kokosowe - 19941 przepisów (strona:887/1330)

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI BEZ JAJEK I MLEKA 168

odchodzić - przekręcamy na drugą stronę. Zacznijcie od małych naleśników, by wyczuć, jaka konsystencja będzie najlepsza. Mniejsze naleśniki łatwiej przewrócić na drugą stronę. Podajemy na słodko z owocami, bitą śmietaną kokosową, itp., lub na słono z ulubionym farszem. Dziś u nas  - z czekoladowym tahini (przepis wkrótce). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
MUFFINY "ALE PYSZNOŚCI!" BEZ MLEKA, JAJEK, GLUTENU I CUKRU. IDEALNE DLA ALERGIKA, BEZGLUTENOWCÓW I WEGAN 75

dodatkiem białej mąki, jajek, oleju i mleka, ale na pewno porównywalne smakowo. Jagódka nazwała je "ale pyszności", a ja -"pysznie nieidealne". Składniki na 10 sztuk: 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych (zmielonych na mąkę), pół łyżeczki sody, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka wanilii w proszku, 3 marchewki

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKI "MIĘSNY" WRAP 128

pół łyżeczki kurkumy, garść suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka pieprzu, 3 liście sałaty. sos czosnkowy: 4 łyżki śmietanki kokosowej, łyżka oliwy, łyżka sosu z cytryny, łyżka syropu z agawy, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego lub świeżego koperku. Przygotowanie: Cukinię, orzechy włoskie, cebulę szatkujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę

Jeść, by żyć w zdrowiu
CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ 88

nagrzanego do 200 stopni, na 10 minut. Wyciągamy i wydłubujemy miąższ (robimy tzw. "łódeczki"). W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. W drugim garnku lub na patelni podsmażamy, na odrobinie oleju kokosowego, cebulę, marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kosteczkę), dodajemy posiekany czosnek i dusimy do czasu, aż warzywa będą dosyć miękkie. Następnie łączymy kaszę z warzywami, dodajemy przyprawy i wykładamy na nasze

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wegański TWIX na surowo 142

toksyczność skórki. Następnym razem dodam może migdały lub orzechy laskowe. Tak się prezentuje mój olbrzymi twix: Składniki na formę 13x22cm (10 batoników): Warstwa czekoladowa: 170 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 3/4 szklanki karobu, 4 łyżki wody z moczenia daktyli. Ciasteczko: 1/3 szklanki migdałów, 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 5 daktyli. Karmel: 7 daktyli, 4 łyżki masła orzechowego (u mnie domowej roboty

Jeść, by żyć w zdrowiu
CHRUPKI Z CIECIERZYCY (IDEALNE JAKO PRZEKĄSKA NA IMPREZĘ) 129

składnik sałatek. Polecam! Składniki: 200 g suchej ciecierzycy, 1 łyżka papryki wędzonej, pół łyżeczki curry, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka rozpuszczonego, rafinowanego oleju kokosowego. Wykonanie:  Ciecierzycę namoczamy na noc. Rano odcedzamy, przeplukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do ugotowanej i odecedzonej ciecierzycy dodajemy olej i przyprawy. Rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem

Jeść, by żyć w zdrowiu
ALOES - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE (+ PRZEPIS NA KOKTAJL Z ALOESEM) 203

Poniżej przepis na jeden z nich.  Składniki:  7 organicznych liści jarmużu, 2 banany, garść szpinaku,  kawałek imbiru wielkości paznokcia, 1 plaster ananasa,  garść surowych płatków kokosowych, 250 ml wody, porcja żelu z 2 dużych liści aloesu. Wszystko miksujemy w blenderze o dużej mocy. Na zdrowie! Bibliografia: D. Wolfe: Superfoods . Berkeley

Jeść, by żyć w zdrowiu
FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ 123

odcedzamy i przepłukujemy. Mielimy wraz z warzywami w wyciskarce do soków lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Proste

Jeść, by żyć w zdrowiu
PLACUSZKI Z PROSA I QUINOA 135

miejce koperku i natki pietruszki dajemy wanilię i cynamon oraz nie przyprawiamy solą i pieprzem. W wersji deserowej można podać ze słodkim serkiem z nerkowców, bitą śmietaną kokosową i owocami. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
BURGERY Z KASZY GRYCZANEJ I GROSZKU (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 112

szybkie w wykonaniu kotleciki składające się z DWÓCH składników (+ przyprawy) - taka jest moja dzisiejsza propozycja na obiad. Wybrałam wersję pieczoną, ale wyjdą również wyśmienite, jeśli je usmażymy na oleju kokosowym. Polecam! Składniki na 20 kotlecików: 1 szklanka zielonego groszku (suchego), 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej, 2 - 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli himalajskiej, 1,5 łyżeczki suszonego koperku

Jeść, by żyć w zdrowiu
SMOOTHIE O SMAKU LATA 130

witamin, pierwiastków i błonnika. Polecamy! Składniki na 1 litr smoothie: 1 szklanka malin, 1 szklanka borówek, 1 banan, 8 liści sałaty, 1/4 szkalnki niełuskanych ziaren konopii, garść surowych płatków kokosowych, 2 szklanki wody. Wykonanie: Ziarna konopii umieścić w kielichu blendera, dodać wodę i zbledować na mleko. Dodać pozostałe składniki i blendować do uzyskania smoothie o gładkiej konsystencji. Na zdrowie

Jeść, by żyć w zdrowiu
KASZA JAGLANA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ, OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI I SOSEM Z SUROWYCH POMIDORÓW 142

pomidorowym to był strzał w dziesiątkę. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej), 1/2 cukinii, 3 ogórki małosolne, 2 pomidory, 1 łyżka śmietanki kokosowej, owsianej lub sojowej eko, kilka liści natki selera, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 ząbek czosnku. Wykonanie: Kaszę jaglaną namaczamy na kilka godzin. Następnie obficie

Jeść, by żyć w zdrowiu
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 126

domu świeże warzywa, owoce i nasiona. - Ograniczyć spożycie słodyczy, wyeliminować z diety cukier i białą mąkę, w tym wszystkie dania zawierające te składniki. - Podawać dziecku mleka roślinne: migdałowe, kokosowe, konopne, orzechowe, sezamowe (najlepiej własnej produkcji). - Wyciskać dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy  z maksymalną ilością warzyw.  - Jako

Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWA PIZZA WEGAŃSKA 117

cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka! Składniki na formę o średnicy 26 cm: 2 szkalnki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml wody, 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (rafinowanego), 1/3 szklanki passaty pomidorowej, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, szczypta soli himalajskiej, szczypta pieprzu, pół cukinii, pół cebuli, 5 pomidorów suszonych, łyżeczka oregano. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE PANCAKES 103

obficie wodą, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 0.5 cm ponad poziom ziaren. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego.  W wersji wytrawnej smarujemy naleśniki awokado, nakładamy cebulę, pomidora, polewamy odrobiną oleju lnianego i przyprawiamy. W wersji słodkiej smarujemy masłem orzechowym i nakładamy porzeczki.  Mniammmmmm

Jeść, by żyć w zdrowiu