kotlet a la - 891 przepisów (strona:23/60)

Szynka w sosie pomidorowym z rodzynkami 113

Dziś u mnie królują pomidory i oliwki ;) Zapraszam na obiad, czyli kotlety z szynki w sosie pomidorowym z rodzynkami i oliwkami... Składniki: 5 dużych pomidorów  6 kotletów z szynki pół główki czosnku liść laurowy oliwki czarne 1/2 szklanki czerwonego wina ja użyłam pół wytrawne mała garść rodzynek Mięso rozbijamy bardzo cienko, nacieramy przyprawami i polewamy olejem...zostawiamy

NaKońcuJęzyka
Placek Ziemniaczany po Węgiersku 253

sobotni obiad właśnie placek po węgiersku... Składniki na 1 porcję: 5 średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 1 kotlet z karkówki około 1 cm grubości 1/2 papryka czerwona 1/2 papryczki chilli 5 małych pieczarek przyprawa do marynowania mięsa 50 ml czerwonego wina olej rzepakowy do marynaty jogurt naturalny gęsty Ziemniaki(...)będzie surowa. Patelnie przykrywamy pokrywką mniejszą od patelni tak aby zasłoniła ona nam sam placek, łatwiej będzie nam go przełożyć na talerz.  Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienki kotlet kroimy w paseczki i w małej miseczce mieszamy go z dodatkiem ziół do marynowania i olejem. odstawiamy na min. 30 min. do lodówki. Pieczarki kroimy na pół, paprykę oraz chilli

NaKońcuJęzyka
Restauracja Filmowa 210

bardzo przestrzenny i komfortowo urządzony. Menu jest dość rozbudowane, znajdziemy w nim wiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane kotleciki jagnięce, eskalopki cielęce w sosie z leśnych kurek, polędwiczki wieprzowe, kotlet schabowy z kostką...  Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami w rozmarynie i zielonym kalafiorem(...)romanescu. Narzeczony wybrał tradycyjnie - kotlet schabowy z kostką podany z kapustką i grzybami oraz ziemniakami w koprze. Niestety ziemniaków w koprze nie było, więc schabowy został podany z opiekanymi ziemniaczkami. Oczekiwanie na wydanie dań nie zajęło zbyt wiele czasu. Kelner, który nas obsługiwał na szczęście nie miał zbyt wiele pracy i mógł nas obsłużyć z należną uwagą. Po otrzymaniu dań

Emcia Pichci
Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 172

piersi z kurczaka 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1/2 opakowania serka twarogowego  z czosnkiem 1/2 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE  Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy.  Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce  i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Solimy(...)pieprzymy mięso. Smarujemy kotlety serkiem czosnkowym. Układamy po 2 kawałki ogórka i papryki pokrojonych w słupki.   Zwijamy ciasno roladki i każdą zawijamy  w dwa plastry szynki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem, aż szynka się przyrumieni

Moje Kuchenne Rewelacje
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 308

siebie niczym plastry bakłażana w zapiekance :) Podobno Sycylijczycy mają problem z wymawianiem litery "l", stąd otrzymaliśmy parmigianę.  Kolejną ciekawostką są nowoczesne odmiany parmigiany, zawierające zamiast bakłażana panierowane kotlety z kurczaka (chicken parmigiana) lub cielęciny (veal parmigiana), spopularyzowane przez włoską emigrację w USA i Kanadzie. Zapiekankę z kotletami cielęcymi, pod nazwą cotolette alla bolognese przygotowują również rodzimi Włosi, jednak klasyczna

Chilli Czosnek i Oliwa
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 164

najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował, ale nie przypalił. Ile czasu zajmuje grillowanie i jakie(...)przygotowane potrawy? Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się i optymalnemu utrzymaniu temperatury, potrawy grillują się szybko. Chudy indyczy hamburger po usmażeniu w środku był niesamowicie soczysty i smaczny. Tak jak karkówkowe kotlety na palec. Podobnie zachowywały się brzoskwinie, choć tu przedłużyłam troszkę czas grillowania, przy czym odpowiednio zmniejszyłam moc płomienia.  Jak potrawa zachowuje się podczas grillowania, czy dno patelni ma tendencję

Mia Cucina Sofieta
Schab pieczony w antonówkach i cydrze lubelskim 186

cydru lubelskiego (dostępny w butelkach litrowych albo 3 x 330 ml),   Dodatkowo: mąka do oprószenia, olej do smażenia, sól, pieprz świeży tymianek. Schab kroimy na 8-10 kotletów, które rozbijamy, solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Kotlery smażymy na małej ilości oleju na rumiano. Kotlety zdejmujemy z patelni i odkładamy a na tym samym tłuszczy podsmażamy boczek. Boczek odkładamy

