kokosowe - 19941 przepisów (strona:888/1330)

JOGURT ROŚLINNY ZE SŁONECZNIKA, SEZAMU, KOKOSA I ARONII 151

Składniki na dwie porcje: 3/4 szklanki moczonych przez kilka godzin nasion słonecznika, 1/2 szklanki moczonych nasion sezamu, miąższ z ćwiartki kokosa, 200 ml dobrej jakości wody lub wody kokosowej, 2 łyżki nasion chia, duża garść owoców aronii, 1 łyżeczka dobrego probiotyku, 3 suszone daktyle, borówki i gruszka jako dodatek. Wykonanie: Nasiona moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
PYSZNY PASZTET Z CIECIERZYCY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 140

pieprzu, ewentualnie ziarna sezamu do dekoracji. Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pora i cukinię kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym. Wszystko umieszczamy w kielichu blendera i dokładnie miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE CIASTECZKA MARCHEWKOWO - ORZECHOWE 178

odżywiania, to zwalczę wszystko!  Wracając do ciasteczek... Składniki na 30 sztuk: 1 szklanka orzechów brazylijskich, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki migdałów, 1/2 szklanki pulpy po zrobieniu mleka kokosowego, 1 szklanka pulpy po wyciśnięciu soku marchewkowego, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1 łyżka syropu daktylowego lub 18 kropli stewii. Wykonanie: Wszystkie

Jeść, by żyć w zdrowiu
CHLEB BEZGLUTENOWY ZE SKIEŁKOWANEJ KASZY GRYCZANEJ (BEZ DROŻDŻY, ZAKWASU, TŁUSZCZU, KAZEINY, SKROBII) 208

dużej mocy i blendujemy na gładką masę (można dodać trochę wody - max. 100 ml, gdy blender nie daje rady).  Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym.  Odstawiamy w ciepłe miejsce o temperaturze 30-40 stopni na 6 h. Jeśli ciasto nie wyrośnie, to umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 40 stopni na 2,5-3 godziny

Jeść, by żyć w zdrowiu
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 155

całym naleśniku, następnie zawijamy jak tradycyjne krokiety. Zamaczamy z każdej strony w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym (nierafinowanym). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
RYŻ Z WEGAŃSKIM SOSEM "ŚMIETANOWO"-GRZYBOWYM 136

danie doskonałe. Oj... będę to przygotowywać częściej. I Wam też to radzę.  Składniki na 3 porcje: 200 g brązowego ryżu, sos: 1/2 średniej wielkości kalafiora, 5 łyżek mleka kokosowego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych, 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie), 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, garść świeżej natki pietruszki, garść suszonego lub świeżego czosnku niedźwiedziego (w przypadku

Jeść, by żyć w zdrowiu
PYSZNE CIASTECZKA WŁOSKIE Z NADZIENIEM 235

zobaczyć miłą niespodziankę. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu. Kształtem przypominają nasze polskie pierogi. A jak smakują? Przekonajcie się sami SKŁADNIKI : mąka pszenna – 250 gram plus ekstra do posypania olej kokosowy – 60 ml ( można użyć również słonecznikowy czy inny ) jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – pół łyżeczki cukier brązowy – 70 gram serek mascarpone – pół opakowania – 125 gram cynamon – pół łyżeczki PRZYGOTOWANIE

kuchniabellissima.wordpress.com
Pieczona jaglanka z jabłkami 169

dowolne inne owoce. Możliwości jest tyle, że książkę można by napisać. Kwestia tego, co masz w lodówce i szafce, i na co masz ochotę. Dla mnie, np. mleko kokosowe + maliny + tahini, to równie szałowe połączenie, jak wersja szarlotkowa. Koniecznie pieczona jaglanka powinna zawitać u Ciebie na śniadanie! Artykuł Pieczona jaglanka z jabłkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Pomysł na… kukurydziane racuszki z jabłkami 176

placków: 350 g maślanki naturalnej 200 g jabłek – ok. 3 małe sztuki lub 2 średnie 200 g mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka erytrolu olej kokosowy do smażenia Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko i maślankę, mieszamy. Dodajemy mąkę, cynamon i erytrol i mieszając łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy. Smażymy

Kucharzyca
Co Lila jadła w środę? 27 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 128

skorupka za młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.  Śniadanie 8:00 Zrobiłam Lilce kanapkę, poskubała trochę z niechęcią i powiedziała, że chce owsiankę.  Kokosowa owsianka z jogurtem, mango i nasionami chia. Mała miłośniczka płatków owsianych nasyciła się nimi aż po uszy! :-) Śniadanie pewniak - lubię jak zajada się ciepłą owsianką przed przedszkolem - wtedy mam pewność

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Babeczki marchewkowe 201

Składniki: na 12 babeczek 1 i 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka sody 3/4 szklanki oleju kokosowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 większe marchewki Przygotowanie: … Czytaj dalej Babeczki marchewkowe

czarrna od kuchni
Czekoladowe ciasto z pastą migdałową - bez jajek, wege :) 170

pasta migdałowa odgrywa tu główną rolę i wszyscy czym prędzej się do niej dobierają jedząc wypiek :)  Składniki: 150 g mąki pszennej o wyższym typie 50 g cukru kokosowego  2 czubate łyżki gorzkiego kakao  1 łyżeczka sody szczypta soli  200 ml napoju owsianego z kokosem (Amandin) 6 łyżek oleju rzepakowego  1 łyżka octu jabłkowego

Zdrowie na języku :P
Zapiekany pęczak z mięsem mielonym 143

łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki czosnku w proszku Sól himalajska Olej kokosowy lub rzepakowy Przygotowanie: Kasze gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu lub po prostu do momentu aż zmięknie.  Mięso podsmażamy na odrobinie oleju z pokrojonymi w kosteczkę pieczarkami

Czarnawisienka
MAKOWIEC DWU WARSTWOWY 163

wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części .Zawinąć w folie i na 1 godz .do lodówki.   Nadzienie: ~~~~~~~~~~ puszka duża gotowego maku 1 słoik wiśni   2 słoiczki dżemu wiśniowo-kokosowego   Polewa: ~~~~~~~~~~ 10 dag ciemnej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżeczki masła lub gotowa polewa   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jedną porcję ciasta wałkujemy i układamy w formie wyłożonej papierem,na nie jeden słoiczek

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Podsumowanie roku na balkonie – Karo In The Garden 222

było najmniejszego problemu. 10 marca wysiałam namoczone przez 24 godziny nasiona pelargonii do wielodoniczek, po dwie sztuki do każdej przegrody wypełnionej mieszanką świeżej ziemi, bardzo drobnego perlitu i włókna kokosowego. Na ciepłym, słonecznym parapecie większość namoczonych wcześniej nasion zaczęła kiełkować już dwa dni później (najdłużej ociągały się białe). Już 21 marca pierwszy raz pikowałam pelargonie, a 5 kwietnia przesadziłam najładniejsze

Karo in the Kitchen