Ostatnio sporo u nas w domu kiszenia a przy okazji przerabiania części tych kiszonek. Jak na przykład kiszonych w mleku kokosowym ogórków na zupę. Przepis na ogórki już znacie. A na zupę mieliście poznać w tym właśnie wpisie. Ale nieopatrznie … Czytaj dalej
slodkokwasnapltrend. Iść w drugą stronę. Ukierunkować się ku świeżym, nieprzetworzonym nadmiernie produktom. Nie używać ton cukru i oleju pomimo ich, jakże nieocenionych, wartości smakowych. Nie neguję używania oleju kokosowego, oliwy czy olei nierafinowanych, ale nie ma co lać jak góral wódkę. Bardzo często sięgam po kaszę jaglaną ze względu nie tylko na jej wartości odżywcze, ale również przez jej mobilność
Blendmankoktajlowe (ok. 80 g) garść świeżego szpinaku (ok. 25 g) 1/2 średniej wielkości cebuli (ok. 50 g) kilka plasterków kiełbasy (uwaga na skład!!) (ok. 50 g) 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 g) garść miksu sałat (ok. 25 g) kilka plasterków ogórka (ok. 45 g) kilka kropel soku z cytryny pieprz 1. Cebulę drobno posiekałam. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki. Jajka
Vroblewska-fitlifeosoby: 200 g serka mascarpone 2 duże jajka kilka podłużnych biszkoptów 1/2 łyżki cukru pudru ok. 200 ml zaparzonej herbaty matcha (jak zostanie można wypić) ok 10 ml likieru kokosowego (możesz użyć innego ulubionego) herbata Matcha do oprószenia Sposób przygotowania: Zaczynam od zaparzenia herbaty Matcha, a jak ją prawidłowo zaparzyć opisałam dokładnie w poście Herbata Matcha z limonką . U mnie
Blondynka Gotujefasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa
Moja smaczna kuchniaszklanki cukru 100ml oleju 1 łyżeczk a octu 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki suchego maku 3/4 szklanki wiórków kokosowych Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mały cukier waniliowy 3 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: Dżem
W garach u Gosiowocowy serek homogenizowany Owoce u mnie porzeczka, drylowane wiśnie , pokrojone na ćwiartki czereśnie. Ale super smakują z jeżynami czy malinami. 2 jajka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżeczki wiórków kokosowych Cukier lub cukier waniliowy, szczypta soli Olej do smażenia Wykonanie: Z każdej kromeczki chleba odciąć skórkę po czym dokładnie rozwałkować. Następnie posmarować serkiem ułożyć na nim owoce, ja lekko posłodziłam
W garach u Gosinich nadaje. Lekko kwaskowy smak, zwarta konsystencja bardzo dobrze przełamuje słodycz ciasteczek. Składniki: 250g kleiku ryżowego, naturalnego 3 jajka 200g margaryny do pieczenia ¾ szklanki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych Łyżeczka proszku do pieczenia Marmolada wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady wymieszać razem, ugnieść ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie gdzie
W garach u Gosipapierem blaszkę do pieczenia. Piec 45minut w 180stopniach. U mnie blaszka do pieczenia 24x36 Po upieczeniu dowolnie dekorować cukrem pudrem, czekoladą lub tak jak u mnie nutella i wiórki kokosowe
W garach u Gosisuszoną morwą. Mam nadzieję, że ten zestaw Wam się podoba. Miłego dnia :) Składniki: 8 łyżek ugotowanej białej quinoy 3 łyżki płatków quinoa 1 łyżka płatków ryżowych 1 łyżka cukru kokosowego pół dużej brzoskwini 1 łyżka suszonych jagód goji 1 łyżka suszonych owoców białej morwy Wykonanie: Płatki i quinoę słodzimy i zalewamy niewielką ilością wrzątku, mieszamy i odstawiamy
Quinoa Raz!Makowa granola z mandarynką 200 g płatków owsianych górskich 2 łyżki maku po 1 łyżce nasion słonecznika, posiekanych orzechów włoskich i migdałów 4 łyżki miodu lipowego 3 łyżki oleju kokosowego skórka z 1 mandarynki Płatki wrzucamy razem z makiem i orzechami na dużą patelnię. Przez 10 minut, co i rusz mieszając prażymy tak by płatki zaczęły ładnie pachnieć i się
Dzieje kuchennej Wiewiórydzisiaj…. Oczywiście nie pochłanianie bez umiaru snacków, ale raczej łączenie smaków. Jednymi z moich ulubionych, dostępnych na blogu, są tofu w sosie orzechowym , sos orzechowy (na mleczku kokosowym) czy bliskowschodnia kasza jaglana . Zachęcam do wypróbowania. Oczywiście sama nazwa „ wegańska wątróbka ” jest trochę na wyrost. Fani podrobów na pewno zaczną wytykać, że to nie jest
BlendmanDziś zaproponuję rozgrzewające leczo w w ersji orientalnej z curry , kurczakiem i odrobiną mleczka kokosowego. Zapraszam na pyszny przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś zaproponuję rozgrzewające leczo w w ersji orientalnej z curry , kurczakiem i odrobiną mleczka kokosowego. Zapraszam na pyszny przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldsię rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, pomieszać, chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto. U mnie dodatkowo posypane wiórkami kokosowymi
Moje domowe kucharzenie