebanalną mieszankę smaków. Ten prosty przepis znalazłam na odwrocie opakowania z przyprawą do mięsa wieprzowego. SKŁADNIKI 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy ½ czerwonej papryki ½ cebuli 4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego wykałaczki olej Kotlety dokładnie rozbić i natrzeć przyprawą. Ogórek, paprykę i cebulę posiekać i wszystko razem wymieszać(...)każdy kotlet nałożyć łyżkę warzyw. Zawinąć mięso i spiąć wykałaczką. Krótko obsmażyć na patelni a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać tłuszczykiem z patelni i kilkoma łyżkami wody. Przykryć naczynie* i zapiekać 25 minut w temperaturze 200°C. *Jeśli nie mamy przykrywki do naczynia, można użyć folii aluminiowej szczelnie nakrywając matową stroną na zewnątrz. Smacznego
Złote przepisy