Delicious Titbits
Falafle 154

Falafle to smażone kotlety z ciecierzycy. Nie zawierają mleka, jaj ani glutenu. Są smaczne na ciepło jak i na zimno. Kiedy przestygną możemy je spokojnie spakować i zabrać jako przekąskę na wycieczkę.  Składniki: cieciorka natka pietruszki czosnek cebula przyprawy mąka (opcja) ziarna sezamu lub czarnuszki na wierzch (opcja) sporo oleju Cieciorkę płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Odlewamy wodę(...)proporcji bo nie każdy lubi duże ilości czosnku. Z podanych składników lepimy nieduże kotleciki a jeśli ciasto mamy zbyt wodniste możemy dosypać odrobinę dowolnej mąki. (czasem obtaczam je jak kotlety w panierce). Smażymy w garnku z dużą ilością rozgrzanego tłuszczu. Ciepłe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję sezamem

prawdziwe jedzenie
Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) 160

czosnkiem od ETERNO (to taka mieszanka owoców i warzyw w delikatnej octowej marynacie), znacznie podnosi walory smakowe potrawy. Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) Składniki dla 2 osób; 3 kotlety ze schabu, pasek żeberek pokrojonych oliwa, 2 łyżki musztardy Dijon przyprawa do steku i potraw z grilla Przygotowanie Przygotowujemy marynatę z oliwy, musztardy i przyprawy do dań z grilla. Kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 154

schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce(...)tartym ogórkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, z koperkiem, doprawiamy do smaku octem winnym, chili i solą. Sos / dip odstawiamy do lodówki aby smaki się połączyły. Podajemy np. do pikantnych kotletów i smażonych ziemniaków. The post Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Młoda kapusta słodko-kwaśna 292

blogu znajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem, czy też młodą kapustę z kurkami. Dzisiejszy przepis jest Piotra: młoda kapusta słodko-kwaśna, do tego tradycyjne kotlety mielone . Składniki: 1 szt. młoda kapusta (mała) kawałek słoniny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, do smaku sól i pieprz cytrynowy Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę, szklimy na złoto(...)skwarki ze słoniny, dokładnie mieszamy i już nie podgrzewamy. Niektórzy dodają jeszcze 1 łyżkę mąki, aby kapustę zagęścić, ale nie ma takiej potrzeby. Piotrek przygotował do młodej kapusty tradycyjne kotlety mielone oraz młode ziemniaki. The post Młoda kapusta słodko-kwaśna appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1290

podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje, szczególnie jak ją się poda do panierowanych kotletów schabowych lub do domowej wędliny, szynki, gotowanego schabu. Ale najlepszą sałatkę jarzynową przygotowywała moja mama, ja się staram, nawet bardzo, ale nie mogę odtworzyć tego smaku, który mam w pamięci(...)Piotrek, dodał do niej trochę kolorowej papryki: czerwonej i żółtej, moim zdaniem ten dodatek sprawdził się w tej potrawie, jest to pewne urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki schabowe panierowane 176

Schab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta . W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu. Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe(...)słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek mąka pszenna bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Każdy plaster schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. 1 farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy. 2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jedyny w swoim rodzaju BURGER 234

angielskiej (albo bardzo ostrej), jeden ząbek czosnku (wciśnięty), pół małej łyżeczki octu winnego, pół łyżeczki cukru, mały ogórek konserwowy bardzo drobno posiekany. wszystko starannie mieszamy i sos jest gotowy. Kotletów niczym nie doprawiamy, uformowane smażymy na patelni grillowej z plastrami boczku, bułkę obsmażamy ok 1 min. Proponuje następującą Kolejność: bułka, ser, sałata, kotlet, sos, boczek, pomidor, cebula, ogórek, bułka. Smacznego

Niezły Młynek
Karkówka z kością w ziołach i miodzie 129

Składniki : 4 kotlety  karkowe z kością (jeden ok 250g) 4 duże łyżki miodu Marynata: 1 łyżeczka  nasion kopru 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka chilli 0,5 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki gorczycy 0,5 szklanki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce(...)nacieramy mięso. Karkówkę zostawiamy w marynacie na ok 12h najlepiej przygotować marynatę na noc. Tak przygotowaną karkówkę układamy na grilla ( ja użyłam patelni grillowej). Podczas grillowania kotlety smarujemy miodem.  Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania