sposób podania ;) No i znalazłam, na stronie tanio-szybko-smacznie bardzo fajny pomysł na sos myśliwski. Zachęcam do spróbowania, bo ma bardzo fajny aromat ;) Smacznego!:) Składniki: 7-8 sztuk kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka(...)paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy się mięsem. Kotlety podsmażamy z obu stron na rumiany kolor i wrzucamy do garnka. Wszystko razem dusimy około 1 godziny. Doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat, a potem śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia
Czerwona Porzeczkamiejsce powinien mieć też drobny komentarz odnośnie mięska- pyszności, soczyste i pachnące rozmarynem- to lubię!:) Danie zainspirowane przepisem z bloga Garnki na zielonych wzgórzach. SMACZNEGO!!! ;) Składniki: 6 kotletów z mięsa wieprzowego 2 łyżki musztardy 2-3 ząbki czosnku rozmaryn olej pęczek szparagów zielonych łyżka masła łyżka mąki 250 ml mleka cukier, sól, pieprz Wykonanie: Kotlety marynujemy w musztardzie
Czerwona Porzeczkadanie podawane w restauracji sklepu Ikea. Różnią się tylko jednym – są o wiele lepsze Klopsiki to nic innego jak mini kotleciki, robione podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. W tej wersji są bardziej miękkie i delikatne. Podałam je z pysznym dżemem z borówki i pieczonymi ziemniaczkami Post Klopsiki szwedzkie z pieczonymi ziemniaczkami
Marta Gotujemarynaty wymieszać.Mięso pokroić na plastry i rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin.Następnie kotlety panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano
Moje domowe kucharzeniestołowa Develey sos czosnkowy Develey bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Jajko wymieszać ze śmietaną i przyprawą. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety smarować musztardą lub sosem czosnkowym [ lub z jednej strony musztardą, a z drugiej sosem] ,następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na oleju
Moje domowe kucharzeniekarkówka lub polędwica sos Salsa Mexicana jajka vegeta bułka tarta Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem, posmarować z obu stron sosem salsa mexicana.Jajka roztrzepać razem z vegetą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzeniepomidorowy, przyprawy. Podawana w formie hamburgera, z tą jednak różnicą, że mięso tutaj jest luźno i "niechlujnie" (ang. sloppy) rozdrobnione, a nie tak jak w klasycznym burgerze zwarte w kotlet. Do tego jeszcze coleslaw na kiszonej kapuście i mamy obiad w amerykańskim stylu. Dzień hot- doga uczciliśmy "niechlujnym" burgerem. U mnie dziś będzie totalna wariacja
bastalenaProszek do pieczenia nie zawsze musi być dodatkiem do ciasta....ale może być tez dodatkiem do panierki do kotletów schabowych..takie schabowe są ciut inne niż tradycyjne..ja robiłam z polędwiczki wieprzowej, ale można użyć również schabu lub karkówki.Przepis ze starych karteluszek z przepisami..chyba z jakiejś gazety.. polędwiczka wieprzowa 1 jajko 4 łyżki mąki woda szczypta proszku
Moje domowe kucharzeniekoniec dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem.Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, doprawić.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać łyżkę pieczarek, uformować kotlet okrągły lub podłużny. Panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z każdej strony[ ja smażyłam we frytkownicy
Moje domowe kucharzenieoczkach. Cebulę ścieramy na tarce jarzynowej. Wlewamy odrobinę sosu sojowego. Wszystko łączymy i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano. Do mielonych zazwyczaj podaję duszoną marchewkę z groszkiem,. Chyba mój przepis jest standardowy tylko ja nie kroję marchewki
Olikowa kuchniajuż są gotowe do odlania, więc odlewamy, następnie trochę osuszamy na gazie - możemy w tym czasie dodać już posiekany koperek (ja dałam cały pęczek) i podlać tłuszczem z smażenia kotletów
Brzuszki ŁakomczuszkiZostał mi w lodówce kawałek mięsa schabowego, a ile można jeść kotlety?! W ten właśnie sposób postanowiłam - będzie coś na nutę chińską. Inspiracją był ten przepis . Składniki: 200g mięsa schabowego opakowanie makaronu chow mein 3 cebulki dymki czerwona papryka 50g groszku 2 ząbki czosnku kawałek pora sok z pół pomarańczy chili w proszku olej sezamowy Sos : 3-4 łyżki
Brzuszki Łakomczuszkidużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się je obracało podczas smażenia. Dzieci chętniej zjadły na obiad burgery, niż jakieś kotlety mielone. Składniki: mięso mielone – 500 gram ½ suchej bułki ½ szklanki bułki tartej jajko – 1 szt. pieczarki – 5 szt. ½ cebuli olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek Winiary „Pomysł na... Papirus
Gotuj z Misiemrazem w ramach eksperymentów postanowiłem zrobić kotlety z kaszy gryczanej. Miałem akurat w lodówce woreczek ugotowanej kaszy i trochę gotowanych ziemniaków. Postanowiłem dodać jeszcze marchewkę i wyszły mi z tego bardzo smaczne wegetariańskie kotleciki. Małe szkodniki zgłosiły jednak zdanie odrębne, co zostało wpisane do akt... ewidentnie są to stworzenia mięsożerne;) Czytaj dalej
Gotuj z Misiem