pyszności :) Składniki: 2 banany 3 łyżki miodu 50 g płatków jaglanych 60 g płatków pełne ziarno Lubella łyżeczka cynamonu 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 50 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich 50 g żurawiny 30 g. suszonych śliwek serek ricotta (może być też serek homogenizowany czy jogurt grecki) granat (lub dowolne owoce do dekoracji) Banany rozgniatamy przy pomocy tłuczka
Cynamonowe szczęścieokrągłe bułki drożdżowe 250g boczku surowego pokrojonego w kostkę serek kanapkowy pieprz/sól/curry/zioła prowansalskie 2 garści żółtego sera tartego olej do podsmażenia boczku (u mnie olej kokosowy) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Boczek smażymy na patelni na ładny brązowy kolor Bułkę przekroić na pół i obie połówki posmarować serkiem kanapkowym, i obsypać przyprawami, wedle uznania. Spód bułki
Moje pyszne gotowanieszklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 3/4 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dżem truskawkowy Barwnik BIO Ciasto: Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek
nietadietaDeser jest prosty w wykonaniu, niezwykle sycący i ciekawy w smaku. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka (użyłam krowiego, ale sprawdza się również mleko migdałowe lub kokosowe) - 1 dojrzały banan - 3 płaskie łyżeczki nasion CHIA (szałwii hiszpańskiej) - ziarna granatu Do mleka dodaję pokrojonego banana, wsypuję nasiona Chia i całość miksuję. Odstawiam na 2-3 godziny, aby nasiona delikatnie napęczniały
Wielopokoleniowomirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony. Dodajemy mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone chili – zalewamy wodą, doprowadzam
Ostra na Słodkodania, które poznałam będąc w Londynie i poszukując nowości kulinarnych. Nie wiem czy były wykonane tradycyjne, ale tak czy tak skradły kawałek mojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego sama postanowiłam zagłębić się w receptury i stworzyć coś tajskiego, po swojemu. Tak też powstał tajski rosół z łososiem. Aromatyczny
Czarnawisienkapszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę
codojedzeniawydrylować łyżką środek jabłka, nadziać je tym co lubisz najbardziej, mogą to być rodzynki, płatki owsiane, orzechy, żurawina, miód, cynamon czy posiekane pistacje. Całość oblewamy odrobiną masła bądź oleju kokosowego i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku. I gotowe! Zapach cynamonu w domu, to najlepszy uszczęśliwiacz wszystkich, zaraz wszyscy są w kuchni ;-). Zdrowsze wersje prostych ciast jak ciasto marchewkowe
SMYKWKUCHNIcukru dark muscovado i 50 g jasnego trzcinowego 1 banan około 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki 100 g) 100 g oleju roślinnego/ 70 g oleju kokosowego lub innego roślinnego pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g dyni (waga bez skórki i „bebechów”) opakowanie przyprawy do pierników łyżka kandyzowanych skórek
greenscarfświęta… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na serniki na blogu: Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka
mojewypiekiinietylkodobrze połączyły , dodajemy nasze wcześniej ubite białka i łyżką delikatnie łączymy ze sobą , tak aby nie stracić puszystości . Kiedy nasze ciasto mamy gotowe , następnie blaszkę silikonową smaruję olejem kokosowym i posypuję mąką otrębową , i wylewam nasze ciasto , wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy około 20 minut , po tym czasie chleb wyciągam z piekarnika odstawiam do wystygnięcia
Mój Smakrzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych. Ja na pewno wypróbuję przepisy, bo ostatnio, tego czasu i mnie brak. Polecam
kruche babeczkidusimy do miękkości. Przestudzoną fasolę i warzywa mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy. Dodajemy kaszę i przyprawy, mieszamy. Następnie smarujemy formę na muffinki olejem kokosowym, nakładamy farsz, dekorujemy pestkami i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuodchodzić - przekręcamy na drugą stronę. Zacznijcie od małych naleśników, by wyczuć, jaka konsystencja będzie najlepsza. Mniejsze naleśniki łatwiej przewrócić na drugą stronę. Podajemy na słodko z owocami, bitą śmietaną kokosową, itp., lub na słono z ulubionym farszem. Dziś u nas - z czekoladowym tahini (przepis wkrótce). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiudodatkiem białej mąki, jajek, oleju i mleka, ale na pewno porównywalne smakowo. Jagódka nazwała je "ale pyszności", a ja -"pysznie nieidealne". Składniki na 10 sztuk: 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych (zmielonych na mąkę), pół łyżeczki sody, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka wanilii w proszku, 3 marchewki
Jeść, by żyć w zdrowiu