sałatą i cebulką. Podawać do sztuki mięsa wieprzowego lub schabowego a także do drobiu. Ja podałam dziś Stamppot z suszonymi pomidorami do drobiowej wątróbki na ostro z mleczkiem kokosowym. Przepis na wątróbkę już wkrótce
Sztuka gotowania w/g Samiryimbiru 4-5 gwiazdek anyżu 4-5 całych goździków 7-8 kulek ziela angielskiego 1 papryczka chili suszona 1 łyżka ziarnistego kolorowego pieprzu DO KARMELIZOWANIA ŻEBEREK 2 łyżki oleju kokosowego lub sezamowego 1 łyżeczka Srirachy 3-4 łyżki sosu ostrygowego DO PODANIA makaron udon (korzystam z TEGO ) lub soba (uwielbiamy TEN ) szczypior podprażony na suchej patelni sezam jasny i ciemny
Karo in the Kitchensobą w misce. Dolewamy mleko i wbijamy dwa jajka. Masło roztapiamy, wlewamy do reszty. Całość miksujemy. Konsystencja powinna być gęstsza jak na naleśniki. Nagrzewamy gofrownicę, pryskamy/smarujemy odrobiną oleju kokosowego lub masłem. Przelewamy masę i pieczemy ok. 5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Czarnawisienkałyżkami miodu i wstaw do pieca na 25 minut, temp. pieczenia 195 stopni C, grzanie: dół + termoobieg. Podczas pieczenia sera przygotujemy gruszki w karmelu. W dużym rondlu rozpuść olej kokosowy dodaj wydrylowane i pokrojone na ósemki gruszki, orzechy i migdały, całość podsmażaj przez 4 minuty. Podlej 100 ml wody, dodaj odrobinę soli i przykryj pokrywką, w tej postaci duś przez
SMYKWKUCHNIsprawą zalegających w lodówce kawałków pieczonej dyni. Wyszła lekko pikantna z dodatkiem kolendry i kuminu, a jej smak zaskoczył mnie na tyle, że ostatecznie zrezygnowałam z dodatku mleka kokosowego. Składniki: 1litr bulionu warzywnego 600 g dyni 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kuminu Opcjonalnie
Fabryka pomysłówDla tych co lubią ciecierzycę mamy fajny przepis z książki „Minimalist Baker” z kremowym sosem i dużą dawką przyprawy garam masala, która nadaje
Kuchenne Wariacjepotem słabo. Marakuja najczęściej dostępna jest w Biedrze i na bazarach. Jest też pyszna jako “cytrynka” do herbaty, więc warto się z nią zaprzyjaźnić. Składniki: puszka mleka kokosowego 2 świeże marakuje pół tabliczki białej czekolady dobrej jakości 100 g ugotowanego ryżu (opcjonalnie) Przygotowanie: Mleko podgrzewamy z czekoladą połamaną na kawałki aż czekolada się rozpuści. Nie gotujemy. Marakuje kroimy
Ugotowane pozamiatanetarce o grubych oczkach i mieszamy z jajkami. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, ja by jabłka ładnie się rozprażyły, przykryłam patelnię pokrywką. Podałam z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i żurawiną suszoną. A Wy co byście do niego dodali
Cynamonowe szczęścieGruszkowiec jest bardzo wilgotny, słodki i syty, więc śmiało się można nim najeść. :) Składniki: 2 jajka 1 banan 10 tabletek słodziku 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki mąki kokosowej szczypta proszku do pieczenia cynamon 2-3 łyżki wody gazowanej 1 lub 2 gruszki Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy banana, cynamon, proszek do pieczenia
Truskawkowa Fiestabrązowej soczewicy 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula 50 g rodzynek 2 ostre papryczki puszka pomidorów lub 3-4 świeże pęczek kolędry puszka 400 ml mleka kokosowego 5 nasion kardamonu (nasionka ze środka wydłubać i zemleć/utłuc) płaska łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki przeciśnięte przez praskę łyżeczka kuminu łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka soli 3 łyżki
greenscarfsztuk : Suche składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki wiórek kokosowych Mokre składniki : 1/3 szklanki oleju 1 jajko 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 36% 1/3 szklanki pełnotłustego mleka Przygotowanie : Suche składniki mieszam łyżką w dużej misce, mokre w drugiej. Mokre przelewam
Kocham Czekoladęsycące. Mam nadzieję, że moje zupy przypadną Wam do gustu i że każdy znajdzie w tym zestawieniu coś dla siebie. Polecam! Pikantna zupa z kukurydzy Zupa dyniowo - marchewkowa Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy Zupa dyniowa w pięciu smakach Krem z selera Mulligatawny Krem z selera z kokosem i chilli Zupa marchewkowa z soczewicą Zupa marchewkowa z masłem orzechowym Ostra zupa
Codzienne Gotowanieciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę olejem kokosowym i upiecz frytki
Kucharzycaszkl mąki pszennej typ 500 50 g ciemnego kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g cukru kokosowego 50 g cukru Składniki mokre: 250 g ugotowanych buraczków 200 ml oleju rzepakowego 3 duże jajka 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej Krem: 250 ml zimnej kremówki
Ala piecze i gotuje