zakwas oraz wodę. Wszystko razem mieszam. Mąka żytnia tak jak orkiszowa nie wymagają długiego wyrabiania. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę przekładam do dwóch delikatnie przesmarowanych olejem kokosowym form. Masę dokładnie ubijam, miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Następnie wyrównuję i obsypuję ulubionymi ziarnami (u mnie są to: płatki gryczane, ziarna dyni i siemię lniane). Chlebki skrapiam
Smaczne Zdrowesól, pieprz szczypta oregano, majeranku, lubczyku pół lampki białego półwytrawnego wina fasola i kukurydza z puszki 2 puszki sosu pomidorowego chilli szczypior Przygotowanie Mięso podsmażyć na łyżce oleju kokosowego, dodać przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać winem i trzymać na ogniu ok 5 min niech alkohol odparuje. Wlać dwie puszki sosu pomidorowego i dusić
Gaździnka warzybyło, że nie ostrzegałam- uzależniają! Składniki na około 600 g płatków, czyli 2 opakowania: 450 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 130 g nierafinowanego cukru trzcinowego 100 g oleju kokosowego 150 ml mleka sojowego sok z 1 cytryny 2 czubate łyżki cynamonu 2-3 łyżki jakiegoś wege „miodu” u mnie był to syrop ryżowy 2 płaskie łyżeczki sody
greenscarfdokładnie wymieszać. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Gdy ciasto wyrośnie, dodać do niego jabłka. Rozgrzać tłuszcz (u mnie olej kokosowy) i smażyć na złoty kolor, najlepiej smakują te chrupiące. Podawać z ulubionym dodatkiem
Ania i Marcin gotująPlacek czeski Ciasto Marchewkowe 2 Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe Ciasto marchewkowe
Biały fartuszekPierniczki idealne Sernik Tradycyjny Sernik z rosą Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe
Biały fartuszekkiwi * z mąką arachidową *** A takie wypieki ostatnio pojawiają się u mnie na "drugą kolację" :) Drożdżówka ze śliwką i owsianą kruszonką podana z serkiem kakaowym i kokosowym, malinami i kiwi *** UWAGA! Mam dla Was niespodziankę. :) Robiąc zakupy w sklepie internetowym Stewiarnia.pl za minimum 50 zł , dostaniecie 10% rabatu wpisując kod: PORANEKNASLODKO Kod ważny jest
Poranek na słodkoserka wiejskiego 50 g mąki gryczanej 15 g kakao 1 jajko kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego ok. 60 ml mleka pasek posiekanej gorzkiej czekolady ekologiczne wiśnie, śliwki i orzechy włoskie Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Następnie
Poranek na słodkoBudyń z kaszy jęczmiennej perłowej podany z kremem kokosowym, pestkami granatu, awokado, prażonymi nerkowcami i organicznymi ciasteczkami waniliowymi Biostyle *** MIGDAŁOWY BUDYŃ Z KASZY JĘCZMIENNEJ /PRZEPIS WŁASNY/ 65 g kaszy jęczmiennej perłowej 350-400 ml napoju migdałowego Alpro szczypta soli kilka kropli ekstraktu migdałowego 1 - 2 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki syropu z kwiatu kokosa Do rondelka z gotującym się mlekiem
Poranek na słodkoMało czasu na przygotowanie śniadania? Najlepszym rozwiązaniem będzie jajecznica... bez jajek! :) Dyniowe scramble jęczmienne ze świeżym daktylem, pomarańczą i lekko ubitym mleczkiem kokosowym
Poranek na słodkoTWAROGIEM /przepis własny/ 50 g makaronu żytniego razowego szczypta soli 200 g twarogu sernikowego łyżeczka pasty waniliowej jajko łyżka dżemu z guawy 25 g budyniu waniliowego (proszku) olej kokosowy do natłuszczenia naczynka + KitKat o smaku zielonej herbaty Matcha + pestki granatu + pestki dyni Makaron wraz ze szczyptą soli zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Jeżeli
Poranek na słodkowegańskiego żółtka MyEy około 80 ml naturalnego mleka sojowego 80 g gęstego puree z dyni 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka syropu daktylowego olej kokosowy do natłuszczenia formy Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Powinna być gęsta, ale łatwo spływać po łyżce. Smażyć w dobrze rozgrzanym wypiekaczu około 4 minut. Wyjąć, udekorować i podawać. Smacznego
Poranek na słodkoprzyprawy korzennej 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka cukru (u mnie z kwiatu kokosa) jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g mąki gryczanej olej kokosowy do smażenia Marchew, jogurt, jajko i cukier zmiksować na gładką masę. Następnie dodać składniki suche i ponownie zmiksować. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni
Poranek na słodkoricottowa owsianka z musem z persymony, malinami, płatkami migdałów i bezglutenowymi goframi z wanilią RICOTTOWA OWSIANKA OVERNIGHT /przepis własny/ /1 porcja/ 60 g ekologicznych płatków owsianych gorące mleko kokosowe bio (około 150 ml) 150 g ricotty szczypta soli 1/3 łyżeczki mielonych goździków 2 płaskie łyżki miodu garść malin Płatki zalać gorącym mlekiem do ich poziomu. Odstawić na 10 minut
Poranek na słodko