kokosowe - 19941 przepisów (strona:886/1330)

Jesienna strona makarona 164

odciekł. MAKARON: W czasie, gdy kalafior się gotuje a sos odpoczywa, wstawiamy wodę na makaron. Solimy ją i dodajemy odrobinę oleju, aby makaron się nie sklejał (użyliśmy oleju kokosowego i makaron się nie skleił i wyszedł dodatkowo pięknie błyszczący). Należy sprawdzać, czy makaron jest już gotowy - wszystko zależy od jego grubości. Makaronu nie przelewamy wodą - zostawiamy na sicie, aby się

Kuchnia od dwojga
VEGEBURGERY ( wegetariańskie burgery z soczewicy i buraków w domowych bułeczkach z chili i czarnuszką ) 238

łyżki * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * bułka tarta – łyżki * oliwa – 1 łyżka * sól, pieprz, imbir, chili, imbir * wiórki kokosowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KOTLETY: Buraki ścieramy na dużych oczkach, połowę dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dodajemy jajko, masło orzechowe, cebulę, czosnek oraz przyprawy-miksujemy. Wrzucamy pozostałe buraki i bułkę tartą. Mieszamy, obtaczamy w wiórkach

Ostra na Słodko
Wybuchowe koszyczki śniadaniowe 151

pyszności :) Składniki: 2 banany 3 łyżki miodu 50 g płatków jaglanych 60 g płatków pełne ziarno Lubella łyżeczka cynamonu 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 50 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich 50 g żurawiny 30 g. suszonych śliwek serek ricotta (może być też serek homogenizowany czy jogurt grecki) granat (lub dowolne owoce do dekoracji) Banany rozgniatamy przy pomocy tłuczka

Cynamonowe szczęście
Bułka drożdżowa zapiekana z serem i boczkiem 158

okrągłe bułki drożdżowe 250g boczku surowego pokrojonego w kostkę serek kanapkowy pieprz/sól/curry/zioła prowansalskie 2 garści żółtego sera tartego olej do podsmażenia boczku (u mnie olej kokosowy) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Boczek smażymy na patelni na ładny brązowy kolor Bułkę przekroić na pół i obie połówki posmarować serkiem kanapkowym, i obsypać przyprawami, wedle uznania. Spód bułki

Moje pyszne gotowanie
Tort urodzinowy bez mąki pszennej i bez laktozy 157

szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki oleju  4 łyżki agawy 3/4 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dżem truskawkowy Barwnik BIO Ciasto: Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek

nietadieta
Mleczny deser z nasionami Chia i bananem 122

Deser jest prosty w wykonaniu, niezwykle sycący i ciekawy w smaku. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka (użyłam krowiego, ale sprawdza się również mleko migdałowe lub kokosowe) - 1 dojrzały banan - 3 płaskie łyżeczki nasion CHIA (szałwii hiszpańskiej) - ziarna granatu Do mleka dodaję pokrojonego banana, wsypuję nasiona Chia i całość miksuję. Odstawiam na 2-3 godziny, aby nasiona delikatnie napęczniały

Wielopokoleniowo
RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 180

mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony. Dodajemy mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone chili – zalewamy wodą, doprowadzam

Ostra na Słodko
Tajski rosół z łososiem 176

dania, które poznałam będąc w Londynie i poszukując nowości kulinarnych. Nie wiem czy były wykonane tradycyjne, ale tak czy tak skradły kawałek mojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego sama postanowiłam zagłębić się w receptury i stworzyć coś tajskiego, po swojemu. Tak też powstał tajski rosół z łososiem. Aromatyczny

Czarnawisienka
Krajanka wuzetka 258

pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę

codojedzenia
Sposoby na przetrwanie jesieni 150

wydrylować łyżką środek jabłka, nadziać je tym co lubisz najbardziej, mogą to być rodzynki, płatki owsiane, orzechy, żurawina, miód, cynamon czy posiekane pistacje. Całość oblewamy odrobiną masła bądź oleju kokosowego i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku. I gotowe! Zapach cynamonu w domu, to najlepszy uszczęśliwiacz wszystkich, zaraz wszyscy są w kuchni ;-). Zdrowsze wersje prostych ciast jak ciasto marchewkowe

SMYKWKUCHNI
Wegańskie piernikowe muffiny z dynią 148

cukru dark muscovado i 50 g jasnego trzcinowego 1 banan około 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki 100 g) 100 g oleju roślinnego/ 70 g oleju kokosowego lub innego roślinnego pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g dyni (waga bez skórki i „bebechów”) opakowanie przyprawy do pierników łyżka kandyzowanych skórek

greenscarf
Sernik gotowany 316

święta… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na serniki na blogu: Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka

mojewypiekiinietylko
Chleb LIGHT 145

dobrze połączyły , dodajemy nasze wcześniej ubite białka i łyżką delikatnie łączymy ze sobą , tak aby nie stracić puszystości .  Kiedy nasze ciasto mamy gotowe , następnie blaszkę silikonową smaruję olejem kokosowym i posypuję mąką otrębową , i wylewam nasze ciasto , wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy około 20 minut , po tym czasie chleb wyciągam z piekarnika odstawiam do wystygnięcia

Mój Smak
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 148

rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych. Ja na pewno wypróbuję przepisy, bo ostatnio, tego czasu i mnie brak. Polecam

kruche babeczki
WEGAŃSKIE BABECZKI JAGLANO-FASOLOWE 112

dusimy do miękkości. Przestudzoną fasolę i warzywa mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy. Dodajemy kaszę i przyprawy, mieszamy. Następnie smarujemy formę na muffinki olejem kokosowym, nakładamy farsz, dekorujemy pestkami i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu