pieczenia . Co jeśli chcemy wersje light? Jeśli koniecznie chcecie zredukować ilość cukru, to cukier puder trzcinowy zastąpcie, np. erytrolem. Jego też można zmielić na puder! Co do mleczka kokosowego, którego użyłem, to było to mleczko z firmy Kier. Nie jest to wpis sponsorowany, ale ten produkt jak dla mnie po prostu jest tak dobry, że wypada o nim wspomnieć
Blendmangorzkiej czekolady 20 g orzechów włoskich 20 g migdałów bez skórki 20 g suszonej żurawiny 20 g suszonej morwy 80 g płatków owsianych 120 g mąki kokosowej 120 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 130 g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia A jak to zrobić: Czekoladę i bakalie posiekać na drobne kawałki. Płatki
Kuchnia w opałachtowarzystwie świeżej bazylii i chrupiącej bagietki lub chleba. Prostota wygrywa? Myślę, że tak :) Składniki: 2 jajka 1/2 pomidorów z puszki 1/4 papryki 1/4 cebuli 1 czosnek 1 łyżeczka oleju kokosowego Papryka ostra Bazylia Sól Pieprz Świeża bazylia Przygotowanie: Do rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy ok. 3-4 min. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę
Czarnawisienkakłącza imbiru 1 owoc granatu 1 awokado Przyprawy: ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy szczypta curry sól morska do smaku ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki nasion czarnuszki do dekoracji olej kokosowy do smażenia ½ l gorącej wody Wykonanie: W rondlu rozgrzałam olej, wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko ją zeszkliłam i dodałam wszystkie przyprawy. Podsmażyłam na małym gazie. Dodałam zmiażdżony czosnek
Kuchnia u Krysitakie, które musimy znać zaczynając przygodę z paleo. Możemy je wykorzystać solo, takie, które są bazą do innych przepisów lub eksperymentów własnych :-). Znajdziemy tutaj przepisy na domowy bulion, naleśniki kokosowe, kasztanowe bez jaj i wiele innych. zupy - znajdziemy tutaj zupy ze wszystkich pór roku z warzyw sezonowych np. zupa z jarmużu, jarzynowa, czy żurek kasztanowy - mniam :-))) dania bezmięsne - znajdziemy tutaj
kruche babeczkiminut bez przykrycia, zmiksuj, przetrzyj przez sito, ewentualnie dosłódź. Foie gras 500 g surowej tuczonej wątróbki kaczej 50 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu 1 łyżeczka cukru kokosowego Sól i pieprz Wątróbkę oczyść z żył i nerwów, skrop nalewką, dopraw solą, pieprzem i cukrem, marynuj 30 minut. Ciasno zawiń w folię formując roladę, gotuj 40 minut
SzczyptaSmaQpyszne ciasto. Składniki: 3 jajka 1/3 szkl cukru 1/3 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 700 ml mleka 2 budynie waniliowe w proszku 1,5 szkl wiórków kokosowych+1/2 szkl do dekoracji 200 g białej czekolady 250 g masła garść płatków migdałowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Gdy piana będzie sztywna,dadajemy partiami
słodkie i nie tylko historie kulinarnejajko 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szkl. mleka, 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 3 łyżki cukru Dodatkowo: lukier, wiórki kokosowe WYKONANIE 1.Mleko podgrzewamy. W połowie rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy
słodki bratekodmianę. Są mniej zbite i bardziej kruche. Z podanych składników zrobiłam dwie pełne blaszki – ok. 24 kokosanek. Składniki: 2 białka 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych + opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu do pieczenia Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej będzie je ubić. Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na gęstą pianę
CiastkozercyWszystkie warzywa należy zetrzeć na zapałkę ,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pokrojoną na kawałki rybę obtoczyć mąką i smażyć. U mnie- na oleju kokosowym. Do uduszonych warzyw dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać
Z Kuchni Do Kuchnifrancuskiego 100 g białego sera twarogowego (nie może być rzadki) 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 żółtko 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego do posypania mleko do posmarowania Przygotowanie: Ser połączyć z żółtkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dokładnie wymieszać. Ciasto pokroić na równe kwadraty o boku
Kuchcik gotujemiski. Cebulę obrać, pokroić w plastry, obłożyć mięso. Przykryć miskę z mięsem folią. Odstawić do lodówki na kilka godzin ( optymalnie na noc). Mięso podsmażyć na patelni (użyłam oleju kokosowego) Przełożyć mięso wraz z cebulą i wydzielonym sokiem/pozostałością marynaty do rękawa do pieczenia. Po ok 40-45 min, rozciąć rękaw i pozwolić mięsu zrumienić się z każdej ze stron. Piec
Mieszam w Garnkuchlebki naan , więc dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na dahl z czerwonej soczewicy ! Jest to danie rodem z Indii, którego głównymi składnikami są oczywiście czerwona soczewica oraz mleczko kokosowe i mieszanka przypraw, którą można stworzyć samemu lub użyć gotowej, na przykład w formie pasty, tak jak ja to zrobiłem tym razem. Sama nazwa dahl oznacza strączki, więc de facto dahl
Blendmancurry . Już zrobiłem dla Was chłodnik hiszpański czyli gazpacho , a teraz przyszedł czas na zupę pomidorową, ale gotowaną i to w towarzystwie mojej ulubionej pasty (czerwonej) curry i mleczka kokosowego. To jaką pastę wybierzecie zależy już od Was. Ja robiłem już na średnio i mocno ostrej i wychodzi naprawdę dobre. Kilka miesięcy wstecz używałem jednak bardzo delikatnej pasty curry
Blendmanpropolisem czy pomarańczowe kokosanki z kolendrą. Kminek i przepisy na biały mazurek z konfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe ciasteczka doskonałe. Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy
Kuchnia na wzgórzu